Výchova dievčatka v období vzdoru

4. aug 2021

Dobry den, mam 5 rocnu dcerku. Poslednu dobu prestavam zvladat jej moresy a vypenim, alebo ostavam sklamana. Uvediem zopar prikladov.

Dostala darcek, ktory ju neocaril od starkej. Jej ohrdnutie som komentovala asi nie velmi vhodne, povedala som jej, ze keby so starkou ochotnejsie telefonovala (vzdy sa tvari neskutocne otravene, ak ju ma cez telefon aspon pozdravit), tak by ju starka mozno lepsie poznala a nekupila by jej taky darcek, ale napriek tomu, treba byt za darcek vdacny. Moja dcera zareagovala na druhy den tak, ze starkej chce odvtedy ochotne volat kazdy den a ukazuje jej, ake hracky a co ma rada a ze je vdacna, za to, co dostala, ale nabuduce by chcela nieco ine. Vie, ze starka coskoro k nam pride takze je tam poriadna vypocitavost, z jej strany. Ale ok, mozem to brat, ze je vynaliezava, na druhu stranu, tento kalkul ma stve z jej strany. Tento jej styl je pomerne casty.
Vyradovali sme hracky, vysvetlujem jej aj priebezne, ze treba urobit miesto novym hrackam, ze to darujeme detom, ktore nemaju hracky, tak vyberie uplne dolamane hracky, a nechce sa nakoniec nicoho vzdat. Ani babatkovskych hraciek. Respektujem to, ale mrzi ma jej sebeckost.
Ideme do restauracie (nechodime nejak casto, chcela som sa len najest konecne vonku) dojde jedlo, poprosim ju sadni si k stolu, ona si urobi po svojom a drzo zareaguje, ze pojdem si, kedy sa mne bude chciet a odide si na ihrisko.
Toto su veci za posledne asi 4 dni a aj to nespominam vsetky. Tie drze pripomienky uz vypustam z hlavy. Ale bolo ich neurekom.
Neodzdravi sa dospelym, nenutim, nekarham, poviem, ze sa to nepatri, vsetko okolo toho, ze starsim/v obchode/atd sa zdravime. Ak sa opytam, preco sa nepozdravi, odpoved je: nabuduce sa pozdravim, hanbim sa, nepocula som, nepoznam ich, bala som sa. Menovala by som donekonecna, ale ani jednu vyhovorku neberiem vazne, poznam ju, je leniva sa odzdravit, podakovat. Nehanbi sa, pozera na tych ludi a neodzravi sa, a pritom velmi dobre pocuje, ako sa jej prihovoria ludia. Ok akceptujem aj to, ze mozno sa citi neprijemne v tej situacii, tak ju nekarham, iba upozornim.
Netusim, kde sa to v nej berie, reaguje prudko, drzo, extremne tvrdohlava a vzdorovita, neviem vam ani vymenovat, tie veci, ale pichaju az pri srdci.
Pred par tyzdnami sa pokakala, ok stane sa. Bez slova som vyzliekla,sprchla. O 2 tyzdne zasa, lebo ze sa hrala a myslela, ze stihne. Ok. Pred 3 dnami sme dosli z obchodu a ona nalozene. Uz mi rupli nervy. Tak som jej povedala, ze este raz a bude v tom pokakanom aj spat, pojde v tom na ihrisko a aj sama si to operie. Jej reakcia citujem: mne je to aj tak jedno, mne nevadi, ze tak budem chodit a hodim to do pracky, ked ty nebudes pozerat.
Teraz budem uprimna, poslednu dobu uz pri tychto prejavoch, mam chut jej strelit facku. Nerobim to, predycham, ale uz to vo mne jednoducho vrie. Mam pocit, ze mam doma 13 rocnu pubertacku.
Nic sa doma nedeje, venujeme sa jej, blaznime, mojkame, ma vybeh, sme razni, nehadame sa, ale poslednu dobu uz kricim (nou ani nepohne) uz som v stadiu takeho zufalstva, ze mi je do revu.
Je vecer, pridem milo, sup sup umyt zuby. Reakcia je, ze mi povie, nepocula som mami od teba ziadne prosim, takze to neurobim. Ja uz nevladzem, stale vysvetlovat.
Zacala som pocuvat aj nevychovu, vsetko beriem, dava to zmysel, uvedomujem si aj moje vychovne chyby, jeden den dobre, druhy den ma tak vytoci, ze som 2 hodiny rozladena z toho. Ona po 10tich minutach pride, ze pod sa hrat, ale ja som vnutorne este vyslovene nastvana na nu a nedokazem hned byt v nalade po tom, co spravi/povie.
Spomenula som len tie zle veci, inak je to sikovne a pritatelske dieta, nemusi byt pre mna 100% poslusna, moze byt aj sebecka, nechciet sa delit ok, nech je aj svojska, nech vystrkuje rozky, ale ten respekt by voci nam mat mala. A nema ho.
Mam len normalne dieta v obdobi vzdoru, alebo som narocna na nu? Pouzivam sedliacky rozum pri vsetkom, ale pri nej tapam. Jej vzdorovitost a drzost je pre mna obrovska vyzva. Nemyslim si, ze zle vychovavam, mam aj trpezlivost, ale ked sa pozriem okolo, mam pocit, ze taku bezocivost voci rodicovi ma len moje dieta.
tak, ze sikazdy tyzden

