Kontaktovanie záujemcov o prácu telefonicky

4. apr 2024

Neviem či to je nejaká novinka alebo to tak je už dlho. Mám prácu, no poslala som pár životopisov na ponuky, ktoré ma zaujali. Nečakala som, že ma budú hneď na ďalší deň bombardovať hovormi - čo som najskôr ani nevedela, pravidelne mi chodia otravné telefonáty, tie ignorujem, no jedno sa mi pokúšalo dovolať viackrát tak som si ho vyhľadala a zistila, že to je firma do ktorej som poslala životopis. Samozrejme som zavolala naspäť, no keby som to nenašla, tak to odignorujem. Len jedna firma sa mi ozvala mailom, zvyšok možno volal, no v práci mám telefón na tichom režime, a volať večer naspäť na náhodné čísla ktoré mi počas dňa volajú veľmi nechcem. To takto naozaj normálne funguje? Keď som si pred pár rokmi hľadala prácu, normálne mi napísali najskôr mail aby sme si dohodli prvý telefonát či pohovor. Vôbec nie som z toho nadšená, lebo som pravdepodobne prišla o niekoľko pracovných ponúk a ešte aj určite pre tie firmy teraz vyzerám nedôveryhodne že nedvíham hovory keď sa hlásim o prácu. Ale ja v práci proste nemám čas na vyvolávanie, ani to nechcem riešiť cez prestávky keď mám okolo kolegov. A najmä ani neviem že kto sa za tými číslami skrýva.

taynee
4. apr 2024

Bežne to realizuje,, hovorí sa tomu prescreening. V úvode sa spýtam, prečo kandidáta zaujala ponuka a prečo na ňu reagoval a či si pozeral nejaké informácie o našej spoločnosti na webe. Čiže či reaguje bez rozmyslu, alebo cielene a pozrie si kam reaguje, čím sa firma zaoberá, čo vyrába, aké služby poskytuje apd. Potom si prejdeme zľahka pracovné skúsenosti, preskúšam úroveň jazyka, zistím platové očakávania, požadované zručnosti, termín možného nástupu. A v neposlednom rade ma zaujíma motivácia, dôvod pre zmenu. Čiže áno, deje sa to bežne v praxi.

belle_vie
4. apr 2024

Ano funguje to tak normalne. A ty mozes skusit do CV k telefonnemu cislu napisat: volat po xy hodine. Pripadne nezverejnit telefonne cislo a budu ta musiet predtym kontaktovat na mail.

A pre teba odporucanie- kontaktuj len tie firmy, kde mas naozaj chut ist pracovat, aby ta nebombardovali a aby si ty nemrhala ich ani svojim casom.

janai1
4. apr 2024

Každý jeden pohovor ktorý som v živote mala, som mala dohodnutý cez telefón.

autor
4. apr 2024

@taynee jasné, tomu rozumiem, len ma skôr prekvapilo, že to nie je vopred dohodnuté - napríklad tým mailom. Alebo po neúspešnom pokuse aspoň napísať sms alebo mail, že sa ma pokúšali kontaktovať. Veď snáď aj vidia v CV že momentálne som zamestnaná, tak pokus o hovor medzi 9-5 nie je samozrejmosťou.

autor
4. apr 2024

@belle_vie to bolo skôr obrazne, zas neposielam životopis bez uváženia. No predsa len by sa aj mne lepšie v tom orientovalo, keby som vopred vedela, s kým a ako dlho budem telefonovať. Či ide o 10 min prescreening alebo pol h telefonát aj v cudzom jazyku, či to stihnem cez prestávku alebo až po práci.

taynee
4. apr 2024

@anonym je to úvodný krátky call. Ja keď som menila prácu, tiež mi volali a ja som im zavolala spať. Keďže som vedela, že so niekam reagovala a že mi môžu predsa volať. A ako chceš, aby ťa pozvali na pohovor a dohodli sa s tebou na čase a dátume? To si budete písať emaily, kedy to komu vyhovuje? Nie je to rýchlejšie telefonicky?

buberova
4. apr 2024

Tiež mi volali a tak ma pozvali na pohovor

autor
4. apr 2024

Keď som hľadala prácu ktorú mám teraz, poslala som CV na 3 ponuky - z jednej sa neozvali a zvyšné 2 mi prišli odpovede mailom, kde sme sa následne dohodli na prescreeningu, normálne napísali čas, ja som odpísala že mi to vyhovuje. Nie hneď pohovor. Priateľ ak si dobre pamätám, to mal s prácou v ktorej je teraz, rovnako.

