Dopady rozpadnutej rodiny na dieťa

13. apr 2024

Ahoj. Dlhšie zvažujem odchod od partnera.mame spolu 6r dieťa.vztah zlý..trápi ma ale otázka, aké stopy zanecha na detoch rozvod, odlúčenie od otca,život v rozpadnutej rodine....skôr ma ale zaujma postreh od mamičiek, oteckov, ktoré takto žijú už roky.
Čo poznám pubertiakov ktorí sú z rozvedenej rodiny, veru ani jeden bez problémov, alkohol, drogy, úteky z domu....tiež mám známu ktorá robí psychologicku na základnej škole a podľa toho čo rozpráva má plné ruky práce s deťmi z nekompletnych, rozvedený h rodín...strachy, úzkosti,depresie....a tak sa točím v kolotoči zmätku,že čo bude pre moje dieťa horšie ( áno život v toxickým vzťahu je určite zlý) po odchode by sme ostali naozaj len dvaja, rodičov síce mám ale to je celá rodina ktorú mám na blízku
Ďakujem

sissy27
13. apr 2024

Hm, zaujimave, v mojom okoli (vratane seba) mam vela rozpadnutych vztahov, niekde sa otec zaujima nadalej aktivne, niekde vobec, niekde len tolko kolko musi podla sudu, ale teda ani jedno z tych deti nema tebou popisovane problemy. Skor naopak, problemy robia decka z “dobrych rodin”, lebo nemaju hranice alebo ja neviem… casto tie deti, ktore ziju s jednym rodicom, maju prisnejsiu vychovu, alebo aspon jednotnu, musia sa viac doma zapajat a byt samostatnejsie, aby ten single rodic stihal…
Pre kazde dieta je najdolezitejsie vyrastat v zdravom a laskavom prostredi. Alebo co si myslis, ze bude tvoj pubertak raz robit, ked bude vyrastat niekde, kde su hadky a zloba na dennom poriadku? Bude radsej doma s toxickymi rodicmi, alebo s rovesnikmi kdesi na ulici ?

nikaeli
13. apr 2024

Rozviedli sme sa, keď bola dcéra prváčka. Už je to 10 rokov, nedávno mala 17. Chodí na strednú, nepije, nefajčí, nie je členkou žiadneho gangu. Má frajera, občas idú spolu na pizzu, občas je u nás na hodinku, dve. Keď ide von, do tmy je doma. Normálna baba, každý deň sa pripravuje do školy a musím povedať, že ako študentka s viacerými dys.oslabeniami to zvláda perfektne. Nemyslím si, že ak ostaneš v krachujúcom vzťahu len kvôli dieťaťu, že sa z neho nemôže stať rebel. Možno by svoje pocity dávalo najavo práve nerešpektovaním autorít. Ver, že dieťa nie je hlúpe a vie, kedy to medzi mamou a ockom nefunguje. Ešte doplním, že otec za dcérou takmer vôbec nechodí. Ale zas je pravda, že mám druhého manžela a ten sa jej venuje ako vlastnej, majú pekný vzťah (aj keď to zo začiatku vyzeralo všelijako a ja som zvažovala, či do toho ísť). Držím prsty.

autor
13. apr 2024

@sissy27 keby som si to myslela, nezvazovala by som odchod, z ktorého získam dieťa a inak iba dlhy...no prirodzene má trápia všetky dopady,preto tie otázky. pracujem v službách a ozaj medzi klientmi čo mám, je viac problémových deti z tých rozvedený rodín. Ale jasné poznám aj rodiny, kde sú rodičia obaja, kopec peňazí, minimálne hranice a decká čistá katastrofa.... Skôr mi išlo naozaj o reálne skúsenosti

tairyx
14. apr 2024

Dieťa si pomerne rýchlo vie zvyknúť na novú životnú situáciu. Nepovedala by som, že deti z rozvedených rodín rebelujú viac než deti z úplných rodín. Záleží veľmi na okolnostiach, následnej komunikácie medzi rodičmi samotnými, aj medzi rodičmi a deťmi. Všetko sa dá ustáť ak sú rodičia rozumní a zachovajú si dobré vzťahy.

tairyx
14. apr 2024

A osobná skúsenosť- mám 3 deti a ani jedno z nich nevystrája ani nevystrájalo tak ako popisuješ. Už je jedno dospelé ( na vš), jedno skoro dospelé a jedno v puberte. My sme si vždy všetko v kľude odkomunikovali. Časom zistili sami že s ich otcom sa nedá žiť 😄. Aj keď ho majú samozrejme veľmi radi.

