Obdobie vzdoru v 5. rokoch

lb1984
21. feb 2023

Prosím povedzte ze v 5 rokoch je nejaká skorá puberta alebo obdobie vzdoru. Moja dcérka bola vždy zlatulinke, usmievave dievčatko a teraz je z nej hotový čert. Kričí, hada sa, za všetko plače- ze jej nohavice nepriliehaju, no nevysvetlim jej ze je chuducka ze všetko v jej veľkosti na nej bude vysiet, že sú jej pančušky veľké nosí 122 ona si na seba narve 110, ona chce ísť na prechádzke tým smerom, cirkus lebo ideme iným, ona toto jest nebude chce iné a to by som mohla písať, proste všetko ohundre, ofrfle - tak si predstavujem pubertu.
V živote som ju necapla po zadku, všetko som sa snažila vysvetliť ale aj ja mam hranice a limity .... je to nejaké obdobie vzdoru? Len mi nenapiste ze ako som si vychovala tak mam 😄 nejaké rady ako na ňu?

dskjhfdlkdjhl
21. feb 2023

@lb1984 A ako reagujes na tieto jej vzbury? Lebo je dolezite nenechat sa vydierat placom/krikom a mat pevne pravidla, inak s tym neprestane.

lb1984
autor
21. feb 2023

@dskjhfdlkdjhl snažím sa nájsť kompromis, dnes som to už nedala a po hodine natahovania sa ze si nemôže obliecť na prechádzku pančuchy o 2 čísla menšie som to vzdala a povedala nech si robí čo chce. Nakoniec ma posluchla ale koľko nervov to stalo ju i mňa. A tak je to vo všetkom nakoniec vždy pocuvne ale musi k tomu použiť plac, krik a hádať sa. Nikdy s nou nebol problém. Vždy bola milé usmievave dievčatko. Žiadne obdobia vzdoru sme doteraz nemali.

sovica
21. feb 2023

@lb1984 Niečo sa zmenilo? Škôlka, nová kamarátka, rodinné pomery, nepozerá nejaké videá na youtube atď...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ruzasipova
22. feb 2023

@lb1984 Niekde medzi 4 -6 rokov to obcas pride, taka prva puberta. U nas to bolo taktiez a co ma kamosky, tak aj tam.

elmivelmi
22. feb 2023

@lb1984 my sme toto mali tak od 2r ,a drzi ju to aj dnes ma 6 ale nastastie uz pomenej uz nam zrozumnela nastastie.Ale to nechaj tak,vyrastie z toho len to stoji nervy.Sranda ze u vas az v 5r🙂 ja si dovre pamatam,presne nosila len 1 leginy ponozky neboli nikdy napravene,revala kvoli tomu aj pol hodinu a ja som musela 3mesacne dvojicky obliekat do kocika a ona revala ze nema napravene ponozky😀😃Ale nikto nevedel ako ich ma napravit😉

andreatytler
22. feb 2023

@lb1984 Tak skutocne ste robili kompromisy, alebo nakoniec vzdy urobila to co si ty chcela, ale po velkom placi a trucovani? Lebo kompromis je ze aj ty v niecom zlavis.
S pancuskmi a vychadzkami by som sa s ou nehadala. Ak su jej mesie pancusk pohodlne, nech si ich necha. Ak vyslovene nepotrebujes niekam ist, vzdy nechaj ju nech rozhode akym smerom pojdete.

andreatytler
22. feb 2023

@elmivelmi To nebolo o ponozkach, ale o ziarlivosti na novych surodencov.🙂

babulkomale
22. feb 2023

Asi konecne vychadza na povrch osobnost. Ako mile a a usmievave dievcatko daleko nezajde, dobre ze to pochopila v takom mladom veku. Cielom vychovy nie je vychovat poslušných jedincov bez vlastneho nazoru, ale naucit deti, ako svoj nazor prijatelne prezentovat a vysvetlit. A to je teraz tvojou ulohou. Na koniku vidime, ze sa to podari maloktoremu rodicovi, tak drzim palce.
P.S. ja mam dieta, ktore je take odjakziva, proste osobnost, takze som zvyknuta na vyzvy 😃

monismie
22. feb 2023

ona len skusa, co si moze dovolit🙂 aj my sme si tym nedavno presli. a to ma moja 4 roky, takze :D u nas to prislo pomerne skoro este. ale onedlho to aj preslo, takze ziaden strach, vsetko je len docasne! :D nenechaj sa vyviest z miery, nekric, ries kazdy jej rozmar s chladnou hlavou a pokojnym hlasom, ono to prehrmi, prestane ju to bavit.

