Od akého veku ste dávali dieťa na nočník?

28. dec 2023

Od akeho mesiaca ste davala babo na nocnik ?
Kedy rano vecer atd.... kolko x za den
Dakujem velmi pekne 🙂

anjelicek26
28. dec 2023

My sme zacinali ked som videla, ze cikaju do plienky malo casto - teda viac ako kazde dve hodiny... to mali 17-18 mesiacov ako ktory... bez plienky boli za tyzden, nocnik sme kupili ten den, ako sme zacinali, pred tym doma nebol.... traja boli aj v noci hned suchy, najmladsej to v noci trvalo dlhsie... ziadna veda, len som videla, ze necvrkaju kazdych par minut do plienky, tak sme skusili... a bez problemov a bez nehod... A najprv 1 miestnost, nocnik, holy zadok... nech vidia, co robia, jednoduche, efektivne... zbytocne "cvicit" mesiace s dietatom, co nie je zrele...my sme plienky proste vzali, ked prisiel cas...

mamamasama
28. dec 2023

Nedávala som. Prišli na to. Jeden, keď mal 2 roky, druhý 2roky a 3 mesiace a tretí v roku a pol. Takisto to bolo aj s nočnými plienkami. Dozreli.

barbora0308
28. dec 2023

Detski psychologovia odporucaju zacat dieta zoznamovat s nocnikom v 18 mesiaci. 🙂

ivangeline
28. dec 2023

Cosi pred 2 rokom. V teplom pocasi.

mimi3008
28. dec 2023

Starsieho v 8 mesiacoch, on to sam chcel, aj 6x denne, odplienkovany postupne v 15 mes. na doma (akurat zacala zima), v 19 mesiacoch bol odplienkovany na den totalne. Mladsieho som tiez tak skusala, ale on to nechcel, sam sa zacal pytat nieco pred 2 rokmi, odplienkoval sa da sa povedat, ze sam, v dvoch rokoch

nwnw
28. dec 2023

Prvy 2r 7m uz mi lepilo,ze ho do skolky nevezmu. On sa prehol jak luk a ani bohovi na nocnik, wc nikam a nehody boli dlhooooo. Druhy tusim v 18m.

euka210
28. dec 2023

Kedy ako...od 11mes, od 1r. Ale realne sa odplienkovali vzdy pred 2r. Alebo 2,5r ked som cakala na leto.

thoughtfulweirdo
28. dec 2023

Prvej som nočník kúpila v čerstvých 2 rokoch, začala ho plne používať ešte v ten deň. Druhý ho videl stále, sám si naň sadol niečo po 1,5 roku.

nicol_10
29. dec 2023

2 a pol roka. Dávala som ju najprv každú hodinu a neskôr už vydržala dlhšie a sama sa pýtala

sofia1979
29. dec 2023

V dvoch cez leto pár dní a bolo. V septembri šla už do MŠ úplne v pohode.

milanemila
29. dec 2023

Nedavala som vobec, sama zacala chodit cca mesiac pred 2 narodeninami

danielahamar
2. jan 2024

2 roky, skôr to nemalo zmysel ani u jedneho

dankabetka
2. jan 2024

Ahoj, ja som synov dala na nocnik hned ako samostatne sedeli...najskor oblecenych....chvilku posedeli a odisli, nocnik sme mali v obyvacke ako " hracku" ,nic nie nasilu, jedno rano ( asi tyzden po tomto nacviku) moj muz dal synovi dole rano plienku a posadil ho holeho, syn sa tam vykakal 🙃 juj to bolo nadsenia a uz inak ani nekakal, kazde rano do nocnika😂 v 12 mesiacoch nemal plienku na den, a nemal ani 18 mesiacov a uz bol odplienkvany komplet a bez nehod. U druheho syna bol postup uplne rovnaky a aj ten isty nocnik sme mali ten mal 20 mesiacov a uz nemal plienky... Nic sme ale nerobili nasilu....my sme mali v tomto nejake stastie, ze to slo takto same 🙃