dadis
14. apr 2024

Ahoj, tie dopady su rozne. U nas to tazsie zvladala dcera, ta bola tusim tretiacka/strvtacka, ked sa v triede z toho rozplakala a musela von. Asi o 2 roky sme spolu riesili uzkost zo skoly (z konkretneho predmetu), jedna navsteva psychologicky to vyriesila. Uz je odvtedy dost casu, obe deti su na 8r gymnaziu, ucia sa vyborne, sportuju, vychovne priblemy s nimi nemam. Ale tak nikdy nevies, vela veci vybuble v dospelosti. Ale to pokojne moze aj do stavu, ze doma je permanentny stres zo zleho vztahu rodicov. Urcite najlepsia je kompletna harmonicka rodina, ak si skusila vsetko na zachranu, tak potom uz ina cesta nie je.

ivangeline
14. apr 2024

Vždy je ešte možnosť skúsiť obnoviť a zlepšiť vzťah.

basska_b
14. apr 2024

Mam knihu Krizove situace v rodine ocima ditete od ceskych psychologov, boli tam velmi zaujimave vhlady ohladom rozvodu, bud si ju kup, alebo ti poslem foto do spravy. Mna tiez velmi zaujalo, ako to cele beru muzove deti, kedze ja som ta "macocha"... muz sa rozviedol, ked uz boli deti vacsie, ta najmladsia, vtedy 10rocna ma uz teraz skoro 20 a zvladla to dobre podla mna vdaka takemu krestanskemu spolocenstvu... jej sa drogy, alkohol alebo nejaka volna laska protivi...

gelifil
14. apr 2024

@ivangeline len to musia chciet dvaja

ivangeline
14. apr 2024

@gelifil Niekedy stačí čas a entuziazmus jedného, potom sa pridá druhý. Veď kto by odmietal lásku navždy?

gelifil
14. apr 2024

@ivangeline psychopat, ktoržch beha po svete veľa

daniela2202
14. apr 2024

Čím skôr, tým lepšie...s dobrou mamou to zvládne, ako s debilom otcom 👉

michaelanova
14. apr 2024

Ahoj,ja som už 3 roky po rozvode,otec sa nestýka,deti v pohode,v škole samé jednotky,starší teraz napísal super monitory,čiže ide na sš bez prijímačiek,športujú,sú dobré,nemám vôbec problém🙂

liz_lemon
14. apr 2024

ja som dieta rozvedenych rodicov, nikdy som nemala ziadne problemy, ktore popisujes, detto kolegyna ma rozvedenych rodicov, a zije v pohode bez problemov, podla mna je lepsi rozvod, ako neustale hadky pred detmi, ale co podla mna velmi zle posobi na deti je striedava starostlivost, ked sa z deti stavaju nomadi, bez staleho domova, toto vidim v okoli, ako velky problem, ktory moze sposobit detom problemy, ktore popisujes

marianarem
14. apr 2024

Tak ono tie traumy a problemy nemusia byt vyslovene len rozvodom ako takym. Povedala by som, ze casto tie deti maju problemy skor kvoli tomu, ze je tam pritomne aj nieco patologicke. Moze byt, ze roky pred rozvodom ziju v nezdravom prostredi, kde su na dennom poriadku hadky, napatie, rodicia nezvladaju ani sami seba a nemaju kapacitu na potreby deti. Alebo jeden rodic je neustale zdeptany, alebo je jeden napr. alkoholik a pidobne. Casto problemt nekoncia ani rozvodom, pripadne zacnu nove. Ex si robia naprieky, huckaju deti jeden proti druhemu alebo ich vselijako citovo vydieraju. Alebo napr. ked chlap odide k inej a zena sa z toho zosype, tak dieta zacne mat pocity viny, ze sa chce s otcom stretavat a trpi. Je vela faktorov, ktore tie deti mozu poznacit, nie je to len samotny rozchod rodicov.

mandzula
14. apr 2024

Dcera bola prvacka, ked sme sa rozisli, teraz ma 17. Nie je s nou ziadny problem, nepije, nefajci, nie je v zlej partii, skolu zvlada lavou zadnou, pravidelne cvici. S otcom sa stretava cca 5x za rok a vzdy pride s tym, ze rozumie mojmu rozhodnutiu rozist sa, lebo otca ma sice rada, no den s nim jej bohato staci.
Uz 11 rokov ma noveho otca v podobe mojho manzela a napriek nie uplne jednoduchym zaciatkom su ako otec a dcera.
Velmi dolezity je kulturny rozchod a nasledna kulturna komunikacia, lebo nie az tak samotny rozchod ako nasledne dotahovacky su to, co dietatu ublizi najviac.
A, samozrejme, dalsia vec - cim dlhsie clovek v nefunkcom vztahu zostava, tym je to pre dieta horsie, teraz si uvedomujem, ze som ho mala ukoncit ovela skor.