pribinak
4. aug 2021

Mne raz psychologicka povedala, že deťom sa nemajú brat hračky, deti samé musia dospieť do bodu, že chcú dať preč - darovať svoju babatkovske a malkacske hračky, takze jej ich neber, ale rozoravaj s ňou o tom, že ak má hračky ktoré sú pre malkacov a ona je už velkacka tak ich môže darovať a bude mat miesto pre nove

autor
4. aug 2021

@pribinak nakoniec som jej ziadne nevzala, respektovala som, ze nechce. Povedala som, ze nech nad tym porozmysla, ci by sa nejakej ozaj nevzdala. Tak, ze ona vsetky hracky lubi. Povedala som v poriadku, tak mozno inokedy uz sa s niecim podelis.
Jej vychova proste nejde s lahkostou, viem, ze ina mama,co by pouzivala tie spravne vety a formulky by ju zvladala, ale asi sme na seba narazili dve prilia rozdielne povahy. A neviem ako na sebe zapracovat. Som zvedava na pubertu, uz ma okolie varuje 😂

pribinak
4. aug 2021

Ona nebude mat stále tento názor, treba jej dať čas, ona dorastie

nikyball
4. aug 2021

Stačí jej dať párkrát po riti, zobrať hračky, zakázať telku, tablet ,mobil ak má a naučí sa posluchat

elizabet173
4. aug 2021

sorry, to, čo si opísala, nie je obdobie vzdoru. Ak cítiš od dcéry kalkul, čo sa týka darčeka, nech jej starká prinesie dva banány a vybavené. S prázdnymi rukami neprišla, neviem, prečo by jej mala vždy priniesť darček. Aj ty keď dostaneš každý týždeň prsteň, ten ôsmy si už vážiť nebudeš. Keď bude dostávať hračky len na Vianoce a na narodeniny, nebudeš musieť v piatich rokoch nič vyraďovať. Dieťa je OK, vy dospelí si to robíte sami. Pokaká sa? 5 ročná? Ok, ak sa to stane raz, druhý krát si to perie pekne sama. Prečo sa jej vyhrážaš? Prečo nekonáš? Veď si z teba robí dobrý deň. Správa sa drzo v reštaurácii? Nabudúce idem bez nej, ešte jej oznámim, že idem s kamarátkou, ona zostáva doma, lebo sa nesprávala pekne. A aj to dodržím, na reštauráciu môže do konca roka zabudnúť, budeme chodiť okolo, ale nie dnu. Tvoje dieťa nemá hranice, je rozmaznané a vo výchove robíš jednu chybu za druhou, dieťa nepocíti následky svojho konania, preto sa správa tak, ako sa správa. A mám pocit, že si sem už písala

elizabet173
4. aug 2021

ešte som chcela dodať, že v tej reštaurácii by zostala hladná, priniesli jedlo a ty ju prosíš, aby si sadla? 5 ročná má sedieť a na to jedlo počkať pri stole, ak to trvá dlho, ok, nech ide do detského kútika, keď jedlo prinesú, aké prosenie? Poď sa najesť, už nám to priniesli. Odpapuľuje a odchádza na ihrisko? Nevadí, ja sa najem, zaplatím, odchádzame, je mi srdečne jedno, že je hladná, ďalšie jedlo bude až doma večera. Verím, že keby si to urobila dva, tri krát, štvrtý sa od toho stola nepohne a ani ju nenapadne papuľovať. Neviem, či chodí do škôlky, ale ak áno, predpokladám, že tam s ňou nemajú najmenší problém. Je inteligentná, veľmi rýchlo by pochopila, že tam platia určité pravidlá a keď ich poruší, následky si ponesie veselo sama.

