Zlý nočný spánok 5-mesačného bábätka

laurar1
23. dec 2020

Ahojte
Dcera bude mat za chvilku 5 mesiacov a mame problem s jej zaspavanim a spankom vecer.
Najprv trosku opisem denny rezim. Rano vstava medzi 8:00 a 8:45. priblizne po hodine a pol az dvoch hodinach, teda okolo 10:00 ide spat. Zobudi sa priblizne po pol hodine, niekedy sa mi ju podari uspat a spi dalsiu hodinu, niekedy nie, takze viac nespi. Potom po priblizne 2 a pol hodinach ide spat v kociku, tam spi 1,5 hodiny. Znova je hore asi 2 az 2.5 hodiny a ma kratky polhodinovy spanok. Spolu teda za den prespi 2.5 az 3.5 hodiny, zavisi od prveho spanku. Vecer si ide lahnut, celkom rychlo a bez problemov zaspi. Ale po pol hodine aleho 40 minutach sa prebudi so strasnym krikom a placom. Niekedy sa mi ju podari uspat hned, ale to velmi zriedkavo, stalo sa to doteraz mozno dvakrat. Vacsinou place az kym ju nezacnem kojit a pri kojeni obcas zaspi. Ale najcastejsie sa stava, ze nechce spat az do 23:00 alebo polnoci. Krici, nechce sa ani velmi nosit, chce byt na prse, niekedy vydrzi chvilku ticho v postielke, ale nespi.
Ako mam zabranit aby sa budila? Ma vela spanku cez den? Lebo ak zaspi okolo jedenastej a cez den spi 2 hodiny, tak to dokopy spi 11 hodin a to sa mi zda velmi malo.
Cez den, aj vecer zaspava sama v postielke, ja len sedim vedla na posteli, ma pusteny biely sum.
Dakujem za rady

michaelas19
23. dec 2020

@laurar1 u nás je toto iste
Ako cez kopirák akoby som čítala,už neviem čo mám robiť...

bbebe
23. dec 2020

u nas detto

biela_sova
23. dec 2020

@laurar1 Ahoj, vacsine kojacich bab z mojho okolia sa osvedcilo uspat babo na prse a nechat ho spat vedla seba. Vyspite sa dlhsie a kvalitnejsie obaja. 70% jeho nocnych zobudeni tvori hladanie mamy. Ked ju nenajde blizko seba, zacne plakat a volat o pomoc, o jej blizkost. Je to cicavec, darmo 🙂 vsetky mladata spinkaju pri mame do isteho veku.
Ked budes mat babo pri sebe, ked sa zobudi uprostred noci a naciahne sa za Tebou, a aj tam budes, spokojne zaspi a Ty ani nebudes vediet, ze bolo hore. Takto sa nevyspite, ked zakazdym k nemu bezis k postielke. Ja som takto fungovala 1. tyzden a takmer som sa odpalila. Potom som raz zaspala pri kojeni s malym vedla mna a zobudila som sa vyspata doruzova. Presli dva roky a nevirm si to vynachvalit. Nepoznam nevyspatie kvoli detskemu placu...v podstate ani detsky plac :D :D

sekerka18
23. dec 2020

@biela_sova musím súhlasiť 😊 síce ja som sa nevyspala fakt rok a pol... Rok a pol som kojila a dcéra bola hore prisahám každú hodinu. Stále iba cicka. Stále stále. Ale zasa ležala primne čiže som len dala cicky do úst a spali sme ďalej. Potom som už musela odstaviť a hľa... odvtedy spi celú noc 😊😊 držím palce. Je to strašné ťažké viem. Ale treba vydržať. U nás aj cumel pomohol má trochu nahradiť. Pekne sviatky

biela_sova
23. dec 2020

@sekerka18 Tak tak...aj cumlik moze autorka dat, babo je uz vacsie, uz na saci reflex posluzi aj ten. Pekne sviatky aj Tebe <3

stanislavicenka
24. dec 2020

@laurar1
@michaelas19
Je to 5 mesacne babatko, ci by ste chceli? Je to obdibie, ktore pominie. Mne sa budi 2,5 rocnu syn.
Len treba vydrzat.

zuzka251
24. dec 2020

tebe sa to zda malo, ale malo to nie je. NIE JE. musis si na to zvyknut, mesacne babo spi mozno tych 16-17 hod a postupne sa to skracuje. ten cas 11-12h spanku je uplne ok.

andreatytler
24. dec 2020

@laurar1 Podla knih by 5 mesacne malo spat tak 14 hodin, teda 11 je dost malo. Ale nas tiez spal presne tak 11-12 hodin celkove a bala som sa ze to ma malo ale nedalo sa to predlzit. Teraz ma rok a stale spi 11-12 hodin.
V 5 mesiaci mate podla mna spankovu regresiu. Nocny spanok bude odteraz uz naruseny a uz nikdy nebude taky pokojny ako novorodenecky. Spanok bude lahky a bude sa budit aj na najmensi suchot. Nas je hore niekedy ked ma zlu noc aj 6x. Ale ked ho zoberieme na ruky, hned zaspi.

