Musí moja klientka pozastaviť živnosť alebo môže dalej podnikať?

polis1
29. sep 2010

Dobrý večer mam klientku odchádza na materskú a platila si odvody, takže jej vzniká nárok na matersku a potom na rodičovský príspevok a mala aj jednu zamestnankyňu na Dohodu o vykonaní práce a otázka je:
Musí pozastaviť živnosť alebo môže dalej podnikať?

Pretože mi na Soc. poistovni zamestnankyňa povedala, že musí pozastaviť a aj odhlásiť sa ako zamestnávateľ a dneska tam bola a povedali jej že sa nemusela pozastaviť živnosť a mohla ju naďalej mať ale tým by bola aj pre Daňový úrad stále ako živnostníčka a musela podávať daňové priznanie no nie?
A ak by prekročila príjem z podnikania tak by musela aj tak platiť odvody aj počas materskej?
Je lepšie živnosť si ponechať alebo pozastaviť?

mamina63
29. sep 2010

ahoj, ja som tiež SZČO mala som aj zamestnanca a minulý rok som bola na materskej a živnosť mi plynula ďalej nič som nepozastavovala...iba som priniesla nejaké papiere, čo mi povedali a bola som na materskej ale iba prvých 6 mesiacov od nástupu na materskú, a až potom ked som nastupovala na rodičovský príspevok po tých 6 mesiacoch by som musela pozastaviť živnosť, len sme to vyriešili inak (manžel nastúpil na rodičovský príspevok miesto mna) takže mne živnosť stáááále trvá....ale treba sa ohlásiť aj na zdravotnej poisťovni ..................a ešte v tom čase som ani neplatila za seba odvody......ale to všetko by MALI POVEDAT NA POISTOVNI!!!! (čo oni NEPOVEDIA!!!! 😠 )