Prváčka v škole plače

ivka880
22. sep 2016

Dobrý deň,
potrebovala by som poradit... mam doma prvacku.. v triede nema kamaratov zo skolky oni su vo vedlajsej triede.. ide o to, ze rano ked prideme do skoly spusti plac. nie je to ale vzdy. pokial je tam vychovavatelka, ktoru pozna tak je vsetko v poriadku ak je tam ale niekto iny tak katastrofa.. na zaciatku plakala aj cez obed asi tri dni, potom uz nie len rano. cez den je vsetko v poriadku hra sa s detmi a vydrzi v klude aj do poobedia. chcem sa teda spytat ako by bolo najvhodnejsie riesit situaciu,ktora vznika rano.. lebo uz neviem ci len skusa alebo co... ucitelky hovoria, ze daktore deti placu aj dva tyzdne kym si zvyknu ale toto uz je skoro tri tyzdne a uz z toho zacinam byt nestastna a bojim sa aby sa jej skola nesprotivila... dakujem za vsetky rady

jaja1979
22. sep 2016

@ivka880 A nie je mozne ju preradit do inej triedy, kde ma kamaratov zo skolky? U nas to islo, uz aj len z toho dovodu, ze ked napriklad ochorie, maju jej po kom poslat ulohy... Alebo potom ostava uz len vydrzat, kym si zvykne...

dominika6
22. sep 2016

@ivka880 kedže plače len čo prídete do školy,tak tam je jedno v akej bude triede...nejde o kamarátov,lebo tých môže stretnúť počas prestávky,na obede alebo v družine..zrejme nieje zrelá na školu a musíte len vydržať..ráno ju tam proste odved a rýchlo preč,žiadne ceremonie ani dlhosiahle lúčenie..rozlúč sa s ňou pred vchodovými dverami,daj jej tašku do ruky,pusu a howk..

miskax2
22. sep 2016

@ivka880 a povedala ti dvôvod svojho plaču? Rozprávate sa doma o jej pocitoch zo školy či sa niečoho/niekoho boji atď.....je už dosť veľká na to aby ste spoločným rozhovorom prišli na príčinu jej plaču...a aj na riešenie vzniknutej situácie....ale inak je to presne ako pise @dominika6 vydrzat a ak to neprejde sup naspäť do škôlky..... aj moja je prváčka a tiež majú v triede chlapca čo stále plače už ho musela aj babka prísť zobrať skorej z vyučovania.....a vraj mu povedali že pôjde naspäť do škôlky keď si nezvykne...... až do 1. Polroka môžu vrátiť dieťa do škôlky ak je ešte nezrelé na školu a aj napriek snahe to tam nezvláda či už rozumovo alebo správaním.....

ivka880
autor
22. sep 2016

ano pytali sme sa jej tak nam povedala a v podstate nam uz vecer povie ze jej bude za nami smutno a bude plakat. ona rano zacne revat ked prideme do skoly, preobuje sa, dame jej tasku nech ide do triedy vacsinou musi prist po nu ucitelka lebo na nas sa nalepi a nechce pustit.. ale potom v triede ze si poplace cca dve minutky a je klud cely den. ulohy si robi v pohode, rada v nicom zatial nebol problem.

mawka
22. sep 2016

@ivka880 ja si myslim, ze ju to prejde. tiez to bolo u dcery minuly rok v triede, jedno dievcatko sa az trieskalo o zem a nie ze plac, ale srdcervuci rev, ale preslo to. to je presne ta zrelost. naucit sa nauci aj 5 rocne dieta citat, pisat, ratat. ale niektore nie su zrele ani v 8 rokoch, su naviazane na rodicov, hrave. ale ja si myslim, ze ono je to tak trochu aj rodicmi. nie ste na nu prilis uzkostlivi? pripadne zvykla byvat niekedy aj bez vas? my rodicia mame tendencie deti ako keby dusit a nenechame ich naucit sa byt aj bez nas. potom si tie problemy a problemy detom vyrabame vlastne sami. ja si myslim, ze ked v triede poplace dve minuty a je klud a ucenie jej ide a nie je inak problme, ze to prejde, len mala s vami troska cvici, skusa 😉 ale nedajte sa. ju to prejde 🙂 drzim palce.

