Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi

ladynaamah
7. dec 2015

Ahojte, viem,že by som mala najlepšie poslať oznámenie poštou, ale v práci máme oprávnenie prederať poštu len ja a kolegyňa. Bude platiť doručenie oznámenia šefovi,aj keď to podpíšem ja alebo kolegyňa? Netuším ako mu to mám oznámiť. Skúšobná doba mi končí 21.12 a 22. 12. by som chcela aby to mal doručené. Ďakujem za rady.

maria117
7. dec 2015

@ladynaamah ja som posielala mailom na personalne s naskenovanou tehu knizkou,ale my to mame take volnejsie. Sefke som to povedala asi mesiac predtym- pred vianocnym vecierkom.

heni79
7. dec 2015

@ladynaamah Ak to bude adresované šéfovi/šéfke, ktorej túto skutočnosť oznamuješ, tak je azda jedno, kto preberá poštu. Navyše, ty to môžeš pokojne oznámiť aj v januári, napr..

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@maria117 som si ista, ze moj sef by ma prepustil, tak sa chcem poistit. Sme mala firma takze budem to musiet povedat osobne len sa chcem poistit ak postou

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@heni79 malo by to byt jedno, len ako sa to vnima v ramci zakonnika prace, ked si vlastny list preberiem.

holubicka28
7. dec 2015

@ladynaamah tak nech ho preberie kolegyna a ofot k nemu prvu stranu teh. knizky ako potvrdenie.

heni79
7. dec 2015

@ladynaamah Ty preberáš poštu, tak to podpíšeš a podáš mu to na stôl. To je celé.
Inak, zákonník práce ti neukladá povinnosť oznámiť tehotenstvo. Na druhej strane, máš nárok na niektoré úľavy ako tehotná. Napr. nesmieš pracovať na smeny a pod.. Ale to len v prípade, že svoje tehotenstvo oznámiš. Ako tehotná sa hodnotí iba tá zamestnankyňa, ktorá svoje tehotenstvo zamestnávateľovi písomne oznámila. 😉
A skenovať tehotenskú knižku je cez, tam sú osobné údaje, ktoré nemá prečo zamestnávateľ vidieť. Ak chce potvrdenie od lekára, tak ti ho gynekológ vystaví. Ale knižku by som teda neskenovala.

mimikas
7. dec 2015

@ladynaamah list ti preberie a oznaci kolegyna s tym ze kopiu si nechaj pre pripad nudze. V kazdom pripade si myslim ze je to trosku nefer oznamit sefovi den po ukonceni skusobnej doby ze si tehotna,

mimikas
7. dec 2015

@heni79 akurat tehotenstvo musis oznamit minimalne 3 mesiace pred nastupom na matersku, inak ti nemusi zamestnavatel drzat miesto

heni79
7. dec 2015

@mimikas Však to áno, ale je v 10.týždni. Tak to stíha bohate.

mimikas
7. dec 2015

@heni79 jasne, sme sa neako nepochopili, v kazdom pripade by som tehu oznamila az v january, lebo oznamit ho den po ukonceni skusobnej doby je trosku nefer a sef urcite ne ude nadseny

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@mimikas stalo sa a vobec nelutujem ze som tehotna, nevedela som ze to konecne pride mesiac po prijati do zamestnania. V kazdom pripade, tak ako kazda tehu chce mat matersku, tak ju chcem mat potvrdena, keby bol sef normalny ani nahodou by som to takto neriesila a uz davno by som dala vypoved. Takto z toho budem aspon nieco mat za tie nervy co tam mam.

heni79
7. dec 2015

@mimikas Ja som to myslela tiež tak, že sa nemusí ponáhľať, tiež by som to nechala na ten január. Takto to bude vyzerať veľmi zle. Hoci, otehotnela počas skúšobnej doby. Známa mi hovorila iný prípad, kedy im zamestnankyňa po skončení skúšobnej doby oznámila, že je tehotná. Ibaže, už bola v piatom mesiaci. A tvárila sa, že o tom nevedela!

holubicka28
7. dec 2015

@heni79 ja mam na prvej-teda vonkajsej strane len meno, priezvisko, adresu a kolka gravidita to je..to myslim zamestnavatel vie kde byva a jej rodne cislo..vnutro urcite ofocovat nemusi. Ale tak to je na nej, ci bude pytat potvrdenie od dr alebo staci toto, u nas v praci to tak vsetky robili.

heni79
7. dec 2015

@ladynaamah Ja by som to nechala na ten január aj preto, že tie prvé mesiace sú neisté asi najviac. Ja som to vtedajšej šéfke oznámila asi v piatom mesiaci.

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@mimikas mas pravdu, mohla by som pockat do Januara. Kolegyne to uz vedia aby rychlo za mna chytili tazku robotu a nemusela som nic dvihat... V lazdom pripade ich uz dopredu ucim vsetko co viem aby Tam neostali mimo aj pojdem na rizikove co je velmi pravdepodobne.

holubicka28
7. dec 2015

@ladynaamah ale baby ti dobre radia, ze aspon v januari to daj vediet a nie den po skonceni skusobnej a ked je to tam take na psychiku narocne, sla by som potom radsej na pn na tvojom mieste..lebo ktovie, ci bude brat nejaky ohlad na teba, ked je taky..

