Domáce vzdelávanie dieťaťa so špeciálnymi výchovno - vzdelávacími potrebami

alzbetka74
27. máj 2016

Otváram novú tému, ktorá sa týka domáceho vzdelávania detí so špeciálno výchovno-vzdelávacími potrebami, ďalej ( ŠVVP). Sú tu matky, ktoré uvažujú o domácom vzdelávaní svojho dieťaťa s diagnózou alebo tie, ktoré tento druh vzdelávania praktizujú? Bola by som rada keby sme spoločne diskutovali, vymieňali si navzájom rady skúsenosti, pozitíva ako aj negatíva, prípadne vytvorili priestor aj pre stretnutia s našimi deťmi.

saurian
27. máj 2016

@alzbetka74 ahoj, som rada ze si tuto temu zalozila, sama som zvedava na nazory ci skusenosti inych. ja mam tuto otazku otvorenu pri mladsom - bud ist cestou individualneho vzdelavania (ze ho budem vzdelavat vylucne doma) alebo individualneho vzdelavacieho planu (neviem ci sa to presne takto vola - proste ze by chodil na nejaky obmedzeny, ci vymedzeny cas) a aj tak by sme vsetko "dotahovali" doma.
tiez si viem predstavit napriklad "model" vzdelavania, ze by sa niekolko rodicov dalo dokopy s detmi na domacom vzdelavani a vytvorili by akusi "miniskolu" (menej papierovaciek, narokov ako na skolu so statutom skoly) pre svoje deti so specialnymi vychovno vzdelavacimi potrebami, kde by si pomahali, pripadne spolu znasali naklady na toto vzdelavanie, robili detom aktivity a pod. co vsak moze byt zlozite vzhladom na lokalitu pobytu deti/rodicov, zlozenie deti....

alzbetka74
autor
27. máj 2016

Ahoj som rad,že si sa ozvala. Aj my zvažujeme túto možnosť vzdelávania pri synovi, ktorý mal rok odklad školskej dochádzky. Teraz od septembra bude integrovaný s IVP a zníženým rozsahom vzdelávania, takže tiež sa bude väčšina doťahovať doma. Rada by som dala dokopy viac rodičov, ktorí majú v tomto smere problémy a tiež by som rada vytvorila priestor k spoločným stretnutiam,kde by sme sa navzájom podporovali, pomáhali si, robili spoločné aktivity aj s deťmi v pokojnej a akceptujúcej atmosfére. Ani lokalita by nemusela byť problém, keby sme sa dohodli na spoločných stretnutiach v určitých intervaloch, aj keď zase chápem, že to závisí aj od iných okolností.

saurian
27. máj 2016

@alzbetka74 mmch myslim ze na FB takato skupina je.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

áno, len ja som myslela hlavne deti so ŠVVP, lebo tam aj ten prístup je trošku iný ako pri zdravých deťoch.

inom75
27. máj 2016

@mummy01 niečo pre Teba?

mummy01
27. máj 2016

@inom75 jej,dik za upozornenie

saurian
27. máj 2016

@alzbetka74 priznam sa ze neviem aka skupina je na FB, ale viem napr ze mnohe deti s AS sa takto vzdelavaju, a ze aj vela rodicov s detmi s ADHD ci VD takto uvazuju...

mummy01
27. máj 2016

@alzbetka74
@saurian tak ja sa pridavam,od septembra idem ucit doma synatora s AS a elektivnym mutizmom,nadany a vela inych zdrav.diagnoz k tomu. Zapisany sme v nasej spadovej skole ktoru idem tak trochu "testovat" ci to zvladnu alebo budem po roku hladat inu skolu. Mam este dceru tretiacku s uzkostno-socialnou poruchou a skolskou fobiou a tak ak to prestane v skole zvladat prida sa k nam doma. A odkial ste vy baby? Ja bratislavsky kraj.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

@saurian áno je to skupina domáce vzdelávanie a medzi nimi sú aj rodičia s deťmi, o ktorých ste hovorili.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