ivka880
autor
22. sep 2016

praveze je zvyknuta byt aj bez nas.. s jej otcom nezijeme spolu ale mame striedavu starostlivost po tyzdni...je mi jasne, ze vyuziva tuto situaciu a co nepovoli jeden skusa u druheho.. tak asi to je trosku aj so skolou tak.. teda dufam 🙂 dakujem za rady dufam, ze to coskoro prekoname 🙂

miskax2
22. sep 2016

@ivka880 držím palce 😊

mawka
22. sep 2016

@ivka880 tak potom fakt len skusa, potvorka. nestresuj sa, prejde ju to 🙂 ani sa nenazdas.

danusskaaa
22. sep 2016

Tak ako plaču deti keď nastúpia do škôlky, tak plaču aj keď idú do školy. Je to pre nich veľká zmena, iní ľudia, nové prostredie a hlavne nikto s rodiny nablízku. Neboj, ak pekne spolupracuje počas dňa, ju to prejde. Proste je len rozcitena ráno a potom to nerieši... Ak nemá fakt panický strach z učiteliek či učenia, nerieš to. Musí si na to dcérka zvyknúť! Možno by som skúsila pokecat s učiteľkou aby ju nejako motivovala k "neplacucim" ranam 🙂

lucinka511
22. sep 2016

@ivka880 no nech reve. sa este ureve za zivot.ved ju to prejde. my ako deti sme do skoly chodili pesi a sami a nik sa s nami takto nemaznal. Nie jebtak trodka rozmaznana alebo mamickova.tatinkova? Nepoviem prvy krat do skolky ako 3 rocna ale taka velka baba a fnuka?

sardinka336
22. sep 2016

Podla mna si všetko vysvetlila poslednym prispevkom citujem : s jej otcom nezijeme spolu ale mame striedavu starostlivost po tyzdni...je mi jasne, ze vyuziva tuto situaciu a co nepovoli jeden skusa u druheho.. tak asi to je trosku aj so skolou tak..

Iste si musi aj zvyknut, je to zmena a na tie deti často reaguju plačom. Kedze pišeš ze cez den je všetko ok, ulohy si robi rada...tak si myslím, ze nejde o nič vazne, časom sa to upravi.

mima4
23. sep 2016

@lucinka511 kazde dieta ma niekde inde psychiku, a podla mna deti z rozvedených rodin, a "posuvane" deti (striedavka) su podstatne precitlivejsie...

sardinka336
23. sep 2016

@mima4 a ,,rozmlezganejšie,, a vychcane (nehovorim ze to je tento pripad) ale tým ze rodičia citia ,,pocit viny,,za rozpad rodiny tak deťom povoluju takmer kazdu somarinu aby si utišili svedomie, dcera ma v škole take spoluziačky čo su pohadzovane ako horuca krumpla medzi rodičmi, tatko jedno, mamka druhe, mama sa ,,boji,, byt prisnejšia aby nahodou nebola horšia no sendy šou.

hipuska
23. sep 2016

Ahoj, asi ta nepotesim, mne syn plakal kazde rano cely rok. Boli to nervy pre mna aj pren ho lebo sa velmi hanbil. Teraz je druhak a je uplne v pohode. Nam pomohlo kyvanie cez okno, a dohoda, ze v pia chodi domomov na obed-nechodil do skolskeho klubu. Taktiez som bola nekompromisna (cim dlshie som sa s nim rano vybavovala tym bolo horsie). No a nakoniec ho musel vozit manzel, ten otvoril dvere na aute a maly isilel sam...

mima4
23. sep 2016

@sardinka336 jasne, kazdy pripad je individualny a ano, su aj deti, kde rodicia sa vybodli na vychovu a na kazde mrnkanie priskocili a teraz maju problemy, dieta nezaraditelne do reálneho zivota.

zuzkalujza
23. sep 2016

Aj moja plakávala občas ráno, keď som sa s ňou lúčila v triede. Od pondelka však nemôžeme chodiť do tried, ale iba po vchod do budovy školy neplakala ani raz. Dám jej pusinku, poprajem jej pekný dníček a šup do školy. Žiadne zdĺhavé lúčenie, to bolo na nič. Čo sa týka kolektívu, myslím si, že jej môže byť ľúto, že nemá v triede spolužiakov zo škôlky. Mojej by to teda bolo ľúto. Ono nájde si určite aj tam nové kamarátky, no chvíľočku to potrvá. Moja malá zatiaľ iba jednu novú a to je už škola 3 týždne.... Skúk skrátiť ráno lúčenie na minimu. Veľa šťastia 🙂

