Mám ísť bývať do malého mesta?

sonka_d
19. feb 2015

Byvame v BA uz dlho, ale sme z maleho mesta na zapadnom Slovensku. Manzel dlhodobo premysla nad tym vratit sa domov.. on si pracu najde, ja ale urcite nebudem mat pracu mojej kvalifikacie a doterajsej praxe.. deti by boli asi stastne, ale ja neviem...? Mate podobnu skusenost?

danieli
19. feb 2015

nuz na tuto otazku mozes poznat odpoved len ty sama, osobne som z maleho mesta, zijem tu a neviem si zas predstavit zivot v BA, mozno by som skusila dohodu s manzelom, kym su deticky mensie vyskusat, ak by ste neboli spokojni tak sa vratit, viem, ze sa to lahko pise a tazko a narocne sa stahuje, ale mozno by som len zo zvedavosti skusila, ved aj v BA clovek (aspon ja si to tak predstavujem 😀 oprav ma ak sa mylim) zije v urcitej mensej komunite-okruhu, kde ma pracu skolu skolku a sem tam vybehne dalej, akurat ma viac moznosti vybehnut za cimkolvek

ejka82
19. feb 2015

ja som napr. z dediny, ktorá síce má 5500 obyv. ale je to predsa dedina. 10 rokov som sa pokúšala žiť v NR a keď prišla otázka bývania - ani na chvíľu sme nezaváhali a vrátili sa späť na dedinu. Síce nie do mojej rodnej, táto je menšia, ale neviem si vynachváliť. Máme pokojný život a keď sa chceme ísť niekam zabaviť, no problem, autom sa dá dostať hocikam, príp. taxíky jazdia aj do "zapadákova" 🙂 a deti budú spokojné, neboj sa 🙂

libela
19. feb 2015

ja žijem v meste, ktoré má asi 3300 obyvateľov, a nevymenila by som to za žiadne iné bývanie. žila a pracovala som v meste, ktoré malo 18000 obyvateľov a bolo to pre mňa veľmi neosobné...

maria117
19. feb 2015

@sonka_d a ako daleko je to odBA? Mohla by si pripadne do BA dochadzat do prace?

miadi
19. feb 2015

ja som z BA zila som v 10milionovom Londyne aj v 30milionovom Mexico city 🙂 a usadila som sa na 21tisicovom mestecku v Kanade ..je to tu take farmville 🙂
Dobre je vsade kym si tam spokojna stastna skor je to o tom skym tam si ako kde si..
Pracovnych kulturnych aj socialnych prilezitosti je v mestach viac..ale vsetko ma svoje pre aj proti.
Autom sa da vsade dostat..v dome mas viac priestoru ako v byte aj sukromia..na zahrade si mozes pestovat kvety alebo zeleninu a deti sa mozu hrat vonku cele leto este su malicke nemusia travit cely den s tabletom 😀
Ked zijes mimo mesto tu zabavu si urobis vo svojom dome domace kino hry BBQ mozes si v lete opekat pozvat par ludi nemusis chodit do baru..este budes dake 2roky na materskej potom budes riesit pracu popripade mozes skusit nieco robit z domu..ste z maleho mesta takze asi vies posudit oboje.potom zase ked su deti vacsie skoly su lepsie vo velmo meste..najlepsie by bolo keby ste mohli byt prenajat a kupit dom ..tak by ste o nic neprisli vzdy by ste sa mohli o par rokov vratit spet popripade..

moni244
19. feb 2015

ja žijem v BA a keď prídem do rodného mini mestečka, ma to ubíja, nie je kde ísť, nič sa tam nedeje, ihriská katastrofa, proste ja som si zvykla na veľké mesto a do malého by som už nešla

janickacrazy
20. feb 2015

@sonka_d Ak máš ty v BA dobrú prácu, tak ja by som nešla preč. Prečo chce manžel odísť? Treba si spísať všetky pre a proti. Ja som bývala v meste 40.000 obyvateľov a v pohode, teraz som na dedine a stále si tu neviem zvyknúť, je tu total nuda a okrem prírody tu nie je kam ísť. No áno ešte tak do obchodu alebo do krčmy. Je tu síce aj detské ihrisko, ale chodíme tam len my so synom, lebo ostatní sú doma na dvore. Mne teda mesto chýba.

namornicka
20. feb 2015

@sonka_d Neurob takéto dlhodobé rozhodnutie ak nie si vnútorne presvedčená, že by si tak bola spokojná. Budeš si potom musieť nahovárať prečo to bolo dobré rozhodnutie a ako je to super pre deti a ako je manžel spokojný, ale stotožnená s tým nebudeš. Daj na intuíciu.

moonlight1210
20. feb 2015

@sonka_d a v okoli nie su uz ziadne ine vacsie mesta, kde by si uplatnenie nasla? za pracou mozes aj dochadzat (ak to nie je pridaleko).

co je vlastne problem? iba ta praca? alebo sa obavas aj niecoho iného?

