Dávajú sa ortopedické nohavičky aj na látkové plienky?

brumka111
5. jan 2012

Ahojte, vobec sa v tom nevyznam..:-}..treba davat ortopedicke nohavicky aj v pripade, ze som sa rozhodla davat pre babatko latkove plienky - prve 2, 3 mesiace klasicke stvorce a potom kapsove plienky a ine druhy ?

vulka
5. jan 2012

Ja myslí , že áno. Ako inak potom tie látkové držia ? Ja dávam Pampersku na to dve látkové-socialistické a na to poštolky.

milankovazuzana
5. jan 2012

@brumka111 pri prvom synovi pampersky len začínali, takže som dávala 2 plienočky-kôli presiaknutiu a poštulkove nohavičky-tie sú jednoducho to naj-miesto šnúročiek na boku už dávajú suchý zipsík.Dostať ich kúpiť v lekárni v rôznych veľkostiach a dávalo som mu ich až do kontroly nožičiek.

brumka111
autor
6. jan 2012

@vulka tie latkove drzia tak, ze sa na ne daju take original vrchne nohavicky na latkove plienky z PUL materialu...:-}

asfodelka
6. jan 2012

@brumka111 ja nie som zastanca balenia na siroko ale nase mamy nas tak balili aj cez latkove plienky tak myslim ze odpoved je treba. mne ortoped povedal ze najprv k normalnej plienke prezit poskladanu latkovu stvorcovu na obdlznik a tak na to tie ortopedicke gatky. a ked jedna plienka nestaci dat aj dve vedla seba, vraj nozky su vtedy v dobrej sirke ak su zarovno s patickou ked mu das od seba nozky, ale to sa pytaj na kontrole s nozkami a lekar Ti isto ukaze ako to ma byt.

katrinka8
11. jan 2012

@brumka111 - toto som nasla v casopise Bedeker zdravia, je to c. 1 / 2011, konkretne sa jedna o rozhovor s doc. MUDr. Milan Kokavec, PhD. Inak ho aj volaju ortoped malych pacientov , je totizto predseda vyboru Slovenskej ortopedickej a traumatologickej spolocnosti a prednosta Detskej ortopedickej kliniky DFNsP v Bratislave. Prepisem sem cast rozhovoru s nim, je to na strane 9 v uvedenom casopise:

Otazka:
Vasou parketou je ale napriklad aj vyvojova dysplazia bedroveho klbu novorodencov. V suvislosti s nou sa hovori o dolezitosti preventivnych skriningov a vcasnej detekcii tejto vyvojovej poruchy. Aky je vas nazor na siroke balenie zdravych novorodencov?

Odpoved:
Uz grecky filozof Plutarchos... odporucil vo svojich popularno-filozofickych pojednavaniach zakaz tesneho balenia deti, aby "boli dobre vyvinute a mali zdrave koncatiny". Vyraznou osobnostou, ktora ovplyvnila vyvoj liecenia dysplazie bedroveho klbu na konci 19. storocia bol viedensky chirurg Adolf Lorenz. Dovtedy vyklbene neliecene bedra reponoval (vratil hlavu stehnovej kosti do jamky) a po repozicii prikladal sadrovu imobilizaciu s nozickami maximalne siroko od seba. Aj ked zaviedol do praxe uplne novu metodu, pre mnoho komplikacii tejto liecby je v literature oznacovany za "otca avaskularnej nekrozy" (nedokrvenie hlavy stehnovej kosti s jej naslednou destrukciou). V roku 1942 zacal Arnold Pavlik pouzivat k nenasilnej repozicii luxovanych bedrovych klbov remence vlastnej konstrukcie, ktore sa principialne odlisovali od predchadzajucich rigidnych pomocok. Podstatou posobenia tejto pomocky je funkcne liecenie limitovanym pohybom, dane spravnym nastavenim strmenov. V sucasnosti je to najpouzivanejsia pomocka na liecbu vyvojovej dysplazie bedra (DDH) vo svete. Funguje na principe pohybovej liecby - ako zdoraznoval Pavlik: "bedrovy klb je organom pohybu a pohybom sa musi taktiez liecit". A tymto zdoraznujem aj svoj nazor. Dieta sa nesmie balit so stehnami pri sebe - v abdukcii. Bedrove klby je potrebne balit tak, aby mali dostatok vole pre pohyb v idealnom postaveni v abdukcii (stehna od seba) - pohybom sa totiz vyvijaju. POHYB V IDEALNOM POSTAVENI BEDROVYCH KLBOV ZABEZPECIA JEDNORAZOVE PLIENKY. Preventivne siroke rigidne balenie povazuje okolita Europa za trestuhodne obmedzovanie vyvoja bedrovych klbov dietata. Najdolezitejsie je ale absolvovat skriningove sonograficke a klinicke ortopedicke vysetrenie do stvrteho tyzdna veku novorodenca. AK IDE O ZDRAVY A STABILNY KLB, NAKLADANIE LATKOVYCH PLIENOK A POSTOLKOVYCH NOHAVICIEK NEMA LOGIKU. Naopak, ak ide o klb instabilny (existuje aj fyziologicky instabilny bedrovy klb do tretieho tyzdna veku novorodenca), sirsie rigidne balenie je namieste. V niektorych pripadoch objavime pri skriningovom vysetreni ultrazvukom vyklbeny bedrovy klb, ktory treba uplne inak liecit, a niekedy dokonca operovat.

monhla
16. jan 2013

Na látkové plienky asi použiješ Pul nohavičky, aby ti tú štvorcovú plienočku držali a aby si ochránila oblečko. ak použiješ novosklad , tak nožičky sú balené na "širšie" ale zasa nebráni to pohybu. Nové typy látkoviek /napr. i kapsovky/ sú tiež širšie ako napr. pampersky a preto keď dávaš látkovky balíš vlastne na "široko" ale neobmezuješ bábko. Moja staršia v kapsovkách "lietala ako šarkan" ešte do 2. rokov.

Ortopedické nohavičky sa dávajú len, keď Ti to doporučí ortopéd./Moja staršia ich mala 1 mesiac - látkovali sme od 19 mesiacov a mladšia ich nemala vôbec - u tej látkujeme od narodenia/