Ako odpovedať na pracovnom pohovore?

30. máj 2021

V utorok idem na pracovny pohovor, bola by to pre mna praca snov, ak by ma zobrali.
Splnam poziadavky na vzdelanie a prax, z toho strach nemam.
Ale bojim sa otazok typu: preco ste si k nam poslali zivotopis, povedzte nam vase dobre a zle vlastnosti a moja uplna nocna mora je, kde sa vidite o 10 rokov ☹
Nechcem sa ucit naspamat odpovede, ale poradte mi, ti, co ste uspeli, ako ste odpovedali na tieto otazky? Rada by som mala aspon predstavu, ktoru by som si upravila na seba a nebola v takom strese. Dakujem

janinah
30. máj 2021

Zlá vlastnosť má byť taká,ktorá je vlastne dobrá,napr. zažeriem sa do prac. problému až tak,že zabudnem kolko je hodín /a zabudnem odísť načas z práce😉

rohypnol1
30. máj 2021

Nemyslim si, ze dnes v normalnej firme tieto otazky zazneju. Ak ano, tak sa pre nich ani neoplati zacat pracovat ;) na aku ides poziciu? Je to pohovor s HR oddelenim, ci priamo s mamazmentom? Popis blizsie a poradime🙂

savanna
30. máj 2021

Tak kedze je to pre teba praca snov, nemusis si ani nic vymyslat (ako vacsina uchadzacov😁) a mozes uprimne odpovedat bez nejakych naucenych formuliek, ze ta dana oblast velmi zaujima, dokonca mas aj pozadovane vzdelanie a prax, a ze ide pre teba o dream job, a blizsie popisat, preco. O 10 rokov sa stale vidis v danej oblasti. Zla vlastnost, ano, idealne taka, ktora je akoby dobra alebo moze to naozaj byt aj slaba stranka, ale je dolezite ukazat, ako sa snazis ju zvladat a prekonavat sama seba. Hlavne nejaku povedz (v byvalej firme sme mali uchadzaca, ktory slabe stranky nemal, ani jednu 😁, bohuzial, nepresiel).

rohypnol1
30. máj 2021

Teda samozrejme otazka s dovodom, preco si si poslala CV je logicka. Odpoved vies sama a aj si ju uz napisala. V pripade uspechu by to bola pre teba praca snov, v ktorej by si vedela uplatnit adekvatne vzdelanie a svoju prax. Preto si si poslala zivotopis a veris, ze v pripade, ze uspejes, tak to bude prospesne pre obe strany.

janai1
30. máj 2021

Bola som na 4 pohovoroch a ani na jednom sa ma okrem povedzte niečo o sebe nič také neopytali ako píšeš... Vždy sa ma pýtali ako si predstavujem prácu, čo očakavam, plat, pracovný čas a teda okrem prvej práce sa ma aj pýtali na dôvod prečo chcem zmeniť prácu

queen_mary
30. máj 2021

@janinah toto ficalo tak pred 8 rokmi. Teraz je to najotravnejsia a u niektorych hristov aj najhorsia odpovedz aku mozes dat.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kkovacovak
30. máj 2021

Tieto sto rokov používané otázky ma vážne iritujú 🤦‍♀️ v modernej firme by sa ich už (snáď) pýtať nemali. Ak je to vysnívaná pracovná pozícia tak odpoveď na otázku prečo si poslala životopis je jasná. Negatívne vlastnosti je dobrá blbosť. Tam asi čakajú že človek na seba začne kydať špinu 😄Tu by som sa to snažila nejako otočiť ako píše @janinah A kde sa vidíš za 10 rokov 🤦‍♀️ Asi by som bola úprimná a povedala že sa snažíš myslieť na prítomnosť a potom uvidíš čo bude. Že je skrátka život nevyspytateľný. Teta je dlhoročná personalista a tá mi vždy radila moc sa nevtierať a byť úprimná, uvoľnená. Že vie vycítiť kedy sa niekto prehnane pripravoval a potom mu to neverí. Hlavne neukázať stres a že sa bojíš. Píšeš že na to máš predpokady tak buď sebavedomá a ver si 😉

gbgb
30. máj 2021

@janai1 ja na 3 co ma vyhodili a vsade taketo debiliny a pohovor so mnou robil raz jeden absolvent zo skoly a dokola sa ma ako retard pytal potom co bolo naplnou prace pred tym a nejak nevedel pochopit co.. nikdy uz nepojde na pohovor s HR.

