Môžem mať viac zamestnaní počas rodičovskej dovolenky?

julinkaz
5. apr 2015

Ahojte, potrebovala by som poradit. Mam hlavny pracovnu pomer na dobu neurcitu v zamrstnani, z ktoreho som odisla pred 4 rokmi na matersku s prvym dietatkom, pocas toho som si nasla dalsiu pracu na doma na polovicny uvazok na dibu urcitu. A teraz sa mi naskytla moznost dalsej prace, ale na hlavny pracovny pomer avsak na dobu urcitu do oktobra. Kedze je to len na par mesiacov nechcem davat vypoved v prvom zamestnani. Len neviem, ci mozem mat subezne tieto 3 roboty. Poradte mi prosim, v stredu mam totiz pohovor. Dakujem velmi pekne. Julia

gapa
5. apr 2015

Môžeš, len vyhlásenie o uplatení odpočítatelnej položky môžeš podpísať len v jednej firme, na to si daj pozor. Tj. do zmeny napíšeš, že si uplatnuješ až od mesiaca xx.xx (ak by si končila v jednom) alebo si neuplatníš nikde a až v ročnom zúčtovaní/dan.priznaní si to uplatníš. No a tiež by to nemali byť konkurenčné firmy, teda činnosti, vid Zákonník práce
§ 83 Výkon inej zárobkovej činnosti
(1) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.
(2) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 z vážnych dôvodov písomne odvolať; v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť tieto dôvody. Po odvolaní súhlasu zamestnávateľom podľa prvej vety je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.
(3) Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.
skopírované z: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
--------
predpokladám si si v sociálnej poistovni podala odhlášku z dôch.poistenia štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ked si začala pracovať na dohodu. Ak nie, vybav si to (teda ak si sa prihlásila na poistenie štátom po pôrode/nástupe na RD)

stefi76
5. apr 2015

to musíš mať doma dobrú podporu keď pri 2 deťoch zvládneš 3 práce.