Nárast úmrtí mladých športovcov

28. feb 2023

ahojte nechcem tu rozvirovat nejake vasnive debaty ale som jedina co si vsimol zaposledne obdobie vyrazny narast umrti mladych sportovocov?..ved pomaly neprejde den aby nepisali ze zas nejaky mlady -sportovec zomrel pricina neznama, alebo zastava srdca-teraz zas 24 rocny futbalista..ja denne sledujem spravy a pomaly kazdy den je o tomto info..normalne ma to desí uz

katulienkax
28. feb 2023

lebo vakcina 😉

autor
28. feb 2023

ja netvrdim ze koli tomu ale mam uz strach lebo ja mam 17 rocneho syna ktory je tiez sportovec a jeho spoluhrac dostal nedavno infarkt..v 17 rokoch nastastie to prezil..

viestta
28. feb 2023

Tie srdcove zlyhania su vacsinou vrodene vady, ktore neboli diagnostikovane alebo jednoducho telo neunesie taku treningovu zataz.

klaridka
28. feb 2023

Treba sa tých "športovcov" spýtať, čo do seba tlačia , aby si zvýšili výkon....

kvetinka75
28. feb 2023

všimla som si, neviem koľko ich umieralo pred tým, pretože aj v minulosti boli úmrtia športovcov, len sa všetko nezverejňovalo. Nesledujem nejaké štatistiky, tak to neviem porovnať. Ale športovci by mali byť viac sledovaní lekárom a tým pádom by mali vedieť o svojom zdr. stave. Teraz má veľa detí rôzne zdr. problémy od narodenia a ani o tom nemusia vedieť. napr. niečo so srdcom , a keď o tom nevie, prepína svoje sily a takto to skončí. Kedysi boli deti zdravšie, možno aj v tom to je. Veľa z nich svoje sily aj prepína alebo berú rôzne ,,vylepšováky,, čo tiež vedie ku všetkému možnému. Plus možno aj strava. Kedysi bola iná ako teraz. McDonald a pod.
Môže tam byť veľmi veľa faktorov.

vikiki29
28. feb 2023

@katulienkax 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ešte dobre, že to tak presne vieš. Rozum sa mi zastavuje.

wikiwiki
28. feb 2023

Ono umierali aj v minulosti, len s o tom až tak moc nepísalo. Mnohí sa do toho ženú až až, navyše málo oddychu a koľkí popri tom berú ešte aj rôzne látky a to proste nie je moc dobrá kombinácia

autor
28. feb 2023

mna to fakt desi lebo my sme sportova rodina a moj syn sa sice nikdy nestazoval na nejake zdravotne problemy ale par jeho spoluhracov ano..a ked si pozriete aj tu na nete nejake spravy same: 20 rocny umrel, 18 rocny, 25 rocny, ale nieje to ze raz zacas ale pomaly denodenne..

pribinak
28. feb 2023

@katulienkax fakt? Máš nejaké dôkazy? Ci ?

kvetinka75
28. feb 2023

autorka - netreba to tak sledovať. Čo ti je súdené, aj tak tomu neujdeš. Radšej si užívaj život, predchádzaj chorobám a keď niečo príde, no žiaľ, kto má dostať infarkt, dostane ho. u nás v susedstve za posledný rok zrazilo auto dvoch chalanov, ešte neboli ani dospelí. Nikto to nečakal, zdravý, mladý človek, celý život pred sebou. Vtedy som si uvedomila, tže osud človek nezmení a netreba maľovať čerta na stenu. Niekto sa bojí choroby a zrazí ho auto. U niekoho je to opačne. Kto má nejaké problémy - smer lekár. Možno sú tam nejaké vady od narodenia.

autor
28. feb 2023

ja to nesledujem cielene ale co zapnem spravy alebo otvorim tu na nete stranku tak hned takakato info na mna vyskoci

silvia2013
28. feb 2023

@viestta zrazu tolko vrodenych chyb? Ved taký sportovec je sledovaný a ma za sebou vysetrenia, pri dnesnych možnostiach vysetrovacich a zobrazovacich techmik by vrodenu chybu nasli hned! Pred 2020 nebolo tolko umrtí ako je dnes.

