Keď žena pracuje popri MD/RD, je to chyba?

lucinka1988
28. aug 2019

Mile mamicky,

vopred sa ospravedlňujem za diakritiku, píšem z mobilu..Rozhodla som sa založiť diskusiu na jednu zaujímavú tému, nakoľko v poslednom case kde sa pozriem, tam na mna vyskočí nejaká ostrá diskusia na to, keď sa nejaká mamicka rozhodne pracovať popri MD/RD.
Konkrétne mám na mysli mamicky, ktoré sa tak rozhodli z dôvodu, že sa chcú mentálne venovať aj niečomu inému ako materským povinnostiam a majú takú prácu, ktorá ich baví a napĺňa, bavíme sa o práci z domu so sporadickymi výjazdmi do prace raz v tyzdni na pár hodin.
Ja osobne som tiež jednou z nich. Robim z domu, práci sa venujem, keď maly cez obed spi (3-4hod zvykne spat), do prace chodim raz v tyzdni na 2-4hod popoludní, keď manzel príde z prace. V mojom prípade ide o zaujímavú a perspektívnu prácu a rozhodla som sa tak preto, lebo som vždy bola akčný typ, vedela som si vždy zadelit veci tak, aby som stihla všetko a takýto spôsob fungovania ma napĺňa. Mojho syna o nič neukracujem, to jedno popoludnie, ktore trávi len s mojim muzom( s muzom trávi čas každý den, ale väčšinou sme všetci 3 spolu),vnímam ako maximálne efektívny čas pre všetkých...
Podstata diskusie je ta, že by ma veľmi zaujimalo, preco väčšina mamiciek na SVK to vníma tak, že mamicka, čo sa rozhodne venovať aj niečomu inému ako len materstvu je označená za čudnú, hneď si vypočuje, ako bude ľutovať najkrajšie strávené roky, ako ukracuje svoje dieta o svoju prítomnosť a neviem čo všetko ešte..Ja som si takýchto nežiaducich názorov vypočula veľmi veľa pred nastupom na MD, pričom stále sa bavíme o práci z domu..Nemám na mysli, keď dieta chodí do jasliciek a keď mamicka pracuje na polovičný alebo cely uvazok (tým nechcem rozpútať diskusiu k tomuto, ide len o doplňujúcu informaciu k tomu, akú skupinu žien mám na mysli)..V okoli mám viac takých známych, čo fungujú ako ja, je ich dosť aj medzi známymi osobnosťami a v prípade každej jednej to naša spoločnosť vníma veľmi nežiadúco..A najväčším paradoxom je, že snáď každý tyzden objavím nejakú novú tému na MK, keď mamicky hľadajú prácu z domu popri MD/RD...🤷‍♀️

bobula46
28. aug 2019

@lucinka1988 tiež som na tom rovnako. Svojho syna milujem nadovšetko ale naskytla sa mi práca ktorej sa venujem pár hodín týždenne z domu, v sobotu idem na štyri hodiny do práce, manžel je vtedy doma. Ja to absolútne neľutujem, keďže syn je dosť taký môj cecek, upnutý čisto iba na mňa tak som rada že občas vyjdem z plienok a varenia medzi ľudí a užívam si prácu. A to nehovorím aký úžasný vzťah si vybudoval syn ku manželovi. Pretože je iné keď sme spolu všetci traja a iné keď sa musia oni spoľahnúť jeden na druhého.
Nevidím na tom nič zlé a síce často sa stretávam s otázkou kde mám malého, nikdy ma za to nikto neodsudzoval, skôr si myslím že teraz to ľudia toľko neriešia ako pred desiatimi rokmi, pretože vtedy bolo čudné ísť do práce skôr ako po troch rokoch.
Dokonca od septembra idem robiť externe školu.
Ja nechodím s kamarátkami na drinky, neodkladám syna ku babkám lebo chcem ísť na nákup.... Chcem robiť niečo perspektívne keď už som bez syna na tých pár hodín. A prospieva to u nás doma všetkým trom- mne lebo prídem na iné myšlienky a teda konečne nie som nervózna a v strese, manželovi, že má zodpovednosť a viem že sa na neho môže spoľahnúť a synovi, že prijal do svojho života konečne niekoho iného ako mňa (separačná úzkosť od 8m)

