Partner si občas tajne naleje. Je alkoholik?

2. feb 2021

Neviem vôbec čo si mám o tom myslieť, možno skôr pohľad chlapa by pomohol. Sme spolu roky, máme deti, zabehnutá domácnosť, práca, peniaze na prvý pohľad nám nič nechýba. Partner pomôže v domácnosti, s deťmi, skrátka sa postará. Má svoje povahové muchy beriem to že každý má niečo to by mi nevadilo, po rokoch sa človek naučí akceptovať a tolerovať hovorím problém by sme nemali ak by som neprišla na to že si občas tajne nalieva alkohol. Skoro som umrela keď som našla schované fľaše, nie veľa ale predsa. Boli za dlhšiu dobu nie že týždeň či mesiac ale aj tak... Spravila som cirkus, tichá domácnosť a jediné vysvetlenie že čo z neho robím alkoholika... Odvtedy ho sledujem.uz pár mesiacov, veľa som si načítala o alkoholizme a nahováram si stále viac vnútorne ma to vysáva z energie, to podozrievanie čo ak skĺzne k pitiu, pripadám si uz ako spoluzavislá. Ako ho ale sledujem nepripadá mi ako alkoholik, skôr mi príde že si naleje z nudy, len tak? Chlapi je to môžné? cez týždeň po práci si dá pivo, nie každý deň ale dá to by mi nevadilo, teraz v zime sme na dvore dá si teplý čaj s rumom, ani to by mi nebolo divne alkoholu je tam zanedbateľné množstvo už ako šialená vždy prepočítavanm promile atď, robil to v zime vždy aj predtým nikdy by mi nenapadlo ho podozrievať a dospelý chlap sa z poldeci rumu neopije, ani ten čaj nepije hltavo ale aj pol hodinu ho chlipe.Potom ale príde že si dá 2-3 tie strong piva nieje opitý ale už to na ňom vidím tento mesiac sa to stalo len jeden krát, čo ma ale ozaj štve že zas sa stalo keď som šla na nákup a bol s deťmi našla som že z fľaše tvrdého nie ubudlo ale pribudlo takže si zrejme odpil a potom dolial aby som nevidela že ubudlo, on nevie že to viem a že som fľaše sledovala, keď som prišla zdal sa mi ľahko pripity ale cudzí človek by si na ňom nič nevšimol. .

autor
2. feb 2021

Neviem či mu mám povedať že o tom viem alebo sa tváriť že nič, už keď som mu predtým vykricala 2x povedal že niesom normálna ako ho sledujem spehujem a čo z neho robím. Ale ja mám podvedome strach, viem že aj teraz si nalial potajme po cca troch týždňoch nieje to pravidelne že každých pár dní, nikdy to na ňom nevidieť že by bol opitý max má dobrú náladu, zle nerobí, ozaj by iní ľudia asi ani nevedeli že pil. Keď boli oslavy či niečo áno pije s ostatnými normálne, ale nemá problém aj odmietnuť úplne alebo povedať že už má dosť. Ja by som ozaj nemala žiadne podozrenie keby som sa tak nezamerala na jeho sledovanie a prišla na to že si občas ulieva sám, nechápem prečo to predomnou tají či sa hanbí alebo nestojí o moje výčitky, mne to ale nepríde normálne ani trochu aby sa tak skrýval. Neviem ani odkedy to takto robí keďže predtým než som našla fľaše som žiadne podozrenie ozaj nemala, nikdy nechodí do krčmy ak už tak sám doma a hlavne aby som to ja nevedela 😢 neviem ženy, muži povedzte mi váš názor, viem že mám tendenciu ho aj obhajovať čo mi hneď vytknete ale on je ozaj taký že nechcem z neho robiť original dennodenneho alkoholika, ale zas mi nepríde normálne si tajne nalievať hoc to na ňom nevidno a nieje to často...

