Prechod na jeden denný spánok v 9. mesiacoch

andreatytler
5. sep 2020

Ahojte mamicky.
Syn zaspaval cez den uplne ukazkovo ale uz asi tyzden ma problem. Trva mu aj viac ako 30 minut kym zaspi a poobede este horsie. Uz bol aj den ked nezaspal ani po hodine a vtedy som to uz musela potiahnut bez toho druheho spanku, lebo nechcem posuvat nocny spanok, (ktory mame o 19:00) na neskor. Mali sme velky problem v vecernym zaspavanim ale odkedy sme pred 2 mesiacmi urobili pevny nocny spanok na 19:00 tak vecer zaspi dobre.

Je este priskoro prejst na jeden denny spanok? Pozerala som predosle diskusie a vacsina deti presla na 1 denny spanok po prvom roku alebo tesne pred tym. Mala by som radsej skratit prvy denny spanok? Teraz rano spi okolo 1.5 - 2 hodiny. Poobede spi 1 - 0,5 hodinu.
Dakujem za rady.

misickaa4
5. sep 2020

@andreatytler a prvy denny spanok ma o kolkej? A druhy?

andreatytler
autor
5. sep 2020

@misickaa4
Takto sme to mali ked nemal problemy so zaspavanim:
Budicek je o 6:00 - 7:00
Prvy spanok o 9:00 - 9:30
Druhy spanok o 13:30 - 14:00
Vecierka o 19:00

Ale teraz ked ma problem zaspat je prvy spanok aj o 10:00 a druhy o 15:00-15:30
Teraz aj vecierku sme niekedy posunuli na 19:30 - 20:00 co nechcem...

misickaa4
5. sep 2020

@andreatytler preco nechcete posunut vecierku na 20h? Len ma to zaujima

emiliamilka
5. sep 2020

Náš malý má 6m a o 19 sa ešte len kúpe, spať chodí 19:30-20:00 a spí až do 6-6:30 ... Tiež sa mi zdá spánok už o 19 dosť skoro..

mareka49
5. sep 2020

20 neni take zle.
Ked sme mali dva spanky este v 12 13 mesiacoch, zaspaval az o 22.
Musel by ti vydrzat aspon do 11 a spat dlho predlho.
Sak skus, ale podla toho rezimu co pises este dva potrebuje

andreatytler
autor
5. sep 2020

@misickaa4 Ako som spomenula ta pevna vecierka o 19:00 bolo jedinne co nam pomohlo s nocnym zaspavanima... to bol fakt riadny des. Takze sa to bojim zmenit aby sa nam znovu nevratili vecerne problemy. Pred tym sme vecierku posuvali podla toho kolko spal cez den.
On sa rano budi vzdy okolo 6:00 bez ohladu na to o kolkej ide spat a to je druhy dovod preco nechcem aby isiel spat prilis neskoro a treti je to ze spanok pred polnocou je najzdravsi a tak chcem aby ho mal co najviac.

Ale posunut nocny spanok na 20:00 nie je az tak velka zmena. Myslite ze by som radsej mala upravit ten nocny spanok?
Vsade citam ze su to denne spanky ktore sa postupne skracuju a upravuju ako dieta rastie...

andreatytler
autor
5. sep 2020

@mareka49 Aj mne sa tak zda ze potrebuje dva spanky, lebo v dnoch ked sme museli tahat bez poobednajsieho spanku bol uz o 18:00 hotovy...
Len neviem ako to mam spravne nastavit.
Tie denne spanky boli pred tym absolutne ukazkove. Zaspal vzdy pri flasi a spal bez prerusenia. Teraz mlieko vypije a potom sa chce hrat a place ked ho drzim a snazim sa ho uspat.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@misickaa4 Asi hlavny dovod preco nechcem menit tu vecierku je ten ze on vzdy zaspi o tej 19:00 bez ohladu na to ci je hore 3 alebo 5 hodin. Myslim ze je na tu 19:00 hodinu uz nauceny.

bafka
5. sep 2020

môj mal 1 denný spánok od 7 mesiacov, od 1,5 roka mi cez deň nespí. Je to o držku, ale čo už. Takže sú deti, ktoré jednoducho nechcú toľko spať, ako by sme chceli my aby spali :D

lucilaines
5. sep 2020

Uplne jednoznacne skrat ranny spanok, staci na pol hodniku a zobud. Potom poobedny daj teocha skor a nechaj ho spinkat kolko treba. Ale aj moj maly presiel na jeden denny spanok cca v 10 mesiacoch, takze au take deti. Ale toto vyskusaj, to som vycitala v tipoch od spankovej poradkyne.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@bafka Dakujem za odpoved. Ved ano je to velmi rozdielne u kazdeho dietatka ale nechcem ho nutit do niecoho na co nie je pripraveny...