lucinka1988
autor
28. aug 2019

@bobula46 vnímam to úplne rovnako, len ty sa asi pohybuješ medzi ľudmi, ktorí to buď neriesia, alebo im to príde normálne..Ja sa normálne snažím vyhýbať mamičkám, čo ma poznajú, lebo keď ma vidia, že idem domov z prace(tej, kde chodím 1x do tyzdna na 2-3hod) 🙂, tak tie začudovane otázky, preco pracujem s dodatkom, že oni si radšej naplno užívajú svoje dieta, tak z toho mám dosť..Nehovoriac o tom, že ešte pred porodom, keď som bola v nemocnici a moja spolubývajúca- zhodou okolnosti kolegyňa z prace, keď sa dozvedela, aké mám plány popri MD to zaklincovala vetou, že “jej dieta je vytúžene a preto sa bude venovať iba jemu”. Myslím, že toto asi ani nepotrebuje další komentár..

sonnenshein
28. aug 2019

Ja som popri detoch nielen pracovala, ale aj studovala, a to bolo pred 10 rokmi. Bolo mi totalne jedno co si kto mysli, moj vztah s detmi to absolutne neovplyvnilo, naopak, vdaka tomu ziskali navyk, ze na sebe treba makat.
Nedajte sa manipulovat, ste svojpravne a same viete, co je pre Vas a Vasu rodinu najlepsie 🙂

nickpick
28. aug 2019

@lucinka1988 rozmohl se nam tu takovy nesvar - “biomatky” 😜, to su zeny, ktorych zmyslom zivota su deti a nic ine, profesny zivot je pre nich cosi nepodstatne, cele ich bytie sa kruti vylucne okolo deti a ich potrieb, taketo zeny nikdy nepochopia, ze existuje aj iny rozmer zivota, dovodom moze byt aj to, ze ich ich praca nikdy nebavila ako teba, brali ju ako nutnu povinnost,...

miruslb
28. aug 2019

Tiež sa vo mne snažili vzbudiť výčitky a najmä tie maminy, ktoré odchádzaju od svojich detí ešte pred dovŕšením 1. roku na viac hodín v týždni.

siska53
28. aug 2019

@lucinka1988 pozri...ak ti to vyhovuje, tvoaj vec. Ja by som.jednoducho pri mojom nespavom starsom dietati ziadnu prácu z domu robit nemohla. Nikdy som.nevedela, co vobec bude spat a ked uz aj zaspal, tak som.nevedela, ci sa zobudi po 30minutach, ci bude spat hodinu.. a rodicov som.nechcela.stale zatazovat, aby kvoli tomu behalii k nam.. a muz veela robil, prisiel domov, este dokoncoval ci telefonoval, cez vikend tiez cas venoval aj praci.. takze.. s deťmi az tak vela.nebol, cize som deti a celu domacnost riesila.len ja.

Plus.. bola som.spokojna, ze po tych rokoch narocnej.prace mam.kluud. nic mi neuslo.. opat robím vyse 4rokov.. a ak zdravie bude sluzit, aj veeela rokov este budem.. (ak nevyhram v loterii).

nicolle1000
28. aug 2019

@lucinka1988 ja tiež pracujem asi po dvoch mesiacoch ako sa malý narodil, jasne že len pár hodín do týždňa, teraz už má 8 mesiacov tak aj častejšie ale myslím si že je to super, nemať len stereotyp. Keď som bola prvé dva mesiace len doma bolo to pre mna dosť psychicky ťažké hlavne ten stereotyp, keď som začala chodiť do prace tak sa neviem dočkať na syna vážim si každú jednu chvíľu snim. Keď som v práci s malým je muž. Je to super, pretože vie aké je to náročné a tympadom aj keď neni vždy všetko doma tip-top nikdy mi nič nevyčíta. Neviem prečo na Slovensku je to tak že do troch rokov doma a keď mama neni tak už je to divne, veď materská je 8 mesiacov a potom už len rodičovská a popravde vyžiť z jedného mužovho platu plus rodičovský 200 EUR musí to byt tazke keď vypadne jeden príjem.v zahraničí nebývajú ženy tak dlho doma a myslím že deti niako netrpia 🙂 môj názor

siska53
28. aug 2019

@nickpick a preco je to nesvar?? Vy zas nepochopite, ako sa niekto moze v roli matky vyzivat, su mnohe, co s deťmi robia montesorri a kadeco a tie deti vedia viac ako keby chodili do jasiel co skolky. Je to jedinečné obdobie, kde deti robia najviac pokrokov.

