Musím zamestnávateľovi písomne oznámiť, že som tehotná?

olivka84
31. jan 2012

ahojte, rozmyslam ze je najvyssi cas v praci oznamit ze som tehotna. chcela som to urobit ustne , ale na nete som nasla ze , ak to nepodlozim pisomnou formou mozu ma vyhodit. uz ste niektora taketo oznamenie pisala? co tam mam napisat? a nestaci iba doniest potvrdenie od gynekologa?

simonkazga
31. jan 2012

Ahoj, ano, zamestnávateľovi musíš svoj stav nahlásiť písomne, inak to nie je relevantné. Nahlasuje sa to formou lekárskeho potvrdenia. Takže nech ti tvoj lekár vystaví oficiálne potvrdenie, že si tehotná. Ak to predložíš poistíš sa, že ťa nemôžu vyhodiť (dokonca ani v skúšobnej dobe). Lebo tehotné mamičky sú v ochrannej dobe a prepustiť by ťa mohli jedine z organizačných dôvodov ale to by ti museli platiť odstupné.

tina7729
31. jan 2012

@olivka84 staci od lekara potvrdenie o tehotenstve

cicimon
31. jan 2012

lekar potvrdenie o tehu nedava, teda mozno nie kazdy, standardne si napises oznamenie pre zamestnavatela ze si tehotna, podla $ xx, a predlozis kopiu prednej strany tehotenskej knizky, pokial to pisomne neoznamis zamestnavatelovi, tak ta za tehotnu nepovazuje.
"ak to nepodlozim pisomnou formou mozu ma vyhodit" - to je trochu silne napisane, vyhodit by ta len tak nemali, ale vypoved ti mozu dat z nejakeho dovodu, takze to pisomne oznamenie je prakticky ochrana aj proti vypovedi a zaroven ti umozni chodit k lekarovi podla potreby prip nejake ine ustupky v praci

natasole
31. jan 2012

@olivka84, najlepšie je oznámiť to písomne - adresovať na personálne oddelenie ako oficiálny dokument, kde si to založia. V texte stačí uviesť, že oznamuješ, že si tehu + predpokladaný termín pôrodu, resp. aj termín nástupu na MD. Väčšinou sa k tomu vyžaduje aj nejaké potvrdenie - mne stačila fotokópia tehu knižky (len predná strana). Ústne sa patrí dať vedieť svojmu bezprostrednému nadriadenému (resp. i písomne - napr. keď mu to pôjdeš povedať, zober si kópiu listu určeného pre personálne, môže tam byť uvedené komu všetkému to bolo dané "na vedomie") .

olivka84
autor
31. jan 2012

aha dakujem za rady musim zavolat dr ci dava nejake potvrdenie. a staci to napisat rukou?

cicimon
31. jan 2012

@olivka84 no na pc alebo strojom by to bolo asi lepsie, a ak mas tehu knizku tak staci kopia prednej strany

feb13
31. jan 2012

Mne lekar normalne napisal na vymenny listok ze som v 2. mesiaci, peciatka, podpis. Ja som to potrebovala kvoli preradeniu na inu pracu aby som nemusela robit nocne sluzby a v pohode mi to napisal.

olivka84
autor
1. feb 2012

ahojte tak som volala lekarovi a ze mi vystavy nejake potvrdenie tak dufam ze mi to bude stacit