Prestup na 8. ročné gymnázium - skúsenosti

ghaneska
23. feb 2014

Ahojte a dobrý deň,
prosím vás o vaše skúsenosti a názory. Plánujeme dcéru preložiť v 6.ročníku na osemročné gymnázium Trebišovská ul. v Košiciach. Teraz chodí na Laca Novomeského.
Máte niekto skúsenosti s týmto gymnáziom a celkovo s prechodom dieťaťa v 6.ročníku na gymnázium. Hlavne ma zaujíma či je to učivo náročnejšie a či sú aj väčšie nároky na žiaka v porovnaní so základnou školou na druhom stupni.
Ďakujem.

krtecek39
23. feb 2014

@ghaneska moja dcéra išla na 8 ročné z piatej triedy,teraz je už druháčka na strednej a veľmi to ľutuje.Stále je zahrabaná v knihách a čo je horšie,tá ponorka-8 rokov tí istí spolužiaci.Keď si s nimi nesadne,,má zo života peklo.Vždy som si myslela,že gympel je škola na úrovni,ale dcéra mi veľa krát povedala,že v kolektíve nie je obľúbená,lebo nepije a nechodí húliť trávu.

katinka71
23. feb 2014

@krtecek39 super postreh ,ja som mala podobne skusenosti so starsim synom,tam bol aj u ucitelov za najsprostejsieho z triedy ,lebo som nedavala ziadne sponzorske dary,doterar syn nie je z nikym v kontakte z tej slavnej triedy,dokonca reparat robil,na vysoku skolu ho prijali na prvy krat na zaklade dobrych vysledkov na prijimackach ,aj vysku zvlada uz ma vsetky skusky tak ho cakaju statnice

cobhan
23. feb 2014

@ghaneska 8rocne gymnazium uz nie je to, co to byvalo. Ziadna prestizna trieda, teraz ma 8rocne uz pomaly kazde gymko v okoli a vacsinou su tam deti sponzorov, na ktore sa ucitelia nemozu ani krivo pozriet.

ghaneska
autor
23. feb 2014

@krtecek39 ach jaj, a kde chodí prosím ťa?

ghaneska
autor
23. feb 2014

dievčatá a hovoríte niektorá aj o Trebišovskej? alebo to myslíte, že je tak všeobecne ☹

ghaneska
autor
23. feb 2014

@krtecek39 áno Katka, moja takisto, teraz je piatačka a v šiestom rozmýšľam či ju dať na 8-ročné gymko .... len som na veľkých vážkach.

kaja73
23. feb 2014

@ghaneska my sme spokojni....sice ide o iny gympel ako sa pytas,ale syn sa takmer neuci a do tercie mal aj tak ciste jednotky,teraz mal v quarte 4 dvojky--ale on sa fakt takmer neuci.....syn je spokojny a ja som rada, ze teraz nemusim riesit strednu skolu a prijmacky....bol by v 9 rocniku teraz,takze som rada ze to je uz za nami..
A z jeho triedy zatial nik nefajci,nepije......aspon si syn nevsimol..a ani ziadne prusery nemaju v triede...
Syn sa netula a su celkom fajn kolektiv. A to je ich 19 chalanov a len myslim 12 bab v triede a aj tak su v pohode.

kaja73
23. feb 2014

@ghaneska jaj a spozoring...moc tu nefici...my sme zatial nic nedali a ani nik nic nepytal....deti sa tu nedelia na tie ktorych rodicia prispeli a ktori nie..take bezne prispevky v ramci rodicka co si odsuhlasime to ano,ale nic mimo ramec normy.
Na ZS kde chodil predtym spoznoring fical ovela viacej od niektorch rodicov...az moc.

anah88
23. feb 2014

@ghaneska ahoj...ja by som ti len tak všeobecne napísala môj názor a z vlastnej skúsenosti...chodila som na 8-ročné gymnázium a začala som keď ešte otvárali u nás v meste prvý krát takúto triedu...vtedy to bola prestíž, ale aj tak som sa na svoju vysnívanú VŠ nedostala, aj napriek tomu, že som mala len samé jednotky a dvojky...ak by som sa mala teraz sama rozhodnúť,tak na 8-ročné gymnázium nejdem...ak máš (čo zrejme máš šikovnú dcéru), dostane sa na gymnázium aj z 9. ročníka...a nevieš, či kým dôjde do 9. ročníka, čo ju bude baviť-možno matematika, ekonómia, tak myslím je lepšie ísť na obchodnú akadémiu ako gymnázium a odtiaľ na VŠ ekonomickú, možno bude mať umelecké sklony a bude chcieť ísť tým smerom, alebo bude chcieť byť zdravotná sestrička, farmaceutická laborantka alebo neviem...proste chcem len napísať, že aj z týchto odbornejších škôl sa vie dostať na VŠ a dokonca má potom na VŠ v mnohých predmetoch lepší prehľad a ak sa hneď aj nedostane,má šancu sa stále uplatniť, zamestnať...toť môj názor

luba28
23. feb 2014

ano aj ja suhlasim,ze gymko je nic ak nejdes na vysku,alebo ta nezoberu,...po gymku nemas nic v ruke,nevies nic v podstate,....na vysku mozes aj z ineho odboru,ktory vystudujes a ked to nevyjde stale mas väcsiu sancu sa zamestnat ako z gymka,.... 🙂

ghaneska
autor
23. feb 2014

@kaja73 Kaji a môžeš mi napísať, kde chodí na 8-ročné gymko? A kde chodil predtým na ZŠ? Ďakujem.
Ja tiež nemám žiadne skúsenosti so "sponzoringom". Nikdy som nič podobné neriešila. Dcéra je stále čistá jednotkárka, aj keď jej dá zabrať učenie, ale je múdra, len má problém so sústredením - oslabenú koncentráciu.