@mummy01 ahoj ja som zo Žiliny. Som presne zvedavá ako to tá škola vo vašej spádovej oblasti zvládne. Aj my budeme "testovať" a sama som v očakávaní, že čo to prinesie, ale ak by to nemalo fungovať prikloníme sa k domácemu vzdelávaniu. Syn má koľko rokov?

mummy01
27. máj 2016

@alzbetka74 moj mal v january 6. Odklad sme nedali lebo vedomostne je popredu a sice socialne pozadu ale to bude vzdy oproti rovesnikom. A ma aj vela specifickych zdrav.problemov. Pol roka som hladala vhodnu skolu az mi docvaklo ze ho vlastne do ziadnej ani dat nechcem a jemu tiez odlahlo lebo mal zo skoly uplnu hrozu. My budeme chodit do skoly len raz do tyzdna na konzultaciu tak ako to zakon nariaduje. Dolezite pre nas je vyhnut sa komisionalnym skuskam kedze maly s "cudzimi" nerozprava a trpi uzkostami tak taketo narazove preskusavanie by nezvladol.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

@mummy01 no myslím si,že to bude pre neho najlepší spôsob vzdelávania. Kto Vám dal AS v 6. rokoch? Nie je to skoro? Každopádne budem rada a vďačná za všetky Vaše postrehy, skúsenosti a pokroky...môj má spleť viacerých symptómov, ktoré sa prelínajú z diagnózy na diagnózu.O to horšie sa potom volí prístup k dieťaťu a jeho zaradenie, pretože všetci chcú čo najskôr nájsť tú vhodnú zbernú škatuľu. Zatiaľ sa pohybujeme v rozpätí: ADHD, VD, PAS?

saurian
27. máj 2016

@mummy01 ak som spravne pochopila, idete nie na "domace vzdelavanie" ale na individualny plan ci ako sa to vola?
u nas starsi nastupuje v septembri "normalne" do skoly, myslim, ze ten to da (SNVR, ADHD), aj ked nie som najspokojnejsia so sytemom skoly v globale, ale s tym ja teraz nic nenarobim.
problem je u mladsieho (DA), ale tu mam este cas. este nie je ani predskolak on, ale uz teraz je situacia taka ze ho nemam kam dat do skolky - vo svojej specke mi pride ze sa malo posuva na svoj potencial, ale "normoskolka" urcite tiez nie, na to je zas "slaby", a ani personal u nas mi nepride vhodny. takze ideme systemom ze dopoludnia som s nim ja, venujem sa mu, a poobede ide do svojej specky (prakticky si len oddychnut), ja na dve hodky do prace, a potom zasa domov 😀
uprimne, neviem, co bude ked bude mat ist do skoly, ale uvazujem ze to bude podobne ako teraz, ak by sa dalo dohodnut s nasou "dedinskou" skolou, ze by chodil napr na 1 hod, potom so mnou, a popoludni do druziny.... ale to je este vo hviezdach u nas....
drzim vam baby palce, nie je to lahke a ani nebude, ale ja verim ze to stoji za to 😉

mummy01
27. máj 2016

@alzbetka74 tak my sme moc na vyber nemali lebo kvoli diagnozam by potreboval nejaku mozno speci skolu ale zasa kvoli intelektu by to dobre nebolo lebo v niektorych oblastiach je vysoko nadpriemer a proste pomale tempo v specke by ho len brzdilo a hlavne by sa totalne nudil.
Podla mna v 6tich rokoch vobec nieje skoro. Tie uplne jasne prejavy ma dieta od narodenia a cim skor je diagnostikovane tym mensia sanca ze sa PAS bude zamienat s inymi diagnozami ako to casto byva u starsich skolakov ze sa prisije dietatu panicka porucha,OCD ci depresie a tak len dieta trpi s nespravnou diagnozou a nespravnym pristupom.

