Spravodlivá výška výživného?

jozobb
8. máj 2019

Ahojte,

podal som žiadosť o rozvod. Do konania súdu chcem súdu doložiť rodičovskú dohodu o úprave styku s deťmi a o výške výživného.
S manželkou som sa najprv dohodol, že deti jej budú zverené do osobnej starostlivosti s tým, že sa budem s nimi stýkať každý párny víkend od piatku večera do nedele večera. Dohodli sme sa na výške výživného 400 EUR plus 50 EUR budem deťom platiť na kapitálové životné poistenie.
Potom ma začala manželka tlačiť do striedavej starostlivosti. Deti s tým však nesúhlasia a ani ja na to nie som v súčastnosti moc pripravený. O rok môže byť situácia iná.
Keďže deti s tým nesúhlasili, dohodli sme sa, že deti budem mať každý párny týždeň od štvrtku večera do pondelka večera. To je o 4 dni do mesiaca viac oproti pôvodnej dohode. Okrem toho ešte chodím dva krát do týždňa s dcérou na krúžok. Ja viem, že to nie je veľa, ale aspoň niečo. Manželka však chce pôvodnú výšku výživného. Ja si myslím, že spravodlivé by to bolo o niečo znížiť.

Aký je prosím váš názor na výšku výživného v tomto prípade?

Najjednoduchšie a asi najspravodlivejšie by bolo nechať súd určiť výšku výživného. Ale bojím sa, že by nás v tomto prípade nerozviedli hneď na prvom pojednávaní. Nechcem sa vláčiť dlho po súdoch a myslím, že ani manželka to nechce. Alebo myslíte, že by nás rozviedli hneď na prvom pojednávaní, keď súdu doložíme rodičovskú dohodu o tom, komu budú zverené deti do osobnej starostlivosti, kto bude deti zastupovať a spravovať ich majetok a ako navrhujeme rozhodnúť o úprave styku? Jediné o čom by súd musel rozhodnúť je o vyživovacej povinnosti rodičov k maloletým deťom.

Ďakujem za každú odpoveď.

evinkakub
8. máj 2019

Ak na to máš, daj jej tie peniaze. Pretoze súd jej ich aj tak priklepne, ale s tym, ze to bude ovela dlhsie trvat.

mogaa
8. máj 2019

@jozobb pravdu povediac mne sa zdá že manželka ťa chce dotlačiť do vyššieho výživného🙂ak vie že nechceš striedavku tak to môže byť len zámienka aby si jej povedal že miesto 400 jej dáš 500a deti budú u nej ale s tým že keď budú choré alebo ona nebude môcť - budeš nápomocný a vezmeš si ich ty🙂dohoda je preto dohoda, že sa dohodnete na okolnostiach ktoré sú prijateľné pre oboch....sám poznáš výšku svojho príjmu, príjem manželky a asi aj vieš aké sú cca mesačné náklady na deti. Rovnako môžeš navrhnúť že dobre bude striedavka, výživné len 200 eur a ak si pracovne vyťažený zoženieš deťom na 2týždne opatrovateľku ktorá pri nich vypomôže ked nebudeš doma🙂ak sú už školáci, existuje družina (do 17tej hodiny), väčšina škôlok je tiež otvorená do 17-tej hodiny. Mne je skôr divné prečo ťa manželka tlačí do striedavky a jediné čo ma napadá je že vie že striedavku nechceš, tak ťa bude tlačiť na čo najvyššie výživné a aby si bol po ruke keď budú choré, keď ich bude treba niekam odviezť a podobne.

