Som slobodná mamina 2 ročného dieťatka, poberám od začiatku rodičovský príspevok, s otcom nežijem, ten pracuje v zahraničí, neviem v akej firme, neviem koľko zarába, ale myslím tak 1500eur, a pravdepodobne i viac. chcem si dať dieťatko do svojej starostlivosti, a neviem, koľko mám pýtať výživné. doteraz sme mali dohodou 90 eur. chcela som aj viac, ale platí hypotéku a nechcela som si s jeho rodičmi pokaziť vzťahy(asi som hlúpa). vôbec ma nekontaktuje, keď je v zahraničí, komunikujem s jeho rodičmi, keď príde domov, sem tam príde dieťa navštíviť, tak na 1 hodinu, ale vždy aj s jeho rodičmi, niekedy si ho vezme k sebe na deň, ale o dieťatko sa stará väčšinou jeho mama. za posledný rok a pol ma vôbec nekontaktoval, keď bol v zahraničí. ja žijem v rodičovskom dome s otcom, ale prispievam mu na chod domácnosti normálne, ako by som bývala sama. koľko mám pýtať výživné a ako si mám dať upraviť styk dieťatka s otcom. Ďakujem
Ďakujem veľmi pekne. Len sa bojím, že sa otec môže ohradiť, nakoľko domov chodí tak raz za štvrť roka asi na 3 až 7 dní. Premýšľala som aj nad tým, upraviť to na neobmedzene len so súhlasom matky, ale bojím sa, že by, aj keď si nemyslím že by to urobil, že by mohol dieťa zobrať do zahraničia.
@slobodnamaminaj do navrhu mozes napisat cokolvek, sud aj tak musi zvazit vsetky okolnosti... V sucasnosti nie je mozna uprava styku "neobmedzene".... Otec musi mat pevne stanoveny cas.... Sud mu vymedzi jeho pravo, to ci ho vyuzije je na nom, ale pokial viete obaja, ze je v zahranici, mal by ta vzdy vopred upozornit, kedy nepride, aby si aj ty nebola obmedzovana, alebo nech tuto otazku vyriesi sud. Len na to netreba zabudnut...
Sumu vyzivneho si vzdy o nieco nadsad, ta co je uvedena vyssie je podla mna adekvatna....
Jeho hypoteku ty neries, to posudi sud.... Aj ked vyzivne ma prednost, prax je zial ina... Vzdy zalezi od toho akemu sudcovi je konkretne konanie pridelene... Viem, ze to nie je povzbudive, ale je to tak....
Tvoje vydavky a prijem budu tiez zohladnene... Cim skor podas navrh na sud, tym lepsie pre Teba...
Drzim ti palce. 🙂
@slobodnamaminaj Nemoze dieta zobrat do zahranicia bez pasu, alebo bez toho, aby ho mal zapisane v RL..
Ja mam pri oboch detoch neobmadzeny styk po dohode (v rozsudku je, ze neziadame upravit styk, nakolko sme schopni sa dohodnut), a zatial (4 roky syn a rok a pol dcera) nemam problemy, vzdy sme sa vedeli dohodnut a ja sa snazim vychadzat v ustrety.
nas zakon nepozna pojem "neobmedzeny styk" .... Ano, moze v nom byt uvedene, ze ten a ten ma pravo sa po vzajomnej dohode s druhym rodicom s dietatom stretnut, ale tym padom je takyto rozsudok nevykonatelnym (jeden z rodicov ide takouto dohodou len proti sebe...).. to znamena, ze ak by jeden rodic zacal robit problemy (zvacsa ten komu je dieta zverene do opatery), druhy rodic sa nema ako branit, nemoze poziadat o sudny vykon rozhodnutia... Preto je ovela lepsie a vyhodnejsie ak je styk s maloletymi detmi presne upraveny. Kazdy rodic by mal mat chranene svoje prava, nielen byt viazany povinnostami....
Taketo rozsudky ci dohody davaju rodicovi, ktoremu su deti zverene do starostlivosti, obrovsku potencionalnu moznost ako s detmi v buducnosti manipulovat.... a nezostane potom nic ine a predsa len ten styk upravit s vymedzenim presne stanoveneho casu....
@kaby Vidis, my to skor vnimame ako moznost aby otec bol so svojim dietatom co mozno najviac, a vsetci sme spokojni 🙂
Nevidim dovod preco manipulovat a branit styku, je to podla mna malicherne a detske (samozrejme ak druhy rodic nie je patologicky alkoholik/gambler/narkoman, atd.)
Nedali sme si upravit styk nie preto, aby som to vyuzivala na zamedzovanie styku, ale naopak, aby deti boli s druhym rodicom co najviac.
@alexandra moj prispevok bol skor vseobecny, preto som ho neadresovala priamo Tebe .. 🙂 To by som si nedovolila. V podstate som len poznamenala co moze priniest aj takto upraveny styk...
Samozrejme, su aj rodicia, ktorí su vynimkami.... ale povedzme si narovinu, takych rodicov, ktorí si uvedomuju, ze vzajomnymi spormi a obmedzovanim styku s druhym rodicom ublizuju len svojim detom, je zial velmi malo... 😒
Nie je mozna uprava styku " neobmedzene ?? " ja to prave chcem urobit. Chcem dat urcit, aby sa otec stretaval so svojim synom. Momentalne mame neobmedzene co u neho predstavuje 3x za rok, ale inak " svoje dieta nadovsetko miluje ". 9 tyzdnov v lete prazdniny, samozrejme vsetky dalsie ostatne, mam si urobit co chcem...Na Stedry vecer ho ale chce v presne urcenu hodinu. Dieta ma 7 rokov.
