Novorodenec a návšteva našich rodičov

nikuska412
28. feb 2023

Ahojte, ja neviem či som paranoidná alebo čo, tak som sa sem prišla poradiť.
Mame doma novorodenca, kľudného, väčšinu času spinka, plače len keď chce papať alebo potrebuje prebaliť, vacsinou ho utíšim do 5 minút..
Samozrejme dvom návštevám sme sa nevyhli a chodia tu dosť často - moji a manželovi rodičia.
Keď prídu manželovi rodičia, mala pokračuje vo svojom režime, je kludna ako vždy, napapa sa, prebalíme a spinka.
Keď prídu moji rodičia, je nepokojná, plače, nechce spinkať (dnes bola hore 2 hodiny vkuse), grgá sa jej - ako keby nám niekto vymenil dieťa. Samozrejme oni ju nechcú varovať, keď plače, tak ja tu potom s ňou lietam po byte a po ich návšteve som maximálne unavená. Oni potom sedia ako 5 korún - ticho, bez slov, lebo plače.
Stalo sa to niekomu z Vás ? Čo mám robiť ?

kiki68
28. feb 2023

@nikuska412 nic, proste dieta place a hotovo. Povedz im, ze nemusia tak casto chodit, ze mala je umrncana alebo tak. Ale nejak to cello neries. Kym nechcu somariny riesit, tak ok

nique
28. feb 2023

Áno, poznám to. Ale úprimne, dieťa nevie, kto prišiel. Ty áno. Ja som bola pri mojej rodine úplne v pohode, tak aj obe moje bábätka. Pri svokre som znervóznela. To iste moje deti. Trvalo to aj neskor. A nebolo to vedome. Len teraz si to uz viem priznať.

katica06
28. feb 2023

@nique presne takto bolo aj u nás

anavixy
28. feb 2023

@nique uplne skvele si to napisala, presne… moja dcera tiez spustila najvacsi plac ked prisiel ten najmudrejsi co presne vedel preco place, lebo ved zla matka… u mna to teda vedome bolo ale urcite to presne tak funguje aj podvedome 👌

andreatytler
28. feb 2023

@nikuska412 Sranda, ze tak na nich reaguje. Neviem co poradit. Tvoji rodicia sa spravaju nejak inak k nej ako svokrovci? Odpozorovala si nieco co by dcere vadilo na ich spravani? Mozno sa oni citia trapne a nevedia co robit. Nechcu ist prec aby to nevyznelo ze prisli, rozplakali dieta a odisli. A mozno by aj radi obmadzili navstevy len ta nechcu urazit. Cokolvek im povies, len im preboha nepovedz ze dieta place len pri nich a pri svatovcoch je dieta kludne.😀

nikuska412
autor
28. feb 2023

@andreatytler no oni ju berú na ruky len keď je ticho = keď spí. Lebo sa boja. Aj to len v perinke.. Lebo sa ju boja chytať. Tak si ju len fotia a pozerajú na ňu. Nechodia často, boli tu 3x dokopy. Ale po dnešnej návšteve asi tak skoro neprídu…

Svokrovci s ňou “komunikujú” aj keď plače ,aj keď je hore. Keď príde svokra, tak ja mám voľno a čas pre seba, lebo ona si ju sama prebalí, nakŕmi, keď poviem, že je čas, pobehá s ňou po byte, pasie s ňou koníky.

