Pozemok a brat

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

autor
17. apr 2024

na dom je hypoteka

lukbe
17. apr 2024

To ste mali mat vyriešené predtým, než ste začali stavať. Mohli ti ho darovať. Ak je písaný na nich, tak áno, polovica je bratova.

melanta
17. apr 2024

Áno, v prípade úmrtia rodičov pozemok bude patriť tebe aj bratovi. Takže počítajte jednak s tým, že budete musieť bratovi vyplatiť polovicu trhovej hodnoty pozemku v čase úmrtia rodičov. A tiež počítajte s tým, že obaja zdedíte rodičovský dom a ak ho ani jeden nebude chcieť a teda nebude vyplácať toho druhého, tak sa predá cudzím ľuďom. Vtedy bude potrebné pozemok rozdeliť na dva. Ak máte hypo a na váš pozemok nie je samostatný príjazd, tak vám to banka ani nedovolí. Takže z toho môže byť ešte zapeklitá situácia nielen kvôli pozemku.

zuzubb007
17. apr 2024

Fúha to ste mali vyriešiť najskôr, ak nastane prúser môžte sa hádať do smrti s bratom

autor
17. apr 2024

coze to naozaj no vyborne lebo to len sesternica povedala ze vsak to zdedi aj on. No to neviem co teraz s tym budeme robit , to ten dom najhorsie rozhodnutie bol.

aaadkaaa
17. apr 2024

Nie si ty ta z tej dediny na konci sveta?

kitycat
17. apr 2024

Tak je to separe pozemok alebo sucast pozemku rodicovskeho domu?

alickapusinka
17. apr 2024

V prípade že budete dediť s bratom pozemok tak bude pýtať vyplatiť napríklad vyššiu sumu a nevyplatíš mu môže svoj podiel pozemku predať cudziemu. Najprv ponúknuť vám s manželom ale pokiaľ by ste nepristúpili na jeho podiel dajme tomu že za vyššiu cenu tak môže predať druhému úplne cudziemu.

melanta
17. apr 2024

coze to naozaj no vyborne - píšeš, že postavili ste dom na pozemku rodičov. tak nerozumiem, prečo si prekvapená. Mali ste si si zavolať geodeta, rodičovský pozemok rozdeliť a tú jednu časť vám mali rodičia darovať alebo predať. Ak ste tak neurobili a stále máte dom na rodičovskom pozemku, tak na to nepotrebuješ byť génius, aby ti boli jasné, že ten pozemok sa bude dediť. Ale rodičia ak žijú, tak ešte stále to môžete vyriešiť tak, že zavoláte geodeta, ten zameria a rozdelí pozemky, dá sa to na kataster a časť pozemku bude iba vaša. Avšak tu pozor, ak máte hypo, tak budete na to potrebovať aj súhlas banky a na to, aby vám ho dala, budete potrebovať prístup na váš pozemok. Teoreticky môže byť prístup aj cez pozemok rodičov, ale muselo by byť na pozemku rodičov zriadené bremeno a s tým sa potom ťažko rodičovský dom bude predávať.

saraxyz
17. apr 2024

Ak žijú rodiča, dajte to do poriadku co najskôr.

matullienka
17. apr 2024

Nerozumiem tvojmu prekvapeniu, postavila si dom kvázi na cudzom pozemku a teraz čakáš, že bude automaticky tvoj v prípade úmrtia majiteľov? Treba si sadnúť s rodičmi a bratom a rozumne sa dohodnúť a dať veci na poriadok

klotildabazarik
17. apr 2024

@kitycat je to na záhrade rod domu🙄

autor
17. apr 2024

Je to v dedine kde nic neni v podstate cize len same problemy s tym su a asi aj budu. Lebo uz boli prbolemy s bratom ked sme este len stavali a stale je enjaky urazeny trochu kvoli tomu takze toto vobec nie su dobre spravy

autor
17. apr 2024

Neviem ci by sa to vobec dalo nejako oddelit akoze od toho domu rodicov asi ani velmi nie, zeby to malo nejaky normalny plot keby sa rodicovky mal predat. A nemame velmi rpustip na cestu to cez tu zahradu treba ist

lakebabe
17. apr 2024

@aaadkaaa 😂😂😂 asi hej ma to pokračovanie

januska12323
17. apr 2024

Nerieš s bratom ale rodičmi, buď odkúpiť alebo nech ti to darujú. Aby si nebola prekvapkana keď bude potom pýtať prenájom za využívanie jeho pozemku (po smrti rodičov). To ti doteraz nenapadlo, že ste mali stavať na svojom alebo šetriť v byte?