sonka_d
autor
20. feb 2015

@moonlight1210 No ak po materskej nepridem spat do prace v mojej odbornosti, tak uz nebudem pre pracovny trh pouzitelna.. robila som specialistu a taku poziciu v mensich firmach nenajdem.. takze ani v mensom meste.. akoze mozem ist robit niekam asistentku, referentku, ale uz nebude cesta spat... takze kariera ukoncena... v danej odbornosti.. ako problem mi pride len ta praca.

ivett1
20. feb 2015

@sonka_d Ja som v Bratislave 25 rokov a bývam tu 21 rokov ...(fúha, to som už taká stará...) a ...vrátila by som sa hneď do rodného mesta...ale to je len môj osobný názor ...tak to cítim ja, je možné, že to súvisí s tým, že sa už nepotrebujem až tak realizovať v práci, takže by mi až tak nevadilo, žeby som nemala prácu mojej kvalifikácie a doterajšej praxe, už sa skôr zameriavam na deti a rozvíjam pomaly už zabudnuté koníčky😉 ...

PS: ale v podstate je mi jedno, kde bývam, lebo môj domov je tam, kde je moja vlastná rodina – moje deti a mm ...
lenže, ak by si ty nebola šťastná, tak o čom to je...? asi by trpela celá rodina, mama je predsa len tým človekom, ktorý drží rodinku pokope, nie? ... zasa nemyslím si, žeby si sa až tak musela obetovať, deti totiž budú šťastné hocikde a manžel, ten je asi šťastný s tebou, veď premýšľať o návrate môže aj tak...možno na dôchodok?...

namornicka
20. feb 2015

@sonka_d Veľmi záleží na tom ako je práca, respektíve tvoj profesionálny rast pre teba dôležitý. Na tieto otázky si musíš odpovedať sama. Pretože pre niekoho to môže byť "iba práca" a pre druhého "moje profesionálne uplatnenie. Niektoré baby si povedia že nepotrebujú pracovať pretože muž ich uživí a aj keby bolo treba tak zoberú hocičo. Niektoré pre nedostatok sebarealizácie trpia. V tomto sú ľudia veľmi rozdielni. Teraz keď máš maličké deti tak sa ti možno zdá práca trochu vzdialená realita, ale ten pocit, ak si rada pracovala, sa vráti.

sunshineka
20. feb 2015

@sonka_d ja by som nesla a to hlavne koli praci.byvame v malom meste,do prace dochadzam a tym padom mam uplne zabity cely den.kulturne vyzitie nula bodov,nakupy ma cim dalej tym viac rozculuju,lebo musim obehat niekolko obchodov,kym kupim,co chcem.rozhodla by som sa podla svojho vnutorneho pocitu.uz ked vahas,znamena to,ze s tou otazkou nie si vysporiadana.skus sa informovat o praci v tom meste a uvidis ako pochodis.zalezi aj na tom,ci si spolocensky clovek alebo ti staci presediet doma a sem tam ist niekam von.my prave uvazujeme o opaku.odist do Ba,lebo male mesta su zabijak.ak podnikas,kazdy ti zavidi,nepraje.proste hroza.

caoli
20. feb 2015

to je vsetko otazka, ktora sa v cloveku ukotvuje uz v detstve. niekomu pevnejsie, inemu menej. asi najcastejsie je to tak, ze ludia z mensich miest a dedin ziju vo vacsich mestach z racionalnych dovodov - praca, vzdelanie pre seba a deti, moznosti na volny cas… a ked pride isty vek, vrati sa intenzivnejsie tuzba vratit sa ku korenom. poznam velmi vela takych pripadov.
no a potom su ludia ako ja napriklad - moji rodicia sa do ba pristahovali v 18tich za studiom a tu ostali az do svojej smrti a nikdy, ani jedinykrat im nenapadlo odchadzat spat. moj otec, ako aktivny clovek az do vysokeho veku, pri obcasnych debatach na tuto temu dostaval husiu kozu pri predstave, ze by mal odist.
ja som sa v ba narodila. je to tu sice velka dedina, ale predsa len s mestskym sposob zivota. chodievame vela po Slovensku, najcerstvejsie mam v pamati munule leto vylet s dcerou do Banskej Štiavnice. Na treti den sme sa obe isli zblaznit od nudy, nebolo kam ist, nebolo co robit, co sme chceli, sme absolvovali za jeden a pol dna. v tom meste sa v najexponovanejsom letnom turistickom obdobi nic nedialo. absolutne nic. co vecer? jedine ak na pivo. najest sa slusne? sama pizzerka, sortiment jedal pizza, cernohor, vyprazany syr a gulas.
naopak, bola som v europskych velkomestach, bola som v Chicagu, Bostone, Mexico city a vsade tam som sa citila skvelo, vzdy sa mi prideleneho casu malilo, v kazdom z nich (mozno okrem toho MC) by som si vedela predstavit zit.
som toho nazoru, ze je treba posluchnut svoju prirodzenost a tuzbu. clovek by mal zit tam, kde ma srdce, lebo inak je z neho len polovica. nie som naivna, viem, co za problem je mat a udrzat si pracu. v tom pripade sa musime podriadit rozumu a zakonu prezitia. ale nechat si vzdy tu moznost co najcastejsie sa vracat tam, kde sme doma.