To sú úplne odlišné svety.
Samozrejme, že som mojim rodičom nič nepovedala, len som z toho potom po ich odchode na nervy, lebo mi puká srdce ako malá plače a je nepokojná. Všimol si to aj manžel a tiež je z toho taký prekvapený. Mne to je aj ľúto, že tak reaguje keď prídu zrovna oni, ale ja neviem čo robiť, aby sa to nedialo.

mikadooo
28. feb 2023

@nikuska412 môže to byť tvojou nervozitou, ale aj nejakou úplnou banalitou, napríklad jedno moje dieťa revalo keď videlo bradu (zistili sme až o dosť neskôr, pri jednom ujovi proste akoby sa bálo, stále nalepené na mne, prsty zakvačla do mňa kŕčovito, že to bolo jasné, vydedukovali sme až po Mikulášovi, že to bude bradou 🤷 🙂. Môže vadiť aj napríklad voňavka, ja neviem, kučeravé vlasy, tón hlasu, čert vie... A môže to byť jednoducho len blbá náhoda. Pri tak malom babatenku sa to žiaľ nedozvieš. Skúste ísť von - kočíkovať, alebo čo, proste skúsiť iný spôsob ako sedieť v obývačke na gauči. Ja si myslím, že časom to bude lepšie. Čo sa týka varovania, nuž v tomto štádiu by som im dieťa varovať určite nenechávala. Po pol roku už môže byť situácia úplne iná 😉 (či potrebuješ varovať novorodenca? V toom prípade svokrovci, alebo manžel 🤷🤷🤷).

neznamaznama
28. feb 2023

@nikuska412 vieš, ak si ty náhodu nervózna zo svojich rodičov, dieťa to cíti a plače. Ak sú tvoji rodičia nervózny, dieťa to cíti a plače. (Znie to divne, ale je to tak). Ale tiež môže tvojej malej vadiť ich vôňa, farby oblečenia alebo už to spomínaná brada. Keď sa zamyslíte, možno nájdete príčinu, prečo je malá nepokojna a možno nie a
možno to postupne prejde samé.

andreatytler
28. feb 2023

@nikuska412 Zaujimave... ani tvoja mama sa ju nesnazi upokojit ked place? Ak fakt nic, len tam sedia a pozeraju na teba ako sa ju snazis ukludnit, tak by som ich asi nabuduce poslala slusne prec. Ale otoc to tak akoze im robis sluzbu. Nieco v tom zmysle ze: "mami, oci viem ze vam to musi drasat usi a srdcia pocuvat vnucku takto plakat, chodte uz dnes radsje domov a oddychnite si".

nikuska412
autor
28. feb 2023

@andreatytler nie, oni ju chcú len keď je ticho , inak ju nezoberú.
Ale máte pravdu, som z nich nervózna. Lebo sedia tu aj 4 hodiny, aby videli malú chvíľu hore, nech si ju odfotia. A ja ich tu obskakujem.

andreatytler
28. feb 2023

@nikuska412 4 hodiny?? no pana. Treba poslat slusne prec. Urcite. Rodicia nerodicia, zivot s novorodencom je vylmi vycerpavajuci na to aby ti ho niekto este viac komlikoval.
Alebo nech pridu spolu so svokrovcami, vtedy budu vidiet ze ako spravne s babatkom fungovat a nieco od nich odkukaju.

tanyag
28. feb 2023

Počkaj, keď bude väčšie, aká budeš unavená 😁

renab
28. feb 2023

Ak dobre spava v kociku, tak by som im ju nabalila a nech idu von. A ja by som si doms oddychla.

lucitta9
28. feb 2023

@nikuska412 4 hodiny??? Fuu, tak to je pridlho ked mas na starosti novorodenca. Treba sa s nimi porozpravat - ze si unavena, chces si pospat. Ved s rodicmi sa snad da otvorene bavit.
Mne takto zvykla tiez svokra prist aj na niekolko hodin. Raz ked spala mala, zaspala som na gauci aj ja, hned vedla svokry. Tak jej to aj samej doplo 😉 casom bolo fajn ze chodila, zobrala malu pokocikovat a ja som si oddychla.

guiseppinka
28. feb 2023

tak mas dovod - si nervozna z rodicov a mala je nervozna z teba... a preco ich obskakujes? u nas bezna "navsteva" - rodina, kamoska, ktora je u nas x-krat tyzdenne sa obsluhuju sami... kazdy vie, co kde najde, ak chce niekto kavu, tak si ju bud spravi alebo povie a spravim... ale navstevy neobskakujem... opytam sa raz a potom ak chcu, tak sa musia ozvat (u takych, ktori tu nie su casto). u nikoho mi to nevadi, iba u svokry, lebo ta mi otvara komplet vsetko,pritom roky drzim veci na jednom mieste...