danica2711
2. feb 2021

možno by pomohlo, keby si nevykrikovala a nerobila cirkus a namiesto toho sa s ním o tom porozprávala v kľude, rozumne a na úrovni

negymama
2. feb 2021

ty z neho nerobis alkoholika... to je len taka obranna fraza cloveka, ktory sa uz trochu k tomu alkoholu priputava. Prehodenie zodpovednosti aby sa nemusel voci tomu osobne vyhranit, ze je to jeho vola a zodpovednost, ci alkohol ovlada jeho konanie alebo nie.
Bohuzial naznaky uz su, tu nejde o to ci sa zdruzga a ozere, alebo hladinkuje. nejde o to ci je to v takej ci onakej frekvencii. Zasadne je, ze tomu zrejme nemoze odolat, nema kontrolu. Preto tu svoju slabost zatajuje skrytym popijanim. Keby to za slabost a zavislost nepovazoval, tak si obcas da uvolnene a otvorene.
Napr. ja si dam obcas alkohol, ale nie som na nom zavisla. keby som to rok nemala , ci aj cely zivot, uplne ok...bola som tehotna a kojila som v nepretrzitej snure skoro 12 rokov pri 4 detom a nic mi nerobilo vzdat sa aj mierneho alkoholu typu raz za vikend male pivo.
Moj muz sice nepije tajne, ale ma uz takyto miernucky nabeh na neovladanie sa, priklad pri nejakej prilezitosti si dame po pohari vina, a ja dalej fungujem, a on si este prida jeden pohar, nie je to potajomky robi to pri mne, ale ja uz citim malu zmenu hlasu, pohybov, viac sa zadrapuje, uraza. Nemam to rada - vzdy hovorim ze alkoholik nie je iba ten, kto si vypije presne len po hranicu uplnej triezvosti, ja len co mierne citim ze alkohol ucinkuje, okamzite prestanem, neznasam ten pocit nemat uplne vladu nad svojou myslou. vsetko nad tym je podla mna alkoholizmus co ako mierny...ale ja mam prisne hranice.

autor
2. feb 2021

Ešte dodám že neviem či sa hanbí alebo proste schováva robí to tak že nechá aj pivo nedopite aby som si myslela že nič nevypil a nechá mi ho okato na očiach alebo vyleje a pritom viem že si nalial z tvrdého, tak isto viem že predtým predomnou si do čaju dal len málinko rumu a potom si tajne dolial zas aby som nevidela... Ja neviem ozaj či som paranoidna a radšej klame aby mal pokoj od mojich výčitiek alebo to potrebuje, normálnu odpoveď z neho nedostanem nechce sa so mnou o tom baviť lebo z neho robím alkoholika... Mňa utesuje len to že sa to nedeje často, ale desí to že sa to vôbec deje. Vastne som po prečítaní fór o alkoholikoch prišla na to že každý okolo mňa má problém s pitím, cez rodinu známych podľa tých kritérií ozaj 90% ľudí a to niesme žiadna spodina ale normálne fungujúci pracujúci ľudia, len akosi žijeme v krajine kde sa to úplne toleruje.

acer11
2. feb 2021

Je to problém...a je možné,že sa to bude zhoršovať

negymama
2. feb 2021

no to ze ma take premakane metody je velmi znepokojujuce. keby ze si skratka da pivo, ci tvrde okate sebavedome, bez toho carovania okolo toho, bolo by to lepsie, a to neobhajujem alkohol. my doma ani tvrde nemame.
sme na vychode a tu sa strasne toleruje pitie, hlavne tvrde, pivo a vino ani nepovazuju za alkohol. mame suseda, co proste radsej skoci domov po svoju vodku ci slivovicu, ako by mal u nas pit "malinovku" cize pohar vina. som rada ze je korona a nechodi tu, ten by rozpil aj dalajlamu...

karpina
2. feb 2021

Je alkoholik a pekne v tom lieta. Treba pristúpiť k tvrdým opatreniam. úplná výluka alkoholu, najlepšie amb. liečenie. On nájde tisíc spôsobov, ako ťa oklamať a bude to robiť velmi dôveryhodne. Nespomínaš že by bol cítiť alkoholom, nebozkávate sa?

autor
2. feb 2021

@negymama presne keby si dá predomnou že neviem deň blbec alebo čo moooozno by som to pochopila ale to skrývanie má desí. Už si nahováram že len čaká kedy idem z domu preč aby si dal, viem že to tak nieje ale pár x sa to stalo a to mi stačí k podozrievaniu. Keď mu to teraz poviem zas bude hádka ako hrom že ho sledujem a preháňam, on zľahčuje ja preháňam 😟 taký dobrý muž to je do kelu a takéto problémy riešiť nikdy by mi to nenapadlo...