marianarem
22. feb 2023

@lb1984 No ako prve by som vylucila vonkajsie priciny, ak nahodou su (mozu to byt zmeny,v zivote/rodine, castejsie hadky medzi rodicmi, problem v skolke, ale aj nekvalitny spanok a nevhodna strava chudobna na ziviny).
Ak vonkajsia pricina nie je, tak je mozne, ze doteraz ta vo vsetkom posluchala a uz sa jej az tak nechce a chce sa vymedzit. Tam radim premysliet si, co su zakladne veci, na ktorych ti naozaj zalezi. Napriklad ja by som po chvili premyslania asi prisla na to, ze tie pancuchy mi realne nevadia a nestoja za hodinovu hadku. Nech ide v malych. Smer na prechadzke by mi vadil podla toho, ci ideme nieco vybavit alebo sa len prechadzame. S jedlom by som naopak neustupila, kedze uz som sa narobila s varenim a spravila som nieco, co bezne jedava (vynimka len v pripade zdravotnych problemov ci velkej unavy dietata, prave zazitej traumy a podobne). Ale nehandrkovala by som sa s nou, povedala by som jej, ze ved nemusi jest, moze nechat. Pripadne by som jej navrhla, aby sa zacala ucit varit a nabuduce si moze pripravit nieco sama (myslela by som to vazne).
Moj 3r syn je tiez taky maly komandant. Dam mu napr. misku na jedlo a on ze mam priniest inu, ze tato sa mu nepaci. Nech sa paci, prisun si stolicku k skrinke a vymen si ich. Dam mu tricko a ze sa mu nepaci. Nech sa paci, prezlec sa, ale sam (to je orenho este tazke). Vacsinou ide a naozaj si tie veci vymeni, ale to mi je jedno, ak s tym nemam robotu ja.

mimikarol
22. feb 2023

Moja bola taká v cca 4-5 rokoch. V škôlke anjel, od začiatku tam veľmi rada chodila. Prišli sme domov a ako iné dieťa. Nervy, vresk... Potom už ako predškolacka taká nebola.

lb1984
autor
22. feb 2023

@andreatytler skutočne kompromis s tým ze jej poviem co si o tom myslím a spravidla nejako v hlavičke zhodnotí a oblečie si nakoniec co som jej povedala alebo si vyberie niečo iné na com sa zhodneme obe. Tak je to v podstate vo všetkom. Nikdy a zvlášť keď vidím ze je hystericka jej nepoviem toto urobíš ináč.... vždy sa dohodneme a ak sa nedohodneme idem z izby preč s tým ze keď jej bude lepšie sa vrátim, spravidla príde nasleduje objatie a ideme ďalej a spolu niečo vyberieme, navaríme, pripravime atď. Aby sme sa vyhli ranného stresu pripravujeme veci vždy večer spolocne atď. Ale toto je už extrém mam co robiť aby som nezačala hulakat ja. Dokáže pol hodiny plakať keď sa jej spýtam prečo plače tak bud ze ju niečo nazlostilo alebo sama nevie už preco

andreatytler
22. feb 2023

@lb1984 To nie je kompromis ze ty jej povies co si o tom myslis a ona to prehodnoti a oblecie si co ty chces, ale to druhe uz je kompromis kedy sa dohodnete na takom kusku, ktory vyhovuje vam obom. Skus robit viac tych skutocnych kompromisov, A skus ju zapojit do riesenia problemu: Pozri ty si chces obliect tieto male pancuchy. Ja to nechcem, lebo si myslim ze ti budu nepohodlne. Co myslis, ako to vyriesime?
Skusila si sa s nou o tom placi porozpravat po tom ako sa ukludni? Lebo myslim ze ked place nie je schopna rozmyslat a odpovedat ti na otazku preco place. Nas 3 rocny pri kazdom umvani ruk pchal prsty do odtoku aj napriek tomu ze som ho kazducky jeden krat ziadala aby to nerobil. Potom som sa ho pri peknej spolocnej chvilke opytala ze preco to robi bez akejkolvek vycitky alebo hnevu. Povedal ze to musi robit, lebo on nema rad umyvaie ruk ale ja ho vzdy donutim a tak on musi urobit nieco cim mi to akoze vrati. Ze sme si potom rovni.
A tiez myslim ze to citis spravne ze ona uz ani nevie preco place... ak je to skutocne obdobie vzdoru, tak vtedy sa deti ucia spracovavat svoje emocie a oni nemaju ani sajnu co robit a tie emocie (hlavne taky hnev) ich uplne prevalcuju a potom placu zo strachu ze nevedia co sa s nimi deje.
Fakt sa nic nezmenilo v jej zivote kratko pred tym ako nastala tato zmena v spravani? Neprestahovali ste sa, neumrel psik, nie si tehota? Alebo nieco v skolke? Mozno tam je zly spoluziak.

elmivelmi
22. feb 2023

@andreatytler nie,to je jej povaha,robila to ak predtym a robi to ak stale ale uz pomenej,metvrdim ze neziarlila ale toto bolo extrem.