jozobb
autor
8. máj 2019

@mogaa V podstate máš pravdu. Vie, že striedavku momentálne nechcem z dôvodu, že deti ešte moc nie sú samostatné, i keď by mohli byť. Majú 10 a 14 rokov. Je to naša chyba, moc sme si ich rozmaznali. Ďalšia vec je, že pracujem 25 km od bydliska. Napr. deti by museli byť samé cez prázdniny, keď budem v práci. Manželka teraz býva u rodičov, kde sú jej rodičia vždy s našimi deťmi. Verím, že čoskoro budú samostatné a preto som písal, že situácia sa môže o rok zmeniť a možno aj deti budú chcieť striedavku. A tou striedavkou mi momentálne skôr chcela ublížiť, ako mi ubližovala celý život.
Čo sa týka nákladov na deti, tak školné, obedy v škole, krúžky, cestovné a drobné výdavky sú na obidve deti vo výške 213 EUR mesačne. Plus k tomu oblečenie a strava.
Nemám problém s tým, nech výšku výživného určí súd. Len sa bojím, že nepôjdeme na súd jeden krát ako v prípade našej dohody, ale pôjdeme tam dva-tri krát a bude nás to stáť kopec nervov.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
8. máj 2019

@jozobb pokiaľ spolu nežijete a súhlasíte obaja s rozvodom, tak by vás mohli rozviesť na prvý krát...cez prázdniny bývajú rôzne tábory, takže časť prázdnin sa dá pokryť aj tak...ste dohodnutý aj na prázninách že celé prázdniny bude platiť striedavka? či budete sa vedieť dohodnúť keď jeden za vás ich bude chcieť mať mimo dohodnuté termíny? (dovolenka,lyžovačka,výlety), rovnako si treba dohodnúť sviatky-Vianoce a Silvester....pokiaľ ti chce manželka ublížiť bude to robiť cez deti - ty budeš ten najhorší ktorý môže za rozvod, rovnako ak niečo budú deti chcieť kúpiť a nebude im to chcieť kúpiť - ty budeš ten ktorý sa o ne nestará a dáva málo peňazí(alebo im povie nech pýtajú od teba)....Rovnako ak pôjdu deti na strednú či vysokú školu môžeš čakať návrh na zvýšenie výživného...10 a 14ročné deti by mali byť už ako tak samostatné, hlavne ten 14-ročný, takže cez prázdniny už skôr nenápadný dohľad🙂 Čo sa týka výživného cez súd - ak manželka povie že si súhlasil so 400eur, tak ti nižšie zrejme neschvália. Ale manželka by si mala uvedomiť že na životnej úrovni detí sa majú podielať obaja rodičia - čiže nepočítať s tým že výživné pokryje celé náklady na deti - podielať by sa mali obaja rodičia- čiže ak ty dáš 400 , časť by mala podľa jej príjmu vykryť ona (cca200?300?) a 2 detí ju nevýdu 600-700eur/mesačne ....na tvojom mieste rozmýšlam nad tou striedavkou - je pravdepodobné že časom sa nároky na výživné budú zvyšovať a tvoja "ex" bude deti manipulovať voči tebe

sense
8. máj 2019

Ak mas deti oda stvrtku do pondelka tak ich mas, skoro cely tyzden....
Maloktora zena je len takk za striedavku jedine zeby skusala... tie deti nie su najmensie takze opatrov na par hoddni ako dozorsa v nutnom pripade by ta vysla "lacnejsie" a skus zene povedat ze suhlasis zo striedavkou tym padom vyzivne ziadne al urcene sudom a, detomale sporenie zalozis vlastne..

Ono zalezi ale aj od prijmu vas oboch...a deti maju narokto na zivotnuto uroven oboch rodicov

laska201
8. máj 2019

Nebola tu uz tato tema?len prave od manzelky?vtedy sa tiez pisalo od stvrtka.to bolo este pred velkou nocou.

vrabcek15
8. máj 2019

@jozobb ahoj nehnevaj sa nečítala som to celé ale môžem pridať skúsenosť z rodiny....švagor je rozvedený majú striedavu starostlivosť a výživné neplatí vôbec..tak ak máš deti od štvrtka do nedele tak trvaj na menšom výživnom..teda si myslím 😀

jozobb
autor
8. máj 2019

@laska201 To netuším, či tu manželka písala. Môže to byť kľudne zhoda náhod...