laurar1
autor
24. dec 2020

@biela_sova @sekerka18 @andreatytler S nocnym spankom praveze nemame problem. Bez ohladu na to kedy zaspi, teda ci sa podari aby zaspala hned alebo zaspi az o polnoci, zobudi sa vacsinou len raz, dvakrat, okolo stvrtej a potom okolo siestej. Vtedy sa nakoji, polozim ju do postielky a bez problemov po chvilke sama zaspi. Regresiu sme uz mali, mala obdobie, kedy vstavala kazdu hodinu pol, potom aj kadych 40 minut. To som vyriesila tym, ze som ju naucila zaspavat samu. Teraz zostal len problem s tym vecernym zaspavanim a tam ani kojenie a ani to, ze by som lezala vedla nej nepomoze, nezaspi a place.

@stanislavicenka @zuzka251 @andreatytler Urcite je 11 hodin pre 5 mesacne dieta zalostne malo. Mozno existuju deti, ktorym to staci, alke je ich minimum. A moja medzi ne nepatri, pretoze pokial ma takuto noc, ze spi takto malo, tak z dvoch hodin, co byva hore, hodinu a pol premrnci a preplace a nechce sa s nicim hrat. Nechcem aby spala cely den ako mesacne babo, ale okolo tych 14 hodin je minimum. A nemyslim si, ze je to obdobie, ktore prejde a takisto nechcem aby to trvalo roky, pocas ktorych budem mat doma nespokojne a urevane dieta.
Skor by som chcela vediet rady od mam, ktore tento problem vyriesili posunom spankov, predlzenim alebo skratenim, nejaku radu, ktora mi to pomoze vyriesit.
@michaelas19
@bbebe

biela_sova
24. dec 2020

@laurar1 Laura, skus posuvat spanok podla toho, ako sa Ti to hodi, ale kazdy den len o maximalne 15 min. Tak mas za 4 dni posunuty o hodinu napriklad. Ked ju das prilis skoro, napr hned skok o hodinu, bude to pre nu sok z vybocenia z rezimu a premrnci Ti. My sme tak syncekovi v tomto veku posunuli cely rezim o hod a pol skor...z 21.00 na 19.30...a automaticky sa upravil aj poobedny spanok

ivangeline
24. dec 2020

Má málo spánku..nie veľa. A zlý nekvalitný spánok. To robia preunavené deti. 🤷 Moja je tiež hrozný spáč, všetkým sme si prešli, bude mať 11m a zas zmeny... 🤣 Neviem sa dočkať, keď bude spať iba raz a bude rozumnejšia.

lenkakravcova
24. dec 2020

@laurar1 Vieš čo, moja dcéra aj syn zaspia IBA keď ležím pri nich. Syn mal také obdobie že zaspal sám, ale kus potom podrástol a zase chcel zaspávať pri mne. Trvalo to asi do roka, roka a pol. Dcéra má teraz štyri mesiace. Niekedy zaspí sama keď je už veľmi unavená (napr v autosedačke, kočíku), ale väčšinou zaspí v postieľke (bez bočnice pri posteli) pri mne pri dojčení. Potom sa potichu odplazim z izby a zdržujem sa veľmi ďaleko. 😁 (ak vo vedľajšej izbe hoc len prekladám hrnce, hneď je hore) - takže pozor na hluk. Takto spi na striedačku v 4mes celý deň a noc (dojcenie-spanok-dojcenie-spanok, pomedzi to je tak 2*2hod hore počas dňa kedy ju mam v obývačke a pozoruje ma.. Inak spi)

juliet86
24. dec 2020

@laurar1 prosim ta opises mi ako presne si naucila zaspat dieta same nie kojenim,? na ten nocny krik poradit moc neviem

michu_
24. dec 2020

Vacsinou place az kym ju nezacnem kojit a pri kojeni obcas zaspi. -preco ju neuspis pri kojeni? moji/a kope kamosiek v okoli/ tak zaspavali stale, aj ked boli starsi./myslela som , ze tak bezne funguju kojene deti :D ..ziadne stresy pre nikoho, pohoda, klud, zaspali stale po chvilke . ;)

laurar1
autor
24. dec 2020

@michu_ Pretoze vecer v tejto situacii to vyzera tak, ze sice zaspi pri kojeni, ale akonahle jej vytiahnem prso z ust, tak je hore. Alebo ked ju polozim do postielky a to som ju uz skusala drzaj aj 20 minut, ale celu noc naozaj nemozem. A poleziacky sa vtedy kojit nechce, ze by som ju nechala na posteli, musim ju pri tom drzat na rukach.