egonsk
14. apr 2024

dieta to vzdy nejakym sposobom poznaci, ale to ho poznaci aj zitie v nefunkcnej rodine, dokonca moze este hrosie, lebo si moze do podvedomia vtesnat taky stav ako normalny a potom sam v buducnosti ked by sa mu to prihodilo, tak by nevidel problem a v takom vztahu chcel zotrvavat...
Velmi dolezite je skor postoj matky/otca po takom rozchode. Ak si najdu pomerne rychlo partnera, ktory bude ich dieta brat ako svoje a podielat sa na jeho vychove a vyvoji, vysledok bude fajn. Ak ale to bude brat len ako nutene zlo do dovrsenia dospelosti, to dieta to bude brat velmi zle. A rovnajo pokial ostane dieta so samostatnym rodicom, tiez mu to do zivota moc dobreho neda, zvlast teraz, ked vacsina mladych mamiciek je sama nevychovana a nevie si z nicim rady, takze nemoze poskytnut podnety k vyvoju ake by dieta malo vo funkcnej rodine.

som_realistka
14. apr 2024

Ahoj, rozvádzača som sa keď staršia mala 10 a mladšia 16mes, so staršou žiadne problém o chvíľu konci VS, mladšia bežná puberta, sem tam nepočúva, občas musím pripomenúť ze izba sa sama neuprace. Myslím ze vplyv na dieťa má hlavne to ako pristúpia k rozvodu rodicia a co sa deje potom. Pre dieťa je zle ak má doma malo pozornosti, vtedy ju hľadá inde ale aj ak jej má priveľa vtedy začne dokazovať ze je "samostatne" a vyvadza.

gelifil
14. apr 2024

@mandzula ako sa da kulturne rozist sniekym, s kym sa nedalo kulturne zit?

mandzula
14. apr 2024

@gelifil toto je velmi individualne a zavisi to od vyspelosti oboch partnerov, pretoze kto si vzal cloveka bez rozumu a ma s nim dieta, musi pocitat s tym, ze to nemusi byt jednoduche.
Moj ex je rozumny clovek, ja som rozummy clovek, takze s kulturnym rozchodom nebol problem.

gelifil
14. apr 2024

@mandzula nesuhlasim....nikdy nemozes vediet, co ten partner v sebe skryva, co zazil, ake traumy nechce otvorit ani sam pred sebou, nieto pred druhym partnerom....a ony raz vyplavaju na povrch

gelifil
14. apr 2024

@mandzula aj ked sa spociatku javil ako ,,kulturny, normalny, rozumny"

mandzula
14. apr 2024

@gelifil rozumny clovek zvlada svoje traumy tak, aby neublizoval druhym, nepodlieha emociam najma vtedy, ked vie, ze moze ublizit dietatu - v tom spociva ta rozumnost.
Mam z detstva x traum, no robim vsetko preto, aby som ich neprenasala na dieta, lebo viem, ako bolo ublizovane mne a ake to ma dopady.

thereisabear
14. apr 2024

Napíšem ti ako dieťa nerozvedených rodičov, ktorí sa mali dávno rozviesť - určite choď do toho.

gelifil
14. apr 2024

@mandzula no ano, suhlasim, pruser je, ze traumy sa zvacajne objavia, ked je neskoro adruhy partner to predtym nemal ako zistit

jablkovastrudla
14. apr 2024

@thereisabear u mna rovnako. Ja som sa cele detstvo modlila nech sa nasi rozvedu, ale to bola v tych rokoch hanba na 100 rokov.

mandzula
14. apr 2024

@gelifil to je riziko partnerskeho zivota. Preto chapem aj to, ze sa don mnohi ani nechcu pustat. A, ano, pripustam aj to, ze cloveku, ktory to zvladol a ma to uz 10 rokov za sebou, sa to hodnoti lahsie ako niekomu, kto to aktualne preziva a nevie kam z konopi.

lienka.7
14. apr 2024

Autorka, ono to záleží najmä od tých rodicov/partnerov. Ak sa k sebe nechovaju ako zvery a ich priemysel si nevybavuju cez dieta, moze to byť ôk.
Poznám prípady aj aj, a pokiaľ bol nejaký problém, vždy to bolo medzi rodičmi a potom sa to prejavilo aj medzi deťmi.

gelifil
14. apr 2024

@mandzula veru, suhlas

autor
14. apr 2024

U nás je to ťažko čo sa týka komunikácie. Partner má nadpriemerné IQ no EQ žiaľ na bode mrazu. Sme spolu už cez 15 rokov, veľmi ťažké traumy z detstva, ozaj nevie ako sa správať k rodine ale nevie/nechce s tým nič robiť, nebije nad, nepije, negembluje, ani za inymi suknami nechodi, no napriek tomu je život s ním extrémne náročný, to sú dni plné hádok a urážok, s ním aj komunikaciu po rozchode vidím žial veľmi komplikovanu, vydieracsku, ja som toho názoru že sa môže stretávať s dieťaťom slobodne podľa chuti oboch....v živote som na otca pred krpcom nepovedala nič zlé, ak mi samozrejme nevypadlo počas hádky. Niesom matka ktorá by svoje dieťa používala ako nástroj na vydieranie. Žiaľ z otcovej strany to tak nevidím. Byty už pozeram, no chvíľku ešte potrvá kým mi schvália hypo keďže som na dlhšej pnke...tak sme stále v bludnom kruhu