lisymbia
4. apr 2024

Mne sa raz stalo že som dvihla hovor v zhone od neznámeho čísla, bez predstavenia firmy (predstavila len seba ako osobu pre mňa neznámu) sa opýtala či mám chvíľu čas a keďže som ho jednak nemala, v domnení že ide o nejaký prieskum som odpovedala že sa mi to momentálne nehodí. Pani na mňa že “fajn tak potom nič keď o prácu nestojíte” 😀 tak som si povedala že keď takýmto spôsobom kontaktujú uchádzačov a komunikujú v zastúpení firmy, ani by som tam nešla. Takže tiež záleží, môžeš skúsiť napísať správu že si našla neprijatý hovor, o koho sa jedná. Dnes sa to robí už bežne kvôli urýchleniu komunikácie a veľkému počtu uchádzačov.

taynee
4. apr 2024

@lisymbia od neznámeho alebo utajeného čísla? Lebo je jasné, že asi volajúci je nezmáne číslo a nemáte ho uloženého.

lisymbia
4. apr 2024

@taynee mne neznáme, pevná linka so zvláštnym tvarom ako majú bežne tí otravní vyvolávači

autor
4. apr 2024

Áno, presne tie čísla, čo mám spojené so spamom, keď ma 2 týždne otravovali z banky kvôli ponuke produktov - len vždy na konci iná číslica. Alebo vitamínové doplnky, bambusové ponožky. Ešte keby mi aspoň Google našiel, že to číslo patrí nejakej firme, resp by to bolo niekde spomenuté, tak ok, zavolám naspäť. Ale nemám veľmi chuť po práci volať na neznáme čísla.

ibatanecnica
4. apr 2024

autorka - my sme teraz robili pohovor a záujemcov sme kontaktovali telefonicky. Je to oveľa rýchlejšie a praktickejšie. Dohodli sa termíny rýchlo a tak aby vyhovovali obom stranám. Neviem, čo je na tom čudné. Na čo máš potom mobil? pripadáš mi ako paranoik. veď keď viem, že som posielala životopisy a volá neznáme číslo, tak ho zodvihnem.

maranco
4. apr 2024

@lisymbia Marketingové volania už len s predvoľbou (0)888. Vy sa rozhodnete či hovor zdvihnete alebo nie
https://www.teleoff.gov.sk/marketingove-volania...

prípadne sa zaregistruj tu https://www.nevyziadanevolania.sk/ potom ti nesmú volať bambusové ponožky, ak by volali nahlásiš ich na https://www.nevyziadanevolania.sk/complaint alebo podnety@teleoff.gov.sk

surama
4. apr 2024

Ale tak ten prvy telefonat je kratky. Pokial nemas v praci zakazany mobil, tak si myslim, ze by nemal byt problem nie? Najma, ked si hladas pracu. Mne poslali mail, len ked ma nepozvali na pohovor, inak ti, co mali zaujem, tak hned volali.

autor
4. apr 2024

@ibatanecnica chápem že to je rýchlejšie, len by som uvítala, keby sa po neúspešnom pokuse normálne ohlásili, či už sms alebo mailom. Ide o väčšie firmy, predpokladám, že majú personálne oddelenie, ktoré rieši nábor nových ľudí. Poslať nejaký viac-menej automaticky generovaný email tiež nezaberie 10 minút. Len aby som si mohla nejako spojiť číslo s firmou/pozíciou.

autor
4. apr 2024

@surama veľká časť mojej pracovnej náplne je práve riešenie pracovných telefonátov, čo je veľmi nevyspytateľné. Nemôžem si dovoliť odignorovať klienta, lebo si práve dohadujem pohovor alebo dátum nástupu

maranco
4. apr 2024

Zmeškané hovory neignoruj, ale zavolaj späť keď budeš mať prestávku. Ak ti vadí žeby kolegovia počuli odbehni na WC.
Snáď nie si taká čo tu založí tému ...neviete komu patrí číslo xy dnes mi volalo nezdvihla som lebo neviem kto to je...