ghaneska
autor
23. feb 2014

My sme aj tak rozmýšľali, že keby chcela ísť na nejakú odbornú strednú (najpravdepodobnejšie umeleckú) tak ju vyberieme po štyroch rokoch z osemročného gymka a pôjde na strednú odbornú. Keby náhodou. To by nemal byť problém?

luba28
23. feb 2014

@ghaneska este ma napadlo,..co tak skusit triedu pre nadane deti???tam sa pisu vselijake projekty,uci sa viac,pouzivaju sa encyklopedie,.....ci??? 🙂

ghaneska
autor
23. feb 2014

ale Ľubka akú triedu pre nadané deti myslíš? V akej škole?

mokon
23. feb 2014

tak toto riešime i my, ale tiež sa nevieme rozhodnúť ☹

abbey1
23. feb 2014

Dcéra je momentálne v tercii a u nás bol prechod na gymnázium jednoznačne správne rozhodnutie.Učí sa pravidelne, nie narazovo na pisomky a vysledky ma výborne. Cudzie jazyky na vysokej úrovni.Stíha svoje záujmy i športovať. Niektorých profesorov by sme vymenili, ale to asi nikdy nemôže byť na 100%. Kolektív omnoho lepší ako na zakladke.

mariankas
23. feb 2014

@ghaneska Moje dve deti navštevovali OG v menšom meste, kde fičal lokálpatriotizmus 😒 . S učením nebol problém v zmysle, že by museli sedieť stále pri knihách. Dcéra prejavila umelecké sklony, no nakoniec sme to neriešili inou strednou školou, aby mala väčšiu možnosť výberu VŠ. Nakoniec sa nám to javilo ako chyba, chýbala motivácia 😒 počas štúdia, pri prijímačkách na umelecké VŠ, boli stredné umelecké školy výhodou. Syn už počas 3. ročníka prejavil vyhranený záujem o programovanie a tak sme sa rozhodli nezopakovať chybu a zmenil po 4 rokoch školu. Škola ho teraz motivuje k výborným výsledkom, snaží sa oveľa viac 😉. Podal si riadnu prihlášku na štúdium a bol prijatý napriek tomu, že mu chýbali body za Testovanie, ktoré sa na OG nerobí. Teraz sa prijímacie skúšky na SŠ s maturitou robia povinne. Myslím si, že by sa to dalo riešiť aj formou prestupu. Momentálne nie je podľa môjho názoru úroveň OG príliš vysoká, samozrejme záleží aj od konkrétnej školy. Myslím si, že najvyššiu úroveň majú bilingválne gymnáziá, o ktoré je veľký záujem a robia sa tam stále náročné prijímacie skúšky.

blairgossip
9. feb 2018

@ghaneska poznam to gymnazium chodila som tam ja sama... neodporucam

bonovka
9. feb 2018

Za mna 8-r. gympel nie.ked gymnazium,tak klasicke,stvorrocne..ja som totiz este z prvej etapy-sla som na osemrocku v ten rok,ked sa otvaral prvy rocnik,cize viac ako 20 rokov vzad..ucivo narocnejsie,samozrejme,bolo ho o dost viac,ale hlavny dovod,preco by som tam ja svoje dieta nedala-z mojho pohladu-nastupovala som na gympel ako najlepsia ziacka v triede,o8 rokov som maturovala ako najhorsia z rocnika.dovod jednoduchy-od druheho stupna zakladky,cize prakticky od piateho rocnika,tzn.prveho rocnika osemrocneho gymnazia (vtedy sa na osemrocku nastupovalo este zo stvrteho r. ZS),mi nesadli prirodne vedy-matika a nic,co s nou suviselo,cize som bola maximalne mimo matiky,fyziky a chemie..zial,na gympli ich proste studovat musis,takze tie styri roky strednej boli pre mna cistym utrpenim..byt na zakladke do konca a ist na strednu z osmicky (teraz uz deviny) zakladnej skoly,urcite by som nesla na gymnazium..nehovoriac o tom,ze po skonceni gympla v rukach nic,absolutne nic..ziadny odbor,ziadny smer..je to len priprava na vysku..moze take male dieta zodpovedne vediet,co chce robit,ze pojde na vysokuv..?tazko..resp.malokedy sa stane..od nas par ludi aj vyletelo..nastupili sme do triedy 33,k mature nas slo 27.z toho traja prestupili na dvojjazycne gymnazium do BA a troch pocas studia vyhodili,resp.jednu vyhodili,dvaja odisli skor,ako ich vyhodit stihli..
..su to este male deti a moze sa to pocas zakladnej skoly cele zvrtnut uplne inak.pockala by som.ak bude mat super vysledky aj na druhom stupni,nic nebrani v absolvovani stvorrocneho gympla..ak nie,bude jasne,ze treba volit inu skolu..nic nikomu neujde,ked nepojde na gympel od zakladky,naopak..ja osobne si myslim,ze mi osemrocny gympel viac vzal,nez dal..
Trava a chlast je,zial,na kazdej skole,aj ked,uz v nasich casoch bol nas gympel podla statistik rok co rok najviac "travickarskou" skolou..nejedna razia sa u nas na skole robila..
kolektiv nemusi sadnut ani na inej skole.pre mna toto bolo jedine vyrazne pozitivum tej skoly-za osem rokov, od detstva cez pubertu,po hranicu dospelosti, sme si so spoluziakmi a spoluziackami presli vselicim a boli sme si ako bratia a sestry,mali sme perfektne vztahy,nasla som si tam najlepsiu kamaratku,s ktorou sme najlepsimi kamaratkami zostali dodnes..