Robit budeme.este dlho a vela..ale deti su male len kratko.

deedol
28. aug 2019

hm, tiez pracujem popri RD (z domu plus raz za cas nejake pracovne stretnutie) a mam asi stastie, lebo som sa zatial s negativnymi reakciami nestretla🙂 dokonca aj par mamiciek, s ktorymi obcas kecame na ihrisku, uz pracuje alebo uvazuje nad tym, ako sklbit svoju pracu a starostlivost o dieta. ale zas kamoska mala podobnu skusenost, ako pises ty - nejaka mamicka na ihrisku vyhlasila, ze zeny, ktore idu do prace pred 3r dietata, to dieta asi nemaju rady...

deedol
28. aug 2019

a este jedna vec mi napadla - casto sa to zvrhne na debatu o jasliach/skolke/odkladani dietata... ale ak som spravne pochopila, tato debata ma byt primarne o praci z domu. moj maly napr. ani nevie, ze ja pracujem, lebo on vtedy spi. takze moja praca nie je na ukor casu straveneho s nim, ale skor na ukor... no, asi poriadku doma:D

nickpick
28. aug 2019

@siska53 no keby to bola pravda tak sme narod geniov, dovolim si tvrdit, ze montessori a inym specialnym pedagogickym pristupom sa venuje tak max. 5 % zien...

lucinka1988
autor
28. aug 2019

@deedol presne tak, táto téma je o práci z domu..A rovnako sa jej venujem, len keď maly spi, keby som aj náhodou mala chut niečo robiť, keď je hore, ani mi to nedovolí 😂A keď sa zobudi, ja sa mu zase venujem s veľkou radosťou a dobrým pocitom, ako super som využila čas, keď spal a že som sa mohla venovať aj sama sebe..Upratujem a varím spolu s nim, keď je hore, jednak je to zábava pre neho a jednak nemám čas to robiť, keď spi..

siska53
28. aug 2019

@nickpick ja ale nehovorim o vsetkych zenach na RD..hocorim, ze mnohe sa v tom.nasli.. nemusia zrovna robit len montesorri, ale byt s dietatom.a ucit ho to, byt pri jeho pokrokoch, je pre vela zien rovnako naplnujuce ako pre tu druhu skupinu zas praca, lebo s detmi ich to natolko nebavi, resp.nie cely den.
Samozrejme, su asi aj take, co ich nebavi ani práca, aj deti nechaju skor na pospas osudilu, ale.ja v mojom okoli som.taku nepoznala, ani nepoznam..

Nech si kazdy robi, ako mu to vyhovuje. Len nemam rada tie boje medzi skupinami. Ja nie som.karieristka, mohli sme.si to dovolit, nuz som bola doma do 3 rokov..vzhladom.na povahu mladsej ale lutujem, ze sme.si nemohli dovolit, aby som.s nou bola aspon do 5-5,5roku..
Ale ak niekto tuzi po kariére a doma ho to ubija, nema.zmysle ostat doma, lebo trpi matka i dieťa.
ide o pracu z domu.. ako som pisala, mala som.amam.nespabca, takze nehrozilo,aj kebyze chcem

siska53
28. aug 2019

@nickpick zlblo mi to, cize, kedze tu ide o pracu z domu, mala som.nespavca, takze take nieco ani nehrozilo, aj kebyze chcem.
Uz som mala.homeoffice,aj ked uz boli podstatne vacsi - nikdy viac.. este tak dve hodky pocas OCR.. ako-tak. Ale cely den? Pri mojom.type prace urcite nie, vyskusala som, ee..mozno tak o 2 roky, kedy uz nebudu natoľko stat o moju pozornost.

rachelkk
28. aug 2019

@nickpick podľa mňa je blbosť že 5%. Veď každá manka čo sa aspoň kus zaujíma o čom to montessori je, tak zistí že vlastne život sám.. a nemusí mať pedagogické vzdelanie aby sa "hrali" montessori.

jana_eyre_2
28. aug 2019

neviem, ja mam zase naopak pocit, ze ak zena prizna ze sa chce naplno venovat detom, tak je oznacovana za lenivu, divnu.. asi je to podla toho, s kym sa bavis..

