Odpojenie od umelého dýchania

luciannka83
22. jan 2017

Dobry vecer. Prosim mate niekto skusenost, alebo viete ako to funguje? Babka ma obojstranny zapal pluc spojeny s parkynsonom, co jeje zuzuje dychacie cesty. Zatial je napojena na umelu ventilaciu a uvedena do umeleho spanku. Mozu ju v nemocnici odpojit od umelej ventilacie ked je pravdepodobnost, ze nebude dychat sama? Ak by ju odpojili a nevedela by sa nadychnut, tak ju musia znova zaintubovat, alebo ju mozu nechat tak umriet. Prosim o zdrzanie sa reakcii typu, opytajte sa lekara. Ake su postupy, neviete?

janinah
22. jan 2017

Musia ju znova zaintubovať.

klaudise
22. jan 2017

@luciannka83 áno, môžu ju odpojiť, aby skúsili, ako to zvládnu jej pľúca, ako reaguje na liečbu.

kamajka
22. jan 2017

@luciannka83 nie som ziaden odbornik na tuto temu..ale je to asi tak nejako, ze lekari sleduju stav pacienta na umelej ventilacii da sa povedat neustale, ked je stav relativne dobry, skusia znizit davky sedativ ktorymi sa pacient udrziava v umelom spanku...ak reaguje dobre, budu sa snazit ho prebudzat a odpojit...nie je to tak ze pacienta len tak odintubuju bum bac..robi sa to postupne..podla stavu pacienta..pokial by pacienta aj odpojili, dychal by sam a znova sa mu pohorsilo, tak ho znova zaintubuju..urcite ho nenechaju zomriet len tak...
moja skusenost....

bombonka
22. jan 2017

U nás je odpojenie od prístrojov možné len v prípade ak nastala klinická smrť. Za iných okolností nie.

marlenka222
22. jan 2017

Sama píšete, že je predpoklad, že po odpojení od prístrojov nebude dýchať sama. Vy sa podpíšete, že lekár môže vykonať odpojenie, pokiaľ sami lekári vedia, čo bude momentálne nasledovať?

luciannka83
autor
22. jan 2017

@klaudise
@kamajka a neviete, ak su podavane atb vnutrozilovo, tak po dobrati atb su pluca vylie ene, ci sa dava este nejaka doplnujuca liecba? A ako dlho ju mozu nechat zaintubovanu?

luciannka83
autor
22. jan 2017

@marlenka222 oni budu pytat duhlas na odpojenie od ventilacie, ci suhlas, ze ak nastane zastava dychania tak aby neintubovali. Lebo maju to zajtra riesit, a nevieme co mame cakat.

kamajka
22. jan 2017

@luciannka83 moze dostavat atb vnutrozilovo, tie vsak mozu a nemusia zabrat...to tazko takto povedat... Ak by nezabrali, nozu skusit ine atb alebo kombinaciu viacerych atb...a ci bude potrebovat dalsiu liecbu to ani lekari urcite teraz nevedia... Kolko ma starka rokov? Tam ak je vyssi vek velmi by som si nerobila nadeje, nechcem strasit ale mne umrel ocko v maji ako 54 rocny... Drzte sa zelam starkej aby to zvladla a aby sa vyliecila.

luciannka83
autor
22. jan 2017

@kamajka 83 berieme to realne, len chceme aby odisla co najhumannesie.

rrybka
22. jan 2017

No nasho starkeho odpojili lebo uz zil dlhsie ako predpokladali a drzal jisku..tak pockali kym odideme domov a do hodiny nam volali ze ci ho mozu odpojit bo aj tak ss len trapi.mama v tom soku suhlasila.len to mohli ked sme tam boli a nie ked odideme..

leeenka26
22. jan 2017

@luciannka83 ak je vazny predpoklad ze stav je nezvratny a vycerpali sa vsetky moznosti nemusia ozivovat za kazdu cenu. Takuto mam skusenost ja.

bombonka
22. jan 2017

@rrybka prepáč, ale tomuto neverím

luciannka83
autor
22. jan 2017

Dakujem za odpovede.

tova
23. jan 2017

@luciannka83 neverim im, 70+r. dedko mi zomrel pocas noci v nemocici isiel vecer len so zlomenym klbom, na druhy den mali byt vysetrenia a len oznamili ze skusili v noci operovat, dehydrovaneho, pacient neprezil. v takom veku tazko sa to povie ale dohadzuju hrobarom. Ja by som nepodpisovala aby uz neozivovali, nech ozivuju kym telo vladze, v takom veku zo zapalom pluc sa teraz liecila aj kralovna Alzbeta pocas Vianoc a uz chodi po kostoloch dnes, aj president Busch atd. vypiplat sa da aj do 90ky. v takom veku potrva aj mesiac sa z toho dostat ale je len na rodine a dr. ako tazko pritlacia.

