Zavinovačka a spací vak

lucia23529
1. máj 2024

Ahojte, do koľko stupňov by ste nechali bábätko v zavinovačke a kedy už siahli po vaku? Už je vonku dosť teplo. A ako riešite keď je bábätko bez zavinovačke a točí sa v postieľke ? Dali ste hniezdo ? Nemôže sa zadusiť keby náhodou príde ku kraju a má tam mantinel ? Ďakujem

betulinka1
1. máj 2024

@lucia23529 moj spal v spravim vaku od zaciatku. Neznášal perinku ani nic co by ho zvazovalo. Zalezi kolko mate stupnov v noci doma podla mna. Je rozdiel mat 23 a 18.

lucia23529
autor
1. máj 2024

@betulinka1 23-24

anavixy
1. máj 2024

V prvom rade ziaden mantinel v postielke nema byt. Tym sa eliminuje to riziko zadusenia, ktore, ano, hrozi v pripade ze sa dieta posunie k mantinelu a, nedajboze, sa don aj zamota. Hniezdo nie je vobec vhodne na nocny spanok v postielke, riziko udusenia nijako neznizuje, naopak. No a spaci vak je to v com by dieta malo spat uplne od narodenia, takze ak tvoje dieta este nie je tak naucene na perinku, ze bez nej nevie spat, tak urcite prejst do spacieho vaku 🙂 To v com dieta spi sa neriesi podla toho kolko stupnov je vonku, ale kolko mate vnutri a teda tam sa potom vyberaju rozne spacie vaky podla toho ci su urcene na zimu ci leto ci celorocne a zaroven sa to koriguje tym, co don dietatu oblecies (body, pyzamko s tapkamk, pyzamko bez tapiek). Ked mate v spalni 23 stupnov, tak rozhodne nepotrebuje byt zababusene, prehriatie je dalsi z rizikovych faktorov pri sids (neviem ake je stare, mozno uz sa vas sids netyka).

haraburdova
1. máj 2024

Záleží od bába a od toho akú teplotu máte doma. Od 3m už bábo nemá moorov reflex takže zavinku netreba. Spací vak používame len na chalupe, kde je dosti chladno. Perinku nemáme, malá zo seba skope aj deku. Spí od narodenia v hniezde, momentálne v krátkom pyžamku, lebo jej je teplo. Máme v izbe aktuálne 23 stupňov, vetračku a malá spí vedľa mňa v postieľke odkopaná z deky, roztiahnutá ako hviezdica s mojkáčkom v ruke. Rúčky aj nožky má teplé. Myslím, že je lepšie ak je bábu chladnejšie, lebo keď by som ju dala do zavinky síce by rýchlejšie zaspala ale ráno by sa zobudila s plačom celá spotená, nehovoriac o tom, že ja by som sa budila v noci na jej ukričané snahy vyslobodiť sa zo zavinky. Prípadne, ak sa bojíš o to že bude bábu zima, tak daj hrubšie pyžamko. Ale perinku by som nedávala, môže si to v noci nahrnúť na tváričku a bude sa mu zle dýchať.

lucia23529
autor
1. máj 2024

Do perinky ju dávame len kvôli lepšej manipulácii. Ruky nemá rada zviazané