ja som s 3ma.detmi doma 7rokov, mam ich dost.po.sebe a som typ 'ucitelky v skolke' jednoducho ma to.naplna a bavi s detmi..
ale za tych 7 rokov som stretla ci uz na zivo, alebo tu na MK vela zien co namna pozeraju z vrchu..

zamna - nech si kazdy robi ako chce, komu co vyhovuje, co ho bavi nech robi, len nech to nevnucuje ostatnym..

niekedy mam pocit, ze zeny musia neustale bojovat, aj ked nechapem.preco - bojuju ktora je lepsia matka, ktora je lepsia v praci, ktora to lepsie zvlada vsetko okolo, viac cvici, viac dojci, viac s detmi cita a podobne..
naco je to vsetko dobre..

anitka_4
28. aug 2019

Baby mňa by skôr zaujímalo,v akom sektore/segmente pracujete, že máte takúto možnosť 🙂 raz by som to určite uvítala aj ja.

saskia_98
29. aug 2019

Ja robim učtovničku v ujovej firme a z prace som prakticky ani neodišla lebo si za mňa nezohnal nahradu resp. Nechcel nahradu a tak pauzu od roboty som mala len tyždeň kym som ležala v porodnici lebo som nemala noťas so sebou. 😅 Prvy tyždeň bol naročny ale keďže som mala (aj mám) mega dobre dieťa, tak som to stale zvladala a aj zvladam. Ja z domu za pracou necestujem vobec, lebo vsetko mi nosia domov a fungujeme tak uz 9 mesiacov a za mna super. 😊 A kedze je to ujova firma, tak nikto neriesi ze pracujem a aj ked dakto povie ze penazi maju a robi popri materskej (aj a tym som sa stretla kedze manzel dost zarobi) tak to vypustim. Vies ako sa hovori jednym uchom dnu, druhym von. 🙂

nickpick
29. aug 2019

@siska53 ani mne sa nepacia tie boje medzi skupinami - ale co to tu v poslednej dobe sledujem mam dojem, ze utocnejsie a menej tolerantne su tie zeny, ktore sa nominuju do pozicie matky s velkym M, su zeny, ktore sa proste musia vratit do prace v dosledku ekonomickeho nedostatku v rodine, samozivitelky, na ktore sa chlapi vykaslali, alebo proste urobili zle rozhodnutia ohladom partnera a potom su tu samozrejme tie, ktorych praca bavi a aj popri dietati si dokazu rozbehnut business, co je podla mna obdivuhodne a nezasluzia si odpis, ze su zle matky.
@rachelkk toto je take tvarenie sa na montessori, cosi ako vysoka skola zivota....

lucinka1988
autor
29. aug 2019

@anitka_4 ja konkrétne v medzinárodnej oblasti- projekty

lucinka1988
autor
29. aug 2019

Dakujem Vám veľmi pekne za reakcie, cieľom diskusie určite nebolo rozpútať boje medzi jednotlivými skupinami, ja plne rešpektujem, ak sa mamicka rozhodne ostat doma a nič iné neriešiť, koniec koncov, moja mamina bola s nami doma roky, ja som v škôlke nikdy nebola a pri nástupe do školy som toho vedela viac, ako rovesníci, čo do škôlky chodili. Príspevok ani nie je o tom, či sú jasle alebo škôlka prospešné. Jednoducho ma len v poslednej dobe veľmi irituje, ako každý v mojom okoli rieši, že sa venujem aj práci, pritom naozaj ide o prácu z domu na 2-3hod denne, moje dieta netuši, že pracujem, lebo vtedy spi, venujem sa mu naplno a dôvodom neboli ani financie, jednoducho som nechcela zahodiť za seba všetky tie roky studia a pozíciu, ktorú som si budovala pred MD. Len naša spoločnosť je naozaj nastavená tak, že stále ma potrebu niekto s niekym súťažiť a presviedčať ho o svojom názore. Inak si neviem vysvetlit tie dodatky žien z mojho okolia, že ich dieta je vytúžene a pod..Moje tak isto, ale to neznamená, že teraz stratím samu seba, na tých pár hodin v tyzdni zvyknem vybehnúť nielen do prace, ale aj kadernicke, kozmeticke atd..A som zástancom toho, že žiadny extrém nie je dobrý, podľa mna v ničom.Ale podstatne je, aby to mal každý tak, aby bol spokojny a rešpektoval rozhodnutie druhých bez toho, aby to nežiadúco komentoval☺️

