Čo po rozvode s domom?

ivca44
15. jún 2012

Ahojte žienky.
Mám otázku ohľadne vysporiadania majetku po rozvode.
Momentálne som už skoro rok v rozvodovom konaní a dúfam, že sa to v blízskej dobe ukončí. Moja otázka sa týkla vysporiadania majetku po rozvode. Neviem ako ďalej postupovať. Vydatá som 10 rokov a máme spolu 2 deti. Pred manželstvom som sa nasťahovala k manželovi do bytu, ktorý patril výhradne jemu. V tomto byte sme bývali spolu 6 rokov a zo spoločných prostriedkov sme do neho aj investovali peniaze počas manželstva. Nadobudacia cena tohto bytu bola 600tis. SK. Počas manželstva sme začali stavať rodinný dom a na kúpu pozemku sme si zobrali pôžičku v hodnote 50tis. eur. Dom sme postavili z časti nešetrených peňazí cca 23tis.eur, z predaja manželovho bytu, ktorý sme ale predali za sumu 98tis.Eur.byt sa predal s kompletným zariadením, ktoré sme nadobudli počas manželstva. Zvyšok peňazí nam darovali jeho rodičia (neexistuje žiadna darovacia zmluva), moja mama a zobrali sme ešte úver v hodnote 20tis. eur. O nadobudnutie stavby som sa pričinila (okrem financií) hlavne ja. Vyvbavovanie povolení, riadenie samotnej stavby, práce na stavbe..... . Môj manžel RD veľmi nechcel, tak ani stavba domu ho nezaujímala. Teraz z dôvodu, že som podala žiadosť o rozvod sa mi manžel vyhráža, že ma o všetko pripraví. Bývame zatiaľ v spoločnej domácnosti, ale situácia je u nás veľmi napätá. Dohoda ohľadne vysporiadania BSM u nás nie je možná. Môj manžel sa z domu už len z pomsty neodsťahuje a ja nemám na to prostiedky, aby som išla bývať s deťmi podnájmu. Hypotéky platíme na polovicu. Chcem sa opýtať na čo mám nárok, či to bude tak, ako sa manžel vyhráža, že sa najprv vyplatia z predaja domu jeho peniaze z bytu v celej hodnote t.j 98tis. eur, vyplatia sa dlhy a zvyšok sa bude deliť na polovicu. Ak by to tak bolo, neostane mi vôbec nič, pretože dom sme stavali v najväčšom stavebnom boome, keď ceny pozemkou aj materiálu boli najdrahšie a momentálne predajna možná cena je nižšia ako nadobudacia. Alebo je možnosť, že súd bude prihliadať na to, kto sa pričinil o stavbu domu a deti a manželovi sa vyplatí menšia suma z predaja bytu, ktorú vlastnil pred manželstvom.

dada1212
16. jún 2012

@ivca44 myslíš, že nie je šanca, že by časom emócie trochu ochladli a vedeli by ste sa dohodnúť na nejakom rozumnom kompromise, ktorý by vyhovoval čiastočne obom stranám?
je to dosť komplikované, ak by ste sa mali súdiť, bude to asi dlhé konanie a je ťažko povedať, že ktoré argumenty tvoje alebo manželove súd uzná a bude brať do úvahy a bude záležať len na sudcovi ako to vyhodnotí.
na tvoje upokojenie, predpokladám že deti ostanú v starostlivosti tebe, takže súd určite bude prihliadať aj na to, aby mali deti kde bývať, ale je fakt ťažké povedať čo zoberie do úvahy a ako rozhodne. a môže rozhodnúť aj tak, že to rozhodnutie bude pre teba aj pre neho zlé a obaja budete porazení, nik nebude víťaz.
vždy sa je lepšie dohodnúť, hlavne v takej komplikovanej situácii.

sisaha
17. jún 2012

myslim si, ze tvoj manzel dostane naviac iba tych cca 20 tis eur - t.j. cena, ktoru ho stal jeho byt. Sud bude prihliadat na vsetko co si napisala - podstatne ale je, co vies zdokladovat a co nie.
Takisto ak prejavis zaujem ostat byvat v nehnutelnosti - sud stanovi co musis manzelovi vyplatit (v tom bude tych jeho 20 tis eur, polovica ceny zariadenia domu a polovica hodnoty domu, dalej cast prostriedkov, ktore uz boli zaplatene ako hypoteka (uroky sa odrataju). Treba ale pocitat s tym, ze sud bude stat nemalo penazi, takisto pravnici - bez nich by som nic nerobila.
Mozno na zaciatok by si mala zajst za pravnikom, ktory sa zaobera tymito vecami, nech ti to realne zhodnoti. Ked sa s nim stretne aj manzel, mozno pochopi, ze najlepsia cesta je dohoda.

vefi89
17. jún 2012

ja neviem, ale ja si myslím, že súd rozdelí majetok na polovicu... lebo to ste nadobudli POČAS manželstva... byt predal, ale nemusel... a to, že peniaze vložil do domu, bolo asi aj v jeho záujme... tu sa zohladňuje dokonca aj to, kto sa stará o domácnosť, akým podielom... s dobrý právnikom si myslím to v pohode dotiahneš na úspešnú polovicu majetku, resp. vyplatenie z polovice majetku, ako hnuteľného, tak nehnuteľného 😉

lucka1987
18. jún 2012

RD ste skolaudovali pocas trvania manzelstva. sud samozrejme prihliad na okolnosti, odkial boli prostriedky na RD , manzel ma " istych" 23 tis ktore boli z predaja jeho bytu + na to by po prave polovica zvysnej sumy penazi.
nasi to s RD urobili tak, ze dom darovali nam detom. / najma koli matkinym neskztocnym mnozstvom exekucii, ale aj koli tomu aby mali pokoj / a tak RD prepisali zatial na mna , kedze som bola jedina plnoleta. sud sa nebude riadit vyhradne ani nadobudacou cenou ale ani momentalnou trhovou.. kedze je medzi nimi znacny rozdiel. urcite zvoli nejaku strednu cestu s prihliadnutim na vynalozene prostriedky a tvoju namahu

gumimaci
18. jún 2012

ahoj, no je to tak, ze RD ste nadobudli za manzelstva, takze sa deli na polovicu, ak sa nedohodnete na tom. ci jeden z vas toho druheho z toho domu vyplati, tak najpravdepodobnejsie sa preda dom, z neho sa po dohode s bankou vyplati hypo a on ma naozaj narok na peniaze z bytu (ak je "charakter" bude ziadat len polovicu z toho bytu).
Urcite by bolo najlepsie sa skusit dohodnut. Lebo nemale peniaze za sud bude musiet zaplatiti aj on... Tu ti nikto nenapise na co bude sud prihliadat, to ze budes mat deti v starostlivosti sud zohladnit moze aj nemusi.

aduskatt
18. jún 2012

baby a nie je to naaahodou takto?.byt bol vyhradne manzelov, to suhlasi. ale jeho bol iba vo forme bytu, to znamena, ze ked byt predal, dostal zanho peniaze. Avsak peniaze uz nie su bytom, ale inym majetkom, teda by mali byt spolocne a manzelka by mala mat polovicu?..........takto to totiz funguje podla mojich info napr. pri darovani.......ak niekto daruje byt vyhradne mne, je to moj majetok, ale akonahle to spenazim, uz to je nieco ine ako darovany byt a tie peniaze uz idu do spolocneho.......neviem sa vyjadrit nejak lepsie, ale myslim, ze aj toto by sa mohlo na to dat nasit