andrejka1974
2. feb 2021

Ja si myslim ze vie co by od teba nasledovalo tak radsej si da tajne

autor
2. feb 2021

@karpina no keď si dá to pivo tvrdé necítim, pivo to prerazí. A tvrdé len tak si nedá, to by bolo okate. Nemám silu dávať také ultimáta že buď to alebo odchádzam lebo viem že odísť s deťmi teraz nemôžem, skúsim kľudný rozhovor ale už vidím reakciu. Máš s tým skúsenosť? Viem že ma vie oklamať, na to som už prišla a preto ho stále sledujem, je mi z toho celého zle.

queen_mary
2. feb 2021

@andrejka1974 mne to tak tiez pride. Preto si vzdy s muzom dam pohar vinka a ja a taketo veci aspon nemusim riesit 😅 autorka by sa mala asi hodit do kludu, upustit od vycitiek smerom k partnerovi, ale v tichosti adpon mesiac sledovat situaciu, mnozstvo alkoholu co ubuda z tajnych zasob a potom pripadne riesit napriamo v klude s partnerom.

baccio
2. feb 2021

Mne to nepríde také strašné ako to tu viaceré popisujú....skôr si myslím že to robí tak preto lebo si mu možno neprimerane vyčítala niečo čo za to nestalo.A chlapi veľakrát aby mali pokoj od hádok radšej zvolia takúto nešťastnú stratégiu. Skôr by si mala dať pozor aby si nebola Ty dôvodom aby si potajme viac nalieval....neber to ako vycitku..alebo žeby bola niečo tvoja vina to nie....ale možno hádky kôli tomu čo ani nieje problém by mohli viesť k problému.My s manželom sme si spoločne občas dali nejaké vínko alebo dzin ...a že pije pivo keď pracuje doma či v izbe mi vôbec nevadí.Tvrde si dá väčšinou ak niekto príde na návštevu alebo sme mi niekde. A ak by si raz za mesiac dal len tak doma jeden to by som neriešila.

vroni
2. feb 2021

Mne to pripadá, že problém máš ty a nie tvoj muž. Nalial si po troch týždňoch? No wow, to je pomaly finálna fáza ťažkého alkoholizmu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Nechá alkohol stat, v spoločnosti odmietne, že ma dosť, no fakt, totálny alkoholik. Alebo chlap, čo ma z času na čas chuť na pohárik (jeden, nie fľašu), ale žije s alkoholovym senzorom, tak si radšej sa "tajne"... Vyložila by som fľaše na voľné dostupné miesto a povedala, že mi lezie na nervy, keď si ako ozrala ulieva na tajnása kdesi v kúte, nech si naleje ako človek a vychutnáva. A možno aj po ocku sledovala, koľko toho vypije, ale rozhodne nijako nekomentovala.

ivca88
2. feb 2021

To že to robí sám a tajne, to je problém. A že ešte dolieva, aby klamal..

My si s mužom koľko krát aj cez týždeň dáme víno, alebo on koňak. Ale sme spolu - napr. varíme a preberáme ako bolo v práci.
Ale ten spôsob, akým to robí tvoj muž, to je naozaj zvláštne.
Dospelý chlap a takto sa schováva, asi vie že má problém ...

karpina
2. feb 2021

Ak má potrebu skrývať svoje popíjanie, je jasné, že si sám uvedomuje, že to nie je s ním v poriadku. Skrýval to ešte pred tým, než si na to vôbec prišla a našla prázdne flaše. Takže si nemyslím, že to skrýva preto, lebo by si urobila scénu, ako tu bolo vyššie spomenuté. Nemám priamu skúsenosť vo svojej rodine, ale v tesnom okolí áno. Moja velmi blízka kamarátka mala podobný problém. Už sú od seba a on je na tom dosť biedne. Poznám viac takýchto prípadov, čo nie je zvláštne, alkoholizmus sa vyskytuje v našom okolí ovela viac, ako by sme mohli tušiť.

