Ako vyžiť z rodičovského príspevku?
Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
@matasdetmi pokial mas v dome trvale bydlisko na urade prace poziadaj o prispevok na byvanie no a hlavne nech ide manzel robit hoci co v bratislave je roboty dost na tyzdnovky moze chodit moj priatel ma na stavbe samych vychodniarou nemali tam robotu sli za nou do ba ak nie aspon na socialku nech mu platia zdravotku tam ak nebude platit tiez mu hrozi exekucia alebo nech teda ostane s malou a ty chod robit niekde tiez skus ist do banky a dohodnut sa na odlozeni spatok niektore to umoznuju viem si predctavit ze mala je na teba naviazana bohuzial ak je preteba zivotu potrebne zarobit mala si musi zviknut ze pracujes nemozes jedno dieta uprednostnit pred 3 ktore tiez maju urcite potreby.
@diid ja by som reagovala rovnako, nie som nejaký vyhranený typ rasistu 😉 i keď netvrdím, že je medzi nimi väčšina neprispôsobivá 😉
ale vychádzam z toho, že deti si rodičov nevyberajú-a teda nemôžu za to, kam sa narodia
a ich rodičia-to je tiež zas len "pozostatok- následok" kvázi "výchovy", ktorú dostali.takže začarovaný kruh 😒
@czechzuzanaba
@janka_pn precitajte si par pribehov o bezdomovcoch, ako sa nimi stali. Prekvapujuco vela z nich malo dobre zamestnania, manzelky s detmi, prisli o pracu a zmenilo ich to tak, ze od nich manzelky poutekali(preco asi? ) a oni sa ocitli na ulici, na ktoru si potom lahko privykli.
nič v zlom.. ale telefóny stíhajú platiť - keĎže im exekútori na ne vyvolávajú.. a ďalšia vec - keĎže bývajú u starého otca - nie je to náhodou jeho majetok?.. z tohto mi vyplýva, že vlastne tá rodina nemá žiadny hmotný majetok - na čo by siahol exekútor. Hypoteticky - pokial by tá pani platila každý mesiac exekúcie len po 1 eure /nakolko musí si nechať minimu pre seba a pre svoje 4 deti a tiež pre manžela - zo svojho príjmu/.. kto jej čo môže? splácať spláca tak ako vie a DOCASNE by mali viac euráčov pre seba a rodinu.. samozrejme toto je riešenie pre krííízový stav.. a možno sa mýlim..?
@viera27, no klasika, socialka, zdravotna, danovy urad, vsade bordel a len sa vyhrazaju exekutorom. Ja som to ani nebrala, ze sa hadas 🙂 Mojmu muzovi sa bezne stava, ze mu daju papier, ze ma vsetko uhradene a par dni natomu pride pokuta, ze ma nejaky nedoplatok a ked tam pride ukaze im papier, ze mu vystavila kolegyna, ze nema u nich ziadne resty, tak mu ta druha povie, ze jaj, ale toto sa tam nezahrna a podobne haluze, to je kapitola sama o sebe 🙂
@stardust ale nerobme z chlapov chudacikov🙂
@amouramour preto do nich kopme este viac, ked maju vazne problemy. A je mi to jedno, ked niekto nevie, co znamena, byt spolu v dobrom aj v zlom a nevie ani pomoct najblizsiemu v nudzi.
@stardust ...chapu jak to myslis...ale ten slib, aby mohl byt spravne naplnen, musi se projevit aspon snaha toho druheho..
Mne prijde, ze snaha na strane Martiny manzela neni a resi se SMUTNE t.j. "rucne"...a to je neodpustitelne pocinani, myslim si, ze na to se "slib" nevztahuje - zbit, zabit a odpustit...a pokud k tomu dojde, hresi i druha strana a proto odpousti ciny jeden druhemu...ale to je nekonecny retezec, kde deti nemohou dostat do vinku spravny postoj k zivotu a uctu k partnerovi.. 😉
Shrnu to: Jsou hranice a limity...