rooberta
4. aug 2021

Toto nie je obdobie vzdoru, toto je dobre vypocitave, prestate decko, ktore s vami cvici ako sa jej zachce.
Stretnete niekoho a ona sa nepozdravi, pozera sa na tych ludi a s kludom ich ignoruje? A ty este napises nenutim, nekarham. Pekna hanba.

andrejka1974
4. aug 2021

Ona uz ta prekukla vie co zaberie si proste makka obcas po riti by jej neublizilo, teraz uz s tebou hybe v 15 ju uz nezvladnes musis stanovit pravidla

elizabet173
4. aug 2021

@nikyball dať po riti a zakázať hračky nie je cesta

autor
4. aug 2021

@elizabet173 zabudla som mozno podotknut, po tych slovach, si ich prala sama. S revom. Ale prala.
Z restauracie sme odisli. S jej huronskym revom. Doma som jej vzala jej novu hracku, odlozena v skrini. Za trest. Akcia - reakcia.
Jedlo - zjes ok, nezjes budes to mat na obed. Sladkosti nebudu. Aj to dodrzime. Cize my reagujeme podla mna spravne.
Hracky korigujeme, ale ludom sa to neda vysvetlit, kazda navsteva jej nieco donesie, uz som sa pokusala, zbytocne. Od nas dostava malo. Len na narodky, Vianoce a nejaka vynimka sem tam. Hraciek, ale v podstate nema vela popravde. Nie je zahltena hrackami, v tomto smere urcite nie je rozmaznana co sa kvantity tyka, vyslovene to ma v sebe, ze sa nepodeli. To je moj problem, ze my reagujeme razne, aj odpustime (je to predsalen dieta a uci sa spravat), ale mame istu hranicu. My v podstate reagujeme tak, ako sa ma podla "mudrych kniziek", ale na nu to absolutne neplati a este viac eskaluju nervy na oboch stranach (preto uz ma zial svrbi ruka na facku - neurobim to dufam😂, ale uz som v stadiu, ze kaslem na mudre psycho rady, a jedna mi uleti).

janulik2008
4. aug 2021

Myslim ze vy skacete ako ona piska.
My sme to mali podobne so sesternicou. Doma ju ocko ofukoval, raz sa popisala s fixkou na zadku a jej otec mi hovori ze preco som jej nepovedala nech sa nepokresli. Hovorim? Vravela som jej nech si nekresli po zadku. Ja nie som jej matka alebo otec. Jednoducho tatkove dievcatko ked bol v blizkosti predvadzala sa lebo vedela ze ocko je tam. Ked vsak bola u nas na prazdninach nic take nebolo aj sme sa šalili atd ale vedela kde je hranica. Moj otex na nu pozrel a vedela ze je zle. A aj tak rada k nam chodila.

autor
4. aug 2021

@rooberta nekarham v zmysle, ze si taka ci onaka. Proste jej poviem, mala by si sa hanbit, je to neslusne, bla bla, ona mi povie, ja sa aj tak nehanbim. To uz zvysim hlas poviem, pozri odteraz sa budes zdravit v obchode aj ludom vo vytahu. Rozumela si? Povie mi, dobre mami. O polhodinu ideme vo vytahu a ona ticho. Vyjdeme von, poviem nieco si zabudla povedat. Jej reakcia - ved ani oni sa nepozdravili. Neviem ako to vysvetlit, ale ona ma na vsetko vzdy odpoved.

