Nadčasy

xnatalkax
4. jan 2023

Chcem sa opytat ako riesit takuto situaciu v praci. Teraz mame obdobie kedy je najviac prace. Sviatky sme ani poriadne nemali. Aj medzi sviatkami sme pracovali z domu, pretoze to co mame stihnut sa neda zvladnut za normalny pracovny cas. Musime aj cez sviatok alebo vikend robit. Nie cely cas ale par hodin pocitac budem mat zapnuty z domu. Vystavujem faktury. A sef nam chce za tie hodiny dat nahradne volno. Za hodinu prace cez sviatok napr. hodinu normalny pracovny cas nahradne volno. Mne sa to celkom nepaci. Myslite ze to je ok? A ziadne odmeny nedostaneme. Toto obbodie ma strasne vycerpava. Sef ani nevie kolko pracujeme a potom sa cuduje odkial som zobrala tolko hodin. A pritom ostatnym zamestnancom chlapom dal tie hodiny nadcas co obbas robia x2.

janagem
4. jan 2023

Je to ok ak mu to odsuhlasite.zakon to povoľuje a veľa firiem tak funguje

andrea_82
4. jan 2023

niekomu vyhovujú za nadčasy peniaze, niekomu ani všetky peniaze sveta nevynahradia voľno a vianoce strávené v kľude s rodinou. Ak by si ty chcela nadčasy radšej preplatiť a firma s tým nesúhlasí, asi s tým nič neurobíš, ak nechceš dať výpoveď.

kris_tin257
4. jan 2023

Veľakrát je v pracovnej zmluve uvedené že je ok ak má zamestnanec XY nadčasových hodín lebo je to v rámci platu, väčšinou pri vyšších pozíciách tak buď rada že to tak nemáš 😊 to či zamestnávateľ hodiny preplatí alebo ich dá vyčerpať je na ňom

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@kris_tin257 dobre ale sviatok a vikend sa rovna pracovnemu dnu? a to on toto chce automaticky, len my sme sa ho pytali co stymi hodinami a on ani nevhcel nahradne volno za to . Ze mam robit ako otrok a za nic. A pritom nemam mzdu 1500€ mesacne.

kris_tin257
4. jan 2023

@xnatalkax ja robím víkendy bežne aj tento víkend robím celý a pracovala som aj sviatky kedysi, keď som mala 40 hodín nadčasov tak som mala rovno voľný celý týždeň, ak je firma ochotná preplatiť nadčasy je to super ale málokedy to tak je

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@kris_tin257 vies za 800 v cistom sa mi nechce pracovat aj cez vikend a potom sef neveri ze kde som nabrala tie hodiny…

ivana11155
4. jan 2023

Takto, ked by som mala tento problem co ty, ze sef neveri ze robim tolko a tolko hodin, asi by som sa vykaslala na HO a isla by som do officu a regulerne si odpichla, nech je to zaznamenane v dochadzke. Ak tie hodiny budes mat v dochadzke, nikto sa uz s tebou nebude moct dotahovat, ze ci si naozaj robila tolko a tolko. A podla mna by ti ich mali preplatit, pretoze je ine, ked tahas nadcasy cez bezny pracovny tyzden a za to si beries nahradne volno a ine ked vo sviatok. Ale to by ste mali mat upravene v pracovnej zmluve resp. v nejakych firemnych smerniciach.

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@ivana11155 lenze v praci nemame pristroj na dochadzku takze to je onicom. O preplacani nechce ani pocut, to nam nepreplati. Vies sef ma 74 rokov, je to extrem. Ked vie ze mam HO tak to je u neho nicnerobenie. A este ked sa ho opytam co s nadcasmi tak sa tvari ze co chcem. Potom nemam ani motivaciu a chut do tej prace chodit a este robit cez vikendy a sviatky ked on oddychuje doma. A este mi neveri ze robim..

kris_tin257
4. jan 2023

@xnatalkax tak moc možnosti nemáš buď to budeš akceptovať alebo zmenis prácu 🤷 zákon dáva v tomto voľnú ruku zamestnávateľovi

melanta
4. jan 2023

@xnatalkax zamestnávateľovi písomne oznám, že od tohto času budeš prácu vykonávať iba v počte hodín, ktoré máš dohodnuté v pracovnej zmluve. Pokiaľ bude vyžadovať robiť nad tento rámec, žiadaš ho, aby ti každý nadčas za každý deň nariadil písomne/mailom aj s upresnením, že budeš mať nadčas zaplatený. Ak tak nebude robiť, tak proste odrobiť si svoj pracovný čas a good bye. Ak takto asertívna nie si, tak buď musíš situáciu akceptovať alebo zmeniť zamestnávateľa. Iná rada tu nie je. Dovolí si toľko, koľko mu dovolíte vy.

katkine_terapie
4. jan 2023

@xnatalkax je nacas povedat mu nie. Nie, pan XY nebudem robit cez sviatok.