@viera27 aj ja to vidim zatial len v teoretickej rovine a navyse nemam pocit, ze by autorka temy nieco aktivne urobila okrem poziadania o skolske potreby a oblecenie pre jej deti. Za pomoc pokladam aj rozpoznanie problemu. Ved ked ju bije manzel, ma zavolat policajtov a vyjadrit podozrenie o jeho dusevnom stave...mozno je fakt chory a tak sa mu moze dostat pomoc...
@stardust prepac ale mne to pride strasne submisivne od teba...zena si nemoze dovolit sa na vsetko vykaslat lebo ma depku...a chlap ano?to nie su v mojich ociach chlapi...a beriem to len ako vyhovorku na ich lenivost, ze nechcu robit....nie ako depresiu...muz mal v tomto pripade podrzat rodinu, neubudlo by z neho ak by nieco robil...
ano..spravne..proto by moje schopnost a forma byla limitovana...jedina forma pomoci z moji strany by byla: pomoci mu se lecit...
preci nenecham "onemocnet" celou rodinu...
opet jsme u toho, - snaha o zlepseni musi byt na obou stranach 😉
ale mne prijde, ze "on" se jen veze a staci mu to... 😖 😠 ☹ 😢
@amouramour je rozdiel medzi depkou a depresiou. Dokonca existuje aj jedno lekarske odvetvie, ktore sa zaobera liecbou psychickych poruch.
@irriss pracku si tiez neopravujeme sami, ked to nevieme, ale volame opravara, ked nas cosi boli, ideme k lekarovi ..a tak isto je to aj s dusou. Len ti, co maju problemy s dusou, casto nevedia, ze sa maju nechat liecit.
@stardust len ja si myslim, ze jej partner nema psychicku poruchu...proste sa mu nechce....
@amouramour obdivujem tvoju schopnost rozpoznat take veci na zaklade par prispevkov jeho manzelky. Asi by si nebola spokojna, keby ti takto stanovoval diagnozy tvoj lekar.
@stardust
podle meho jde o prohloubenou depresi....bohuzel casto onemocni cela rodina snahou pomoci lecit jednoho clena, onemocni vsichni, at uz se leci ci ne...Vsichni jsou obetmi techto nemoci...Tady v Italii zrovna nedavno mluvili o tom, ze za 5 let bude 50% obyvatelstva postizena touto formou a touto dyagnozou..
Podcenuje se tato nemoc duse, protoze je "neviditelna2..a zakerna potvora..a je velmi snadne k ni prijit.. 😉 a tezko se ji zbavime sami..musime si umet rict o pomoc...
tie co pisete, ze do takejto situacie sa moze dostat kazdy, jasne, kazdy lahko pride o pracu, aj o byvanie sa da prist, ale to myslite vazne toto - ked niekto zije v regione ako Detva, nazvyme to napr.hladova dolina, tak si povie- DNES mam pracu zlatko, mame LEN dva uvery, urobme si DALSIE dieta................
pise, ze on otlka aj deti..... tymto to pre mna hasne, je to vymysleny blud............. ak muz bije zenu a ona vola policajtov, ked ho pustia, zmlati ju este viac, aby jej doslo, ze nikoho nema volat. pozname to zo sprav az moc dobre. ale nech mi nikto nerozprava, ze nejaka matka to necha tak, ked manzel zmlati deti - ze nezavola policajtov, ti nevezmu deti k lekarovi, nenafotia modriny a ze ho nezavru a nezatiahnu do toho socialku..... ze aj ked ho hned pustia a on deti zmlati zase, ze ona drzi hubu a nezavola s policajtami a lekarom hoc aj novinarov, aby videli modriny a zarucili jej, ze tych deti sa viac ten clovek nedotkne...... na to aby bola jedna zena takto slabomyselne lahostajna voci detom pise az moc s kludom a premyslene. dufam, ze sa ma dobre a po celodennom shoppingu si srka kavicku pri nete a bavi sa. a ak to nahodou je vsetko pravda, co dufam, ze nie, tak hold nech sa nasackuje s tymi mlatenymi detmi na policiu a nech tie modriny riesi!!!!!!!!!!!!! este nech sem teraz napise, ze ten neschopak co je tak labilny, ze sa strati cestou domov aj na urad, na ktory nedokaze tak dlho trafit je tak vycurany, ze deti otlka len tak aby modriny neostali.............. lebo zatial mala na vsetko pohotovu reakciu...........