a spiace dieta by som nikomu na ruky nedala. ked spi, ma spat...

miskamichalka
28. feb 2023

Mňa narodenie syna naučilo povedať ľuďom NIE bez ohľadu na ich rodinný status. Naučte sa to aj vy. Neprispôsobujte sa iným. To oni sa majú prispôsobiť vám pri malom bábätku.

evica17
28. feb 2023

Neviem ako ďaleko bývajú rodičia, ale keby im povieš cca kedy mala vstane,nech prídu vtedy ? S našimi tak fungujeme,vždy sa spýtajú kedy vstanú by mohli prísť,lebo chápu že keď deti spali, tak aj my oddychujem,cvičíme alebo robíme veci čo popri deťoch sa nedá moc (muž si niečo upratuje v dielni a ja buď varím alebo sijem). A svokra tá keď raz za čas príde,tak príde total.nevhod,bez ozvania, akurát keď deti uspime a teda oddych je fuč a sme s mužom vyflusnuty večer, a to ona čaká a keď deti vstanú tak je tu chvíľu a už uteká,že aby dlho nebola, že musí ísť čosi robiť a tak. Čiže dve hodky s mužom keca a čaká na deti a s deťmi 15 minút a musí domov už.

katkami123
28. feb 2023

@tanyag
To čo je za trápny akože “motivujúci” komentár. Ako každá matka, aj ona si nájde časom systém a bude iba lepšie, dieťa bude čoraz samostatnejšie.

@nikuska412
Buď rada aspoň za tu svokru, ze si oddýchnes. Už si dospela, rodicom treba tiež povedať, slusne a priamo, že 4h návšteva je na teba veľa. Ja mám dvojičky a nik mi takto nepríde pomôcť ak nerátam pomoc od manžela, keď príde z prace, takze ti tu svokru trochu závidím. Možno sa s nou budú vedieť rodicia vyhrať, keď bude staršia. Len aj tvojou chybou je, že sa nevieš ozvať a povedať rodicom, ze viac by si uvítala, keby ti s niečim priamo pomohli. Ty už obskakujes malé dieťa, nemôžeš aj ich zakazdym.

tanyag
28. feb 2023

@katkami123
Ak ťa trápi môj koment, tak roluj ďalej...dieťa bude samostatné až o niekoľko rokov, príde obdobie vzdoru, separačná úskosť, nočné desy atď. čo ju mám motivovať? veď to je realita...ešte pekne dlho bude unavená, vyčerpaná...nech sa na to pripraví...

ku_uk
28. feb 2023

@tanyag to, že to bol tvoj prípad, neznamená, že to je aj u inCh takto. Ja mám 2 ročného, áno má všetko, čo spomínaš od vzdoru po nočný des a separacnu úzkosť ale furt je to lepšie a ľahšie, ako starostlivosť o novorodenca. Novorodenec sa bez ruk matky nepohne ani na krok, 2rocny chodi, behá, vie sa hrať, napije sa sám, dokáže zjesť niečo aj sám abtak ďalej a tak ďalej. Aj keď na neho treba dávať pozor oproti novorodencovi je to podľa mna nič 😊