maciatkolulu
8. máj 2019

@jozobb a prečo nechceš striedavku? Malé deti a nesamostayne? Srandujes?? Prečo by mala manželka skúšať? Ved si rovnako otec,máš rovnaké práva a povinnosti. Ostal si bývať vo vašom byte? Lebo ak hej,tak o to viac. Keď to má zvládať manželka s deťmi,tak môžeš snáď aj ty😉 . To nie sú detičky čo sa nevedia o seba postarať,snáď si vedia utrieť zadok,urobiť rohlík,prípadne uvariť čaj. Ja neviem, za každým hľadáte niečo. Keď žena odmieta striedavku je sviňa keď ju ponúka je podozrivá beštia 😂😂😂. Co mas doma už nasťahovanu novú lásku života😉. Inak by sa každý rozvedenú rodič tešil,že by mohol mať deti rovnako často ako mama. A nemusel by si pravdepodobne platiť nič,alebo podstatne menej. Takže podozrivý si aj ty. Apropo,rozviesť vás môžu na prvé pojednávanie,a výživné riešiť na ďalších,to sú rozdielne veci. Len by ste mali súhlasiť obaja

klaudia_kaja
8. máj 2019

Pamätám, si no nebolo to dávno otec mal súdom určené vyživné 50€ na jediné jeho dieťa.. mal to tak 19 rokov, pri tom zarábal ako Boh (len na čierno) .. príde mi suma dosť vysoká, aj keď teda je to na dve deti, isto nezarábaš málo, keď také výživné si ochotný dať, lenže musíš hľadieť aj na to, že aj matka má nejakú vyživovaciu povinnosť a nie si užívať tvoje peniaze.. deti sú veľké, ak budú potrebovať, určite by ti povedali a ty im kúpiš .. nemyslím si, že sú rozmaznané len deti, ale aj tvoja manželka, .. nebudem viac súdiť nepoznám váš vzťah, nedá sa povedať ktorá strana vyhrá, ale ak súd nariadi, tak sa budete musieť toho držať obaja držím palce

jozobb
autor
8. máj 2019

@maciatkolulu Ďakujem, že si sa tak obula do mňa. Striedavku nechcem preto, lebo sa na to ešte necítim. Manželka posledné roky vždy riešila deti, ja som riešil stavbu domu. Proste deťom som sa moc nevenoval. Dokonca neviem ani variť. Áno, teraz si povieš, aký som zlý otec. Zatiaľ mám deti každý druhý víkend a užívam si ich. Kvôli nim sa učím aj variť. Viem, že starostlivosť o deti nie je len o varení. A neboj sa, nemám doma nasťahovanú novú lásku života. Nerozvádzame sa pre neveru ani jedného z nás.
Navyše striedavku odmietajú aj deti. A myslím, že by to malo byť v prospech detí a nie aby si niektorý z partnerov niečo dokazoval. A tiež nejde o peniaze, že budem chcieť striedavku len preto, aby som budúcej ex nemusel platiť. Musí to byť v prospech detí. Ak to deti budú o pol roka alebo o rok chcieť, tak nie je problém.

vrabcek15
8. máj 2019

@jozobb inak je pekné,že si ju ešte nazval manželkou...viem, že ste ešte nieste rozvedení tak preto to oslovenie..ja nechcem do toho nejak rýpať..píšeš,že žiadosť si podal ty.. ja len,či by ste nechceli ešte skúsiť mediátora,manželského psychológa..rozvod je ozaj posledné riešenie a deti fakt trpia..vidím to na neteriach..

amieima
8. máj 2019

@jozobb ja ta naopak chcem povzbudiť,je fajn,že si uvedomujes,že na striedavku sa necítis. Bohužiaľ ti tu nikto neporadí presne (ohľadom úpravy styku a výživného),keďže nepoznáme reálny vzťah medzi tebou manželkou a deťmi. Ty svoju ex, seba a deti poznáš najlepšie. Je tam šanca,že bude stvat deti proti tebe alebo naopak dobre vychádzate?
Výška výživného záleží o aktuálnej situácie (tvoje príjmy/výdavky,manželkyne príjmy/vydavky, štandard na ktoré sú deti zvyknuté). Napadlo ma,čo tak skúsiť mediátora?