elizabet173
2. feb 2021

Ako to bolo u vas pred tym, ako si ho zacala skedovat a urobila cirkus? Bolo bezne, ze ste si sem tam vecer naliali pohar vina? Alebo dali poharik niecoho tvrdeho? Aky mas ty postoj k alkoholu? Das si obcas alebo si abstinent? Ten cirkus bol velmi zkym krokom, viac by bol pomohol uprimny rozhovor s tym, ze ak ma chut, nech si naleje, ale nech to nerobi tajne. Moj vyse 70 rocny ujo si da kazdy den poharik tvrdeho, niekedy aj viac, nikdy ho nikto nevidel v podnapitom stave, ale nie kazdy to vie ustrazit

ivca88
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jajajaja2
2. feb 2021

@vroni presne tomuto sa hovori zlahcovanie poblemu. Nikde nikomu nepomohlo problem zlahcovat. Viem co znamena ked niekto tajne pije. Nie ja, ale velmi blizka osoba. Nikdy predomnou, vzdy zasadne sam. Skryval sa, klamal, a nakoniec sme aj tak boli blazni mi okolo...

Bohuzial je to alkoholizmus. Alkohol je droga. Je to zlo akceptovane spolocnostou. Alkohol by nemal byt dostupny a opity ludia by mali byt nie stredobodom pozornosti, ale ich odpadom. A vety: vsak len jedno pivo, vino, poharik "Vsak vies na kludnejsie : spanie, hranie, sr*nie" - dopln podla nalady.

Pije sa vsade. Doma, v praci, vo volnom case. Opakujem: je to spolocensky akceptovane!!! Velmi zleeeeeee 😔

negymama
2. feb 2021

tak zalezi na tom, co je pricina a co je nasledok. Autorka pise ze nasla poschoovane flase a AZ potom urobila cirkus. cirkus samozrejme nie je spravna reakcia...ale on to nezacal schovavat na zaklade cirkusu, ale uz predym tajil. takze nejaky problem v nom bude.

elizabet173
2. feb 2021

@ivca88 ja si myslim, ze ziaden extrem nie je dobry, no uvidime, co odpovie. Tazko bez toho posudit, ci je zakriknuty a skryva to preto, lebo vie, ze by nasledoval cirkus alebo je to zacinajuca sa zavislost.

elizabet173
2. feb 2021

@negymama to mas pravdu, ze cirkus urobila na zaklade poschovavanych flasi. Len ak je ona zarytym abstinentom, zhadzuje vsade kazdeho, kto si da poharik, moze aj z toho vyplyvat jeho spravanie. Ale to su len domnienky. Tiez by som ale na jej mieste mala strach.

thewitch
2. feb 2021

Treba si s manželom sadnúť, porozprávať sa. Možno ho niečo mrzí alebo už tiež mu ide na nervy že nikam s kamarátmi na pivko nemôže ísť sadnúť alebo corona celkovo a bojí sa čo bude, ty možno ani netušíš ale niečo ho môže žrať a na ukludnenie si dá panáka. Spýtaj sa ho na dôvody, chlapi sú väčšinou tvrdohlaví a nepovedia ti hneď ale nehnevaj sa naňho ak ti hneď nič nepovie, daj mu čas a možno ti sám od seba raz v kľude v posteli povie že prečo to robí. Treba ho vypočuť nielen my ženy sa môžme sťažovať. 🙂 Chyba je len že pije potajme, nech si naleje otvorene pred tebou alebo nech sa ťa spýta či si môže dať. Kým naozaj dennodenne nepije tak alkoholik nieje ale ak to bude viac a viac a nebude sa toho vedieť vzdať, vtedy už treba niečo robiť. Pivko si dá aj môj priateľ k filmu alebo tak, pred pár dňami si dal trosku rumu po naozaj dlhej dobe hádam odvtedy ako znovu zavreli krčmy aj to iba online s kamarátom sa podebatovali pri pivku a rume. 🙂 Len citlivo naňho, nekrič hneď 🙂

elizabet173
2. feb 2021

@jajajaja2 ides trochu do extremu, mame doma litre alkoholu, nie zasoby, aby sme mali co pit, ale vela druhov, za cely minuly tyzden sme si dali s partnerom v piatok vecer po pohariku a v nedelu vecer tiez. A takto je to roky, ani jeden z nas nikdy nebol napity, ani ziaden z nasich rodicov a tiez neboli abstinenti.