esteresterester
2. jan 2024

My od 13 mesiaca cca dnes máme 18

anketkarka
4. jan 2024

Od kedy sedeli samé. Začala som dávať hneď po zobudení zo spánku. To bolo najľahšie. To sa podarilo hneď, keď začali mať suché nočné plienky a veľmi sme ich za to chválili. Potom vždy pred spaním, po spaní. Potom pred jedlom. Išlo to postupne a niečo po druhých narodeninách kompletne obe deti. Mladšie viac pilo, takže to bolo trochu dlhšie. Vycikalo dlho aj do nocnika a potom aj o 5 minút do plienky. V lete 3 dní doma v nohavičkách. Každý deň menej nehôd a 4. deň komplet bez plienky a nehody.

klip0
4. jan 2024

Nedávala som bábätko, načo to je dobre ? Aj tak potrebuje dozrieť a takto si to skôr práveže ešte oddialis

klip0
4. jan 2024

@anketkarka takže ste ale vlastne odplienkovavali cca rok a pol 🙈

lylyjana
4. jan 2024

V septembri mal 2, v juli sme ho odplienkovali. Nocnik stal v kupelni, ale nedavala som ho nanho sadat vobec. Za 4 dni bol odplienkovany.

matkahelka
4. jan 2024

babo sa na nocnik nedava. nema to zmysel, ono netusi, co sa od neho chce. na nocnik sa dava dieta, ktore rozumie, ze vykonava isty druh potreby a dokaze to ovladat. dieta na toto musi byt zrele, nijako sa to urychlit neda. a ako aj tu mozes citat, uplne absurdne rady, ze matky deti posadzali na nocnik 5 mesiacov, rok ci rok a pol, kym sa dieta odplienkovalo? preboha, to naco je dobre? moja dcera sa odplienkovala v podstate sama za necely tyzden vo veku 2r a 4mes. cize opakujem, tyzden sedela na nocniku. nie 5 mesiacov, nie rok a nie rok a pol.

bluka2
4. jan 2024

@matkahelka práveže babo tu schopnosť ma, len sa ju plienkami oduci a potom sa to musí naučiť, čo mal v podstate automaticky dane. Moje 6 mesačne bábo sa v noci pred vycikanim začalo prehadzovat, dlho kým by sa do plienky vycikalo, nebolo mu to prirodzene. Som otvorila teda plienku keď som bola hore a vtedy sa vycikalo. Asi tak 2x kým som bola v noci hore. Potom ma tým presadzovaním a zvukmi zobudil, keď sme spali spolu. Do plienky jedine, že sme boli niekde na cestách…ine časové zóny, nechcelo sa mi a pod. kakanie rovnako. Odkedy mal pred 1. narodeninami sa nikdy nevykakal do plienky, vždy dal najavo, že treba a počkal, kým som ho dala do tej polohy ako dievča na cikanie… zhrniem to, že v 17. mesiacoch bol odplienkovany den a noc s takou istotou, že som nemala žiadne podložky v posteli, nič.

nikolk0
4. jan 2024

Dcéra má 1r8m a stále ma plienku , skúšam dávať na nočník,ale nechce tam sedieť vôbec , postaví sa a vyčura sa proste vedľa neho po stojačky ako chalan 🤦🏻‍♀️🤣 na toto nemáte nejaké rady ? 😀, ale každopádne netlačím na ňu,keď nechce tak nechce..plienky nebude mat večne a tak ako sa sama naučila sedieť,chodiť,papať ..tak aj to chodenie na wc pochopí,keď bude pripravená 😉

matkahelka
4. jan 2024

@bluka2 to mas asi nejake zazracne dieta (bez ironie). pediatri a pedopsychologovia tvrdia, ze na odplienkovanie musi mat dieta pripraveny mozog a prirovnava sa to statisticky k obdobiu, kedy dieta uz vie samo chodit po schodoch. priznam sa, ze pre mna je az chora predstava "trapit" dieta x mesiacov posadzanim na nocnik, ked je zjavne, ze dieta tomu nerozumie a je to uplne prenho neprirodzene a silene. ked staci pockat par mesiacov a to dieta sa vyslovene za par dni odplienkuje same.