autor
4. aug 2021

@elizabet173 jasne je to slovickarenie, ale chapete ako to myslim. Zlato, jedlo je na stole, pod (bol tam kutik aj ihrisko), a jej reakcia bola taka ako som pisala. Ziadne doprosovanie sa princeznej. Nie som ziadna puťka, ak chapete ako to myslim. Proste normalna komunikacia a jej reakcia je drza jak 13 rocnej puberty. Ja som dojedla, jej ostalo, mladsi sa najedol, odisli sme. Ona s revom, lebo je hladna a chcela jest. Zial, neskoro. Stalo ma to nervy, lebo to jedlo bolo drahe a ostalo tam cele. Ja urcite v niecom robim chyby, ale makka na nu nie som, ani otec. Dostala aj na rit, ale u nej to nemalo ziaden efekt. Prestali sme s tym.

autor
4. aug 2021

Preto si zufam, ze neviem ci mam povolit, alebo ako pritvrdit, ked moja raznost sa mi vracia jej vacsou drzostou. Cim viac "tlacim", tym je drzejsia.

kittykat22
4. aug 2021

@pribinak ja som sa riadila tym co pises a mame doma mraky hraciek. Syn ma 8 a odmieta sa cohokolvek vzdat. Nedokaze si ich po sebe upratat - lebo ich je vela, nedokaze ich vyhodit. Povedala som mu, ze pokial sa nezbavi starych hraciek, nove nedostane. Uz pol roka ma dilemu a nechce sa nicoho vzdat, boji sa pytat nove a je uplne v strese. Keby som vedela aky z toho bude problem tak tie hracky vyhadzuejm jednu po druhej od mala 🙄 z toho pristupu aky si pisala, a aky som praktikovala, mu zostalo nezdrave lipnutie na vsetkom co ma. Dufam, ze sa to otoci, pretoze ma privadza jeho detska izba do zufalstva.

simsalabim
4. aug 2021

@elizabet173 lepsie by som to sama nenapisala. Autorkine dieta nema vobec hranice.

elizabet173
4. aug 2021

@kittykat22 aj niektorí dospelí lipnú na svojich veciach, no dieťa v ôsmych rokoch už skutočne nepotrebuje hrkálku, ani panáka, ktorého ťahá na špagáte. Zobrať krabicu, sem mi vyber desať hračiek, ktoré odnesieme deťom, ktoré majú hračiek málo. Ty ich máš toľko, že sa nedajú už ani upratať a aj tak s týmito už nehráš. Ja tiež vyraďujem veci, ktoré nepotrebujem, náš byt nie je nafukovací. Keď nevyberieš do večera ty, vyberiem ja. A na Vianoce a narodeniny nekupovať hory hračiek, stačí dve, tri na Vianoce a jedna na narodeniny, okrem toho počas roka nič.

elizabet173
4. aug 2021

@simsalabim ďakujem, je zbytočné jej ďalej písať, už tu mala tému, teraz tu bude písať, ako všetko robí tak, ako jej radíme, ale v skutočnosti to nerobí, inak by nebola tam, kde je

kittykat22
4. aug 2021

@elizabet173 ani nepis. uz som to skusala. Reval cely den, ze nevie co ma vyhodit 🙄 on lipne na veciach lipne neskutocne. A ano, su doma aj hracky ktore nefunguju. Ked nebude doma, zoberiem krabicu a zbavim sa 1/3 z nich. A bude mi asi celkom jedno ci z toho bude nestastny. Doma to vypada ako v blazinci.

elizabet173
4. aug 2021

@kittykat22 a plač bolí? Či iba si chce presadiť svoje. Nerobila by som to, keď nie je doma, mohol by to brať ako podraz, to sa dá pri dvoj, trojročnom, teraz už asi nie.

autor
4. aug 2021

Takto, ale povedzte mi ak ste to tak zhodnotili, teda ako reagovat. Ak mate nejaky navod, ak to, co ste spomenuli, my robime a dosledne. Ziadne, ze o hodinu ma odpustene. Vidite, ze hranice jej davame. A v podstate reagujem, tak ako podla mna vacsina nie, lebo som si ista, ze vacsina by to drahe jedlo tam nenechali a doprosovali sa dietatu. (a to som pochybovala o sebe, ci dat oprat jej gate uz nebol trochu psychicky teror). Neviem ju zlomit, tak musim najst sposob v sebe.

