8-ročný papuluje. Ako reagovať?

28. apr 2024

Mam syna 8r.ktory zvykne papulovat. Ak nemá úlohy zákazem tablet. Vtedy mi vykrici ze som nanič mama a radšej pôjde bývať k otcovi. Dnes mi povedal ze ma nemá nikto rad. Vtedy si poplačem. Boli to. Kopíruje správanie ex. Typu ženy nevedia šoférovať. Žena má len variť starať sa o muža.. Umyť ponom taniere atď. a iné hlúpe názory. Môj ex si neváži moju prácu lebo co len sedím v kancelárii a bucham pečiatky. Ze nezachranunem životy atď. Ponizoval ma a teraz to robí syn. Ak vezmem tašku ze idem baliť synovi veci nech teda ide teda žiť k otcovi zacne mi brat tašku ze nikam nejde. Ako to zvládať? Nerešpektuje ma.

sissy27
28. apr 2024

Asi by som zacala rozhovorom, ze preco si mysli, ze domace prace su cisto zenska zalezitost a kto to robi ocinkovi, ked nezijete spolu. Ze ak by si teda pristupila na tuto hru z doby neadrtalcov, tak ty ako zena sa budes starat doma o ohen a on ako najstarsi chlap v rodine musi chodit lovit mamutov a zabezpecit domacnost po materialnej stranke a ze teda ako to idete od 1.5. vyriesit.
Ukaz mu, kolko mesacne stoji zivot (byvanie, jedlo, jeho kruzky, hobby, cestovanie) a ze tie peniaze nepadaju z neba, ale chodis kvoli tomu do prace rovnako ako otecko.
A takisto mu vysvetli, ze kazda praca je dolezita, aj upratovacka, aj to buchanie peciatok, aj elektrikar, aj doktor. Lebo ten doktor bude tazko zachranovat zivoty v bordeli a v tme, ze?
A len pre pobavenie, co robi pan manzel? Zachranuje zivoty dufam…

hipuska
28. apr 2024

No, v prvom rade sa daj do kopy ty. Navštív psychológa. Balit tašku a vyhadzovať dieťa je z tvojej strany nezrelé, nezvládnutie danej situácie a psychicky zbytočne depces dieťa, že ho doma nechces. A tiez revat, lebo ti 8r dieťa povie, že ťa nemá rado? Veď to nemyslí vážne. Poradí ti, ako ďalej postupovať. Veď je to malé dieťa,.ktoré sa musi vyrovnať so situáciou, do ktorej bolo hodene! Takže, prestaň sa ľutovať a smer psychológ

joesvk
28. apr 2024

Neviem, čo by zázračne pomohlo,ale trvala by som na zákaze, ktoré si dala.A veľa by som mu vysvetľovala veci. Aj vysvetľovala ako sa cítiš, keď sa tak chová.
Menej podráždene. Lebo vy v komunikácii nie ste rovnocenní,keďže on ešte nevie o čom je život.
A dávala by som mu viac povinností, nech je samostatný. Nebehala by som okolo neho ako okolo kráĺa.

zuzinka888
28. apr 2024

Tvoje dieta nevie komunikovat emocie. A ty to emocne nezvladas. Balit dieta?! Fakt to sa rovna vyhadzovaniu z domu. Keby teba takto partnej balil brala by si to v pohode? Kedcti dieta povie, ze ta nema rado, znamena to ze je na teba nahnevaný. Nauc ho pomenuvavat emocie. Ty si precitaj knihu - ako a preco (ne)komunikovat s dietatom. Do buducna urcite vyuzijes. A este by ma zaujimali co povazujes sa " papulovanie". Mozes byt konkretnejsia?

autor
28. apr 2024

@hipuska tak akože len igelitku nie naozaj cestovnú tašku.

autor
28. apr 2024

@zuzinka888 papulovanie typu nejde.m sa učiť. Nejdem písať diktát.

autor
28. apr 2024

@joesvk mam pocit ze vysvetľovanie nepomáha..

hipuska
28. apr 2024

Dieťaťu to je jedno, či to bola igelitka alebo taška. Posolstvo to nesie rovnaké. Veď ja ťa neodsudzujem. Je to ťažké. Ale platí, šťastná, vyrovnaná mama=šťastné, spokojné dieta. Takže fakt vyhľadaj pomoc

sevrin
28. apr 2024

Vytrieskať po riti, že týždeň bude spávať na bruchu a jedávať postojačky.