maciatkolulu
8. máj 2019

@jozobb ako ja nie v zlom😁a čo keď sa ani tvoja manželka nebude cítiť? Pozri odpoveď na otázku je jednoduchá. Môžu vás rozviesť a výživné sa bude riešiť na ďalších pojednávaniach. Ja sa neopovazim súdiť ani tvoju ženu a ani teba a tobôž tvrdiť,že ste vychcani,ale keď máš dosť peňazí a chces mať z krku súdu,tak sa nezamýšľal a dohodnite sa v kľude a budeš mať z krku súdy. Keď ti to finančne nevadí. Keď hej,tak rátajte s minimálne dvomi pojednávaniami

elenita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
8. máj 2019

@elenita tak nasrozviedli na prvé pojednávanie,lebo sme obaja súhlasili a výživné sa ťahalo😉

elenita
8. máj 2019

@maciatkolulu tak zrejme si sa rozvadzala uz davnejsie alebo zavisi od sudcu, neviem. Ale mne pravnik, ktory ma aj zastupoval, vysvetloval, ze kym sa v tych 3 veciach nezhodneme, nerozvedu nas ...

mogaa
8. máj 2019

@maciatkolulu len tam je problém že budúca ex chce síce striedavku ale aj výživné🙂

maciatkolulu
8. máj 2019

@elenita tak to nie je pravda,rozvod,zverenie deti a výživné sú rozdielne veci a kľudne môže byť čiastkové rozhodnutie súdu. Môže prísť k rozvodu manželstva a odročenie súdu kvôli vyzivnemu. Teda pokiaľ obaja súhlasia s rozvodom.

maciatkolulu
8. máj 2019

@mogaa to som nepostrehli,že chce výživné a aj striedavku😉kde sa to píše? Ja som sa dočítala,že chce rovnaké výživné,aj keď bude mať deti od štvrtka do nedele a víkendy,neparne,či ktoré

jozobb
autor
8. máj 2019

@vrabcek15 Zatiaľ nemám dôvod o nej škaredo hovoriť. Aj pred deťmi ju volám mamička. My sme boli v posledných rokoch stále ako na kolotoči. Samé hádky, chcel som rozvod, potom odcudzenie, potom udobrenie, potom zase hádky, zase som chcel rozvod, znova odcudzenie, ktoré začalo prerastať až na pár mesačné odcudzenie, až som si povedal, že z toho kolotoča vystúpim a podal som žiadosť o rozvod. Nás by už nikto nedal dokopy.

vrabcek15
8. máj 2019

@jozobb a čo ty vieš, možno hej..a manželka súhlasí tiež z rozvodom? Podľa toho,že máte staršie 14 ročné dieťa(viem,že máte aj 10ročné🙂) tak vás minimálne tak tipujem na 14 rokov manželstva🙂 čo by bola škoda zahodiť🙂 no a skúsim sa zahrať na "vešticu"😉.... hádky boli preto,lebo si bol podľa ženy málo doma,a ona ostala na deti,domácnosť,sama...ale stavali ste dom,tak niekto musel chodiť aj do práce aj zarobiť na veci,ktoré treba na chod domácnosti..odcudzenie chápem ako "absencia sexu" čo na utuženie manželstva treba,lebo človek naberie kopec nových síl🙂:wink
Ak som sa aspoň trošku trafila tak vás úplne chápem,lebo to je taká nejaká čudná doba, všetci sa stále naháňame aby nám dobre bolo(a robíme to v tej najlepšej viere a domnienke) a pritom to gro tá rodina sa nám rúca...
ale ak to úplne medzi vami nevyhaslo( a na to sa treba úprimne zamyslieť, a spýtať sa sám seba)tak sa to dá zachrániť..chce to ale kopec vecí pomeniť,odpustiť si ..otvorene sa porozprávať..

jozobb
autor
9. máj 2019

@vrabcek15 Áno, aj manželka súhlasí s rozvodom. Manželia sme 15 rokov. V podstate máš pravdu v tom, čo si napísala. I keď hádky tam boli aj kvôli iným veciam. Neviem, ja si myslím, že by som ju už nedokázal mať rád. Vytvorila sa až moc veľká priepasť medzi nami. Ak by sme boli spolu, tak len kvôli deťom, ako posledné roky. A to nie je dobre, takto to nemá fungovať.