klaudise
23. jan 2017

@luciannka83 moja osobná skúsenosť je tiež taká, že vnutrozilovo nezabrali atb, pokiaľ viem, je zákonom stanovená lehota, koľko môžu držať v umelom spánku, potom začnú postupne prebúdzať, aby zistili stav pacienta, často sa však stane, že lekári zistia, že sa to zvrátiť nedá a vtedy ani umelá pľúcna ventilácia nepomôže. Poviem to tak, že kým je človek v umelom spánku, zomrieť nemôže, najprv ho z neho musia prebudiť.

luciannka83
autor
23. jan 2017

@klaudise cize by ju najprv prebrali a tak nechali pri vedomi zadusit?

klaudise
23. jan 2017

@luciannka83 ach jaj, nie tak drasticky. Preberali by ju postupne a nechali normálne na prístrojoch dýchať, lenže niekedy ani tie prístroje nepomôžu, tak som to myslela. Môj známy bol na umelej pľúcnej ventilácii a aj tak zomrel po prebratí, zlyhal mu krvný obeh 😢

aber
23. jan 2017

@luciannka83 u nás takto ,ten kto je na UM,je udržiavaný umelo,je v tvrdom režime,čiže liekmi,dostáva intravenoznu terapiu,do žily lieky ktoré ju udrziavaju v UM,odpaja sa tak,že postupne sa znižujú dávky a pacient sa sám preberá,je stále zaintubovany,stroj prepnu na spontánny režim,čiže pacient dýcha sám,keby sa nenadychol sám,začne alarmovat,extubuju až keď ťažkosti pominú

katriona1
23. jan 2017

@tova máš velmi zvláštní názory, pokud vím tak královna Alžběta neležela v bezvědomí a napojená na plicní ventilaci, to se nedá porovnávat, pracuji hlavně u starých lidí a vždy se resuscituje, třeba i 90-lety, i když je dopředu jasné, že výsledek dobrý nebude, tak nikdy se na nikoho nedíváme, ale něco děláme, za ty roky můžu říct, že tyto resuscitace jsou úspěšné tak na pár dní/týdnů, můžete na lékaře tlačit jak chcete, ale oni neumí dělat zázraky, a já osobně bych nechtěla žít x let napojená na přístrojích a piplaná
@luciannka83 je velmi nepravděpodobné, že by dobratí jedněch ATB byly plíce vyléčené, tot jsou komplikované záležitosti a už to, že je na plicní ventilaci, je další komplkace, většinou se dávají i kombinace více ATB najednou a léčba trvá několik týdnů, vůbec se nemusíte bát, že by jí jen tak odpojili a nechali tak, v tom umělém spánku nemůže být věčně, oni jí budou postupně snižovat množství medikamentů, které jí udržují ve spánku a budou sledovat jestli se probere a bude dýchat sama, když dýchat nebude tak jí napojí spátky, navíc plno pacientů se už spátky neprobudí, tak přeji hodně štěstí at to proběhne co nejlépe

aber
23. jan 2017

@luciannka83 odpaja sa až nastane mozgová smrť,skôr nie,mozog neprejavuje žiadnu činnosť

luciannka83
autor
23. jan 2017

@katriona1 dakujem za reakciu. Som troska kludnejsia.

tova
23. jan 2017

@katriona1 tak ta sklamem, viem ze aj Alzbeta mala zapal pluc, ale napr. byv. president Bush je prave v nemocnici na zapal pluc a bol par dni na ventilacii. spolu je tam 10 dni, uz je z toho von ale nadalej v nemocnici, rozprava, hybe sa, coskoro pojde domov. a to ma 92r. Kde pracujes v sk nemocnici? tam starostlivost o 70+r. je troche ina.

tetabetka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tova
19. dec 2018

@rrybka ravnaky pripad u nas v rodine, kto neveri nezazil...

tova
19. dec 2018

@luciannka83 ako to dopadlo? neiem preco mi tato temo teraz vyskocila ked je z r. 2017

luciannka83
autor
19. dec 2018

@tova babka minuleho roku vo february zomrela. To ako to prebehlo sa nikdy nedozviete, lebo zomrela v noci sama na izbe. Vraj prestala dychat....

tova
22. dec 2018

@luciannka83 je mi luto, cize par dni ako si zalozila prispevok.

dominik567
16. feb 2021

Dobrý deň chcel by som informovať ... Môj otec ma 46 rokou má zápal pľúc a je napojený na ventiláciu . Dostane sa toho ... ?

luciannka83
autor
17. feb 2021

@dominik567 je este relativne mlady. Šanca, ze sa z toho dostane tam je. Drzim vam palce🤞🤞.

dominik567
17. feb 2021

@luciannka83 ďakujem veľmi pekne modlíme sa aj mi všetci nech sa stoho dostane