V dňoch 1.januára, 6.januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, vo Veľkonočný pondelok, 1.mája, 8.mája, 5.júla, 29.augusta, 1.septembra, 15.septembra, 1.novembra, 17.novembra, 24.decembra po 12,00 hodine, 25.decembra a 26.decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác s výnimkou maloobchodného predaja (na čerpacích staniciach s palivami a mazivami, maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach, maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, predaj cestovných lístkov, predaj suvenírov, predaj kvetov 8.mája, 1.septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1.novembra); ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú. „

Čerpanie náhradného voľna za prácu vo sviatok

Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť aj na čerpaní náhradného voľna za prácu vo sviatok, nemôže ho ale nariadiť. V tomto prípade zamestnanec stráca nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok. Je dôležité však upozorniť na fakt, že:

– čerpanie náhradného voľna je možné len po vzájomnej dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom, (môže ísť tak o písomnú, ako aj ústnu dohodu)

– čerpanie náhradného voľna nemôže zamestnávateľ zamestnancovi nariadiť, ani dohodnúť v kolektívnej zmluve, resp. v internom predpise zamestnávateľa,

– zamestnávateľ sa musí so zamestnancom dohodnúť na čerpaní náhradného voľna, ak zamestnanec nebude súhlasiť s čerpaním náhradného voľna za dobu práce vo sviatok, musí mu zamestnávateľ mzdové zvýhodnenie vyplatiť, taktiež zamestnanec môže zamestnávateľovi navrhnúť čerpanie náhradného voľna a ten môže, resp. nemusí súhlasiť s návrhom zamestnanca,

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@melanta ja som mu rano povedala ze sa mi nepaci praca v sviatok/vikend = volno v pracovny den. Lebo to nie je fer. A on povedal ze co ine chcem. Ze cez leto si oddychnem 😅 proste jemu je jedno kolko a kedy budem robit len nech je praca spravena a on mi nenariaduje pracu nadcas len keby do 25teho nie su faktury tak potom by som mala zle. A on ani nevie ako to chodi. Nema ponatie co robime vsetko.

katkine_terapie
4. jan 2023

@xnatalkax ale ty mas urcitu pracovnu dobu za ktoru spravis urcity objem prace. Uvediem priklad. Pan ma uctovnicku firmu, ktora ma 10 klientov. Na tychto 10 klientov stacia dve ucotvnicky. Ale on sa rozhodne setrit a jednu prepusti. 10 klientov ostane na jednu ucotvnicku. V jej fyzickych silach nie je vykonat tento objem prace. A to nie je jej chyba. To je chyba majitela, ze chce usetrit na ukor zamestnankyne. Druhy pripad je ak by zamestnanci objem prace, ktory maju nezvladali, aj ked sa zvladnut da. Zas to nie je problem zamestnancov, ale problem majitela, aby si nasiel takych, ktori ten objem prace zvladnu, nebudu pracu flakat a budu efektivni. Ty si odrob tolko hodin, kolko mas v praconvej zmluve. Ak chce zamestnavatel, aby si robila viac (napriek tomu, ze pracu robis zodpovedne a dostatocne rychlo), tak ti to musi zaplatit. Ak nie, nebude ju mat vykonanu. Pokojne moze prijat na cas narazovych prac briganicku resp. svojim zamestnancom priplatit. ALE! Na to, aby sa nieco zmenilo musis byt ty asertivna.

vikusjk
4. jan 2023

@xnatalkax ja tiez pracujem nadcasy, ked mame zavierku, ale u nas je to tak, ze cez prac. dni, alebo cez vikend, mas priplatok za nadcas riadne vyplateny (neviem presne, kolko je to %) a akoze tu zakladnu hodinu si mozem potom hocikedy vybrat ako nahradne volno. Ale cez sviatok (napriklad teraz v piatok ked budem pracovat) tak toto si nemozem vybrat, toto mam zaplatene so 100% priplatkom.

melanta
4. jan 2023

@xnatalkax ale toto je len a len tvoj problém, že akceptuješ, že on nemá šajnu koľko robíte a že neplatí. Spíš mu to písomne a rob ako som napísala. Pracuj podľa zmluvy. Ak máš v zmluve pondelok až piatok, tak proste cez víkend nepracuješ. Ak máš v zmluve 8 hodín denne, tak proste pracuješ 8 hodín. Písomne ho informuj, že aktuálna práca do toho a toho termínu nebude urobená, nakoľko kapacitne to neviete stihnúť. Ak chce, aby to bolo urobené, nech vás požiada o nadčas s tým, že ten bude riadne podľa zákona zaplatený. Ľudia bežne robia nadčas a potiahnu, ak si to zamestnávateľ váži a ocení to. Ak nie, tak buď rob ako píšem, alebo sa sťažuj a ak nezmeníš prácu, tak budeš takto frflať celé roky. Proste fungujete tak, ako mu dovolíte.

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@melanta ano ja viem ze to je moj problem a ze bude robit len tolko kolko dovolim. Len som chcela vediet ci som ja len taka ze uz nechcem zo sebou nechavat vy***t. Ja viem ja by som prqcovala viac lenze keby si to vazil a mala by som z toho nieco. Lenze uz som da naucila ze zadarmo nebudem robit lebo potom ked ja nieco potrebujem tak sa mi otocia chrbtom a zabudnu ze som robila nievo navyse.

janagem
4. jan 2023

Ja len jedna vec "praca v sviatok/vikend = volno v pracovny den. Lebo to nie je fer."

V rámci zákona ak mu dáš súhlas to fér je. Preto je to náhradné voľno.

katkine_terapie
4. jan 2023

@xnatalkax ked davas zadarmo, ludia si casto tie veci nevazia, pretoze ich povazuju za samozrejmost. A jej jedno ci je to sukromna alebo pracovna sfera. Tak maj svoju hodnotu 🙂

xnatalkax
autor
4. jan 2023

@janagem ale ja som mu nedala suhlas , on sa snami o tom ani nebavi. On to berie ako samozrejmost ze budem robit len aby bola praca hotova. Nezaujima ho to co mna to bude stat , ci pracu cez vikend / sviatok.