Kojenie novorodeniatka a umelé mlieko

jajusa85
17. feb 2021

Ahojte mamicky, idem si pre radu. V sobotu sa nam narodila dcerka sekciou. Mala hmotnost 4200 gramov a tym, ze som lezala po sekcii na jis ju zacali prikrmovat lebo robila cirkus 🤣. Od tretieho dna som ju mala pri sebe, na cicik sa prisala ale kolostrum jej bolo malo, cize papala um z flasky, okolo 40 ml. Dnes sa mi pustilo mliecko.

A mam 4 otazky 🙃
1. Moze byt moje mliecko pre nu slabe? Dala som jej odsate v objeme ako papa um a bola este hladna.
2. Ked ju dam na cicik, pred krmenim z flase, pekne sa prisaje, 10 x potiahne a potom zaspi 😅. Uz mi to spravila 3 x. Potom sa zobudi s revom a uz sa prisat nechce. Co s tym?
3. Aky objem.mliecka by mala papat? Davam jej 50 mlkazde 3.hodiny a kazdy den 0.5 ml pridavam. Nie je to malo?
4. Ako casto by sme.ju mali kupat? Niekde sa pise kazdy 2 den, v porodnici povedali kazdy den, inde ze 1 x za tyzden.

Dakujem za kazdu.radu 😍

Dak

majulino
17. feb 2021

Kojila som na poziadanie, ak sa nervaci po tom co.zaspi, tak by som ju skusala budit napr jemnym potiahnutim bradavky popripade hladkanim po licku.
Prvorodeneho som kupala denne prve 3 mesiace potom kazdy druhy den. Dalsie dve deti kazdy 2-3 den alebo podla potreby aj skor

tani777
17. feb 2021

@jajusa85 ak chces kojit,zahod flasku a cumliky,vyzlec seba a malicku,lahni s nou do postele a oddychujte...ak ju budes mat na sebe,aj ked sa zaspi pri kojeni,po zobudeni bude mat zdroj mliecka hned pri sebe,prisaje sa,nakoji sa..ziadne slabe mlieko neexistuje,bud je,alebo nie je..niektore zeny nedokazu odsat nic (ja veeeelmi malicko,a predsa som kojila starsiu 2.5 roka)...ak ma dost pocuranych plienok,mas mliecka dost 🙂 nepozeraj na hodinky,neries,ci sa kojila pred 10min alebo hodinou...ak nie je spanok umelo predlzovany (perinka,cumlik..),tak nebude spat dlho,nebude ju treba budit..ak spi dlho,u nas zaberalo vziat ku prsniku,mala sa prisala,niekedy nakojila a spala dalej,niekedy nakojila a prebrala 🙂
S kupanim neviem,prvu sme kupali denne,v ramci ritualu pred spanim,druhu nestihame kazdy den 😁 to zavisi od Teba 🙂
Gratulujem k babatku a prajem vela zdravia 🍀

pininka1
17. feb 2021

Musis davat pozor aby vytiahla poriadne aj to zadne mliecko, ale je mozne ze ma uz roztiahnuty zaludok z toho um a bude jej stale malo. Ja som mala presne toto pri prvom, myslela som ze dojcenie znamena prilozit dieta a hotovo, no nie pri kazdej. Plne som dojcila bez um az tretie dieta. Starsich dvoch som aj dokrmovala.

panda21
17. feb 2021

1. Materské mliecko je ľahko stráviteľné, preto kojene deti papaju aj každú hodinu. Umelé viac zasyti žalúdok.
2. Kojenie slúži okrem papania aj na, uspatie, ukludnenie, od bolesti, pre pocit blízkosti.
3. Objem mliecka nie je smerodajný, ženy čo koja, nevedia koľko bábätko pije.
Odhod fľašu, popripadne cumel, kazia prisatie. Koj vždy keď si vyžiada. V noci spíte spolu, bez perinky, najlepšie keď budeš nahá nech papa a papa. Čím viac kojis, tym viac sa tvorí mliecko.
4. My sme kúpali ob deň 😊

jajusa85
autor
17. feb 2021

Dakujem za rady, uzasne ste. Budem musiet na tom kojeni popracovat, je to dnes len prvy den tak dufam ze sa to zlepsi. Podstatne je pre mna ze sa prisala a mliecko sa pustilo, zvysok sa musime este naucit. Uprimne neviem si predstavit ze zahodim um a flasu, lebo by mi tu hulakala asi tyzden v kuse a to by som nezvladla asi 😅. Ale zabojujem a budem davat prsnik co najviac. Spinkat s nami, no fuu mam z toho obavy, manzel spi jak drevo a cestuje, bojim sa ze by ju prilahol.