viestta
28. feb 2023

@silvia2013 to vysvetluje preciznost tych lekarskych prehliadok. A nemyslim, ze toto je fenomen poslednych rokov, len sa o tom viac pise.

panelacikova
28. feb 2023

ja si pamätám, ako umrel v mojom rodnom meste chalan (vtedy mal tiež cca 16-17 rokov) na TSV. bežali nejaký beh, asi 12-minútovku? neviem presne. dobehol do cieľa a zvalil sa mŕtvy. srdce. žiadne očkovania, nič. proste koniec. a to netrénoval vrcholovo, a vtedy ani tie gebuziny do seba netlačili. navonok úplne zdravý človek. ja som bola malé dievča, bolo to cca dobrých 36 rokov dozadu.... obrovská tragédia a nechápanie občanov (malé mestečko). no a....stalo sa :( len o ňom nikto nevie, lebo nebol internet, správy výrazne obmedzované..) teraz vieme o každom, aj o takom, o ktorom to možno ani pravda nie je.... že umrel 🙂
@silvia2013 zabúdame na jeden krásny fakt. že nárast aj srdcových ochorení môže súvisieť aj s prekonaním covid ako takého. nie s očkovaním samotným. poznám dosť ľudí, ktorým srdce hapruje dodnes od prekonania covidu v 2020, toho odporného, kedy umieralo veľa ľudí. a to niektorí nie sú ani očkovaní a aj tak majú zrejme trvalé následky :( takže áno, covid ako taký mohol prispieť k poruchám srdca.

kvetinka75
28. feb 2023

@silvia2013 bežní športovci nie sú tak sledovaní. Aspoň nie všetci. A keď mladý človek nemá žiadne problémy, nebehá po lekároch. Chodí na obyčajnú preventívku a tým to končí.
A áno, za posledné roky sa zvýšil počet rôznych chorôb a vrodených. Pridúda detí s rôznymi alergiami, vážnymi dg. + strava, drogy, rôzne ,,prípravky,, ktoré do seba dávajú, energeťáky a pod.

kvetinka75
28. feb 2023

ešte som zabudla pripísať - stresy, rôzne tlaky, rodinné, vzťahové problémy - to všetko vplýva na zdravie, srdce ......
A teraz človek len zapne TV a hneď samé nešťastia. Akoby nič iné nemohli dávať. Tak je jasné, že sa toho zdá veľa.

queen_mary
28. feb 2023

@silvia2013 😀😀 hej, decka do 25ky co hraju futbal v mestskom/dedinskom klube su teda brutalne sledovane. Sledovani su akurat tak vrcholovi sportovci, kolko takych mame? Mozno 1% zo vsetkych, co sa sportu aktivne venuju?

Bezna preventivna prehliadka vyzera tak ako vyzera, a kopec ludi/rodicov ich aj ignoruje.

Cize tvoj komentar je totalne odveci splechnutie len tak do vetra a je vidiet, ze si sa pred nim vobec nezamyslela.

silvia2013
28. feb 2023

@viestta asi tazko urobili preciznu diagnostiku sportovcovi, ktorí v 24 r umrel na ihrisku.

queen_mary
28. feb 2023

@silvia2013 lol 😀 a ani si nepochopila @viestta komentar

zmrzlinka2021
28. feb 2023

@silvia2013
Ale bolo, len sa to tak nemedializovalo, resp. bez povsimnutia si si prečitala nadpis, ze zomrel 22 ročný fudbalista a vobec dalej si sa nad tym nezamyslala.

Dnes ked neviem "odpoved", poviem "vakcina". Proste vsetko, čo nastane po očkovaní, automaticky priposujeme očkovaniu, pričom napr. ja sama som mala zdravotne problemy, ktore sa pripisovali stavu po očkovaní a mala som ich v roku 2015....

Vo vzťahu k preciznej diagnostike - "miestnym pajkom" na ihrisku sa nerobia brutal špeci vyšetrenia ako napr. vrchovlovym sportovcom co zarabaju miliony.

Tiez podstatna vec - u nas sa prevencia zial u mnohych lekarov flaka, nerobi poriadne, robi len od stola....