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@heni79 potratila som v aprily v 7 TT a teraz to vyzera dpbre ale pre ine zdravotne problemy asi budem na rizikovom tak zas mu to nechcem so dna na den povedat.

mimikas
7. dec 2015

@ladynaamah ja nepochybujem o to ze si stastna ani o to ze tehotna byt nemozes, len som napisala ze na druhy den to proste bude vyzerat blbo a sefa to nepotesi, to je myslim pochopitelne. Ak si ok pockaj do januara ak pojdes na rizikove tak chod najprv na PN s inou diagnozou ak sa bude dat. Ide o to aby ta po materskej aj vzali spat a boli si pre sefa doverohodna

heni79
7. dec 2015

@holubicka28
Predchádzajúce gravidity, anamnéza matky, alergie a pod. sa tam už nepíše? Ja som to tam ešte mala. Pre mňa sú to osobné údaje, dosť citlivé. Ale, to som ja. Ja som doniesla normálne potvrdenie od lekára na zvlášť papieri.

holubicka28
7. dec 2015

@heni79 jasne, tak ja som nemala ziadne anamnezy a bolo prve, cize mne to bolo jedno..ale chapem, ze ak tam ma niekto citlive udaje, nechce, aby sa to vedelo..to by som aj ja potom riesila tym potvrdenim od dr;)

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@mimikas moc ma to tam netaha ale zadne vratka nie su zle ... Poslem to teda v January. Islo mi hlavne o to ako to prevzat. Ja mi to urcite poviem osobne a potom mu podam papier ale nech to mam aj inak poistene.

mimikas
7. dec 2015

@heni79 ja som pri prvom nedavala ziadne potvrdenie od lekara, napisala som ze som tehotna a kedy je pravdepodovny nastup na matersku a potom som len doniesla papiere k mateskej.

mimikas
7. dec 2015

@ladynaamah zadne vratka su vzdy dobre a hlavne ked si matka a mas dieta sa robota hlada tazsie

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@heni79 dnes som sa na to pytala sestricky, ze tehu knizku urcite nie, si yam citlive udaje o chorobach v rodine, alergiach na prvej strane, skor potvrdenie od Gyn

mircalla
7. dec 2015

@heni79 suhlasim, pockala by som do januara.....bude to fakt vypadat blbo den po skusobnej....
@ladynaamah cez vianoce budes mat aj tak asi volno....ja som to oznamila az v 17tt....nik si nic nevsimol, moj sef by si to nevsimol ani v 7. mesiaci....ale samozrejme do 17tt to tiez neodkladaj. ja som to odkladala, lebo ma nedavno povysil a stale som nevedela ako na to.....myslela som, ze ho porazi, ale zobral to v pohode

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@mircalla dakujem, dam mu to v january. Pracujem aj cez vianoce. Ono ho porazi pourcite lebo od neho odisli vsetky zamestnankyne a nemal tam nikoho, pracoval sam, potom prijal mna( mam na to vzdelanie aj niekolko rocnu prax) a ku mne este tri baby ,ktore nevedeli ktora bije. Vsetke som zaucila, len stale je to mechanicke u nich, nerozmyslaju samostatne a bez toho to nejde tak sa snazim kixy po nich zahladovat aby ich sef nevidel. Takze ak pojdem na pn a pocas nej mu oznamim ze som tehu tak bude nadavat tak ci tak.

bobulko
7. dec 2015

ak je to prve tehu,tak kludne pockaj do januara. rychlo to ubehne. a zrejme tehu knizku este len dostanes,alebo si prave dostala. niektori doktori davaju az v 12tt.
ja som prefotila prvu stranu tehu knizky, nevadilo mi,ze tam mam anamnezy rodiny pisane. mame dobru sefku a stacilo jej to prefotene a ustne oznamenie.

mimikas
7. dec 2015

@ladynaamah neboj prezije to aspon uvidi aka si cenna a bude rad ked sa vratis 🙂 ono pri zenach sa s tym rata ze budu mat deti. Mna v robote povysili a na druhy den som otehotnela, bohuzial som bola na PN a tam bola diagnoza, ked som dosla s papierom do roboty sefka hned vedela kolka bije a jej prva otazka: dufam ze ste nekrvacali 🙂. Prezije to aj tvoj sef

mircalla
7. dec 2015

@mimikas to sa stalo aj mne....presne na druhy den pozitivny test. ja som este aj na sluzobku do UK isla, lebo som ani vtedy nemala odvahu mu to povedat...este mi cely cas rozpraval ake nadeje vkladal do tej sluzobky....po sluzobke som to uz povedala....vravel mi, ze som mu to mala povedat skor, ze to bolo riskantne sa tam trepat

@ladynaamah z knizky som fotila len prvu stranu. ale daj si bacha nech sa to nedozvie od dakej kolegyne namiesto teba

ladynaamah
autor
7. dec 2015

@mircalla som si nimi ista, pretoze oni to zatial bezomna fakt nedaju pretoze momentalne som jedina po ktorej nekrici a ktora sa ich zastane. Oni maju konecne normalnu robotu ale nevedia ju robit, slubila som im, ze ich vsetko naucim kym pojdem na pn. Nechcu o tu pracu prist a navyse sme si sadli ludsky, ony deti uz maju a chapu ma.