evinku
9. máj 2019

@jozobb ahoj... Je Super, že si uvedomujes že striedačku nezvládnes a taktiež deti nie sú na to pripravené... To si. Malo kto dokáže pripustiť... Dajte na súd dohodu ako to vyhovuje obom a uvidíte, ako rozhodne súd... Nieje nikde dane, že Vás nerozvedu na prvom pojednávaní... Mate jasno v tom co chcete a co nie... Len hlavu hore... Šúr robí všetko pre to, aby boli deti spokojne... A to mate vyriešené... A výšku výživného? Ako. Kok ek budete v chcieť, aj tak rozhodne súd ako to. Bude vydiet on z vašich príjmov a výdavkov... Držím palce a veľa trpezlivosti...

puklica13
9. máj 2019

@jozobb a aka konkretne by bola podla teba suma na vyzivne?

maciatkolulu
9. máj 2019

@jozobb inak pekne ako sú niektoré ženské prekvapene,že sa "necitis"na striedavku😉neviem,divné pri tak veľkých deťoch a väčšine žien sa nikto nepýta,či sa "cítia"ostať zrazu semeno na všetko a či to budú zvládať,kto sa bude starať o deti cez prázdniny,choroby atď a ty máš deti veľké. To je už iné "kafe"že nechcú byť deti v striedavke. Apropo,keď riešiš výživné,dom planujete predať? Alebo ako,keďže manželka býva u rodičov,tak si asi ostal v dome. Alebo? Keď bol,ako tu už všemožne ženy rozlustili jedným z dôvodov rozvodu. Dosť zvláštne,že deti nechcú ostať vo svojom...nuž každopádne nie je všetko čierne a biele,však😉

vrabcek15
9. máj 2019

@jozobb a tak to je pochopiteľné.. jasné keď vychladne láska a príde odcudzenie tak sa to ťažko lepí dokopy..nuž už len držím palce aby všetko dobre dopadlo aj súd aj potom život ďalej🙂

jozobb
autor
10. máj 2019

@puklica13 Ťažko povedať, aké sú vzorce na výpočet. Keď by som mal deti len cez víkendy, tak som bol ochotný dávať 400+50 EUR. Keď to zoberieme percentuálne z príjmu, manželka by mala dávať cca. 200 EUR. Dajme tomu, že manželka by jej peniaze dala iba na stravu deťom počas pracovných dní. Víkendy nerátam, lebo cez víkendy ich stravujem aj ja. To je 10 EUR na deň na obidve deti (bez obedov v škole). Na oblečenie jej zostane 400 - 213 = 187 EUR mesačne na obidve deti. (213 EUR sú výdavky na školné, obedy v škole, krúžky, cestovné a drobné výdavky pre obidve deti) Takže keď sa pýtaš aká suma by bola podľa mňa na výživné, tak cca. 360+50 EUR. Tzn. pôvodných 400 EUR mínus 4x10 EUR denne na stravu, lebo deti budem mať o 4 dni dlhšie. Takže manželka by nedala jej 200 EUR na stravu deťom, ale iba 160 EUR, lebo by ich mala o 4 dni kratšie. Ale to sú len také teoretické čísla. Ono tá strava asi vyjde aj menej ako 10 EUR denne bez školských obedov.

jozobb
autor
10. máj 2019

@maciatkolulu Znova píšem, že tá striedavka bude možno za rok možná. Takže verím tomu, že terajšie riešenie nie je trvalé. Keď si manželka vyrieši bývanie a bude sama s deťmi o to viac na tom bude trvať. Čo sa týka domu, tak ten ostáva mne. Je postavený na pozemku, ktorý som zdedil. Do domu išlo kopec mojich zdedených peňazí. Manželka nedala ani cent. Zobral som si aj na moje meno hypotéku, kde manželka vôbec nefiguruje. Keďže splátky hypotéky išli počas manželstva, musím jej zaplatiť polovicu splátok. Verím tomu a prajem si to, keď deti budú na strednej prípadne vysokej škole a budú potrebovať viac súkromia a času na učenie, že budú so mnou v dome bývať stále, alebo aspoň väčšinu času. Neboj sa, ich izby vždy boli a budú iba ich, nikoho iného.