Externé štúdium jazyka

radulienka95
21. feb 2022

Ahojte, študuje niektorá za vás externe jazyky poprípade kombináciu jazyk a niečo iné? Zaujímal by ma cca rozvrh v semestri, či sa to dá zvládať popri full time práci, či je štúdium aj piatok ako si pamätám že voľakedy bývalo. Ide mi o hocijaku univerzitu okrem východu. Ďakujem

elizuella
21. feb 2022

@radulienka95 vykašli sa na štúdium jazyka na VS. Chod radšej do štátnej jazykovej školy v BA. To je uznávané ako absolvovana vš a narobíš sa oveľa menej. Da sa aj online.

radulienka95
autor
21. feb 2022

@elizuella ďakujem za tip, pozriem si to.

diefca
22. feb 2022

@radulienka95 na statnej jazykovke sa toho moc nenaucis, ta je dobra len na papier (mam dva, nevyuzila som 😁) Na univerzite som sa toho dozvedela ovela viac. Je tam sice vela nepotrebneho, ale mna velmi zaujimala lingvistika ako taka (lexikologia, fonetika, morfologia, apod.). Studovala som externe.

76california
22. feb 2022

je tu niekto, kto studuje externe cez UMB BB nemecky jazyk?

elizuella
22. feb 2022

@diefca no vieš, pokiaľ si nadšenec, tak dobre, vraj sa vo fonetike, fonologii, morfologii, historickom jazyku a vývine jazyka a neviem čomu ešte. A v škole to nevyuzijes vôbec. Načo sa to učitelia drtia? Aby zarobili potom 800 eur?

diefca
22. feb 2022

@elizuella ja som nestudovala ucitelstvo, len anglicky jazyk a kulturu jednoodborovo. Neviem co presne maju ucitelske programy. Ja som do toho sla, pretoze ma to zaujimalo a mala som to ako ventil popri praci 😁

radulienka95
autor
22. feb 2022

@diefca a na ktorej univerzite to bolo? Vieš mi napísať ako to bolo z hľadiska víkendov atď, pracujem klasicky PO-PI..

diefca
23. feb 2022

@radulienka95 bolo to na UCM v Trnave, prednasky aj skusky (aspon prve terminy) boli len v sobotu. Asi 3x za cely cas sa stalo, ze som sla na skusku cez tyzden. Prvy stupen Bc. trochu zahul, tych predmetov bolo vela, ale popri full time praci som to normalne zvladla. Niektore predmety si vyzadovali viac casu, niektore stacilo “obkecat”. Zalezi na tom, ake mas znalosti. Par dni dovolenky som si brala az pred statnicami.
Este dodam, ze ja som stihla este trojrocny bakalarsky program, dnes uz su “vdaka” Caplovicovi o rok dlhsie. Takze by si to nemala mat az tak nahustene. Ak by si chcela potom neskor ucit na statnej skole, vies si popri druhom stupni dorobit aj doplnujuce pedagogicke studium.