Aké knihy čítate?

dani138
16. aug 2022

Ahojte, zaujíma ma aké knihy čítate ? Ja mám najradšej psycho thrillery, knihy s poriadnymi zapletkami 🙂 ak máte nejaký tip budem rada za rady na dobre knihy 🙂

mathias232
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
acrobaleno
16. aug 2022

V poslednej dobe horory..skôr zombíci, upíri a také. A potom scifi. Včera som si objednala trilógiu Vzpomínka na zemi od Lioua Cch’-sina. A posledná zombie kniha je od R.S. Merrit Exploited Blood: Onslaught.

kormino
16. aug 2022

Skus knihy od Roberta Bryndzu,Jorn lier Horst,Alex Dahl,Samuel Bjork.Od nich som čítala všetky,Jedna lepšia ako druha,dalej Soren Sveistrup gaštanko tiež perfektná.

bessie12
16. aug 2022

@dani138 rada citam historicke romany, ale nie tie romanticke. Skor vojnove ma bavia, literatura faktu. Tiez si rada precitam aj detektivky.

ivka225
16. aug 2022

V poslednom case citam vsetko dostupne od Sorena Kierkegaarda.

marcela64
16. aug 2022

Ja mám rada strašidelné, také zaujímavé, že to človeka zatiahne do toho deja a potom také psychologické, také kde sa človek aj čoto naučí, dozvie 😉

mimca77
16. aug 2022

Tazka otazka, lebo ja precitam vsetko, co neprecita mna 😀 Takze sa asi trosicku rozpisem, snad to nevadi.

Posledny thriller, co som citala bola Triaska od Allie Reynolds, zabavila som sa. Teraz citam Hotel Lavina od Nicka Takiana, a ten ma nejak nebavi, ale neviem, ci je chyba v knihe alebo vo mne. Dalsi na stoliku caka Zoznam hosti od Lucy Foley, na tu sa ozaj tesim. Thrillery a horory citam rada, co je asi jasne z mojho aktualneho zoznamu. Okrem tych, co spomina @kormino mam rada Kinga, Keplera, Kariku a cudne pribehy Poa, Lovecrafta, Hitchcocka aj Dahla. Este ma bavil polsky horor Domofon, meno autora neviem zreprodukovat, ale tusim Zigmund v polskej verzii 🙂

Keby si chcela skusit nejake "zenske" knihy, tak ma bavila Alexandra Potter (Kto je to dievca, Ten pravy, ktoreho nechcem...), ma take mile zabavne knihy, pre mna take lahke citanie na plaz. Vynikajuca je kniha Evy Heller 'Muz, ktory stoji za to'.

Ak ta bavi psychologicka drama, tak moja oblubena je Osamelost prvocisel (Paolo Giordano).

Detektiviek som skusala milion, a nikdy som nenasla nic, co by sa ani priblizilo Agathe Christie, takze aj tak skoncim stale pri nej, moja topka je Desat malych cernoskov (And then there were none).

Na zasmiatie mam Lasicu (zbierky fejtonov Bodka, kniha rozhovorov Lenze ja som iba komik, a vyborna kniha Listy Emilovi), potom sa viem pobavit na knihach Ako som vozil Norov 1 a 2, a este ma zabavila kniha Antiturista.

Historicke romany, evitovky ani eroticke bestsellery typu 50 shades of grey ma nebavia, takze v tychto zanroch neporadim. Inak sa rada pobavim o akomkolvek zanri, moje citatelske zaujmy siahaju od Solzenicyna po Harryho Pottera 😀

nikoletta1712
16. aug 2022

@dani138 Čítam len skutočné príbehy…Z obdobia vojny, príbehy arabských žien, príbehy drogovo závislých ľudí alebo o karteloch v Južnej Amerike…Nikdy nečítam vymyslené príbehy - úplna strata času…

katkine_terapie
16. aug 2022

Odbornú psychologickú literatúru (práca aj hobby npr. Heretik, Yalom, Freud, Rohr...), historickú literatúru resp. historické romány kde sú fakty a reálny príbeh, ale napísaný (polo)beletristicky (npr. Dvořáková), krimi (D. Dán a podobne) a poslednou kategóriou kníh, čo ma baví sú rozhovory (npr. Štrasser, Doričová...). Čo ma nikdy nebavilo sú ženské romány, vymyslené príbehy a schi-fi.