Ak si aj zoberie cez prazdniny den volna, ja musim dieta odniest jemu, lebo inak by neprisiel. Takto zijem 3 roky a nebavi ma to. Je to aj jeho dieta, ma sa podielat na povinnostiach aj on. Ale kym to nema na papieri, vyskiera sa. Maju sa navzajom radi. Lenze niekto je otcom len na papieri !
@hannah77 z toho ako si opisala situaciu je pre teba jednoznacne ovela vyhodnejsie mat upraveny styk s presne stanovenym casom navstev, s tym, ze otec si dieta musi vyzdvihnut v mieste trvaleho bydliska matky a tam ho v stanovenom case i odovzdat... budes viazana len konkretnymi dnami a casmi, nie ked si zmysli... ak to nebude dodrziavat, jednoduche riesenie - podas opatovny navrh na upravu styku s tym, ze frekvenciu navstev budes ziadat v rozsahu realneho stavu (kedze by nebol schopny vyuzivat svoju moznost, treba mu ju neskor prisposobit..)
Je to smutne, ale niektorí otcovia su otcami skutocne len na papieri, lenze s tym nic neurobis..... Nikoho nemozes prinutit byt rodicom..... zial...
Maminky,zabrdla som do tejto témy,lebo by ma zaujímalo,či má niekto skúsenosť s predbežnou úpravou styku,ešte počas neukončeného konania o úprave styku s deťmi? Ja som bola presvedčená,že odklepnúť predbežko,ak nie je ozaj vážny dôvod,ako ohrozenie detí atď. nie je možný. A hlavne ak je to predbežko odklepnuté otcovi,ktorý je navyše neplatič výživného,je na neho podané trestné stíhanie,vyhráža sa matke..Mne rozum už postáva nad naším súdnictvom. To akože bez názoru matky,ktorá sa dennodenne stará o svoje detičky,chráni ich a robí čo môže,len aby mali všetko čo potrebujú /myslím aj finančne,keďže otec detí neplatí riadne výživné/..tak bez jej vedomia si pani sudkyňa odklepne to čo si požiada ako "starostlivý" otecko??? 😖 😠 😖 ,,Rozum mi postáva,keby že to nezažijem,tak tomu hádam ani neuverím,čo sa to tu už na našich súdoch deje.. 😨
@alexandra
dnes som bola u pravnika a mas pravdu. Aj keby mi sud odklepol zmenu, cize pravidelne kazdy 2.vikend s otcom, nic sa tym nevyriesi. Ma pravo stretavat sa so synom, ale nema povinnost prenho prist... 😖
V pripade, zeby som koli " jeho vikendu " prisla o mzdu, alebo ine fin.veci, vtedy by som si to mohla vymahat spatne...
@hannah77 , ak on nemá záujem o dieťa, nenúť ho, robíš len sama sebe zle, aj dieťaťu, dávaš mu falošnú ilúziu. on musí chcieť si pre dieťa prísť, ak nie, potom oň nemá naozajstný záujem. prečo by si ty jemu mala robiť poskoka, tak ty sa staráš o dieťa 24 hodín denne, ak ho chce, nech si preň príde sám, ja to tak robím aj so starými rodičmi alebo s otcom, ak chcú malého, nech si prídu preňho oni, ja sa im vnucovať nebudem. nerobím im prieky pri stretávaní sa s malým, teraz už mám vyriešené výživné , styk som si nakoniec nedala upraviť, keďže jeho otec pracuje v zahraničí, ja nemám prečo oberať malého o starých rodičov, takže vždy rada privítam keď si ho chcú vziať na pár dní k sebe. ale musia si preň prísť oni.
@sisaha bohuzial, to vsak vnasom sudnictve neplati. Ex-otec zarabal este viac ako pise kocka a my sme dostali ovela menej ako pises. Priniesol papiere, ze si ide brat hypoteku a tak dalej. Na prvom pojednavani mu priklepli 150 euro z 2.000 euro, az na odvolani sa nam podarillo dosiahnut aspon 200 euro. ☹
@lucyfuk77 dolozila si tam aj tabulky s prepoctami kolko na dieta v skutocnosti potrebujes? Urcite zalezi aj od sudcu, no na tvojom mieste, by som o nejaky cas ziadala opäť zvysenie. Dieta sa ma podielat na zivotnej urovni oboch rodicov, mozno by nebolo odveci tam mat svojho pravnika. Mozno pan ex to mal podchytene..
@sisaha mala som vsetko, aj pravnika. Teraz mi to figu platne, lebo on ma svoju novu rodinu a ja svoju, tu uz sa posudzuju aj prijmi mojho manzela :(. Dokonca som sa rz s jednym pravnikom stretla a povedal mi, ze ak ex preukaxe, ze je momentalne bez penazi (urcite by si to vedel zariadit) tak mi este vyzivne znizia. Bohuzial u nas sa posudzuje len to, co clovek predlozi, ziadny sudca neskuma, ci je to pravda, ci nie :(
@slobodnamaminaj Styk mozes dat upravit povedzme kazde dva tyzdne v sobotu, v case od 9:00 - 17:00, alebo 18:00 hod, podla rezimu dietata. Vyzivne, vzhladom na jeho prijem 300-350 eur. Vyzivne ma pred hypotekou prednost..