Koniec RD, syn bez škôlky a nezamestnanosť -ako to zvládnuť?

11. feb 2020

Ahoj, koncom apríla mi končí rodičovská dovolenka. Do škôlky mi malého vezmú až v septembri. Prácu si zatiaľ nehľadám, lebo nemám kam malého dať. Plánujem si predĺžiť neplatenú rodičovskú aspoň do septembra, ak sa mi podarí nájsť prácu, keď bude malý v škôlke. Lenže to sú štyri mesiace bez príjmu. Nehovorím, že nevyžijeme, len mi to je blbé, že vôbec nebudem prispievať do domácnosti. Ako ste to riešili vy?

veronikaszabova
11. feb 2020

No blbe by mi to urcite nebolo, lebo peniaze su nase - nerozdelujeme, kto kolko da do rozpoctu.
Nakolko nemas, kde syna dat, tak smola - a muz snad nebude taky chrapun a nebude ti to vyhadzovat na oci.

autor
11. feb 2020

@varonikaszabova muž mi to určite nebude vyhadzovať na oči, to len ja sa budem cítiť blbo, že neprispejem vôbec nič. On to vôbec nerieši, už sme sa o tom rozprávali, je mu jasné, že do septembra nič neporiešime. Jasne, že všetko je naše spoločné, nič nerozdeľujeme, ani nič podobné. No a to som ešte zvedavá, keď malý nastúpi do škôlky, ako to bude s chorobami. Lebo naša staršia dcéra bola v kuse chorá. V septembri z nej bude prváčka, syn škôlkar, tak to bude "záhul".

evkao
11. feb 2020

nas maly je narodeny na zaciatku januara, ja som zamestnana, kedze nam ho tiez do skolky nevzali, riesili sme to sukromnou skolkou (aj ked mi vezme vacsinu mojej vyplaty, brala som to tak, ze stale lepsie ako byt doma zadarmo a malemu uz aj bolo treba spolocnost inych deti) - nastastie mam vela dovolenky, takze choroby pokryvam tou

eliska13
11. feb 2020

Nemas sa preco cítiť zle.svojim spôsobom si ani predtým neprispievala, lebo RD išiel na synovu stravu, oblečenie😀vôbec to nerieš aj tak možno reálne nastupis o ďalšieho pol roka choroby, pokým niečo nájdeš...

autor
11. feb 2020

No uvidíme, ešte som rozmýšľala nad nejakou brigádou tak na dve, tri hodiny. To by som možno ešte nejako dokázala zabezpečiť opateru pre syna. Ale reálnejšie je, že budem musieť nejako to obdobie prečkať a uvidíme, ako to vyriešime na jeseň.

ysseba
11. feb 2020

No ak to bude naozaj na to nevyhnuté obdobie - teda pokým ti malý nezačne navštevovať škôlku, tak sa to dá pochopiť. Hoci do septembra je ešte veľmi ďaleko, bude to ťažké nežiť ale prežívať 7 mesiacov 😖 Aleee.... Veľakrát sa stane, že z ľudí, ktorí sú dlhšie doma, tak sa stanú povaľači a ani sa nesnažia nájsť si prácu, resp. na každej práci si nájdu nejakú výhovorku, že prečo nie je pre nich dosť dobrá. Nehovorím, že to bude tvoj prípad, ale maj to na pamäti 🙂 A inak z akého mesta si? Lebo u nás je bežné, že deti pristúpia do škôlky hocikedy počas roka. Napr. kamoška takto každý mesiac volala do škôlok v okolí a raz sa miesto našlo. Veď koľko je takých prípadov, že sa odsťahujú, odhlásia dieťa zo škôlky alebo sa narodí súrodenec a rodičia pre choroby stiahnú dieťa zo škôlky.

autor
11. feb 2020

@ysseba nemyslím, že mne hrozí, že budem povaľač. Nemám to ani v povahe, ani by mi to svedomie nedovolilo sedieť doma a čakať, kedy muž donesie peniaze 🙂. Mám odpracovaných štrnásť rokov, potom som išla na materskú. Nemám sa síce do akej roboty vrátiť, ale dúfam, že si niečo nájdem. Počas práce som si urobila aj VŠ. Nehovorím, mám síce obavy, keďže som bola na RD a mám pocit, že nič neviem, ale hádam sa do toho dostanem 🙂. Teraz sa mi zdá, že viem tak akurát ňuňkať na deti a usmerňovať ich , no hádam sa čosi naučím 🙂. Chcela by som ísť aj na nejaké rekvalifikačné kurzy, ale to sa mi teraz tiež nedá, tak musím počkať na tú škôlku. Ja som z dediny, tu máme len jednu škôlku a momentálne nemajú určite voľné miesto, pretože nezobrali ani trojročné deti. To uvidím, či ho vôbec v septembri vezmú, ak nie, tak budem musieť pozerať aj iné škôlky, čo by som ale nerada. Čo sa týka práce, tak mne je to v podstate jedno. Akurát viem, že k pásu nechcem robiť, to priznávam, že by som nezvládla. Tiež ani niekde do butiku na dvanástky. Ja keď tam vidím tie baby, ako tam nemajú žiadneho zákazníka, tak ja by som tam zahynula od nudy. Keď som chodila do roboty, tak sme pár krát do roka chodili na výstavy a keď tam bolo mŕtvo, tak bolo 10,00 hod., o dve hodiny som sa pozrela, že koľko je hodín a to 10,15 hod.🙂 Ale inak upratovačku, barmanku, niekde do kancelárie, úradu, aj do školy by som mohla ísť niečo robiť, nemám problém. Pôjdem hocikde a popritom si môžem hľadať niečo, čo mi bude viac vyhovovať.

ysseba
11. feb 2020

Och, chapem ta. Ja sa v marci vraciam po 5 rokoch na RD 😬 tiez mam pocit, ze neviem kde je sever, neviem ci budem vediet normalne komunikovat 😂 nastastie ja sa sa vraciam do povodnej prace, ale bserko sa tam pomenilo. Aj nazov, sidlo, vedenie, vacsina kolegyn 🤦‍♀️ Takze akoby som sla do noveho. Ale som strasne rada, ze posledne tyzdne na RD si mozem uzivat a nemusim riesit zivotopisy, pohovory atd 🙏