icon

Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť

slivocka4
23. okt 2018

Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂

Strana
z10
lubina
30. okt 2018

@slivocka4 ano poznam/poznala som cloveka co sa dozil 90+....bol to moj starky a jedol uplne vsetko, ziadna dieta, vzdy bol ale stihli, ziadna nadvaha. JEdol fakt uplne vsetko, este aj v noci ked isiel na WC, tak si cestou hodil do ust cukrik 😉....vela urobila genetika, ale ziadne obmedzenia v strave si on nerobil, klobasky, kolaciky, cukriky, proste vsetko....

terez01
30. okt 2018

U nás v rodine je dlhovekosť,z oboch strán ,u žien.Vsetky prababičky sa dožili veku cez 90 rokov,jedna 96,druhá 98,ďalšie dve len 93. A všetky mali jedno spoločné,milovali sladké ,dopriali si cukor a med. 98 ročná prababicka mala dokonca pri posteli nádobu s cukrom a rada si ho sypala do úst 🙂. Na nič sa nelieči. Boli úplne zdravé,nemali ani vysoký cholesterol,ani cukrovku a neboli ani tučné,každá pochádzala z iných pomerov.. 2zomreli v spánku a dve v nemocnici po uraze,zlomenina bedrového kĺbu. Myslím,že veľa ovplyvní strava,no veľa aj genetika, ich mami žili tiež dlho..

laskalieci
30. okt 2018

v prvom rade ,ked je zdravy duch tak je zdrave cele telo

123martin
31. okt 2018

@terez01 len taka mala poznamka, lebo viac krat sa to tu opakuje: boli uplne zdrave, len mali zlomeninu bedroveho klbu, ci niekto iny pise, ze mali ku koncu len alzheimera. To ale znamena, ze neboli uplne zdrave, len sa na to zavcasu neprislo. Zlomenina bedroveho klbu je z dlhodobeho odvapnovania kosti. Ak by chodila k lekarom zistili by to zavcasu - a bola by uz "chora". Tiez alzheimer je choroba, ktora sa dlho vyvija skryta, nez prepukne naplno.

tslobik
31. okt 2018

Jaaaaj, toto je všetko od veci tu. Podľa mňa sa nedá zrovnávať tá generácia, čo má teraz 80-90 rokov a táto naša generácia mladých ľudí. Veď tí sa samozrejme že nemôžu dožiť takého veku ako naši starí, prastarí rodičia. To nie je len o strave ale aj o znečistenom prostredí, chémií všade, elektrosmog, smog, stres pracovný, celkovo životný štýl. Akože podľa mňa zelenina, ovocie - ak si človek nedopestuje všetko doma - čistá chémia, dusičnany.....Chleba? Z tých obilnín, ktoré rastú na poliach kde burinu ničia postrekmi zakázanými v ostatných krajinách. Kedysi boli polia plné buriny, čiže aj chleba bol zdravý. Mäso? Ano kedysi zdravý slepačí vývar - liek na choroby, dnes akurát tak dobrý antibiotikový mix. Fuj. Takže, či tak alebo onak, svet nezmeníme, a aj keď si myslíme ako zdravo jeme, môže to byť práve naopak - teda okrem prípadu, že si všetko dopestujeme a dochováme doma. Ale ani to nie je 100%, lebo zase ktovie čo je v pôde a čo z ovzdušia a ďažďa padá na záhradku. Takže takýmito blbosťami by som sa nezaoberala. Ano, jesť striedmo, všetko v rozumnej miere. Vynechať sladkosti, pokiaľ možno tie "nezdravé" potraviny, hýbať sa, športovať, nestresovať sa a čo má prísť príde.....resp. nepríde.

terez01
31. okt 2018

@123martin obe mali zlomeninu,napísala som bedrového kĺbu,lebo pre laika je to pochopitelnejsie,išlo o fractury proximalneho femuru,jedna spadla na ľade a druhá z rebríka,keď oberala jablká.