tiika
4. apr 2024

Je úplne bezne v dnesnej dobr, že sa ti ozývajú telefonicky. Najskôr mailom by to bolo zdĺhavejšie a tiež za mna cudne. Zvláštne mi pride, že nezdvihnes, nezavolas naspäť či neposles SMS. To je podľa mna neslušne.
To akože nedvíhas ani rodine a priateľom? To asi nie, že… Skôr mi teda prídeš vystresovaná, nevies čo a ako povedať, cítiš sa nepripravene a neisto…

Takze normálne zvihnem, zistím kto mi vola a dohodnem sa, kedy si zavoláme a budem mat viac času, kľudu.
Druha možnosť. Z prestávky odídem na kludnejsie miesto, kde kolegovia nie sú, opýtam sa kto volal a čo chcel…
Tretia možnosť. Poslem SMS, že som momentálne v práci a ozvem sa, resp.nech v skratke nápisu o čo ide.

autor
4. apr 2024

@tiika rodine dvihnem alebo zavolám naspäť, ale tak to mám všetko uložené čísla, pripadne napíšu keď niečo potrebujú. Na neznáme nevolám naspäť ani nepíšem - len keď čakám zásielku od kuriéra alebo donášku, ale tak to sú veci ktoré mám naplánované - kuriéra si nedám na deň, keď pracujem, donášku tiež plánujem aby prišla počas prestávky. V práci si ani nemôžem dať prestávku kedy chcem, že zazvoní telefón tak si to odídem vybaviť niekde vedľa.
Jasne, sú riešenia, len ma ten spôsob neohlásených hovorov prekvapil - a nie som si istá, či napríklad ešte skúšať šťastie pri tých firmách, čo sa mi možno pred časom snažili dovolať.

melanta
4. apr 2024

len ma skôr prekvapilo, že to nie je vopred dohodnuté - napríklad tým mailom. Alebo po neúspešnom pokuse aspoň napísať sms alebo mail

Autorka, ty si pošleš CV a ak niekto má záujem sa s tebou baviť o pracovnej ponuke, tak čakáš, že vopred ťa bude informovať, že ti bude volať? Alebo že ak nedvihneš, pretože cudzie čísla nedvíhaš, tak ti bude písať sms? Nie, takto to nefunguje. Ak mi niekto pošle CV, mám za to, že má záujem o prácu. A teda mám za to, že ak hľadá prácu a bude mu zvoniť mobil, tak ho dvihne. Nikto ťa vopred nebude upozorňovať na to, že ti ide volať. A úprimne, človek s týmto nastavením, že nedvíha mobil, lebo neznáme číslo a chce, aby ho firma kontaktovala mailami a smskami - je množstvo kandidátov, ktorí nemajú problém mobil zodvihnúť.

tiika
4. apr 2024

Nebudú si s tebou dopredu dohadovať telefonát. Je to úplne normálne. Telefonát samotný slúži k tomu, aby ste si dohodli stretnutie/upresnili veci.
Nevolas naspäť ani nedvihas neznáme čísla.. Prečo? Coho sa bojis? S týmto treba pracovať.. Prečo nezavolas aspoň na druhý deň, keď máš voľno?
Dohodneš si kuriéra, donasku.. Ok. Tu si dohadujes prácu.. Ok. Ak to chceš robiť ako doteraz, povedala by som tvoja smola a zároveň i problém. Teraz ti je ľúto, že si možno prišla o šancu sa zamestnať? Začínaš si uvedomovať, že inak to tak či tak nepôjde?
No nehľadala by som výhovorky, skôr riešenia. A čo sa za tým v tebe skrýva.
Kľudne tam zavolaj,… podľa mna to cudne nebude? A možno áno, možno nie. Zistíš, keď zavolas. Čo take najhoršie sa stane?

taynee
4. apr 2024

True story. Pokúšala som sa s jedným kandidátom na pozíciu Project manager skontaktovať telefonicky 3x. Volám v klasickom čase, nikdy nie pred 9.00, nikdy nie medzi 12.00 - 13.00 a nie po 17.00h. Dva krát v 2 rôzne dni mi nezdvihol telefón, nenapísal sms, že nemôže hovoriť, nezavolal naspäť. Na tretí krát, tretí deň mi okolo 10.00 zdvihol mobil, predstavila som sa, povedala som mu,že mu volám 3x, odkiaľ som, v akej veci volám, či môžeme spolu hovoriť a on že áno. Spýtala som sa ho jednu otázku a povedal mi, že je pre neho ešte skoro ráno a on mi na to teraz nevie odpovedať. Tak som sa mu slušne poďakovala a povedala som mu, že nech považuje túto pozíciu za bezpredmetnú.