@saurian ano,da sa to tak ale musi to lekar odporucit a skola povolit.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

@saurian mate to tazke,ja tu situaciu ako zazivate teraz s mladsim doverne poznam.Nas nechceli v ziadnej skolke,az napokon chodil v 5rokoch do specky na tri hodiny a tam nam isiel totalne dolu.Za cely rok sa nikam neposunul.Dalsi rok odklad a to sme museli vsetko napravat,cize toho v konecnom dosledku len lutujeme.

alzbetka74
autor
27. máj 2016

@mummy01 myslela som si,ze AS sa diagnostikuje neskor,nie vzdy je to asi jednoznacne. Najskor ADHD a neskor AS alebo nespecifikovana pervazivka a potom AS.Ako je to u vas s pozornostou a senzitivitou? Kedze ma intelekt v poriadku do specky by som ho nikdy nedala,aj ked je soc.nezrely.

mummy01
27. máj 2016

@alzbetka74 nemame ADHD takze pozornost je zatial vporiadku aj ked vplyvom AS sa rad venuje iba "svojim" veciam a to ostatne sa snazi vypustat 😀 Ale on je velmi jemny,citlivy ale ma aj svoje temne stranky a hlavne ked je zmyslovo pretazeny alebo zmeteny tak mava svoje zachvaty panovacnosti. Problem mame s uzkostou,on nezvlada stres.
Ta diagnostika je podla mna strasne individualna. Ja som vedela ze nieco nieje ok s malym,zacal chodit do speci skolky kde ma upozornili ze sa im zda nadany a vidia tam znaky AS. Tak ja som nestracala cas a vzala ho rovno dr.Janosikovej a ona o AS ani nezapochybovala.

maminaadriana
27. máj 2016

Ahojte, aj mna tato tema velmi zaujima. Mam skolacky, ktore maju vsetky dys poruchy, ktore mat mozu, plus lahke mentalne postihnutie. Tento skolsky rok koncia prvu triedu v klasickej spadovej, ale prepadaju. Mame odporucenu skolu so specialnym vzdelavanim, kde bude okresane ucivo, ale mame tuto skolu daleko na dochadzanie a zatial mi kazdy povedal, ze nemam sancu vybavit v tomto pripade domace vzdelavanie ☹ Nam by to velmi vyhovovalo, deti by tam boli zapisane, keby nam dali ucebny plan a chodili by sme na preskusanie len. Ak mi poradite, budem rada. Dakujem

mummy01
27. máj 2016

@maminaadriana preco by ste nemali sancu? Podaj ziadost na skolu o individualne vzdelavanie a doloz potvrdenie od lekara ze odporuca individualne vzdelavanie v domacom prostredi. Samozrejme vedenie skoly musi byt minimalne ustretove ale nevzdavala by som to.

nikam
28. máj 2016

Dievcata, je tu skupina Domace vzdelavania, mozno Vam pomoze https://www.modrykonik.sk/group/8263/

alzbetka74
autor
29. máj 2016

@maminaadriana ahoj, taktiez si myslim,ze mate sancu. Stacit by mal papier od pediatra a potom je to uz len na dohode so skolou, zostavit dobry IVP,v ktorom bude zahrnuty aj sposob preskusavania.

alzbetka74
autor
29. máj 2016

@mummy01 tak aspon co sa tyka diagnozy viete na com ste.My sme boli tiez u dr.Janosikovej,ktora si mysli,ze syn.je adhd+ dysfazia,ale je jedina...vsetci ostatni nam hadzu syna do auti spekra😕

mummy01
29. máj 2016

@alzbetka74 no ona prisit dietatu autizmus je strasne jednoduche a verim ze to aj tak funguje. Ja som bola v soku ked mi Janosikova hned ako maleho videla povedala ze je aspik. Ja som tam sla aby sme autizmus skor vylucili ale bolo to naopak. Ale moj krpec je vysokofunkcny aj v ramci AS,ma svoje muchy ale ja viem ako nanho a verim ze v dospelosti bude dobre fungovat. On si vdaka nadaniu dokaze svoje slabe stranky kompenzovat.

maminaadriana
29. máj 2016

@mummy01 @alzbetka74 dievcata dakujem za odpoved. papier od lekara mate na mysli od pediatra ?? lebo mne bolo prave povedane, ze sancu nemame ziadnu, kedze deti maju ist na specku s poruchami ucenia a tym, ze ja nemam pedagogicke vzdelanie nie je sanca, aby nam to umoznili, tak teraz fakt neviem...