cottonwomen
23. sep 2016

@mima4 Ty si jaka sikula, no len pozeram 🙂

simonka77
23. sep 2016

@lucinka511 prepac, ale tvoj koment ma posadil na riť, doslova. úplne scestné.
este sa ureve za zivot? a co ako? ano, urcite v zivote bude viackrat plakat, dovod je teraz nepodstatny
ze my sme chodili do skoly pešo? a co ako? dnes nie vsetci byvaju kusok od skoly/skolky, je kopec ludi, co cestuje, rano cestou do prace vezu decká do školy (a nielen prvacikov).
ze velka baba a fnuka? a co ako? kazde jedno dieťa je ine /mam dvoch synov a su uplne, ale uplne odlisni), ideme teraz deti posudzovat podla nejakej (tvojej?) šablony? ze tvoje nereve a jej reve? ci ako?

vies, empatia este nikomu neuskodila. ani v realnom zivote, ani tu.

simonka77
23. sep 2016

@ivka880 skus este vydrzat, je zaciatok roka, niektore deti prechod zo skolky do skoly znasaju tazsie, chybaju im kamarati, citia sa stratení.
mozne je aj to, ze malá len skúša, a ked sa zavru dvere na triede, je dobre.

komumikovat, komunikovat a este raz komunikovat. s malou, s pani ucitelkou, urcite malej nedohovaraj (typ "velke dievky neplacu" a pod-to zrovna nepotrebuje).
rano objat, dat pusu, popriat krasny den, povedat ako velmi ju lubis a tesis sa na nu po skole. skus to kazde rano, malá ziska stereotyp, ukludni sa.

ono totiz naozaj plati jedna vec-ak chces pochopit druheho /jeho spravanie, pocity/, skus sa najprv vcitit do neho /jeho zivota, zvykov, nalad, rozmyslania/. potom vela veci pochopime)
drzim palce.

silviak
23. sep 2016

Môj sny plakal viac ako mesiac, ked isiel do prvého rocnika. A to sme ho dali o rok neskor. Poptom ho to samo preslo. Len treba vydrzat. Ja viem ze je to tazke. Ked som odchadzala od neho aj ja som si neraz poplakala. Aj som sa ho pytala ci mu tam nieco nerobia alebo ci tam nechce chodit. Ale nic, chcel. Len mu bolo smutno. Ale zvladli sme to. Dnes je uz 6-tak. 😀 Drzim palce aby to cim skor skoncilo.

lucinka511
23. sep 2016

@simonka77 vies po mna ako 5 r do skolky nechodil nik.nikdy som nefnukala. raz som zmeskala autobus.celoudedinou 5km som sla pesi domov.po hl ceste este si pamatam.ze na ceste boli husy a som sa balaokolo nich prejst a prezila som to bez fnukaciek.Priblem je ten v dnesnej dobe.ze deti su zbytocne rizmaznavane a nevedene k samostatnosti.No nareve sa c zivote este dost.to je pravda.mozno sa uz nacvicuje..nezabudnite s takymi detmi bezat hned za psychologmi. A tvoje deti nemam zaujem posudzovat.prispela som do diskusie ne.tebe.

magic08
23. sep 2016

@ivka880 aj moja este reve :-P napr. ked ide s muzom, ide pekne, vysmiata, bez problemov, akurat si vyzaduje odviest az do triedy, maju ju dost od ruky, tak nema istotu este, ale dnes rano sla so mnou aaaa.... rev :-P rychlo som sa rozlucila, nacapila ju na ucitelku a neriesila, utekaaaalaaaa 🙂 zvykne si, neboj, nic ine jej neostava. Su deti, ktorým adaptacia na nove prostredie ide pomalsie a niektore si zas zvyknu bez problemov, Mam doma vzorku z oboch druhov 😀

lucinka511
23. sep 2016

@mima4 je ale.v dnesbej dobe su deti take nesamistatne.ja sa ani necudujem.ze potom skoro kazde druhe fnuka pre veci kt su v ich veku uplne normalne.Ja sa necudujem.ked deti idu do skolky v 3 r a plakaju to je normalne.ale nie ako 6 ale ako si napisala kazde dieta jeindividualne ale aj kazda vychova je individualna. v rodune mame tuez dieta z rozvedenej rodiny ale taketo caviky nerobila a tiez si presla tohobdost.to dieta.

simonka77
23. sep 2016

@lucinka511 no vidis, aka si ty šikovnica už od 5tich rokov. gratulujem.