slavomira236
28. apr 2024

Nejdem sa ucit pocujem kazdy den az od dvoch. Nejdem pisat nejdem citat..prvacka. ja to neberiem sko papulovanie..

zuzinka888
28. apr 2024

Tak ho nechaj niest nasledky za svoje ciny( neciny). Myslim ze staci jedna- dve " zle" znamky a bude mu luto. Neviem ako pracuje tvoj ex, ale na zlu znamku zareaguje aj tvoj ex. Treba sa s nim porozpravat ze ucit sa je dolezite a v mnohych povolaniach hlavne ak chce zachranovat zivoty su velmi velmi dolezite. Ale ak chce vykonavat bezvyznamnu pracu( ziadna nie je bezvyznamna).,tak nemusi. Mas len par rokov aby si prehodnotila vychovne metody na syna- lebo bude mat 12 a bude chciet byt s otcom lebo tam mu bude lepsie( iba na chvilu).

klip0
28. apr 2024

@sissy27
@hipuska
Absolútne súhlasím a prvými dvoma komentármi

@sevrin strašne vtipné 🙃

betulinka1
29. apr 2024

Ked zacnes balit veci tak to zacne robit?

sisska96
29. apr 2024

Vyfackovať, dať po papule, nech sa naučí, čo si môže dovoliť 8 ročné decko

zanka777
6. máj 2024

@sisska96 dúfam že nemáš deti !

sisska96
7. máj 2024

Mám normálne vychované deti, ktoré sa vedia správať a majú normálny príklad ako vyzerá rodina a nevrieskajú

akvi
7. máj 2024

Uf, zle sa to číta. Ale nie preto papulovanie, ale pre tvoje reakcie. Dieťa zažíva ťažké obdobie a ty mu ho nijako neuľahčuješ. "Nevhodné" správanie je väčšinou snaha dieťaťa upútať na seba pozornosť, obzvlášť, ak zranuje tvoje city rečami, že ťa nemá rád a pod. Ber to ako volanie o pomoc. "Nemám ťa rád" si prelož ako mama, som tu, pozri sa na mňa, zmietam sa v emóciách, nemá mi kto pomôcť, som na to sám a neviem, čo s tým. Začni pracovať na vzťahu s dieťaťom. Ty si mama, ty mu to máš ukázať, ty mu máš dať pochopenie, objatie, bezpečné prostredie, bezpodmienečne prijatie.

Nechuť robiť si úlohy - nechaj ho niesť dôsledky, úlohy zadala učiteľka deťom. To nie je tvoja zodpovednosť. Nemusíš sa do toho vôbec starať. Dieťa si bude niesť dôsledky, je to medzi ním a učiteľkou.

fido69
7. máj 2024

Problém je udržanie si autority. Ty ako žena sa snažíš všetko vysvetľovať, ale bohužiaľ to nezaberá vždy. Niekedy je potrebné, aby dieťa nad tvojím rozhodnutím rodiča nepolemizovalo, ale akceptovalo ho ako fakt.

Ak je to také jednoduché, tak nech navarí obed a uprace byt. Veď detstvo to nie sú len hry, ale aj preberanie zodpovednosti a príprava na budúci samostatný život.

Musíš mu ukázať mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. Je to mužská úloha, ktorú musíš zastúpiť. A ak začne papuľovať, tak jedna po ústach a ver tomu, že si to papuľovanie rozmyslí. To nie je týranie, ale výchova. Fungovalo to pred 100 rokmi a funguje to rovnako aj dnes. 😉

arasidka123
7. máj 2024

@zuzinka888 mojich dvoch piatakov ani zle známky nerozhádžu, keďže ex im zahlási, že on mal aj horšie...

arasidka123
7. máj 2024

@akvi medzi ním a učiteľkou? A potom učitelia majú reči, že sa človek o deti nestará, nekontroluje, neučí sa s nimi...

arasidka123
7. máj 2024

Sme na Tom podobne, kľudne môžeš napísať ss..

arasidka123
7. máj 2024

@hipuska ono keď je raz ex magor...a vie ako na dieťa...ani xy psychológov nepomôže..

