Akým smerom sa vybrať?

21. sep 2023

Už som raz spravila chybu vo výbere školy. Vybrala som sa technickým smerom, znelo to zaujímavo a fascinovalo ma to. Po pretrápených skúškach a po pár sedeniach so študentským kariérnym poradcom mi odporučil vybrať sa smerom psychológie.
Často ako vidím, práve tento odbor je zvolený v prípade ak len "chcem mať titul".
Mám k tomu vzťah a plán bol ísť tým smerom už pred technickou, avšak uplatnenie je na bode mrazu s takým titulom, povolaním. Ak sa i uplatním, plat za minimálku.
Mám ukončené gymnázium s maturitným predmetom biológie, občianskej náuky a geografie.
Aký máte názor? Akým smerom ísť aby som nemusela vyžiť z minimálky ale zároveň aby ma to bavilo?

thereisabear
21. sep 2023

A baví ťa práca s ľuďmi? Vieš si predstaviť robiť to do konca života? Chceš to študovať alebo nad tým uvažuješ len preto, že ti to poradili?

salome123
21. sep 2023

isla by som tym smerom ako ti odporucil.

autor
21. sep 2023

@thereisabear určite to nechcem študovať len pre to lebo mi to poradilo. Ako píšem, na psychológiu som sa chystala už od základnej školy, neskôr som však zistila, že treba dlhé roky a tisícky aby sa človek naozaj uplatnil. Často sa to píše i tu na MK. Vtedy som si zvolila technický smer i keď nemám na to mozgové kapacity, len ma to fascinovalo ako taká detská zvedavosť.
Zaujíma ma fungovanie ľudí, zmýšľanie, správanie, dokonca ma zaujímajú rôzne procesy, ktoré pri tom prebiehajú v mozgu. Avšak už teraz viem, že poradňu by som si otvoriť nechcela. Skôr buď klinickú psychológiu alebo niečo na ten štýl kde sa skúma a pod.

kofa77
21. sep 2023

a co neuroveda? akurat ze v zahranici to mozes studovat, tu taky odbor nie je, ak sa mylim, opravte ma.

kofa77
21. sep 2023

alebo jazyk a psychologia, kombinacia, uplatnis napr sa v HR

anjelicek26
21. sep 2023

Podla mna stale nevies, co chces... ani maturitne predmety, ani teraz nevies... psycholog ti moze odporucit, co sedi na tvoje "kompetencie" ale nie to, co ta v konecnom dosledku bude 40 rokov v praci naplnat... tak to nehrot... daj si rok-dva pauzy, cestuj, pracuj, vyskusaj viac prac, praktika... cokolvek... mozno prave v tej dobe najdes to, co ta bude naplnat...

dadis
21. sep 2023

Napr aj na marketingu sa uplatnia ludia s vystudovanou psy, podobny smer je andragogika (vzdelavanie dospelych- tiez som robila vo dirme a skolili ludi na soft skills aj psychologovia, casto su psychologovua na HR poziciach a pod.. nemyslim si, ze to je odbor s minimalnou mzdou - skor s takym priemernym platom a zaujimave studium 🤷‍♀️

svetlonos
21. sep 2023

Psychologia, zameranie Adhs, Autizmus. Napriklad add/adhs u dospelych. Zlata baňa, dlhe cakacky.
Pred casom tu bola podobna tema ohladom psychologie v zmysle - vvktorom obore psychologie zarobím najviac?
Bolo tam par fajn prispevkov dobrych. Hlavne niekto pridal link o jednom psychologovi - jeho zivotopis = studium je financne narocne a neilustake sa popri stazi a praci vzdelaval a posuval dalej. A v tom pripade sa o teba potrhaju.
No casovo to nie je velmi zlucitelne s rodinnym zivotom. Vtedy vsak nemas nudzi o slusny zarobok.
Pracovak ako psycholog pre mna vyzaduje takmer mat schopnost jasnovidnosti. Mozes totizto ludom velmi uskodit, pokial neodhadnes daneho cloveka, ktory potrebuje pomoc.
Uplne iny smer by bola napriklad logopedia pre deti.

eliska13
21. sep 2023

@svetlonos súhlasím pedadogika a logopedia zlatá baňa, nie náročná praca

emka44
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
21. sep 2023

Bavi ta memorovanie? :D Preco si ledva prechadzala cez skusky? V com bol problem? Logika a pocty? Pretoze na psycho zas urcite musis vela naspamat a mat intuiciu. Pocas mojej vysky... boli vsetci cudaci na psychologii. ;D Cudovala som sa,preco tam nie som aj ja.. (nedala som si prirodovedny maturitny predmet 2x ale len 1x..a brali na body za znamky pocas celeh vs a maturita a bez skusok..)