bluka2
4. jan 2024

@matkahelka nie zázračne, mala som také 2 deti z 2, podľa mňa je to o vnímaní dietata a my sme boli teda stále fyzicky spolu: pôrod doma, spanie, nosenie, dojčenie…. To sa tak proste pre mňa všetko lahsie vníma.
1. dieta bolo tiež také, že sa vycikalo vždy, keď som otvorila plienku. Prestalo to vtedy, keď sa pár týždňov staral otecko a ja v práci - oducilo sa to. V princípe boli obe rovnaké. len okolnosti boli ine. Inak počuť o tom aj z iných takých tých tradičných kultúr

klip0
5. jan 2024

@bluka2 ale že si odpozorujes dieťa kedy ide spraviť potrebu nieje že je odplienkovane.
Odplienkovane dieťa sa samé vypýta a udrží kým pridete na wc a nie že oči nespustis a sleduješ signály ale reálne sa samé nevypyta, nepovie, neudrží

anketkarka
5. jan 2024

@klip0 Nie je to jedno, keď dieťa neodmietalo nočník a nemalo z toho žiaden stres??? Chcieť, aby dieťa nemalo plienku hneď ako začne sedieť je dosť divné, takže nerozumiem komentu 🤷 Je to učenie dieťaťa, že potreba sa nerobí do plienky. Čím skôr pochopí princíp, tak keď dozreje na ovládanie vyprázdňovania, tak je hotové na ,,odplirnkovanie".

hiro
5. jan 2024

Zo 9-10m? Hned rano, kym nechodi tak to je super, nevedel z neho zliezt, precital si knihu a vycikal sa, o par mesiacov ako mal rok tak uz sam nechcel plienku.

matkahelka
5. jan 2024

@anketkarka ale dieta netreba "ucit", ze sa potreba nerobi do plienky. tak ako sa dieta neuci sediet, tak ako sa dieta neuci chodit. vsetky tieto cinnosti ma totiz zakodovane v mozgu a ked je na to pripravene, zvladne to same. ale ako vidim, poniektore matky sa zabudli tak 100rokov dozadu.

anketkarka
5. jan 2024

@matkahelka prirodzené je len to, že sa vyprázdni. Ostatné sa musí naučiť. Tieto komenty rodených "antropologičiek" ma stále neskutočne udivujú. Logika a la blondínka a ešte sa to bude navážať do človeka 🫣🤦.

matkahelka
5. jan 2024

@anketkarka zaujimave, ze moje dieta to ucit netrebalo. a kopec deti v mojom okoli. ale ano, neposadzali sme na nocnik od polroka, aby sme si v dvoch rokoch mohli zatlieskat, ake sme uzasne matky, ze sme deti odplienkovali . nam sa tie deti totiz same po 2 rokoch odplienkovali za par dni. a rovno aj na noc. mna by drblo, rok posadzat dieta na nocnik. z teba by pediatri mali radost.

anketkarka
5. jan 2024

@matkahelka no máš úžasné deti, ktoré to na Tvoje šťastie chceli samé. Inteligentnejšie ako ich mamka našťastie. Inak by Ti učiteľky v škôlke poďakovali, že ich to musia naučiť a odplienkovavať za Teba. Pre info, dieťa sa učí aj tým čo vidí. Nemusíš si ho posadiť ako v škole a ukazovať mu obrázky nočníka, aby to pochopilo. Ale naučiť sa to musí. A kopec detí sa pre niečo dobrovoľne plienky vzdať nechcú, boja sa robiť potrebu do nočníka alebo wc. Je na každom ako svoje deti naučí ,,na nočník", či príkladom alebo ako. Ale Tvoja logika, že je to vrodené, je značne mimo realitu.