Aká je výpovedná lehota a odstupné?

jankaviel
15. sep 2013

Ahojte. Viete mi niekto poradit aka je vypovedna lehota pri vypovedi zo strany zamestnanca a zamestnavatela? Ma zamestnanec narok na odstupne ak podava vypoved sam? Manzel ma odrobenych skoro 5 rokov v istej firme, a teraz po nezhodach s nadriadenym sa s nim chcu dohodnut na jeho odchode. Mame dve malicke deticky, preto sa snazime o co najekonomickejsie riesenie pre nas. Dakujeme za rady.

simca06022011
15. sep 2013

Ak dava zamestnanec vypoved, tak plati rovnaka vypovedna ako aj pre zamestnavatela, je uvedena v pracovnej zmluve (standardne davame 3 mesiace ale moze byt aj inak). Vacsinou ale viem o tom ze sa to potom urobi "dohodou". V tomto pripade nie je narok na odstupne. Dohodou sa mozu dohodnut na odstupnom, alebo nech da vypoved zamestnavatel a dostane odstupne.

liz_lemon
15. sep 2013

§ 62
Výpovedná doba
(1) Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.
(2) Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.
(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej
a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.
(4) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z iných dôvodov ako podľa odseku 3, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok.
(5) Do doby trvania pracovného pomeru podľa odsekov 3 a 4 sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.

ak chce dat vypoved, nema narok na odstupne
ak vypoved dostane, tak podla ZP ma narok na minimalne 3-mesacnu vypovednu dobu + 3-mesacne odstupne
ak by sa s nim chceli dohodnut na skorsom ukonceni PP, tak nech si ziada viac, ako je jeho zakonny narok, teda min. 7-mesacne odstupne, ale POZOR musi to byt dohodnute pisomne v dohode o ukonceni PP, inak nebude mat narok na nic
(6) Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.
(7) Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.
(8) Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

zara13
15. sep 2013

Janka - vypovedna doba je 1 mesiac ak trvanie PP je do 1 roka, 1 mesiace ak je od 1 roka do 5 rokov, - to plati rovnako pre zamestnanca aj zamestnavatela. Ak je je PP dlhsi ako 5 rokov a zamestnavatel dava vypoved tak je vypovedna doba 3 mesiace. Ak dava vypoved zamestnanec tak zostava 2 mesiace.
na odstupne je narok iba v pripade ze vypoved dava zamestnavatel a to z organizacnych dovodov. cize ak by podal vypoved sam, narok na odstupne nema.
ale v pripade ze by sa dohodli, tak tiez ma narok na odstupne.
zial neplati ze pri 3 mesacnej vypovedi je 3 mesacne odstupne. ked ma do 5 rokov trvanie PP - tak je narok na 2 mesacnu vypoved + 1mesiac odstupne, pri dohode je to 2 mesiac odstupne. ak by mal nad 5 rokov, tak ma narok na 3 mesacnu vypoved + 2 mesiace odstupne resp dohodu a 3 mesiace odstupne. samozrejme to su mininalne naroky. mozu to byt viac 🙂 pripadne zalezi ci maju nejaku internu smernicu alebo kolektivnu zmluvu ktore tieto pripady upravuje.

lylys
16. júl 2015

ahoj prosím nutne o radu dostala som dnes dohodu o skončení prac.pomeru som na dobu určitú do 1.11.2015 a mám to do zajtra podpísať,celé sa mi to nezdá čo by ste urobili na mojom mieste Ďakujem

alenah31
16. júl 2015

@lylys ak to nepodpíšeš tvoj pracovný pomer sa končí 1.11.2015 - tak ako máš uvedené na zmluve. Predpokladám, že chcú, aby si odišla skôr - pokiaľ to podpíšeš tvoj PP končí dňom, ktorý je uvedený na dohode o ukončení PP - predpokladám, že niekedy teraz. Pokiaľ nie je v dohode uvedený ako dôvod ukončenia - z organizačných dôvodov, zrušenie prac. pozície, a pod. - nie je tam nárok na odstupné. Ak ti z tej dohody neplynú nejaké benefity (finančné) v tvoj prospech nepodpísala by som to - odišla by som presne tak ako bolo plánované na začiatku - 1.11.2015:-)

mary3004
13. okt 2015

Ahojte. Potrebujem sa uistiť v jednej veci. Na konci septembra mi končila pracovná zmluva na dobu určitú (1rok, 1.10.2014-30.09.2015). Momentálne mi ju opäť predĺžili opäť na dobu určitú do 30.09.2016. Chcem podať výpoveď. Akú budem dĺžku výpovednej lehoty? 1 alebo dva mesiace? V zmluve je uvedné podľa paragrafu 62 OZ.
Ďakujem za odpoveď.

mon77
13. okt 2015

ahoj,
ccem sa poradit .... som v situaci, ze este stale mi bezi RD (este 6 mesiacov do konca), zamestnavatel mi ponukol navrat do prace od januara 2016.... v podstate povedal, ze hoc kedy, teraz alebo januar alebo aj neskor .... ale nie na plny uvazok ako som bola ale len na polovicny .... ja som odmietla a teraz ziadaju aby som poslala pisomnu vypoved.
Ja ale nechcem dat vypoved .... ci som odmietnutim ju uz vlastne podala??? (viem, ze to nie je oficialne ale uz som im to oznamila)
som mimo prave uz 4 rok .... na co vsetko mam narok ak by som dala alebo aj nedala vypoved (okrem preplatenia dovolenky)
dakujem