123martin
2. nov 2018

@terez01 ano, ja som rozumel. "Zlomeniny proximálneho femuru ...Najčastejšie
postihujú starších pacientov so sprievodnou osteoporózou po triviálnej traume... Sú to nízkoenergetické úrazy, často vznikajú už pri minimálnom násilí, najčastejšie po páde"
http://www.slovenskachirurgia.sk/index.php?page...
v kazdom pripade aj ja by som rad v 90tke oberal na strome jablka 🙂

alexandra2010
2. nov 2018

mala som tri pacientky (len zeny!), na. 1921 az 1926 , na kardiologii. Uplne fit, soferovali, chodili plavat, max mali zavrate pri kolisaj. tlaku. Pytala som sa na tajomstvo, spolocne mali: denne pohyb, vlastne vypestovane jedlo, malo masa, ak maso, tak znamy zdroj. A dlho pracovat, kontakt s ludmi.

twiggi_veggie
2. nov 2018

Staci ak sa pozries na krajiny kde je najvyssi priemerny vek. Jednou z takych oblasti je Loma Linda v Californii, kde sa tam dozivaju priemerne najvyssieho veku, dokonca patri do blue zone (tak sa podla national geographic oznacuju zony kde sa ludia dozivaju vyrazne vyssieho veku ako priemerne). Obyvatelia Loma Lindy su adventisti siedmeho dna ktori sa stravuju vegetariansky (vacsina dokonca cisto vegansky) co je uplny opak low carb stravy. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Loma_Linda,_Cal...
Dalsie krajiny ktore patria do blue zone su Okinawa, Sardinia (taliansko), Icaria (Grecko), Nicoya (Costa rica) kde si dovolim tvrdit je strava bohata na sacharidy. Dokonca ked si pozries na diagram co maju tieto krajiny spolocne tak je tam ako jeden z hlavnych bodov uvedene semi-vegetarianstvo (cize strava bohata na rastlinne potraviny). Toto su nespochybnitelne fakty co sa tykaju dlhovekosti 🙂 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_Zone
Inak odporucam si precitat o Loma Linde viac, je to zaujimave 🙂

kittykat22
2. nov 2018

Pár dní spať robilo DVTV rozhovor s pani Šrutkovou ktorá má 100 rokov. Veľmi príjemné video 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=UZCb22qNIbY
bmuller
5. nov 2018

@slivocka4 ahoj, na margo toho, ako pises, ze sa bojis aterosklerozy... v casopise Tema 40/2018 som narazila na informaciu o kmeni Tsimane s najzdravsimi cievami na svete (casopis uz nemam, ale podarilo sa mi nejake info vygooglit aj z inych zdrojov)...
"Ľudia z tohto kmeňa žijú v amazonskom pralese a žijú podobne, ako ľudia na celom svete pred tisíckami rokov. Rybárčia, lovia a obrábajú polia pri rieke Maniqui...
...Sedemnásť percent ich diéty tvorí lovná zver (divoké prasatá, tapíry, kapybary), sedem percent ryby z rieky, zvyšok väčšinou to, čo vypestujú na poliach. K tomu ešte zberajú ovocie zo stromov.
Až 72 percent kalórií tak prijímajú z karbohydrátov 😉 (v Spojených štátoch je to 52 percet) a štrnásť percent z tuku (v Spojených štátoch 34 percent).
...A čo robia teda Tsimanovia inak? Napríklad sa oveľa viac pohybujú. Aj na Slovensku je bežné, že si ľudia merajú počet krokov na deň a ako cieľ si udávajú napríklad desať tisíc.
Bežný člen tohto kmeňa denne prejde priemerne 17-tisíc krokov, aj pri ľuďoch starších ako 60 rokov je toto číslo vyššie ako 15-tisíc. Samozrejme, nefajčia..."
https://tech.sme.sk/c/20487037/v-bolivijskej-dz...
je tam aj odkaz na originalnu studiu

samozrejme sa neda opomenut, ze su to prirodni ludia z prirodneho prostredia, ktore v beznom meste my nijak nedosiahneme ☹ urcite aj tie sacharidy nemaju v podobe bieleho cukru, zakuskov, a pod. ale sacharidy ako makroziviny kazdopadne konzumuju (a naopak, malo tuku) - na rozdiel od tvrdeni o "nebezpecenstve" sacharidov pretlacanych lowcarb.

jajko22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z10