@lenkakravcova Praveze u nas, ked prejde ta magicka polhodina, tak mozem vedla nej burat stenu a bude spat. Aj som skusala lezat vedla nej, mat ju na rukach tu polhodinu, ale nepomaha.

@ivangeline A ako ste to riesili, ked ste mali takyto problem. Ci si len cakala, kym to prejde? Lebo mne sa nepaci, ze by to malo trvat dlho, ani nie kvoli mne, ale kvoli nej, pretoze naozaj jej to nerobi dobre.

stanislavicenka
24. dec 2020

@laurar1 place, pretoze je unavena, ale nevie si sama ten spanok navodit. Potrebuje ta, aby si jej pomohla

aylinn
24. dec 2020

Ja spím s malým od narodenia , nebol deň kedy by nespal primne 😃 milujem to. Vnoci iba vytiahneš cecok a spíte ďalej obaja. Teda umna je to takto, toto čo opisuješ nepoznám, mne maly zaspáva večer okolo pol 9 ja chodím o pol noci alebo o 1 spat tak predtým akurat sa zobudí na kojenie a vnoci už iba raz-2 krát vstane od hladu 🙂 a ráno vstáva okolo 7:45-8:20 každý deň. Nehovorím, niekedy ma noc kedy sa zobudí aj 10 krát alebo ma noc kedy sa zobudí v strede noci a začne mi rozprávať a boxovať ma do tvare 😂

lenka2710
24. dec 2020

@laurar1 no môj ma 6 mesiacov a od toho 5.sme prešli plynule na 2 spanky! Ráno sa zobudí o tej 7 - 7.30, potom ide spat o 10 do tej 12, potom od 15 do tej 16-16.30 a potom ide spať o 20
Keby si ju nechala dlhšie hore, aspoň 2 a pol až tri hodiny?? Inak aj môj malý mal obdobie keď spal za deň dokopy hodinu a pol, potom bol ako čert, spal trikrát za deň po pol hodine a hotovo, viac ani bohovi! Inak tiež spíme spolu v posteli, vyspím sa lepšie aj ja aj on, teraz myslím v noci! A pri staršej to boli boje neukrutne so spánkom, už ako 2-ročná cez deň nespavala, proste spánok nepotrebovala 🤷‍♀️

laurar1
autor
25. dec 2020

@stanislavicenka No to je ten problem, ze jej velmi pomoct neviem, nechce zaspavat ziadnym sposobom, aky vacsinou zabera.
@lenka2710 Akurat teraz sme presli zo 4 spankov na 3, pretoze ten stvrty uz nechcela zaspavat. Ale aj tie dve hodinky su pre nu uz take hranicne, uz zacina byt nervozna a ospala, tak nechcem to este viac natahovat. Cez den zaspava velmi dobre, aj vecer v podstate zaspi do 15 minut bez mojho zasahu, staci, ze ma tam vidi sediet, len po tomto prebudeni sa neda uspat ziadnym sposobom.

laurar1
autor
25. dec 2020

@juliet86 Ahoj, normalne som sa nad tym musela zamysliet, lebo som si ani nevedela spomenut, co som vsetko skusala. U nas ani neslo o to odnaucit ju od zaspavania kojenim, ale naucit ju spat v postielke. Povodne sme ju uspavali na rukach, pricom kazdy tyzden si vymyslela inu polohu, v ktorej bude zaspavat, ale to sa zacalo neskor strasne natahovat a niekedy sme ju museli hojdat aj hodinu. Potom ju bolo treba este drzat na rukach, aby spala aspon 20 minut a az potom sa dala prelozit do postielky. To uz bolo prilis dlho, tak som sa snazila uspavat ju kojenim na vankusi. Tiez ale potom bolo treba cakat 20 minut, kym sa dala prelozit a po urcitom case sa nedala prelozit vobec.
Jeden den zrazu nastal problem a pred kazdym uspavanim doslova vrieskala. Najprv iba 5 minut kym zaspala a potom coraz dlhsie. Tak ked to trvalo tak hodinu, tak som ju zacala po nakojeni davat do postielky. Zo zaciatku ju to trosku sokovalo, asi to necakala, a prestala plakat, ale zaspat nechcela. Nechavala som ju teda tam, nech sa pozabava a ked uz bola unavena, uspala som ju kojenim. Ale aspon si na tu postielku zvykla. bola v zavinovacke a dala som jej do ruky mojkacika. Potom sa raz za cas stavalo, ze ako som ju tam nechavala, tak tam zaspala a hlavne v noci, ked sa zobudila na kojenie a nezaspala pri nom, tak som ju proste polozila do postielky a pokial neplakala, nechala som ju tak, zhasla som svetlo a lahla. Vacsinou tak zaspala, len jej to trvalo dlho, ale nezvykla plakat. POkial plakala, tak som sa ju snazila uspat hojdanim alebo kojenim.
Nakoniec som ju zacala kojit dlhsie pred spanim, potom som ju este zavinula a dala do postielky a rozpravala na nu, aby kojenie nebolo to posledne pred spanim. Pokial plakala, ale to sa stavalo malokedy, tak som ju zobrala, pohojdala, ak bolo treba dala na chvilku na prso, ale nenechala som ju tam zaspat. Pustila som jej potichu biely sum, hladkala ju po nose a potom drzala za ruku a ona zaspala. Asi najviac sa mi zda, ze pomohol ten biely sum. A trvalo to coraz kratsie. Teraz ked ju ulozim, chvilku ju hladkam a drzim za ruku, ma pusteny sum, potom ked otoci hlavu prec odo mna, tak sa odtiahnem a iba tam sedim. Ona obcas skontroluje, ci som tam a zaspi. Robime to cez den aj v noci.
Ked ju takto uspavam na prvy ranny spanok, zostavam tam s nou a vidim, ze po pol hodine sa zacne obracat, metat a dokonca aj otvarat oci, ale vacsinou sa nezobudi uplne a spi dalej. Neviem preco vecer sa jej to nedari.
Trosku som sa rozpisala, ale dufam, ze ti to pomoze.