aurorastone
16. aug 2022

Keď do čítam 365 dní tak ma čaká vzdelaná, neortodoxna a rebelka

mimca77
16. aug 2022

@nikoletta1712 Ak sa mozem opytat, preco si myslis, ze su vymyslene pribehy uplna strata casu?

kormino
16. aug 2022

Kariku som aj zabudla,čítala som okrem HLAD a Smad všetky,tiež pár od Juraja Cervenaka,tie sa my nepáčili,boli dosť krvavé.Skoro všetky od Nesba mám prečítané.Taktiež Elena Ferante Geniálna priateľka bola fantastická,všetky štyri diely.Dávnejšie som čítala Keleovú Vasilkovú ,ale už ma nebaví.Chystam sa na Dominika Dána,toho som ešte nečítala ani jednu.

nikoletta1712
16. aug 2022

@mimca77 Prečítať si niečo, čo je vymyslené mi nedáva zmysel…Čítať niečo, čo sa nikdy nestalo - nie, ďakujem…

adik64
16. aug 2022

Ja mám rada najmä romány zo života a romantiku 🙂 Sem-tam to preložím nejakou detektívkou a čo nemusím, tak žánre sci-fi a fantasy. Preferujem súčasné české autorky - Alenu Mornštajnovú, Karin Lednickú atď. Momentálne čítam Sítě od Petry Dvořákovej.

mimca77
16. aug 2022

@nikoletta1712 Zaujimave, vobec mi nenapadlo, ze to moze niekto takto vnimat. Dakujem za odpoved.

ivangeline
16. aug 2022

Filozofia,psychologia,krestanska literatura,romany,skut pribehy,motivacna...najcastejsie..

nikoletta1712
16. aug 2022

@mimca77 Rada🙂…Ty máš rada vymyslené príbehy???..Čítaš také knihy??..

kayyaa
16. aug 2022

@mimca77 tak ja som vzdy bola knihofil, ale teraz pri detoch velmi selektujem, ako budem travit volny cas, a kedze vymyslene pribehy = beletria cloveku okrem zabavy nic nedaju, tak ich citam aspon v cudzich jazykoch, nech to ma aspon nejaky zmysel😃...plus citam literaturu faktu, historia, psychologia... od literatury ocakavam hlavne vzdelanie a volny cas chcem vyuzit zmysluplne...ale ked je casu viac, tak rada citam aj beletriu, hlavne krimi...

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
avanka
16. aug 2022

@dani138 všetky rad do radu okrem zamilovaných. Skús sériu marsons, arlidge, chris Carter, Lisa regan, bryndza, kepler
Mám rada kariku,Kelly rimmer, tých dobrých kníh je strašne veľa

jaja20
16. aug 2022

Včera som dočítala Čas smrti od Andreasa Grubera a bolo to super.

aurorastone
16. aug 2022

@dominika1988 v skratke ako 50 odtieňov sivej na európsky spôsob s mafiánskym dejom 😁

76california
16. aug 2022

@aurorastone ako perfektne si to zadefinovala 😆😆😆

sisaka
16. aug 2022

@nikoletta1712 mna na čítaní práve baví to, ako je ten príbeh vyrozprávaný/podaný. Či ťa autor dokáže vtiahnuť do deja, či ťa “prinúti” zamyslieť sa, či ti priblíži danú dobu, krajinu, myslenie ľudí, jeho jazykové prostriedky … tým pádom, či sa príbeh niekedy odohral, alebo nie, mi príde úplne irelevantné.
Podľa mňa práve kniham napísaným podľa skutočného príbehu zväčša toto chyba, často ich literárna hodnota je priemerná až podpriemerná, sú napísané ľudmi, ktorí chcú len vyrozprávať svoj príbeh, ale nie sú dobrí rozprávači, alebo nemajú literárne zručnosti. Ich príbeh môže byť silný, ale podanie často kazí literárny dojem, ale ak čítaš knihy len koli príbehu, tak ti to asi nevadí…