kittykat22
4. aug 2021

@elizabet173 viem co myslis. Ale on je take krehke dieta ... poznas tie hlbave deti? On je jednym z nich. Dokaze sa zrutit lebo nevie ci chce chlieb alebo rohlik. A prosim, nepis ze je to vychovou, lebo nie je. On je taky od mala. Ja ked vidim besne vesele deti, tak si hovorim .... ze aj jaj by som raz chcela mat dieta ktore ma na haku. A nie takto vyvadzat koli vsetkemu 🙄 A vzdy sa prave snazim robit tie spravne rozhodnutia. Logicke - pri nom to ani inak nejde. Ale tie hracky 😭😭😭

tatisna
4. aug 2021

A doteraz za tých 5 rokov nemala takéto prejavy? Môj začal vzdorovať v 2 r, teraz ma 4a pol a je to lepsie. Ale stále mam niekedy nervy. Mala vzdoru je už od 1,5 roka...

autor
4. aug 2021

@tatisna posledny rok. Predtym sa zdravila, mila. Uvravena, premudreta, ale slusna.

elizabet173
4. aug 2021

@kittykat22 poznám rôzne povahy detí dosť dôverne. Netreba si to všímať, ak má potrebu sa zrútiť z nejakej blbosti. Musí sa s tým vyrovnať sám, inak ho položí najmenší problém v živote.

kittykat22
4. aug 2021

podla mna je tvoja dcera od rany - taka svojska. A ty si na nu prilis makka matka 😀 Tvoje dieta je zjavne velmi sikovne a dokaze manipulovat, vyvadzat a mat na haku. To co pises o vyuzivani tej babky - to nie je bezne uvazovanie dietata v jej veku. Podla mna je nadpriemerne inteligentna. Mozno by si sa mala pozriet po knihach ktore sa venuju vychove tychto deti. Mozno sa v nich najdes 🤔🤔

Edit: mas atypicke dieta a rady co si tu precitas, budu skor od beznych deti a beznych matiek. Co ti bude asi k nicomu. Skus tuto diskusiu pribezne ozivovat - urcite sa ti ozve mama co ma doma rovnakeho certa. Ta ti bude vediet poradit.

kittykat22
4. aug 2021

@elizabet173 ved jeho polozi kazdy zivotny problem. Seriozne kazdy. Ja neviem ako prezijeme pubertu ... to bude strasne. Pisem ti, strasne.

pribinak
4. aug 2021

@kittykat22 ka netvrdím a ani tá psychologicka že to funguje na každé jedno dieťa na 100%
U môjho syna to fungovalo, sám dospel do bodu, že pochopil že babatkovske a malkacske hračky sú nepotrebuje

sense
4. aug 2021

Tak kalkulaciu co sa starkej tyka, bola aj tvoja neprimerana reakcia....budes sa spravat milsie dostanes lepsi darcek....takze v pidstate spravila co si chcela zacala sa spravat inak k babke aby dosiahla to co chce...
Co sa tyka nalozenia do gati, nech sa paci oper si sama ... a nie raz ,zakazdym...
Co sa tyka slov prosim a dakujem...pouzivam vtedy ked chcem po nej laskavost nie ked ma ist jest alebo ked si ma umyt zuby...v restike moze ist sa hrat s tym ze donesu jedlo pride ku stolu a odist moze az ked doje.. ak nedoje tanier sa odnesie a dezert nema...
Aj moja sa tazko luci so vsetkym, ale nova vec pride domov ked nejaka ina pojde prec, ... teraz sa budene stahovat tak som par veci predala s tym ze peniazky dostala do prasiatka plus kazdy rok pred vianocami sa zucastnime akcie kde mote spravit balicke pre deti vnudzi a tym urobi radost dietatu kt nemaju rodicov...
Co sa zdravenia tyka, som nikdy nekomentovala...sla som prikladom...a prislo to automaticky ...mama zdravi aj dcera zdravi...a nezdravime kazdeho len ludi co pozname a ked niekam prideme...

kittykat22
4. aug 2021

@pribinak tak ja pockam ... ako vies co. Ja viem ze do toho bodu dospeje. Ale uz aby to bolo ... Ale u neho je vsetko problem. Vo vsetkom hlbe, vo vsetkom ide do extremu citoveho.