ibatanecnica
4. apr 2024

@taynee 😂, kandidát ako vyšitý

melanta
4. apr 2024

@taynee moja true story, minulý rok, mala som pozíciu pre zahraničného klienta, ale 100% full remote pozícia, čiže možno ju robiť aj zo Slovenska, svojim spôsobom bežná administratíva, bez VŠ, mzda 4000. Dostala som typ na jednu mladú pani, volala som prvý deň, doobeda aj poobede, nedvihla. Volala som ešte raz na na druhý deň doobeda, nedvihla. Napísala mi druhý deň poobede sms, že kto som, že jej vyvolávam. Tak som odpísala, kto som a s akou ponukou som jej volala (napísala som pozíciu, full remote, mzdu). Hneď mi volala naspäť, že mala by záujem. Pýtala som sa, prečo mi 3x nedvihla. Povedala, že nedvíha čísla, ktoré nemá uložené. Wtf? Pritom volám s bežného čísla začínajúceho na 0905. Nuž, pár iných oslovených mi medzitým hovor prijalo, takže som už iba poďakovala. A ešte jedna skúsenosť, zo slovenského pracovného trhu, najviac chcú v rukavičkách zaobchádzať tí, ktorí majú toho v ponuke zručností najmenej.

autor
4. apr 2024

@melanta v CV mám uvedenú prácu, ktorú momentálne vykonávam, keby som bola nezamestnaná, nemám problém. Ono nie každý má možnosť riešiť si v práci súkromné telefonáty. Taktiež nevidím nič strašné na tom, že by mi poslali sms/mail, veď hlavne pri mailoch to je vec minúty. Úplne by stačilo niečo v zmysle Dobrý deň, dnes sme sa vás neúspešne snažili kontaktovať, prosím ozvite sa na tel. č. , názov firmy. Na druhý deň si napr môžem vybaviť HO alebo naplánovať prestávku tak, aby som v kľude mala čas na telefonát. Už som zažila aj takmer pol hodinový prescreening, tak by som sa chcela na to normálne v kľude sústrediť, nie riešiť to rýchlo rýchlo niekde v práci na wc, lebo mi o 5 minút končí prestávka.

taynee
4. apr 2024

@melanta hej, toto je bezna nasa prax. Ako chapem, ked robis priame oslovenie, dostanes typ na kandidata a ides ho huntovat. Ale ked on reaguje, ma zaujem, a nedvihne, nereaguje, neodpise, nezavola spat, tak o com to je?

taynee
4. apr 2024

@anonym - opravim ta, mne bezne ked niekto vola, z neznameho cisla, tak slusne dam automatic reply, ze momentalne nemozem hovorit a budem volat spat. Rodinnym prislusnikom a znamym si dovolim zrusit hovor a oni vedia, ze teraz nemozem hovorit a zavolam spat obratom. Toto sa normalne v telefonickej komunikacii robi.

maranco
4. apr 2024

* len by som uvítala, keby sa po neúspešnom pokuse normálne ohlásili, či už sms alebo mailom *
Normálna slušnosť je, že sa po neúspešnom pokuse ohlasuje druhá strana že je už dostupná.
Bežne tak robím ak nestihnem zodvihnúť volám späť, alebo ak nájdem zmeškaný hovor keď som nezaregistroval kedy zvonil. Alebo ak nemôžem volať a dám tlačítko obsadené, tak pošlem SMS že teraz nemôžem a sa ozvem.

Mám skúsenosť, bol som nablízku policajt sa sťažoval kolegovi, že sa nevie dovolať matke mŕtveho, že mu nedvíha mobil. Po pár týždňoch som sa dozvedel od jeho vzdialenej rodiny, že sa to dozvedela až keď jej prišla faktúra za kremáciu.

buberova
4. apr 2024

Otázkou pár sekúnd je napísať sms, že nemôžeš hovoriť, nech sa skúsia ozvať vtedy a vtedy.. treba sa k tomu postaviť dospelo a čelom, to zahŕňa aj odmietnutie bambusových ponožiek