autor
30. máj 2021

@janai1 A co si odpovedala na otazku povedzte nam nieco o sebe? Naozaj ma to uprimne zaujima 🙂

lesana25
30. máj 2021

Napríklad mňa prekvapilo, že nepadla otázka "čo viete o našej spoločnosti", ale sama mi ju stručne predstavila, aj popis práce atď. Tie dobré a zlé vlastnosti sa pýtala, to som trochu zahovorila a ako sa spomína vyššie, otočiť to na pozitíva. A to "kde sa vidím o 10 rokov" sa ma našťastie tiež nepýtali, to by som im povedala že asi v zrkadle ako vždy.

autor
30. máj 2021

Pohovor bude priamo so zamestnavatelom, pokusim sa z vasich rad si co najviac zobrat. Naposledy som bola na pracovnom pohovore pred 10 rokmi a veru mam strach z toho

autor
30. máj 2021

@lesana25 Vazne si na pohovore povedala, ze v zrkadle 😂😂😂 ?

pbra40
30. máj 2021

Negativum, ktore vyznie pozitivne = som puntickar 😃

lesana25
30. máj 2021

Nepovedala, lebo ta otázka nepadla. Myslím ze v normálnej spoločnosti s normálnym HR by sa to už pýtať nemali.

autor
30. máj 2021

@lesana25 Kiez by sa nepytali, mam z predstavy otazok strasny strach a stres ☹

janai1
30. máj 2021

@gbgb no áno, absolventi škôl to majú naučené 😀 tí si melú svoje a idú podľa poučiek a nakoniec prt z toho 😀

janai1
30. máj 2021

Ja to vždy otočím tak aby to vyzeralo dobre aj pre zamestnávateľa 😀 Taka klasika poviem meno, vek, čo som študovala, kde momentálne pracujem (ja som si vždy druhu prácu hľadala tak, že až po prijatí som dávala výpoveď, tak som to spomenula) spomeniem bývanie, že bývam od prace 10 minút autom, tak nemám problém prísť aj v neočkavanejšej situácii, poviem čo má baví v práci, spomeniem nejaké záľuby čo sa týkajú práce (práca s ľuďmi, komunikácia v cudzom jazyku)

autor
30. máj 2021

@janai1 Dakujem, tvoja odpoved mi velmi pomoze 🙂

janakuul
30. máj 2021

Kde sa vidite o 10 rokov? Vase najlepsie a najhorsie vlastnosti...boze otazky z roku pana 😀 toto,keby sa ma opytali,no dovidenia. Akoze povedat nieco o sebe v pohode (co mam vystudovane,kde byvam, pc zrucnosti...).Na to sa ani pripravit neda... ked som bola na pohovore a opytali sa ma,kde sa vidim o 5 rokov, uz som vedela,ze nie tam...povedala som podla toho,ci bude vikend alebo pracovny den, a podla toho uvidim.

lenuska9999
30. máj 2021

Ja by som odpovedala úprimne ako to cítim. Povedz , že je to pre teba práca snov, preto si poslala životopis..

maminkadeticiek
30. máj 2021

@janinah Az na to ze toto ti uz ziadny HRista nezozerie.

maminkadeticiek
30. máj 2021

Pogoogli,na nete najdes kopec clankov o tom ako "spravne"odpovedat na otazky na pohovore.Urcite najdes take odpovede ktore ti budu blizke.Budu vyjadrovat tvoj postoj a zaroven budu pre personalistu prijemne na ucho.Minimalne ti to posluzi ako inspiracia.