Ako poznam ze je cas prejst na 1 denny spanok. Citala som ze ked ma problemy zaspavat pocas dna a to on ma...

bafka
5. sep 2020

@andreatytler no môj sa jednoducho nedal uspať a presne, posúval si ten prvý spánok. Už si nepamätám aký režim mal, ale tak o 1-2 hodiny neskôr bol unavený. On vždy zaspával zle, ale v čase jeho spánku od sršal energiou, hrať sa chcel, o spánku ani chýru, vymýšľal, ja som sa ho snažila uspať ale to sa nedalo. Odkvecol o dosť neskôr, potom aj druhý spánok bol neskôr a pochopiteľne aj večerný. Postupne si ten prvý spánok odsúval až nakoniec ja som ho umelo udržiavala aby teda mal len jeden spánok, ktorý bol skôr a večerný mi zostal nezmenený. To síce hodinu ho hádzalo na spánok, ale som si povedala, že to teda nie, vydržíš a dala som ho spať v čase ako bol zvyknutý. Cca mesiac to trvalo a úplne super si zvykol na jeden spánok. Keď mi prestal spávať na obed, tak detto, absolútne sa ho nedalo uspať. Akokoľvek som sa ho snažila, on nie a nie ľahnúť, zdrhal mi z postieľky, behal kade tade. Unavený bol cca o 16-17tej a to som ho do 18:30 nejak vydržala s ním a chodil mi spávať skôr, potom zas o 19tej..... Teraz má 2,5 roka a fičí od 7 do 22 bez prestávky a uspať sa skôr nedá. Na porážku

mareka49
5. sep 2020

9 mesiacov sa mi zda este malicko.
Bolo by to pre neho asi trapenie.
Len pre zaujimavost, u nas sme presli na jeden v 14 mesiacoch a to vyslo na leto.
Musela by si mat s nim aktivne dopoludnie.
Nam uz vtedy pekne chodil a objavoval svet, tak tak prirodzene preslo.
Este by som ho cez den nechavala spat dvakrat asi.
Je to to medziobdobie hlupe, ktorym si prejde vacsina mamiciek.
Jedine este mozno skusit s nim vyjst von okolo pol 10. Hodku vonku a potom spinkat.
Ak by to prebehlo fajn a spal by ti aspon do tej 2-3.
Potom by si sa mozno mohla drzat tej 19..
Skus

andreatytler
autor
5. sep 2020

@mareka49 Myslis tym ze rano o 10:30 is von a potom mat prvy a jediny panok o 11:30 a dufat ze bude spat do 14:00-15:00?

Nas uz mesiac chodi okolo nabytku a teraz sa zacal pustat do priestoru.. co sa mi tiez zda skoro ale o tom chcem zacat samostatnu temu. Tiez som uvazovala ze kedze je popredu motoricky, moze aj ten spanok s tym suvisiet...

bafka
5. sep 2020

@andreatytler jasnééé, môj ako 6,5 mesačný chodil okolo nábytku. Ako 9 mesačný sa púšťal tieť do priestoru. Takže áno, keď je veľmi pohyblivý, on chce objavovať svet a nie spať. Je iné, keď 9mesačné deti ledva štvornožkujú a iné, keď pomaly chodia 🙂 Kamoškin syn je mladší o mesiac a ten mal do 2 rokov 2 spánky. Čo ja som už pomaly aj zabudla, čo je to že dieťa cez deň spí 🙂

fiafia
5. sep 2020

@andreatytler ja by som posunula večerný spánok. Nie drasticky ale pol hodina týždeň, potom zas pol hodina. Postupne ubrať z ranného spánku. Ešte by som neprechadzala na jeden spánok ak sa to dá ustáť. Ja som to nevzdala, tiež som niekedy dlho uspavala, ale vždy nakoniec zaspala.teraz ma 3,5 a stále spí cez obed . Pokusy mala ale som nepovolila a stále jej ten spánok treba keď z nejakého dôvodu nespí cez deň do večera to je des. Ja som spánky posúvala aj po 15min aby to vyhovovalo všetkým kým som bola na čase prijateľnom.

mareka49
5. sep 2020

@andreatytler ano tak nejak.
Budu slnecne dni, tak to dva tri krat skus.
Miesto nudy doma dieta nasvacinuj a chod na hodku von.
Mozno mu to dobre zapasuje.
Zaspinka pred 12 a bude tahat dlho a spoko.
Potom uz len vecerny spanok ako vyde a zapasuje.
Ale ked uvidis ze nevie dlhsie spat, cez ten jeden spanok.
Zobudi sa ti rychlo a bude este vyzadovat zdriemnutie podvecer aby ste prezili, tak to nie..

