Ako ste zvládli nástup do práce po rokoch doma?

paulinkazt
2. máj 2024

Ahojte. Tak po 9 rokoch ma čaká práca. Je to niečo úplne nové, kancelárska práca. Velmi sa tesim, dlho som hľadala a teraz prišiel taky strach. Nemám auto, takže ráno pešo do škôlky, behom na autobus, poobede budu musieť pomôcť starý rodicia, to iste pri chorobe. Muž je celý týždeň mimo, nepomôže. Ako zvládať deti, škola škôlka, domácnosť? Ako ste to mali vy? Ako si nájsť systém, a hlavne aby aj v práci som sa zaučila, keďže všetko nové. Viem, že veľa mamičke takto funguje, no na ten začiatok sa chcem pripraviť.

alexxxx111
2. máj 2024

@paulinkazt asi najťažšie to budeš mať kvôli tomu že nesoferujes. Ja sama tiež nesoferujem, ale mám jedno dieťa a pracujem v mieste bydliska, čiže prejdem peši alebo na bicykli a pracovnú dobu mám do 14tej čo mi dosť uľahčuje život. No niekedy je to aj tak o drzku práve kvôli tomu že nemám auto.

mimi3008
2. máj 2024

Tiez ma caka navrat po dlhsei dobe (5atristvrte roka) na jesen a tiez sa aj tesim, aj mam obavy...manzel sice nepracuje mimo, ale robi vela a kusok sa bojim, ako bude k tomu celemu pristupovat...ci si nepojde vo vlastnom tempe nadalej a ja sa pojdrm potrhat. Plus ma cakaju aj 24 a 32 hodinove sluzby, praca cez vikendy a sviatky...

bellaa3007
2. máj 2024

Ja som išla po 3r, ale tešila som sa. Ešte rok doma a nevydržala by som to. Potrebovala som svoj "príjem", kontakt s ludmi,...

Varím na cca 2 dni, v nedelu ideme na velký nákup + v týždni dokupujeme nevyhnutné, čo ešte chýba.
Poriadky robime s mužom pribežne no velký poriadok aj pranie robím vždy v piatok ked prídem z práce. Aby som mala naozaj volný vikend pre nás, bez upratovania, varenia...

panonia
2. máj 2024

Ja som sa vrátila spät a robím len na 0,5 úväzku, pracu mam daleko a robím na 12 hod služby. Ale platovo to mam 2x lepšie ako mieste bydliska za cely mesiac. Našťastie starí rodičia pomôžu.

tenerifka
2. máj 2024

Zacni riesit auto, 50% a viac problemov zmizne.

vyrovnanaosoba
2. máj 2024

@paulinkazt kým máš pomoc od rodičov, vsrtko zvládneš. Horšie keby si nemala kde a s kým nechať deti. O auto vôbec nejde, nie každý má auto a vodičak.

pe_mi
2. máj 2024

@paulinkazt ahoj,ja som bola tiež doma cca 5rokov,na predĺženom RP a tento posledný rok ,vo máme predĺžený som už nastúpila do práce.kancelarska práca , tiež úplne niečo nové.stari rodičia budú tiež k dispozícii , keď bude chorá.velmi sa teším z práce, veľmi ma baví a už som rada,že som v pracovnom nasadení,aj keď je to nové.vela toho na začiatok.som 5ty tyzden v práci a som veľmi,veľmi šťastná.
Strach je oprávnený,minimálne rešpekt.verim,že sa ti v práci bude páčiť a budeš si stíhať.a tfu,tfuj ,vo najmenej choré deti 🥳😀

yoxinka
2. máj 2024

Mám tri deti a žiadnu pomoc od nikoho, žiadni starí rodičia, ujkovia ani tety. Mala som zo šoférovania hrôzu, ale kvôli deťom som sa zaťala a šoférovať som začala. Keď som mala jedno resp. dve deti, trepala som ich všade MHD, dnes keď si na to pomyslím, nechápem, že som bola tak sprostá. Ráno mrzlo a ja so 4 ročným a bábom v kočíku na bus a auto v garáži 🤦‍♀️. Anyway … muž mi pracuje z domu, ja MUSÍM byť v práci o 9.00, keď prídem skôr, idem domov skôr. Ráno beriem deti do školy a škôlky, mám to po ceste, v robote som cca 8.00-8.20, závisí od dopravy. Končím o 16.00 cca, závisí od príchodu a ešte nejakých okolností. V piatky môžem skončiť aj o 12.00, ale tam sú nejaké podmienky a okolnosti na to. Krúžky pred 16.00 porieši muž, ja to nestíham. Okrem krúžkov brávam deti zo školy/škôlky cestou z práce, cca okolo 16.30-16.45, najstaršip syn si všetko rieši sám, chodí MHD, toho brávam len ráno do školy. Všetko s manželom plánujeme cca mesiac dopredu, kto, kde, kedy, odkiaľ koho berie a kam s ním ide. Na začiatku ma to aj vyčerpávalo, teraz som úplne v pohodičke. Prácu som brala zámerne na nižšej pozícii, aby som zavrela dvere a s čistou hlavou šla domov a robím normálne full time, nemám skrátený úvazok ani žiadnu úľavu. Pred materskou som bola vo vedúcej pozícii, toto ale v našej súčasnej rodinnej situácii nechcem. Našli sme si systém a sme spoko všetci.

martina87
3. máj 2024

@yoxinka a to si popri praci zacala chodit do autoskoly.Ja tiez nemam vodicak tak rozmyslam.Ci to dam.

yoxinka
3. máj 2024

@martina87
Áno, ja som si vodičák robila popri práci, ale vtedy som ešte nemala deti. Bolo to dávno. Ale po skúškach som vodičák odložila a tvárila som sa, že ho nemám. Všade ma vozil muž, lebo som sa bála šoférovať. No ako sme postupne mali jedno, dve, tri deti, povedala som si, že to takto ďalej nepôjde. A keď som videla, že moju svokru svokor vezie aj do dedinského obchodu, lebo ona sa bojí sama, povedala som si, že toto ja nechcem. Tak som po 7 rokoch vytiahla odložený vodičák zo šuflíka, sadla do auta a začala som jazdiť. Ľahké to nebolo, ale je to už 8 rokov, jazdím každý deň po Bratislave a všade, kde potrebujem sa sama odveziem. Je to na nezaplatenie!!!