vroni
2. feb 2021

@jajajaja2, a tomuto sa hovorí robiť z komára somara. Iste, ak niekto tajne popíja, je tam niečo zle. Otázka je, či je to jeho tendencia k alkoholizmu alebo len snaha vyhnúť sa diskusii s partnerom na tému alkohol. A áno, poznám aj ženu, ktorá spravila svojej matke škandál, lebo sa dozvedela, že si dala u susedy panáka vodky. A ešte bola na to hrdá, ako hrdinsky zabránila matke stať sa alkoholickou (viem to priamo od nej a áno, naozaj išlo o ten jeden jednorazový panák). Takže skutočne je ťažko posúdiť, či je to tak ci onak. Ale veľmi zhruba je alkoholizmus neschopnosť odolať lakaniu alkoholu. A tomu nechá ie nedopiteho pohára ci odmietnutie ďalšieho nezodpovedá. Aj alkoholik však môže byť vynikajúci herec, ktorý to zahrá. Len je to veľmi, veľmi neobvyklé.
Dávať rovnitko medzi pitie alkoholu a alkoholizmus ukazuje akurát tak problém v hlave autora takéhoto názoru.

hapkova
2. feb 2021

Tu je tazko opvedat ako to ozaj je. Je vidno, ze ta to moc trapi, no nevieme, ci to aj neprikraslujes a nesnazis sa z neho toho alkoolika spravit. To mnozstvo co vravis, podla mna nenaznacuje, ze by mal sklony k alkoholizmu, su to zanedbatelne mnozstva a aj to, ze dolial do flase. Proste vedel, ze by si aj za ten stamprlik nadavala. To je ale len moja dedukcia, vravim tazko vyvodit zaver, ked nevieme presne ako to je

mpg
2. feb 2021

Ja by som povedala, že muž by chcel niekedy niečo aj vypiť a keď vie, že manželka sa bude rozčuľovať, chce vyzerať pred ňou dobre a v podstate klame, že nepije.
Je to teraz neprehľadné, či to čo pije je viac ako by malo byť alebo ešte môže byť.

juliet86
2. feb 2021

otazka. ma v rodine alkoholikov? citala si si steanku zachytka.sk ?

janickacrazy
2. feb 2021

Ak pije tajné, je to problém. Väčšinou takto tajné pijú ženy a muži väčšinou chlastaju verejne v krčme. Bohužiaľ poznám osobne jedného muža, ktorý roky takto tajné popíja a nedokáže prestať. Inak je to milý, úžasný, obľúbený človek. O jeho probléme vie len najbližšia rodina. Do krčmy nechodí vôbec. Žiaľ prepil si zdravie. Začalo to tak ako opisujes. Skús sa poradiť sama s odborníkmi, lebo tu rozhovor nepomôže, on ti sľúbi čokoľvek.

autor
2. feb 2021

Ďakujem za názory. Ja niesom abstinent na oslave a tak si kľudne niečo málo dám, ale mám malé deti nemôžem si dovoliť sa opiť ako chlapi že popustiť uzdu. Fľaše máme vyložené, to že z nich ubudlo som nevidela bežné z nich nepijem až kým som ich nenašla schované plus k tomu to čo si sám kúpil, odvtedy to sledujem. On si totiž väčšinou kúpil to ťažko odsledujem, v lete a jeseni to bolo tuším horšie pil aj viac piva a aj viac toho schovaného lebo robil vonku maximálne som vytkla že smrdí po pive, tvrdé som nevedela, teraz sme vnútri možno preto pije menej nemá toľko šancí ja neviem. V rodine toho majú veľa a to mi naštartovalo kontrolky, viem čo to dokáže napáchať postupne nenápadne. A asi byi to ani nebolo divne keby sa neschovaval, tak len domýšľam či si dal poldeci, či pol fľaše 🙄 na jednej strane sa píše že keď to na ňom nieje vidno nieje to problém na druhej že už má vytrenovanu hladinku preto to s ním nič nerobí

autor
2. feb 2021

A že som hneď prchko napísala že od neho teraz nemôžem a nechcem odísť to len preto, lebo som tu na MK čítala podobne príbehy a každá druhá odpoveď hneď odíď od neho, uteč, zbaľ deti je to alkoholik bude to horšie začne vás biť, prepije majetok, hneď pri prvom náznaku väčšina žien radi odísť. Tak aby som sa vyhla týmto radám rovno som napísala že sa odísť nechystám. To by prišlo na rad až v najkrajnejsom prípade kvôli deťom, zatiaľ určite nie.