misickaa4
5. sep 2020

@andreatytler ano, pevne a rovbake casy ukladania su dolezite. Posuvajte postupne. O 10min neskor a neskor, az sa dopracujete na tu 20h. Aj podla mna treba 1.denny spanok nechat len 30-45min. Medzi spankami by mal bdiet 3h, pred vecernym moze aj 4h. Podla mna je este priskoro prechod na 1 spanok, ale kazde dieta je individualne ....

andreatytler
autor
5. sep 2020

@mareka49 Boze... ze nudy doma. To teda neviem co je nuda a ani on. Je ako na baterkach, nezastavi sa a ja s nim 🙂
Von chodime niekolko krat. Ci uz na zahradu alebo na podstienku alebo do kocika ale v kociku to nema rad lebo tam musi len sediet ale zase to ja potrebujem sa prejst koli chrbu...

Dnes sme to mali presne tak ako si napisala s jednym spankom ale to preto lebo sa zobudil neskoro o 8:00.
Dala som ho spat o 11:00, zaspal bez problemov a spal do 13:30. Uvidim ako bude vecer dokedy vydrzi.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@misickaa4 Takze ak urobime zmeny vecierky pomaly, bude to OK? Fakt sa bojim...

lululucy
5. sep 2020

Nasa tiez presla od roka,ale mam susedy, ktorych deti zacali skvor s 1 spankom. Myslim ze to zalezi od babatka. Ved vyskusaj a uvidis ako to pojde

andreatytler
autor
5. sep 2020

@bafka no necudujem sa ze to mas o nervy... Rano vstane o 7:00 a zaspi o 22:00... to je fakt culy. To ani si nelahne tak ze by kludne lezal a oddychoval?
Ako to riesis zo skolkou? Nevadi ze tam nechce spat?. Viem trocha od temy ale nas pojde do jasiciek ked bude mat 18 mesiacov a chcem aby mal vtedy denny spanok uz pekne nauceny na skolkarsky spanok.. ale to nie je dovod preco uvazujem o prechode na 1 denny spanok... na to mam este stale kopec casu.

jarnajar
5. sep 2020

Spánok sa mu zhoršil preto, že začína chodiť. Je to len dočasné. Vydrž a snaž sa uspať ako to len ide. Moja dcéra mávala hrozné obdobia v zaspávaní, je to otrava uspávať hodinu, ale mozog to potrebuje. O to viac, že teraz bude mať z chôdze nové podnety. Prvý spánok by som nechala len 30 - 40 min. a skúsila zmeniť oba časy uspavania o pol hodinu skôr.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@lululucy Ved hej... su take velke rozdiely.... Snazim sa ho sledovat a nacuvat jeho ¨hlasu¨ ale bojim sa aby som neurobila nieco zle.
Ono nie je problem ho udrzat bdeleho...On este nikdy nezaspal sam od unavy, vzdy iba na rukach, pri flasi alebo na prsniku. Uz bol hore aj 7 hodin takze viem ze to dokaze ale vtedy je uz preunaveny a to nechcem.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@jarnajar Ak by to bolo len docasne koli tomu ze zacal chodit, neovlyvnilo by to vsetky spanky?... lebo nocny je v pohode... iba tie denne su problem.

Myslis tym ze by som zacala uspavat o 8:30 namiesto o 9:00 a kedze mu to trva kym zaspi tak by sa stale dodrzal ten povodny ranny spanok okolo 9:30?

mareka49
5. sep 2020

@andreatytler urcite neuspavaj o pol 9.
Bud teda skor v povodnych casoch a zmierit sa s dlhsim zaspavanim a neskorsim vecernym, alebo skus cestu jedneho spanku okolo tej cca 11.30.
Nudu som nemyslela ako to vyznelo.
Ak sa ti nezda vobec unaveny doobeda kolo 10 - 11 mas odpoved

andreatytler
autor
5. sep 2020

@jarnajar Ako dlho trvalo to obdlbie zleho zaspavania u tvojej dcery ked zacala chodit?

jarnajar
5. sep 2020

@andreatytler skús aspoň pár dní, mnohým funguje uspavat na prvý už cca hodinu a pol od zobudenia. Zdá sa mi, že nový pohyb môže ovplyvniť len niektoré spánky. U nás sa napr. lozenim zhoršil poobedny a nočný zostal rovnaký, chôdza naopak.

jarnajar
5. sep 2020

@andreatytler asi aj mesiac 🙂 čo nie je bohvieaka vyhliadka, no sama uvidíš, či ten spánok potrebuje a či vytrvať. V tomto veku pravdepodobne ešte áno.

andreatytler
autor
5. sep 2020

@jarnajar Zaujimave s tymi spankami. Dakujem za informacie a rady.