mateson
17. apr 2024

To Vás ako napadlo vôbec,takto stavať? Čo ste nesvojprávny?

autor
17. apr 2024

Neviem ci to rodicia budu chciet prepisat na mna

anjelicek26
17. apr 2024

Najväčšia sranda len začne,ked sa to rodicia rozhodnú predať,alebo brat predať po smrti rodicov a vy nemáte ani prístupovú cestu, bez ohľadu na to,či ti patri/nepatrí pozemok.

aaadkaaa
17. apr 2024

@lakebabe evidentne podla opisu😅

autor
17. apr 2024

@mateson tak rodicia sa ponukli ze pomozu uz sme nechceli byvat v minibyte a nemali sme na stavanie niekde inde, tak ze maju velku azhradu tak mozeme tam cize to znelo super

autor
17. apr 2024

Rodicia urcite nebudu predavat ale ked s ak tomu dostane brat to moze byt problem

martul
17. apr 2024

a vy ste si čo mysleli, keď ste išli stavať? Mysleli ste vôbec, alebo nebolo s čím rozmýsľať?
Vy postavíte dom na rodičovskom, prečo Vám to rodičia nedarovali , nepredali na 1 eur, hocičo, len aby ste to mali prepísané?!!
A vy tam nemáte ani extra prístup?! To akože oni zomrú a čo potom?! predáte dom a stratíte prístup k vlastnému? Alebo Vám do ostane a budeš vyplácať brata?!!!!
Akože, nehnevaj sa, vy ste takí jednoduchší?

martul
17. apr 2024

ČO bude problém?! Keď sa rodičia pominú, on má nárok na 1/2 z domu aj celého pozemku. Vyplatíš ho?! Začni si šetriť.

puertorico
17. apr 2024

nestresuj, normálne to daj vymerať , a vyplať rodičom za pozemok peniaze. veď ešte žijú a tým pádom brat nemá nárok. normálne to spravte cez kúpnu zmluvu . horšie to bude s tým domom

melanta
17. apr 2024

Rodicia urcite nebudu predavat ale ked s ak tomu dostane brat to moze byt problem - brat má na pozemok a dom po rodičoch rovnaké právo ako ty. Môžete po smrti rodičov brata vybplatiť z pozemku a rodičovského domu a bude celý pozemok aj rodičovský dom tvoj.

tak rodicia sa ponukli ze pomozu uz sme nechceli byvat v minibyte a nemali sme na stavanie niekde inde - takto to často končí, s problémami, ak človek rieši bývanie, na ktoré nemá. Nuž začnite s mužom riešiť príjmy tak, aby ste brata vyplatili zo všetkého (polovicu hodnoty domu rodičov a celého pozemku v čase úmrtia rodičov), keď sa rodičia pominú, ak sa s bratom nechcete dohadovať.

autor
17. apr 2024

No akoze nejako by sa tu mozno dala ta cesta spravit ale neviem nerieisli sme to ked mozeme cez rodicov.. A nebudem ho mat z coho vyplatit urcite vsak teraz ledva vyzijeme ked vsetko zaplatime

melanta
17. apr 2024

@puertorico ak sa tam nedá urobiť prístupová cesta a prechod je cez záhradu, tak to im banka ani nepovolí, takže také jednoduché to nie je.

autor
17. apr 2024

@puertorico nemame ho za co odkupit a neviem ci rodicia vobec budu chciet to nejak rozdelovat ten pozemok ono uz tie vztahy su take vseljake

melanta
17. apr 2024

Tak dom predáte aj s rodičovským a pozemkom a nájdete si bývanie, na aké máte. Znie to hnusne, ale taká je realita. Ak ti to rodičia nedarujú, nemáte na vyplatenie, tak iné riešenie nebude.