basska_b
1. mar 2023

Ty si nervozna a ono to citi. Mne raz dosla svokra pomahat v 6nedeli na 2 tyzdne. Nikomu neodporucam... taka som z nej bola nervozna, ze dovi 🤦‍♀️ prve 4 dni akoby nam niekto vymenil dieta, nespalo, vrieskalo... potom som si to uvedomila a snazila som sa zmenit postoj a zlepsilo sa to. Pamatam si taku epizodku, ze sme si povedali, ze budeme robit babovku, ona zacala citat recept: potrebujeme muku, vajcia, cukor... lietala som po kuchyni ako fretka a vsetko vylozila na pult. Ona to slavnostne zamiesala, dala do formy a potom sa jej este nelubil nozik, ktory som vybrala na jej krajanie. Alebo ked sme sli na prechadzku s kocikom - ja nastupena a ona sa 20x po nieco vratila, nohavice asi troje prezliekla... su to hovadiny, ald hormony robili svoje

eva8
1. mar 2023

Samozrejme, že keď tvoji rodičia vyrušia spiace dieťa bránim na ruky, tak sa rozplace. Potom je unavené a nervózne. Pritom cíti neistotu starých rodičov, následne tvoju nervozitu, je zmätene, nemá oporu, istotu. Tak plače.

Nech dieťatko tvoji rodičia nerušia, nefotila. Jednu návštevu to zvládnu. A uvidite. Na ruky v perinke nech ju vášmu až po prebudení.

ada12345
1. mar 2023

Naco u vas sedia 4 hodiny nech si ju odfotia?? Vsak im posielaj pravidelne fotky a nemusia u teba tolko sediet kvoli fotke. Zavolaj ich v takom case ked bude dieta hore alebo chodte spolu na prechadzku.

katkami123
2. mar 2023

@tanyag
Mám 3 deti a ani pri jednom nepoznám nočné desy ani separačnú úzkosť. Niektoré matky by už mohli prestať konečne zveličovať. To ako mne na novorodeneckom, keď s dvojičky narodili, behala tiež jedna strašne múdra protivná sestrička rozpravat ako ma ešte “naučia po kostole hvízdať”, tak sa jej ta predpoveď vôbec nesplnila. Mám do teraz ešte lepšiu materskú ako pri jednej dcérke. Niektoré zeny by mali za chvíľu asi cely jazyk rozkusany, keby si do neho mali zahryznúť zakazdym, keď chcú povedať niečo zlé.

tanyag
2. mar 2023

@katkami123
Veď ja to autorke neprajem, ja som to tiež nezažila...ale stačí si prečítať diskusie na MK. Koľko žien plače, že nevládzu a sú unavené, vyčerpané...veď ja som to myslela tak, že to je bežné...normálne...prirodzené...prečo hneď za mojím komentom musíte hľadať len tie negatívne vecí?.To akokeby mi dcéra povedala, že je unavená z toľkého učenia...tiež by som jej povedala, že ešte len unavená budeš, keď pôjdeš na strednú/vysokú.
Môj koment bol myslený tak, že ak to teraz nedáva, sitháciu ktorú má, že môžu prísť horšie....nič viac a nič.menej som tým nemyslela...myslím, že niektoré ženské tu napísali oveľa horšie vecí ale nikto sa do nich neobúva...

nikuska412
autor
2. mar 2023

@tanyag ja nie som unavená a vyčerpaná zo starostlivosti o malú, ale z návštevy mojich rodičov.. a to je veľký rozdiel 🙂

tanyag
2. mar 2023

@nikuska412 V poriadku, beriem...ja som to pochopila z tvojho príspevku tak, že si unavená a vyčerpaná z utíšovania dieťaťa po návšteve...tak sa ospravedlňujem, ak som sa niekoho dotkla, nemyslela som to vôbec v zlom...

nikuska412
autor
2. mar 2023

@tanyag to je v poriadku, možno to tak z toho kontextu vyplývalo. Mna si sa nedotkla, len som chcela uviesť veci na pravú mieru. Ja som nastavena ( zatiaľ ) na extra trpezlivý a tolerantný režim 😀 avšak moja rodina už prekročila hranicu moju tolerantnosti..

tanyag
2. mar 2023

@nikuska412
Chápem, niekedy sa starým rodičom nedá vysvetliť...myslím, že viacere sme si tým prešli...tak prajem pevné nervy 🙂