A este posledna podstatna vec, co sa tyka vrcholoveho sportu: ten je vyslovne nezdravy, je skodlivy a hlavne sa robi pre biznis, sponzorom. Vrcholovy sport nema nic dokopy so zdravym, pohybom...

silvia2013
28. feb 2023

@queen_mary kde pisem o sportovcovi na dedine? Asi nemas prehlad , ale zomierali futbalisti a cyklisti v top kluboch, najlepsich na svete . Moje dcery sledovane boli a hrali za mesto Kosice , jedna florbal a druha basketbal. každy pol rok vysetrenia. Zjavne budeš velmi sofistikovana a vzdelana, Arogantna, hnusna osoba, len preto, ze iná vzdelana ma iny nazor ako ty. Vždy tu osočujes a napadas ine zeny, budes velmi nestatna v zivote.

kvetinka75
28. feb 2023

@silvia2013 si uvedom, že aktívny športovec vynakladá enormné úsilie, ide niekedy aj na hranicu svojich možností. Ty si myslíš že ľudské telo nemá svoje limity? Že je normálne a zdravé roky takto preťažovať svoj organizmus? Ja sa nečudujem toľkým úmrtiam. Idú niekedy za hranice svojich síl a takto to končí. Koľko preťažení vydrží srdce?

silvia2013
28. feb 2023

@kvetinka75 a doteraz nešli za hranice? Ty si vystudovana lekarka? Milujem tieto komentare z anonymnych profilov 🙂)

sili82
28. feb 2023

Tie deti, ktoré športujú sú v dnešnej dobe brutálne preťažované. Lekárske prehliadky síce sú, ale nie je to tak dôkladné, aby zistili niektoré vady. Máme v rodine dvoch športovcov, obaja absolvovali tie dôkladné prehliadky len raz, potom už nešli, pretože to bolo pre nich drahé. A tá záťaž je naozaj veľká, chodia na tréningy aj s chorobami, nádchou, kašľom a na zápasy aj s teplotou. Dokonca synovec aj medzi tretinami brával paralen, aby ešte mohol dohrať zápas.

zmrzlinka2021
28. feb 2023

@autorka

Okrem toho, čo tu vyššie píšem @silvia2013 by som doplnila aj nasledovne veci:

- vrodene problemy srdca. Tie ma aj pred rokom 2020 malo celkom dost ludi. Kamaratka robí kardiologičku dlhééé roky a problemy so srdiečkom bežne mavali a aj mavaju aj mladučkí ludia - len určitými aktivitami môžeš to skomplikovať, resp. skor ti nastanu vaznejsie problemy

- extremne presilovanie, nedostatok spanku, stres, tie energeticke napoje... to sa nezdá, ale má to mega vplyv celkovo na zdravie človeka. Vraj dnes je bezne, ze 8 ročné deti piju energetáky ☹

- + to čo vyššie píšem ohladom vrcholového športu - je výslovne škodlivý, je to len neskutočná drina, aby sa točili peniaze

autor
28. feb 2023

aj mne sa niekedy zda ze ma syn toho vela ved je vkuse na treningu..len futbal to je jeho zivot ja neviem ci mu to mam nejak zakazat alebo ho donutit do obmedzit

kvetinka75
28. feb 2023

@zmrzlinka2021 to takýmto ľuďom nevysvetlíš. Pôjdu si stále svoje.

@silvia2013 nie nie som lekárka, som sestra a vidím koľko detí chodí teraz po odborných ambulanciách. Kolegyne samé potvrdili, že kedysi toho toľko nebolo. Choroby, ktoré boli typické pre vyšší vek, mávajú teraz deti pomaly bežne - cholesterol, tlak, cukrovka, autoimunitné ochorenia.

silvia2013
28. feb 2023

@zmrzlinka2021
aj ja mam sestru kardiologicku a dceru biomedicku a tie rozprávaju inak 🙂)

kvetinka75
28. feb 2023

@silvia2013 mne je jedno kto čo rozpráva, vidím okolo seba a to mi stačí. Hlavne keď príde rodič a čuduje sa z čoho má dieťa vysoký cholesterol alebo problém s tlakom - to že je každú chvíľu v mekáči, čipsy, sladkosti, ovocie , zeleninu do nich nedostanú a energeťáky fičia vo veľkom.

silvia2013
28. feb 2023

@kvetinka75 hej hej aj my vidime.