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
29. aug 2019

@lucinka1988 Krasne si to zhrnula. A proste neries okolie so sprostymi recami. Su proste matky,ktore si myslia,ze nikto iny nedokaze, nemôže byť s ich dietatom a starat sa on,dokonca ani otcovi nie su schopne ho nechať na par hodin. A take tu zase pisu ako si len na seba vieme ine najst cas ked ona nikde nebola a uz vôbec nie bez dietata minimalne pár rokov...😉

jana_eyre_2
29. aug 2019

@lucinka1988 ja mam velmi dobru kamaratku, ma 4 deti, z toho jedny dvojicky, vsetky po sebe.. je uctovnicka, nikdy sa tej prace nevzdala a ja ju zato moc obdivujem ze to tak urobila - podla mna ju to udrzuje vo forme.. ked potrebuje, chodi jej pomoct mama, ale tiez pracuje najma ked najmladsia spi..

ja som pred detmi robila pomocnu uctovnicku, ale teda teraz po tych rokoch by som to uz nedala, mam naozaj pocit ze som trocha otupela a preto chcem zase zacat pracovat v oblasti kde sa nevyzaduje moc narocne myslenie, nech opat ziskam prac navyky a potom to uz pojde lepsie.. takze aby som to zhrnula - myslim ze ak moze clovek pracovat popri detoch, zvlada to, ma niekoho kto mu v pripade nudze pomoze, tak je to vyborna vec.. a ak ma s tym niekto problem nech sa da vypchat.

lucinka1988
autor
29. aug 2019

@jana_eyre_2 😂😂👍

deedol
29. aug 2019

@lucinka1988 uplne suhlasim. a len na margo toho, ze dieta je nespavec, tak sa neda pracovat. ani moje dieta toho vela nenaspi, momentalne spi 1x denne presne 1h 20min. ak da viac, oslavujem🙂 tiez som si predstavovala, ako bude spat 3h a ja budem robit. nuz, tak robim menej, cez den mozno tak 20min (alebo vobec) a vecer hodinu-dve-tri, ako sa mi chce a ako treba. nastastie mam taku pracu, ze si mozem sama urcit, kolko si jej na seba naberiem (prekladam beletriu).
myslim vsak, ze je to prave o tom, aku mal clovek predtym pracu, lebo pri niektorych zamestnaniach sa to skratka neda a niektore zas nie su az take "naplnajuce" a zena je rada, ze si od nich tych par rokov oddychne. tym chcem povedat, ze uplne chapem aj tie mamicky, ktore popri MD/RD nepracuju (z akehokolvek dovodu).

evittam
29. aug 2019

@jana_eyre_2 Tak,tak. A tiež pracujem ako uctovnicka. A poviem ti,ze som napríklad pri synovi pracovala ale pri dcerke skoro vobec nie-teda az na par DP. Povedala som si,ze si tu MD a RD poriadne uzijem. A poviem ti,ze som sa tiež obavala návratu po skoro 4rokoch ku svojej profesii a do nového pracovného prostredia ale dala som to a hlavne aj vdacim tomu super kolektívu mojich kolegyn.😉

jana_eyre_2
29. aug 2019

@evittam to je super, ze to slo 😊

mne ta kamoska navrhla ze mi pomoze, ale bojim sa ze by som len dalsia starost pre nu bola, tak som si vymyslela iny plan 😁 ale chcem uz pozvolna zacat s niecim..

bobula46
29. aug 2019

@anitka_4 tak napríklad ja som pracovala v kvetinárstve, teraz keď som na RD tak sa má šéfka pýtala či by som im vedela pomôcť s eshop stránkou plus keďže je to sezónne stále sa nachádzajú nové kódy, tovar takže skôr práca za PC kde takto makám

siska53
29. aug 2019

@jana_eyre_2 neboj, pracovne navyky nestratis, lebo uz len povinnosti doma ta udrzuju v tom, ze musi sa nieco spravit, dokoncit a zodpovedne.. u nas napr.nemaju taky problem s matkami, ako skor s maldymi tesne po skole, ti pracovnr navyky teda nemaju. Vsak viem, chodila som do skoly, hocikedy sa uliat, neist na prednasku, ved co.. ale praca mie je holubnik a tam.treba podat výkon a aj v materstve..tam.to neoklames..