mummy01
29. máj 2016

@maminaadriana nemusis mat pedagogicke vzdelanie,ani ja nemam. Ja som to mala jednoduchsie lebo moj maly ma aj velke zdrav.problemy takze ja to mam osetrene z viacerych stran. Povrdenie mi dala pediatricka a skola bola rada ze sa elegantne zbavila dietata a nemusia riesit asistenta.

maminaadriana
29. máj 2016

@mummy01 jasne, ale ty si to riesila na klasickej zs, ak dobre rozumiem, ale tu ide o specku zameranu na poruchy ucenia, tak to je asi iny pripad... ale v kazdom pripade budem zistovat.

mummy01
29. máj 2016

@maminaadriana ano v beznej ale zakon nehovori ze sa to da iba v beznej skole. Prave tento sposob je pre deti s hendikepom,poruchami ucenia a pod. ale skoly vedia o tom pramalo. Ja ked potrebujem nieco vybavit tak si najprv nastudujem vsetko dostupne a potom idem vybavovat a takto ma nic nezaskoci lebo viem na co mam pravo.

elisadavinci
29. máj 2016

baby, pripajam sa, zatial len zo zvedavosti, zaškolenie mame ešte ďaleko ..... tak sa mi zdá, že nemusíš mať pedagogické vzdelanie, ak maš nejakého človeka nad sebou - radcu, ale toti najlepšie poradia takí rodičia, ktorí toto už praktizujú. na individualne vzdelávanie potrebujete potvrdenie od detského lekára, ktorý na zaklade správy od neurologa, psychiatra odporučí individ. vzdelavanie.

chcela by som sa opýtať takú celkom praktickú vec: ako to zvládate po finančnej stránke. ja viem, že je to pre dobro dieťaťa, ale predsa z niečoho žiť treba.

mam syna, ktorý má narušený vývin reči, teraz má 3 roky, 8 mesiacov, slovná zásoba cca 30 slov (cca 5 zrozumiteľných pre okolie), nové slová pribúdajú len pomaly (za 3-4 mesiace pribudli 2), aj to absolutne nezrozumiteľné. prognóza neznáma. v tom lepšom prípade - teda naučí sa komunikovať s gramatickými chybami, pritomna nejaka dys-ka - by som ho dala do našej dedinskej školy, v tom horšom pripade - neviem, je to sice ďaleko, ale už teraz ma to trápi - do internátnej ho dať nechcem, cestovať denne nemysliteľné - cca 2x150km. presťahovať? = problem najsť prácu, bývanie .... vzdelávať ho teda doma? z jedného platu žiť sme už prežili, bolo to brutalne.

mummy01
29. máj 2016

@elisadavinci my zijeme z jedneho podpriemerneho platu uz 10rokov. Ja som dostavala rodicak a teraz nam schvalili opatrovak. Ale mame vela diagnoz. Je to prezivanie ale u nas nieje ine riesenie. Na buducnosti deti mi velmi zalezi,sama mam zo skoly traumu. Ja hladam sposob ako pracovat z domu,zatial neuspesne ale nevzdam to. Navyse manzel chce zmenit zamestnanie,je to nutnost alebo zacat podnikat je este riesenie. Takze beriem to tak ze aj nas dospelych toto rozhodnutie posuva vpred.

elisadavinci
29. máj 2016

@mummy01 ďakujem za odpoveď. chcela som počuť (=čítať), že si to pre dobro dieťaťa "dovolia" spraviť aj také rodiny, kde je podpriemerný príjem. že to fakt nerobia len takí, ktorých manželia vedia nadpriemerne zabezpečiť rodinu.
najradšej by som už teraz ostala doma, lebo školku nezvláda, je agresívny, frustrovaný z toho, že nevie komunikovať, že mu nerozumejú, mnohým situáciám nerozumie on, kedže je slabá aktívna aj pasívna slovná zásoba, ale manžel chodí do školy, aby mohol v práci postúpiť a zarabať viac, z jedneho platu by sme neutiahli poplatky v škole a naklady na cestovanie. chvalabohu už idu prazdniny .....