Rivalita medzi súrodencami

lara81
22. feb 2019

Ahojte maminy. Dcéra skoro 4roky a syn skoro 2roky sú vkuse v sebe. Bitky, naťahovanie, vytrhávanie vlasov, kusance, kopanie, fackovanie atď. je nie že na dennom poriadku ale úplne non-stop. Zahrajú sa spolu možno minútu a už vreskot. Chodila som za nimi, slušne, dohovorom - nepomohlo. Vkuse po deťoch len kricime lebo oni slušné slovo akoby nepočuli. Snažila som sa aj ich nechať tak nech sa popasujú veď sú súrodenci a ani nechcem písať ako to skončilo. Ja som jedináčik a vôbec neviem ako sa zachovať. Častokrát in ide aj o život. Dcéra niekoľkokrát zvalila syna že spadol na hlavu, on ju kope do hlavy a vkuse vytrháva vlasy... Ja už nemám síl toľko na nich kričať. Už aj po ruke som ich capla že vlasy sa netrhaju atď ale to len na pár minút pomôže.

lara81
autor
22. feb 2019

Ešte dodám že trvá to asi 1,5roka. Dcéra zo začiatku sa veľmi chcela starať o bračeka no odkedy on lozil je to zlé a čím ďalej len horšie.

bubbinaa
22. feb 2019

Možno psychológ? Akože aj my sme si ako súrodenci robili stále zle, tiež boli aj bitky ale keď prišlo na plač tak sme okamžite prestali, do takých extrémov ako trhanie vlasov a kopanie to nikdy neprišlo

17juraj17
22. feb 2019

@lara81 Oddelit na isty cas do iných miestnosti pokial sa neukludnia. V extrémnych pripadoch po ruke,zadku ...

17juraj17
22. feb 2019

@lara81 Uz pri náznakoch reagovat. Ak maju spor o hracku, ceruzku cokolvek zobrat to . U nas to islo rovno do kosa alebo z okna. V tomto som bol nekompromisny. Som vravel ak sa kvôli tomu hadaju nebude to v dome. Mne to bolo jedno aj keby som vsetky vyhadzal. Ked zistili ze to myslim vazne bola pohoda. Je pravdou ze do takých extrémov nikdy nesli . Ja som to robil uz od mala.

dominika6
22. feb 2019

@lara81 ked sa zomelie bitka,či útoky ani nepátraj kto je na chybe,lebo pravdu sa nedozvieš...oddeliť ich každého do iného kúta,posadiť na stoličku a tam môže rozmýšľať čo urobilo..a trebárs aj pol hodinu.pokým nebude kludné a nepríde za tebou aby povedalo prepáč...je jedno v akom veku je dieťa,to že robí zle si veľmi dobre uvedomuje...toto treba opakovať hoci aj 10x do dňa..zbytočne budeš do nich hučať,kričať,a rozprávať pol hodinu prednášky...
takýto trest pochopia veľmi rýchlo..
a kto so mnou súhlasiť nebude,tak to zrejme nikdy neskúšal..alebo nemá trpezlivosť

deti95060810
22. feb 2019

veď to sú ešte malinké deti a už sa tak bijú? sú k sebe také zákerné? Tak to si neviem predstaviť čo bude o 5 - 10 rokov...
jedno je isté, že normálne to nie je...😉

lara81
autor
22. feb 2019

@deti95060810 presne to som si povedala aj ja. Asi vážne budeme musieť ísť za psychológom lebo to podľa mňa nezvladame :( hoci som jedináčik ale toto mi nepríde normálne.

bubinko1506
22. feb 2019

Moji maju 2,5 roka a tiez su furt v sebe. Ale ako bolo uz spomenute, treba ich oddelit hned v naznakoch, kazdy do ineho kuta a vec, o ktoru sa biju, tak zobrat. Takto to s nimi riesia aj v jasliach.

ifava
22. feb 2019

Nech sa hraju oddelene, ked sa budu hrat spolu a zacne nejaky problem tak hned nech idu od seba a hotovo

0silvia0
22. feb 2019

@lara81 ja mám rovnaký rozdiel medzi deťmi, ale naše deti sa nikdy nebili. Ak by toto robili, tak by som to riešila rovnako ako píše @17juraj17 , čiže oddeliť, vyhodiť predmet sváru a ešte by som otočila pozornosť na niečo iné. Napríklad, deti sa otĺkajú, bijú, rozdelila by som ich a zaujala nejakou úplne inou činnosťou typu: kto ide so mnou tancovať? Nepôjdeme von? Vonku svieti slniečko, poďme pozrieť, či nekvitnú snežienky. Aj keď si asi z toho na nervy, musíš s deťmi pracovať, jednoducho si asi povahovo nesadli, to sa stáva. Moja sestra má tri deti a tie sa jej tiež otĺkali, vždy mi závidela tých mojich dvoch, ako sa vždy mali radi.

ivana11155
22. feb 2019

Takisto mam 2rocny rozdiel, oddelila som od seba, kazdy do ineho kuta a mali nad sebou porozmyslat ako sa treba spravat. Znie to "choro" aby 2rocne dieta nad sebou rozmyslalo, ale tam je priestor pre rodica vysvetlovat ako sa spravat ma a ako nema. Ked o pol hodinu znova bitka zase do kuta a stale dookola. Je to velmi narocne, ale ked sa chce clovek vyhnut neustalemu kricaniu po detoch a bitkam, tak musi aj nieco obetovat. Vysledky vidno az po case, ale u deti sa takto pekne nastavia hranice. A este som zabudla, ze nech sa zacnu ucit aj navzajom ospravedlnit jeden druhemu, ked si ublizia a ten ktoremu sa ublizilo nech povie prepac, nech to druhe dieta ma spatnu vazbu. Drzim palce.

luba41
22. feb 2019

také malinké deti sa nevedia hrať spolu samé bez rodičov, bez dospelých ..pravdepodobne nie si pri nich, nechávaš ich nech sa samé hrajú..treba sa im venovat, nenchavat ich len tak- že zahrajte sa..prípadne ak staršia vie už sa zabavit sama, tak ju nechat a venovat sa synovi..v tomto veku by ste od nich moc chceli..začat treba od seba..netreba na všetko psychologa a čakat od neho "vyriešenie"..
@lara81

beky1813
22. feb 2019

To ste nechali zájsť riadne daleko. Oddelit pri náznaku je zaklad. Zobrat hracky, o ktore sa biju.

hettinka
22. feb 2019

@lara81 rozdeliť izby a k psychologovi zájdite vy ako rodičia, pre deti v tomto veku ešte psychológ nie je vhodný.

tana85
27. feb 2019

uff, to nezavidim. deti zrkadlia nas a nase spravanie, vztahy v rodine a k nim. zacala by som od seba, ako sa spravam ja a ako to mozu chapat deti. druha vec, vsimat si ako tie konflikty vznikaju. pocuvaj za dverami. deti nie su dospeli, nevedia sa este rozumovo rozhodovat, na vacsinu veci idu s emociou. v tvojej situacii by som sa sla porozpravat s odbornikom.