maris5
30. máj 2021

Moj sef sa rad pyta: Kolko je 20% z 200€. Hned vie, kto sedi pred nim. 🙄

maminkadeticiek
30. máj 2021

@maris5 👍

zuzanka.zuzu
30. máj 2021

@maris5 prečo? je tam nejaký chyták?
@lesana25 že v zrkadle 😀 😀 ak na to nezabudnem, tak toto niekedy odpoviem keby sa ma tú stupídnu otázku spýtali (našťastie sa to pýtali veľa rokov dozadu, odvtedy sa hádam HR niekam posunulo k lepšiemu)

minto3
30. máj 2021

Tento rok som pár pohovorov pochodil. Z mojej skúsenosti ti poradím, aby si si na každú takúto otázku napísala na papier odpoveď. Deň predtým sa to nauč od slova do slova.
Ja som to tak na poslednom pohovore spravil a nič ma nepeekvapilo, nemusel som v strese vymýšlať "ťažké vety". Navyše stres robí svoje, na prvých pohovoroch kde som to nemal takto pripravené sóm častokrát hapkal a koktal 😀.

elementissa
30. máj 2021

Preco si tolke myslite, ze otazka "kde sa vidite za 5-10 rokov" je stupidna? Nemate ziadne ambicie alebo len ziadne nechcete ukazat, aby vas posunuli dalej a nebali sa, ze chcete niekomu vziat teple miestecko? Pre mna, kebyze ja zamestnavam, by to bola dolezita otazka, nechcela by som mat v time cloveka, co aj o 5 rokov chce robit tu istu pracu na tej istej stolicke a s tym istym dennym rezimom.
Co sa tyka zlych vlastnosti- otocit nejaku dobru vlastnost na zlu uz nie je v mode, teraz je modernejsie povedat nejaky nedostatok v skille. Ako napriklad - som iba zakladny uzivatel excelu a neovladam pokrocilejsie funkcie. Ale predplatila som si kurz, aby som sa to naucila. Nieco, co suvisi s pracou a da sa to naucit. Urcite nehovor ziadne charakterove stranky. Vsetci mame svoje chyby. To iste plati aj pri otazke "Na co ste najviac hrdy?" vzdy to musi suvisiet s pracou. A ked nic take nemas, tak si vymysli. "Preco mate zaujem o tuto poziciu?" povedz uprimne co ta motivuje, co ta zaujalo na ponuke, jeden profi HRista uci, ze mas v tej odpovedi vystihnut svoju vasen a zladit ju s cielmi firmy. Takze ak ide napriklad o predajcu topanok, tak nieco v zmysle, ze milujes topanky a povazujes ich posobenie na trhu za velmi podstatne a preto chces byt sucastou firmy.
Takisto sa ta mozu spytat "preco by sme vas mali prijat?" a tam mas sancu sa predat, aka si tutti frutti. Ale nikdy neodbacaj od pozicie. Drzim palce,nech ti to vyjde, ja mam jeden zajtra a tiez som uz na dratiku :D

makova333
31. máj 2021

@janakuul presne tieto otazky kde sa vidite o xy rokov🙈 Raz sa ma ju spytali, tak som povedala, ze na Mauriciuse s mojitom v ruke 😀 A oni ma fakt chceli prijat. Ale ja som vedela, ze teda toto fakt nie a rozhodla sa pre inu ponuku.

6mia6
31. máj 2021

@elementissa ono veľmi záleží o akú pozíciu ide. Nie všade sa dá tlačiť dopredu a tí čo sa časom chceli a nebolo kam, tak začali podnikať v tom istom odvetví. Napr. Ale áno hovoriť majiteľovi firmy, že o päť rokov to tu bude moje, je asi veľmi odvážne.
Sú to zvláštne otázky. Každý máme iné zmýšľanie. Niekto žije tu a teraz, niekto má naplánovaný každý jeden deň.atd. a odpovedať štýlom niečo si vymysli tiež nie je žiadna výhra.
Ja som mala "najradšej" otázku na firemných poradách. Čo ste dnes urobili navyše? Som zvedavá čo by odpovedal keby sme sa ho my pýtali čo oni urobili dnes pre nás navyše?