urcite kazdy rodic, ktoremu prvák place zaciatkom sk.roka hned bezi za psychologom...ze?
a si predstav, ze nie kazde dieta je rozmaznavane a nesamostatne. neviem podla akych detí posudzujes vsetky ostatné.
dalsia vec-pusti dnes dieťa po hlavnej ceste samé-potom mozes leda tak vyslovit rodine uprimnu sustrast pri dnesnych soferoch (cest vynimkam) a pri dnesnom mnozstve aut na ceste.
pevne verím a dufam, ze nepracujes s detmi.
z tvojich slov citit odpor k detom, ktore nie su ako ty v 5tich rokoch, nechodia pešo 5km po hlavnej ceste a nedajbože niekedy zaplačú. vrat sa do reality. a uz prosim ta nikdy neraď/nekomentuj tam, kde sa jedná o deti.
moj starsi syn ma v sebe viac empatie a normálnosti ako ty v dvoch komentoch.

ostatným sa ospravedlnujem za odbocenie od temy.

lucinka511
23. sep 2016

@simonka77 neciam.co pises lebo je to zdlhave a ani ma to nezaujima. Moj nazor.je moj nazor s empatiou to nema nic spolocne. Pekny den ti prajem.

cattleya22
23. sep 2016

@ivka880 nemám síce prváčku, ale som tá, ktorá ako prváčka každé ráno cirkusovala pred školou. Dokonca musela niekedy mama prvú hodinu odsedieť na chodbe, kým som sa ukľudnila. Dôvod - moja staršia sestra zomrela, ja som bola vymodlené dieťa - nepovedala by som, že rozmaznaná, ale neskutočne úzkostlivo vychovávaná. Nevravím, že je to váš prípad, nepoznám pozadie, ale ono to prešlo. Jednak kvôli tomu, že spolužiaci sa smiali, jednak si potom už aj mama postavila hlavu a nič iné neostávalo, len do tej školy chodiť. Ešte je skoro na nejaké závery, podľa mňa to prejde a ak nie - ako učiteľka ti radím - nie je hanba riešiť to aj so školským psychológom. Samozrejme nie po 2-3 týždňoch, ale keby problém neustupoval a trvali by na preradení do škôlky. Na škole nám funguje školská psychologička, ktorá s deckami robí zázraky - niektoré sa len boli porozprávať s tetou - 1-2x a my už vidíme zmeny. Inak ešte možno taký postreh - na mňa mama urobila takú fintu - veľmi sa zaujímala o to, čo sa dialo, chválila ma za výborné výsledky, tešila sa, čo na druhý deň zažijem a aj mňa motivovala k tomu, aby som si tam išla po zážitky. Karhanie urobilo presne opačný efekt. Držím palce, o pár dní bude malá ako vymenená 🙂

felycity
23. sep 2016

@ivka880 podľa toho čo si opísala, je povajha, ktorá asi potrebuje troška viac času, aby si zvykla na nové prostredie, to, že nemá hneď kamarátky, to tiež chvíľku trvá dokiaľ sa tie detí tak dajú dokopy, ale ak keď predom povie, že bude plakať, tak by som bola milá, ale proste rázne, je to už škola a do nej sa musí chodiť či sa to niekomu páči alebo nie, pokiaľ plače cc. 2-3 min tak sio myslím, že je to ok a treba vydržať, proste ju nechať a naučiť sa plávať... toto isté mi robil syn, tiež sme teraz prváci, ešte 1. týždeň ok a zrazu druhý týždeň vybehol z triedy a hodil sa mi do náručia a strašne sa roplakal, nepovedla dôvod, ale tiež skôr, že mu je smutno, no prvý krát sa priznám, že som vybehla zo školy a celú cestu som plakala aj ja, ale racionálne som si uvedomovala, že proste si musí zvyknúť, ešte to urobil asi 3x a potom zrazu od pondelka, už sám si nachystá veci na lavicu, rozlúči sa...a tiež mi vždy oznámil, že on bude ráno plakať, takže skúste vydržať, chváliť ju aká je šikovná a už veľká, nech sa cíti dôležito.. uvidíš čo bude, možno to za chvíľku prejde... 😉

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marince
4. jan 2022

@ivka880 ahoj ako to bolo v druhom ročníku? Tiež mame tento problém, lenže začal v 2 ročníku, má kamarátov, dobre sa učí ale plače ze chce bit s mamou a ocom