Môžem počas rodičovskej brigádovať u iného zamestnávateľa ako mám trvalý pomer?

monikkka
16. júl 2012

Ak som zamestnana u zamestnavatela XY na TPP a momentalne som na RD, môžem pracovať niekde inde na dohodu, skrateny uvazok al. brigádu? Musím niečo nahlasovať zamestnávateľovi XY? príp. do sociálnej alebo niekde inde? Ďakujem

liz_lemon
16. júl 2012

mozes kludne pracovat, nemusis nikomu nic nahlasovat

terina25
16. júl 2012

možeš pracovať na dohodu - t.j. brigáda.ale či na skrátený úväzok to neviem.lebo to by si mala normálne prac.zmluvu a teda 2 zamestnávateľov.toto si radšej zisti

anjelicek26
16. júl 2012

Normalne by si to mala zamestnavatelovi nahlasit a on musi suhlasit. Aspon teda ja to mam este extra vypichnute v zmluve... Ty tam nemas nic o vedlajsej cinnosti? To, co plati pocas zamestnania by malo platit aj na RD, pracovno-pravny vztah predsa nadalej trva.

andreah25
16. júl 2012

Môžeš, pokiaľ nemáš v pracovnej zmluve s existujúcim zamestnávateľom uvedené niečo iné. Existujú oblasti, kde sa napríklad bez súhlasu zamestnávateľa nemôže pracovať pre iného, ani na dohodu. Takže najskôr si pozri svoju pracovnú zmluvu, príp. si to over na personálnom. A ešte máš povinnosť, ak uzavrieš dohodu alebo iný typ pracovnej zmluvy počas RD, musíš to ohlásiť na sociálnej poisťovni - vezmú si jedine kópiu pracovnej zmluvy a dajú Ti lístok, že si si splnila informačnú povinnosť. Taktiež ešte záleží, čo budeš na RD robiť, pretože isté činnosti si vyžadujú nahlásenie sa zdravotnej poisťovni a daňovému úradu, kde Ti bude pridelené DIČo a budeš musieť v budúcom roku podať daňové priznanie.
Takže, určite si over všetky tieto záležitosti, pretože pri ohlásení nič neplatíš, len Ťa zaevidujú, no ak si nesplníš informačnú povinnosť a prídu na Teba, tak sa Ti nevyhnú pokuty.