Analytický typ

15. feb 2024

Často v ponukách práce vidím v požadovaných vlastnostiach analytický typ. Nie som si úplne istá, čo si pod tým predstaviť. Jedna vec je, čo ukáže google - hlavne analytický typ ako osobnosť, ktorá pri rozhodnutiach veľa premýšľa, je organizovaná.. ale čo to znamená z pohľadu spoločnosti a pracovnej pozície? Mám VŠ humanitného smeru, niektoré tieto ponuky však VŠ vzdelanie ani nevyžadujú, začína sa maturitou. Logicky by teda nemalo byť až tak podstatné mať skúsenosti napr. so štatistikou či náročnejšou matematikou, čo by mi možno napadlo ako prvé. Alebo ide jednoducho len o nejaké logické myslenie?

vikusjk
15. feb 2024

Mozem sa mylit, ale ja osobne chapem analyticky typ ako niekoho, kto vie veci zamenit na drobne, zoradit ich podla dolezitosti, spajat suvislosti, vyvodit zaver, navrhnut na zaklade toho optimalne riesenie, vediet veci spravne planovat, atd.

mamina7070
15. feb 2024

analyza je uzko spojena s matematikou a tieto pozicie dost casto subisia so spracovanim mnozstva dat hladanim vzorcov a pod

taynee
15. feb 2024

Analytický typ osobnosti sa najčastejšie vyžaduje pri práci s dátami ( big data) a rôznymi údajmi ( bankovníctvo, financie, analýzy ). Ide o analýzu dát, štatistické spracovanie, reporting a controlling. Spravidla všade tam je potrebný analytický typ človeka, ktorý vie spájať súvislosti, analyzovať dáta a trendy a robiť z toho závery a analýzy pre vedenie spoločnosti. Pri týchto pozíciách je potrebná výborná práca s excelom a pokročilými funkciami ( vlookup, if/and/or, countif/sumif, PMT/IPMT apd). U týchto pozícii sa spravidla už požaduje aj práca s makrami resp presah do VBA a znalosť databáz.

autor
15. feb 2024

Na základe čoho sa môže ale človek považovať na analytický typ, pokiaľ s podobnými vecami neprišiel do kontaktu? Taká klasická analýza na základe dostupných informácii nie je problém, s tým sa človek stretáva asi na každej VŠ, nie som si však istá tou dátovou analýzou. Predpokladám, že čo sa juniorských pozícii týka, spoločnosti rátajú s tým, že budú musieť človeka zaučiť, keďže nevyžadujú pokročilý excel či iný software.
Neviem totiž, či niečo také vôbec skúšať, nechcem strácať čas seba a ľudí z tých firiem, aj keď niektoré tie ponuky vyzerajú zaujímavo.

taynee
15. feb 2024

Analytický typ spravidla je viac hĺbavý, rád sa šprtá v číslach, vo faktoch, má rád matiku, fyziku a exaktné vedy vo všeobecnosti. Pravé analytické typy bývajú skôr introverti, s orientáciou na výsledok, nie na proces a nie na vzťahy. Analytický typ predtým, než zoberie hypo skúma 2 mesiace, porovnáva, študuje a rozhodne sa na základe svojej analýzy, nie na základe odporúčania kamaráta či reklamy. Premyslí si predtým, než niečo povie a urobí. Nie je to ten impulzívny a intuitívny typ.

ivka225
15. feb 2024

Analytický typ je človek, ktorý dokáže vidieť aj skryté súvislosti. Môžeš sa otestovať napríklad takto: Na kvalitnú univerzitu v USA sa človek môže dostať tak, že je múdry, alebo vie dobre hrať americký futbal (zjednodušujem, ale snáď sa rozumieme). Dáta získané na univerzitách v USA ukazujú negatívnu koreláciu medzi inteligenciou a výsledkami v športe. Môžeme na základe týchto dát usúdiť, že čím, je človek múdrejší, tým horší je v športe a čím je lepší v športe, tým je hlúpejší? Skús napísať svoju odpoveď, potom zareagujem.

minimie
15. feb 2024

Niektorí to príliš komplikujú. Je lepšie pozerať na samotnú pozíciu, čo vlastne chcú. Poznám právnika ktorý robí finančného analytika. Ak by chceli aby si riešila čisto štatistiku, tak hľadajú vyštudovaných matematikov alebo podobné lebo toto je ťažko odžubať. Ale väčšinou ide o hrabanie sa v tabuľkách a príprava nejakých finančných alebo podobných reportov, kde v prípade nečakaných pohybov chcú aj vysvetlenie a najlepšie aby si si dopredu všimla že je tam niečo čo vysvetlenie bude vyžadovať. V 80% to stačí.

kp7333
15. feb 2024

Ako uz bolo spomenute, analyticke pozicie su zvacsa o praci s cislami. Na nizsich poziciach staci byt majster v exceli, robit super zlozite tabulky s makrami ako podklad pre vyssie pozicie. Na vyssich poziciach uz treba vediet tieto data vyhodnotit a urobit z nich zavery, prijimat rozhodnutia a vediet ich obhajit.

egonsk
15. feb 2024

Dosiahnute vzdelanie nema nic spolocne s tym, ci je alebo nie je clovek analyticky typ. Analyticky typ je clovek, ktory dokaze identifikovat problem a nasledne najst spravne a vhodne riesenie spomedzi X moznosti.
A preto to nema nic spolocne so vzdelanim, lebo aj ucnovkar murar moze mat analyticke myslenie, ak vie zhodnotit, ze pri zaciatku murovani v nejakom pripade bude vhodnejsie zacat murovat z inej pozicie ako tej ktora je zauzivana, lebo vysledkom bude napriklad usetrenie materialu, vyssia rychlost murovania, atd.. Rovnako napriklad automechanik moze mat analyticke myslenie, cize bude vediet pri pohlade napriklad na vymenu zadnych brzdovych platniciek, ze moze rovno skontrolovat aj zvysne kolesa, ak boli neumerne opotrebene a vymenit kvapalinu a skontrolovat pripadne vyskovy regulator, atd...
Analyticke myslenie teda rozsiruje priestor identifikacie (analyza) problemu a moznosti, spomedzi ktorych sa nasledne moze zvolit spravny postup, alebo vybrat najvhodnejsiu variatnu, ak je vysledkom riesenia X sposobov.

missviolet
15. feb 2024

@vikusjk presne takto.to vnimalo aj moje vedenie, ked ma nazvali analytickym typom. vtedy ma to prekvapilo.

autorka, moj zamestnavatel ma vypichol ako analyticky typ kvoli: vyhodnocovaniu informacii, ich prepajaniu, vyvodzovaniu zaverov/ukonov, tiez zameranie na detaily a odhalenie chyb v procese a pod.