ledgerka
17. feb 2021

@jajusa85 ja som davala um len 2 dni a potom som uz len kojila ked sa to rozbehlo. Nepozeraj ako casto, ani nevaz dieta kolko vypilo. Pocas kojenia ju stimuluj aby nezaspala. Ja som vzdy stlacala jemne dlan a hladkala po licku. Proste som ho otravovala nech spi :D

isssabelll
17. feb 2021

@jajusa85 no su deti, ktore si proste na flasu zvyknu lebo tecie a z prsa treba tahat. Ak uz um, dokrmujte cievkou popri prsniku, nas to zachranilo a kojenie sa rozbehlo.Je mozne ze to nepojde lahko, ja som si aj poplakala,ale keby polavim tak som po 2 tyzdnoch dokojila..a ziadny cumel, aspon zo zaciatku...

tani777
17. feb 2021

@jajusa85 neboj sa,nebude hulakat tyzden 🙂 ked bude mat neobmedzeny pristup k prsniku,tak bude na nom..a neboj,neurobi si z Teba cumlik,len bude mat naplnene potreby 🥰
Moj muz sa tiez bal,ze v noci malu prilahne,a nikdy sa nic nestalo..ale my sme mali z mojej strany postele prisunut postielku,cize mala bola s nami,vo vlastnom 🙂

nevenka
17. feb 2021

@isssabelll Nie kazda flasa je taka, ze "tecie", tie, co su v nemocniciach, s obycajnym cumlom s velkou dierou, tak to hej. Aj su uzke a kazia prisatie. Mne sa osvedcila Lansinoh flasa s cumlom Momma, z tej, ked sa chceli napit, tak sa namakali, viac nez z prsnika, lebo z prsnika mi striekalo mlieko jedna radost. Ja osobne som bola "chora" z cievky, lebo som musela drzat velky prsnik, dieta, aby sa vobec prisalo, do toho tu cievku a nadobku s mliekom, no chybali mi aspon 3 ruky este 🙈😅...Ale to som ja, netvrdim, ze to nejde, len ja som bola z toho na nervy, aj deti. Rozkojili sme sa aj s flaskou, teda 2 deti to potrebovali, lebo jedno sa na prsnik prisalo (bez klobucika), ked malo mesiac, druhe, ked malo 6 tyzdnov. Tretie to nepotrebovalo. Ja nie v zlom, len som chcela napisat svoju skusenost.

jajusa85
autor
17. feb 2021

@nevenka aha super dakujem za radu, skusim sa pontej flasi pozriet. Dnes vecer to bol 40 minutovy boj, slzy jak hrachy uz pustalaz, prisala sa tak na 5 cucnuti a pustila a zase boj, krik, prisala a pustila. Ale budem to skusat dalej.

lenuska9999
18. feb 2021

Treba dávať čo najviac prsník. Čím viac bude piť, tým viac sa bude aj tebe tvoriť mlieka. Ja by som umelé nedávala pokiaľ nemusíš.. môže sa stať, že si zvykne na fľašu a bude odmietať prsník. Ak ti pri cicani z prsníka zaspí skôr ako sa napapa, treba bábo jemné zobudiť, napríklad pohľadať po líčku.
Inak ak by bolo málo materského a musela by si dokrmovat skús cez tú hadičku, neviem ako sa volá. Ja som bola tiež po sekcii a mlieko sa mi nechcelo "rozbehnúť", nechali malého 48 hodín doslova hladovať, vraj štandardné postupy.. nakoniec sme museli dať predsa len umelé.. ale snažila som sa zachrániť čo sa dalo a prikrmovala som ho umelým priamo na prsníku. Do fľaše som urobila umelé mliečko , strčila do fľaše tu tenkú hadičku, nechala som malého prisat sa na prsník a zároveň som mu strčila do pusy tu tenkú hadičku a ťahal mliečko aj z fľašky a myslím, že ani to nevedel. Takto sme fungovali asi mesiac, keďže som mlieko skoro vôbec nemala , len tu vodu lepkavu a potom už sa úplne zastavilo..