akvi
7. máj 2024

@arasidka123 samozrejme, že je to medzi ním a učiteľkou. Ty keď zadaš nejakú úlohu dieťaťu, tak očakávas, že sa ktokoľvek iný do toho zapojí? Učiteľka zadala úlohu dieťaťu a nik iný s tým nič nemá. Prečo by sa rodič mal do toho starať? Samozrejme, ak dieťa požiada o pomoc, to je ok, keď sa rodič angažuje. Ale inak, prečo preboha by som to mala robiť? Už ani nehovoriac o tom, že škola nemá nijaké právo ukolovat rodinu v čase mimo vyučovania.

fido69
7. máj 2024

@akvi napísala "škola nemá nijaké právo ukolovat rodinu v čase mimo vyučovania"

Obraz súčasnej mamičky. Škola a učitelia nemajú žiadne práva. Majú len povinnosť pripraviť vášho malého génia na dobre platené pracovné miesto niekde v tepľúčkej kancelárii, aby mohol pri kávičke vypisovať nespokojné reakcie škole a učiteľom. 🤦‍♂️

akvi
7. máj 2024

@fido69 učitelia a škola má právo rozhodovať, čo sa deje počas vyučovania, nie po vyučovaní . To je proste fakt, hovorí to zákon.

fido69
7. máj 2024

@akvi Ak chceš byť v niečom úspešná alebo chceš, aby boli úspešné tvoje deti, tak musíš preto niečo obetovat - svoj čas. Inak to nepôjde.

S dieťaťom si nerobíš domáce úlohy, aby si ukojila chúťky učiteľky, ale aby si cvičením zopakovala preberané učivo. Robíš to pre svoje deti. Ak ťa to obťažuje, tak to je tvoje rozhodnutie, ktoré bude mať následky v budúcnosti tvojích detí. 😉

akvi
7. máj 2024

@fido69 nemusíš sa vôbec báť o moje dieťa, nikdy žiadne úlohy nerobilo a predstav si, je dospelé a dokonca si zarába už od svojich 16 rokov. Za tým, čo píšem, si stojím. A to, o čom píšeš ty, nemá absolútne nič spoločné s tým, čo ja ako rodič pre svoje dieťa robím, aby bolo v živote úspešné. Máš to pravdepodobne trochu pomýlené, ak si myslíš, že jediná záruka úspechu je vypracovávať domace úlohy, ktoré naozaj nemajú nič spoločné s realnym životom a už vôbec nie uspechom, pretože sú od reálneho života odtrhnuté, ako v podstate celá škola.

arasidka123
7. máj 2024

@akvi no mne to vyčíta že nerobím úlohy s nimi. Hlavne s chlapcom..a prečo ho sestra tiež neskontroluje...

akvi
7. máj 2024

@arasidka123 učitelia to berú ako samozrejmosť. Lenže ono to tak byť podľa mňa nemá. Ako inak sa dieťa naučí byť zodpovedné, ak mu nedáme možnosť tú zodpovednosť prevziať? Ak dieťa úlohy nerobí, má niesť dôsledky. Čo s tým má rodič? Absolútne nič. Pretože ak vkuse dieťaťu úlohy pripomína a nebodaj s ním každý deň aj sedí nad nimi, tak vlastne preberá tú zodpovednosť za to. A dieťa sa bude potom spoliehať na rodiča, že úlohu pripomenie, pomôže alebo dokonca ju vypracuje za dieťa. A tiež to úplne vie pokaziť vzťahy medzi rodičom a dieťaťom. Keď dieťa odmieta robiť úlohy a rodič ho núti, väčšinou krikom, kazí to atmosféru v rodine, rodič má akurát tak nervy z toho a ja fakt nevidím jediný dôvod, prečo by to ktokoľvek mal robiť. Okrem toho bez vnútornej motivácie a s odporom sa niečo učiť je úplne zbytočné. Ja vôbec nerozumiem tej posadnutosti úlohami, ani ako učiteľka som ich nevyžadovala. Zadavala som ich len preto, že rodičia ich chceli. Ja nevidím vlastne žiadne pozitívum zadávania úloh na doma na základnej škole. Deti majú poobede mať priestor na hru a nie ťahať ďalšiu šichtu nad úlohami.