cervikpepik
25. dec 2020

@laurar1 ahoj,ja som mala podobný problém s dcérou v podstate nedávno.
Od narodenie až do cca 8mesiacov bolo u nás uspavanie na noc otrasné.
Prvé dva mesiace som začala o 20 00 a skončila okolo 22 30.
Večer odpadla o tej ôsmej,spala dvadsať minút,zobudila sa,uspavala som pol hodinky,zase zaspala na desať minút a takto sa to vkuse opakovalo až kým nezaspala okolo 22 30 tvrdo
Podľa mňa to spôsobuje nezrelost mozgu,nevyvinuta nervova sústava,dcéra je dráždivejsia ako syn,nepokojnejsia pri uspavani.
Čiže tu len čakať,kým mozog dozreje.

A druhá vec ktorá mi pomohla bol cumel.
Tých 8 prvých mesiacov odmietala cumel,akonáhle ho prijala a zobudila sa,bola schopná sem tam sa ududlat sama.
Ináč,uspavala som na prsníku,nikdy nie hojdanim,nosením ani na lopte.

juliet86
26. dec 2020

@laurar1 dakujem za detailnu odpoved. je to velmi komplexne 😃 u nas to funguje tak ze mi zaspi na prsniku v sede a manzel ju prenesie do postielky. niekedy sa pocas toho preberie niekedy nie. ak sa aj nepreberie tak sa vacsinou preberie o 5-15min zas to iste prso plus prenos alebo ruky plus fitlopta potom este o cca 40min zas to iste a potom uz vacsinou potiahne take 2-4hodinove dva intervaly. v strede noci to iste. sem tam.obzivne ci uz vecer ci v noci a je neuspatelna aj90min. neviem ako ju uspat v postielke. ak je v nej bdela tak place bud hned alebo po chvili.. nevie zaspat ani v kociku vonku. cez den mi spi na prse. biely sum mame. neviem ako ju naucit zaspat bez prsa v postielke... asi sa najma bojim skusat nieco ze to bude horsie...

laurar1
autor
26. dec 2020

@juliet86 Ono to zavisi asi aj od toho aka je stara. Ja som to skusala viackrat, ale ked to neslo tak tri dni po sebe, tak som to nechala na tyzden, dva tak, ze este asi na to nie je celkom pripravena. Ale trvalo mi to dlho, lebo ja som ju nenechavala ani trochu plakat, hned som ju zacala ukludnovat.
Ale ani teraz to nie je uplne stopercentne, najdu sa chvilky ked ju necham zaspat na tom prse, pokial je to v noci, polozim ju do postielky a urobim nad nou nejaky zvuk, zakaselm alebo nieco podobne. Ona sa preberie, uvidi, ze je v postielke a hned zaspi. A pokial mi pri tom vecernom kriku zaspi na prse, necham ju tak s tym, ze ked sa zobudi o hodinu, hodinu a pol, potom ju uz uspim inak, vtedy to uz ide.
Ak ti place v postielke, skus ju teda dvihnut, pohojdat, kludne aj trochu nakojit a polozit naspat. Moze to trvat aj hodinu, ale ona zaspi.

juliet86
26. dec 2020

@laurar1 no presne ako ty ze vyplakat ju nemienim nechat. len ked sa preberie pri skladani do postele je to niekedy na dlhooooo. a mam strach lebo sama v postielke este nezaspala. ked sa odhodla budem skusat. teraz ma 6 a pol mesiaca