Porucha rastu nohy po zlomenine

matita
22. dec 2016

Syn /6- rocny/ si na jar zlomil nohu v predkoleni. Po tristvrte roku zistila ortopedicka, ze zlomena noha rastie rychlejsie ako ta nezlomena. Nateraz robi rozdiel pol centimetra. Mate niekto podobnu skusenost?

rooskoliv
22. dec 2016

Ano. Mam po zlomenine lave chodidlo o cislo vacsie ako prave.

dominka11
23. dec 2016

Ano, mame. Syn mal zlomenu nohu 2krat. 1krat stehennu kost a o rok na to pistalu kusok pod kolenom. Zlomenu nohu ma uz o 2cm dlhsiu, z coho ma aj zdr.problemy. inak v beznom zivote je obmedzenie co sa tyka obuvi, musi mat na mieru, pretoze sa mu krivi chrbtica tym, ze kazda noha je inak dlha. Nikto nam nevie povedat, ci sa to zlepsi a ja sa len modlim, nech sa to nehorsi. Pol cm je v pohode, ale davajte na to pozor, kvoli skolioze atd.

matita
autor
28. dec 2016

@dominka11 to ten starší syncek, či ten mladší nebodaj? 2 cm je teda hodne 😢. To za akú dobu od zlomenin je ten rozdiel? To sa zistilo až po tej druhej, či už aj po prvej bol nejaký rozdiel. Ma vytaca, keď mi niekto povie, že čo, však deti mavaju zlomene nohy....mne na ortopedii povedali, že riziko rozdielneho rastu je celú dobu, kým dieťa rastie a že častejšie je to pri spiralovych zlomeninach.

dominka11
28. dec 2016

@matita ten starsi, ale prvu zlomeninu mal uz ako 4.5rocny a druhu o rok neskor. Ten rozdiel sme zbadali ked mal 6r.

matita
autor
27. jan 2017

@dominka11 mohla by som sa este spytat ako u synceka riesite topanky na mieru? My sme dali teraz sandale aj vlozky v neoprote a okrem toho, ze jasne, ze su to kopyta, tak ich myslim aj uplne zvrzali, syn ich nevie nosit, lebo ho tlacia, ale on ma riesenu stielku aj kvoli plochym noham, ibaze je velmi cudne upravena. Lenze aj vlozky do topanok ma jednu zvysenu o pol cm, lenze iba v pate a v spicke nie, cize ma nohu dole kopcom. A chodite aj rehabilitovat, ci nie?

karolinka2010
27. jan 2017

@matita moj syn mal ako 14 mesacny spiralovu zlomeninu stehennej kosti. Zlomena kost u deti ma tendenciu rychlejsie rast ako zdrava. Syn je odvtedy sledovany uz 5 rokov,kazdy rok chodime na kontrolny rontgen,a meranie,rozdiel ma 7 mm. Nosi ortoped.vlozky aj sandale.

matita
autor
27. jan 2017

@karolinka2010 dobry vecer, tych 7 mm vzniklo postupne za tie roky, alebo nejak narazovejsie v prvych rokoch? Nozku mal aj operovanu? Nam teraz urcili toho pol cm len odhadom, nie rtg, ale kazdorocne rtg to je dost zataz ziarenim.... Moj mal doterz mozno uz aj 20 x rtg, tak sa dalsim snazim vyhybat ako certovi. A mozem sa spytat cez koho davate robit vlozky aj sandale a ci ta kratsia nozka ma upravu o 7 mm po celej dlzke slapy, alebo len v pate? Asi chapem, ze vlozka vyssia aj vpredu by mohla zuzovat priestor prstov v topanke, ale dieta ma potom jednu nohu ako na opatku. A nosite tie vlozky asi stale, ze? Ospravedlnujem sa za zaplavu otazok.

karolinka2010
28. jan 2017

@matita nohu mu operovali,mal spiralovu zlomeninu. Rontgen beriem ako nutne zlo,inak sa neda zistit,ako sa kosticka zrasta. Narazovo mu nozka narastla za cca rok a pol o 5mm,odvtedy uz len o 2,a rast uz dva roky stagnuje. Vlozky mu robi neoprot,aj sandalky. Sandalky ma ako prezuvky v skole,predtym v skolke. Vlozky ma dvoje,jedny v teniskach- hhra futbal😉,druhe v cizmach. Doma chodi zasadne bosy,zima leto vkuse bez topanok,v lete aj na dvore. A tie vlozky ano,su prisposobene,hlavne v casti paty. Neboj,bude dobre.