Ak si ešte nečitala odporúčam memoir - Long way home od Saroo Brierley (neviem, či bolo preložené do slovenčiny, bolo to aj sfilmované, ale kniha je lepšia )

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikoletta1712
16. aug 2022

@sisaka Po anglicky neviem, ale film si skúsim pozrieť, ďakujem🙂…

aurorastone
16. aug 2022

@76california 🤣 aby mi ešte niekto nevynadal ze som prezradila celý obsah 🙉

babababka
16. aug 2022

Teraz čítam od Igguldena:Brány do Atén,od Iny Lorentzovej:Kočovná nevěstka,od Ashley Carrington:jesika a od Patr.Harmanovej:Porodní bába od řeky Hope.

sisaka
16. aug 2022

@dani138 čítam rôzne žánre - najčastejšie detektívky vrátane tých cozy, historické romány približujúce rôzne obdobia aj rôzne kuty sveta, romantiku nemusím, zväčša tam býva primitívny prvoplánový a vždy sa opakujúci scenár.
Tipy na knihy? Dám spisovateľov, lebo slovenské nazvy by som musela hľadať - Peter May (Lewis trilógia), Ann Cleeves, cozy detektívky od M.C.Beaton (séria Agatha Raisin) , Nesbo máš určite prečítané, Lisa Gardner, Louise Penny, Michael Connelly, Robert Dugoni
Daniel Silva - špionážne
Z iného súdka - Knihy od Christi Lefteri , Kelly Rimmer, Janie Chang, Amy Harmon

mimca77
16. aug 2022

@kayyaa S tym celkom nesuhlasim, ze beletria cloveku okrem zabavy nic neda, moze to platit do velkej miery pri zanrovej literature ako su detektivky, horory a podobne, tie citam viac-menej len pre zabavu, ale beletria su aj psychologicke dramy, spolocenske romany a podobne, na ktorych sa da vela naucit alebo tam toho moze byt vela na zamyslenie (mudrejsi vyraz mi nenapada 😀 ). Pekne to vo svojom komente napisala @sisaka Ale chapem, ked je minimum casu, ze siahnes po tom, co je pre teba najvyhodnejsie a ked sa tuzis citanim vzdelavat, tak to je super. Ja som zas nutena vo svojej robote nonstop nieco studovat a analyzovat, tak som z toho niekedy taka vyzmykana a normalne mam unaveny mozog, ze si rada precitam aj knihu, ktora ma nenauci vobec nic, staci, ked ma unesie do svojho sveta, pohlti ma a oddychnem si pri nej. Nie som ziadny hltac literatury faktu, ale pacia sa mi take tie popularno-naucne knihy od Hawkinga (Vesmir v orechovej skrupinke, Strucna historia casu) alebo Neila deGrassa Tysona (Astrofyzika pre zaneprazdnenych), to by ta mozno bavilo, ak si to necitala.

@nikoletta1712 to je vlastne odpoved aj pre teba, ako vidis vyssie, ano mam rada (aj) vymyslene pribehy 🙂 samozrejme aj z nich si vyberam, necitam napriklad sladke romany v style "telenovela na papieri". Ale rada citam aj skutocne pribehy, len tam som narazila presne na ten problem, co pisala sisaka, ze niekedy pribeh sam o sebe je super, ale kniha ako umelecke dielo je biedna (podla mojho nazoru napriklad tolko ospevovana Vzdelana, pribeh neuveritelny, ohromujuci, srdce trhajuci, ale remeselne je to podla mna velmi slabucka kniha). Kedze si spominala arabske zeny, tak asi sa zbytocne budem pytat, ci si citala Bez dcery neodidem, ta je podla mna napisana dobre, a mozno by sa ti pacilo Dievca so siedmimi menami (o slecne, ktora utiekla zo Severnej Korei), nebolo to prijemne citanie, ale zaujimave urcite.

Budem rada, ak som dala aspon jeden zaujimavy tip komukolvek 🙂