Nová práca počas rodičovskej

12. jan 2024

Dobrý deň. Vedeli by ste mi prosím niekto poradiť?
Nastupujem do novej práce na polovičný úväzok. V pôvodnej práci som na RD a pracovný pomer je na dobu neurčitú, chcem sa tam vrátiť, keď mi skončí RD na plný úväzok na jeseň a zároveň pokračovať v novej práci s tým polovičným úväzkom. V starostlivosti o deti sa budeme striedať s manželom. Moja otázka je, či potrebujem niekde teraz nahlásiť tú novú prácu, úrad práce, sociálna poisťovňa, pôvodný zamestnávateľ? Rodičák by mi mal chodiť do dovŕšenia 3 rokov najmladšieho, však?
Ďakujem za rady.

katica06
12. jan 2024

počas rodičovskej dovolenky môžeš pracovať, nie sú žiadne obmedzenia. V pôvodnom pracovnom pomere zostaneš naďalej na rodičovskej dovolenke a súčasne budeš pracovať na nový pracovný pomer u iného zamestnávateľa. Aj po skončení RD môžeš mať dva pracovné pomery. Nikde na úrady sa nič nenahlasuje.
Ak sa jedná o prácu s konkurenčným charakterom, potrebuješ súhlas od zamestnávateľa u ktorého si na RD.

autor
12. jan 2024

@katica06 veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Ďalšia práca je malý zlomok náplne práce v pôvodnom zamestnaní alebo aj inde a neviem sa s manželom zhodnúť, či je konkurenčná, on tvrdí, že nie.

melanta
12. jan 2024

Nejde o to, či tvoja nová pozícia (čiže pracovná náplň) má konkurenčný charakter k prvej pozícii. Ide o zamestnávateľa. Čiže či predmet činnosti zamestnávateľa, u ktorého budeš mať nový úväzok má konkurenčný charakter k predmetu činnosti zamestnávateľa, u ktorého máš plný úväzok. Zároveň ak ide napr. o vedeckú, pedagogickú, lektorskú činnosť, publicistiku, tam súhlas nepotrebuješ.

autor
12. jan 2024

@melanta ďakujem. Nový zamestnávateľ je akoby nadradený pôvodnému. Čiastkové práce viacerych zamestnancov sú totožné, ale konečný výsledok je možný len u nového zamestnávateľa.

melanta
12. jan 2024

Čiastkové práce viacerych zamestnancov sú totožné - zopakujem, že nie je podstatné, čo robia zamestnanci. Podstatný je predmet činnosti zamestnávateľov. Neviem, čo znamená, že jeden zamestnávateľ je nadradený pôvodnému. Ak napríklad neriešime školu, kde zriaďovateľov je napr. VÚC a teda VÚC je nadradené škole.

autor
12. jan 2024

@melanta nemocnica.