andreatytler
18. feb 2021

@jajusa85 Aj nas zaspal hned po 2 minutach na prsniku a potom bol hladny. Davala som flasu a mlieko sa mi nikdy nerozbehlo dostatocne a musela som dokrmovat. Takze ak chces kojit, urcite sa sustred hlavne na kojenie aby si nestratila miecko.
Ja som sa snazila syna budit pocas kojenia... hladkala po celusti, pod bradou, po krku vzadu, fukala do tvare, tahala za rucku, za ucho, za nohu. celkove sa hybala, Po tych 2-3 minutach vobec nic nepomohlo. Spal ako drevo. Ked mal 8 tyzdnov, isli sme k osteopatovi a ten zistil ze je hypotonicky a nema dost energie na to aby tahal mliecko z prsnika dlhsie... prilis sa unavil a zaspal.
Tahat z prsnika je ovela tazsie. Pozri na ten cumel co mas a vymen ho za co najmensi aby bolo pitie z flase pre nu narocne.
Ak mas vela mliecka, skus si odstreknut alebo odsat trochu pred kojenim, aby mal aj zadne miecko, lebo sa zda ze on sa napije vzdy len predneho, ktore sluzi najma na uhasenie smadu a potom je jasne ze je hladny.
Co sa mnozstva mliecka tyka... to si uz nepamatam, ale vzdy som davala tolko, kolko chcel.
Nam v nemocnici povedali prve 2 tyzdne nekupat... len mokrou handrickou utriet 2x do tyzdna. Doteraz (14 mesiacov) kupeme 2x tyzdenne z toho 1x mydlom. Samozrejme ak sa velmi pokaka alebo vonku zaspini, tak kupeme.

isssabelll
18. feb 2021

@nevenka skoda,ze take flasky nemaju aj v porodniciach, mojmu stacili dva dni a mesiac sme sa snazili o vyhradne kojenie...ale teda podarilo sa, aj ked vravim, vobec to nebolo jednoduche.

jajusa85
autor
18. feb 2021

@isssabelll skvele ze ste to dali! Tiez bojujeme a je to len 2hy den co sq mi pustilo mlieko ale katastrofa 🤣

jajusa85
autor
18. feb 2021

@andreatytler aha, dobre skusim to tak. Myslela som si ze jed si najprv odsajem ze nebude potom mat alebo sa horsie taha. Rozhodla som sa, ze do vikendu ak nepohneme s tym kojenim zavolam si na pomoc laktacnu.

andreatytler
18. feb 2021

@jajusa85 ano, urcite volaj pomoc. Ja som calls 4 tyzdne a myslim Ze uz bolo neskoro.

brigib
19. feb 2021

@tani777 pekne a pravdivo napísané ☺️

nevenka
20. feb 2021

@isssabelll ano, ved mesiac a druhe 6 tyzdnov, ale musela som do neho to mlieko nejak dostat, lebo mal zltacku, on mi 2 tyzdne prakticky prespal, kedze bol aj narodeny skor. A doma dalsie 2 deti. No s cievkou ma siel slak trafit. Drzat babo, klobucik si dat, vlozit do ustociek a do toho cievku vopchat, mliecko v nadobke medzi prsniky a aj tak to bol hodinovy boj a dieta nenajedene. Ale presne, v tej porodnici by mohli mat take flase s cumlami, lenze nestoja par centov, to je ten problem. Pri tomto poslednom som tu flasku mala aj tam, este ma zvozila sestra, ze preco mu nedam tu ich, z tej lepsie tecie. No tak som, lebo som chcela ist cim skor domov odtial. Ale dali sme to.