@stardust asi nie, ale ja nesuhlasim s tym, ze treba podporovat chlapa ktory kasle na rodinu a mlati manzelku a deti....na to nema ziadne ospravedlnenie...
@matasdetmi inak este nieco ti musim napisat. Velmi lahko si dohladatelna na FB a ak si ta dokazem prepojit ja, tak absolutne nema problem prepojit si ta niekto, kto ta pozna, pripadne socialka, pripadne nasraty manzel, kedze peries dost spinave pradlo na verejnosti. A tym myslim to fyzicke nasilie na detoch, ci uz realne alebo nie.
@matasdetmi čo vlastne od nás potrebuješ? bola si tu až 45min a boli tu aj príspevky ,ktoré boli aj zmysluplné aj aj rady napr. ísť na farnosť tá môže urobiť či už zbierku,,,a ostatné,nebudem sa už k tomu vracať ,kedže ty si nemala záujem ani na to reagovať..však napíš konkrétne ,čo od nás chceš? ja aj niektoré tu už napísali, že napíš čísla veľkostí tvojich detí a aj svoje a tie ktoré môžu a chcú,tak ti pomôžu ale to si tiež nenapísala,preto sa mi natíska otázka potrebuješ finančnú injekciu?píšeš, že ked mm stratil prácu,ešte Milka nebola na svete,takže sa pýtam a je mi to jedno či ma tu teraz všetky zožeriete, prečo ste si nedávali pozor?táto situácia vznikla este pred ňou toto si pre ňu chcela? však budme zodpovedné k svojím deťom!!
ahojte čitala som celu diskusiu, každa z vas ma v ničom pravdu.. Inak k tej hmotnej nudzi. Keď ma rodičovský tak jej nepriznaju viac ako nejakých 50 eur. Ja mam 3 deti, narodili sa mi dvojčata matersku som mala dobru kedže sa mi ratala z platu ale rodičak mam len 237, manžel prišiel o prácu. Vedela som že nam prijem klesne a tak sme čo to odkladali.Požiadali sme o hmotnu nudzu nakolko sme 5 členna domacnost a priznali nam 20 eur. Teda nejakých cca 260 eur ale odratali rodičak a ostalo tých 20 eur. Ved to je smiešne. No už sme sa zariadili inak a sme v pohode. Len to upresnujem, teda tie davky v hmotnej nudzi..:(
A čo sa týka tej antikocepcie, je to tiež blbost. Ja nemožem brat zo zdravotných dovodov antikocepciu pri porode dvojčiat som si chcela dat podviazat vaječniky aby som už nemohla otehotniet aj koli zdravotným dovodom lebo dalšie tehotenstvo je premna nebezpečne..,ale stalo to vela penazí, tak som si to nedala robit. Mnohe ženy by si to dali urobit ale kto to zaplati????
napisem moj nazor, aj ked pomoct asi nemozem, kedze mam syna 3 a pol rocneho a oblecenie by pre deti nesadlo a penazne podporu nedavam pokial nepoznam osobne, nemame zas extra nazvys, ale zijeme si zatial v pohode, je tazke nejak sudit a pisat veci ako preco ma 4 deti ked nato mema, moja sestra ma 4 deti v tejto dobe a ziju si celkom v pohode aj ked nemaju decka uplne vsetko co chcu, ale zas nemozete odsudzovat cloveka, ktory ma viac deti v tejto dobe, ze preco si ich tolko spravil, nikto nevie ako dopadne a niekto proste chce,mozno 3 roky dozadu sa jej muz spraval inak ked pracoval
a tiez na komentare od ludi co ziju v zahranici su zbytocne, lebo na svk sa tak lahko nedaju aplikovat, zila som 3 roky mimo svk a viem ze rozdiel slovenska dedina a nejaka "dedina" v zahranici je rozdiel, za kosenie travnika malokto bude paltit a uz vobec roznasanim letakov a novin nezarobi clovek 100 euro
kto jej chce pomoct nech jej pomoue, kto nie nech na to kasle

@stardust a proto je bije?