Jedlo na návšteve

28. sep 2022

Je tu diskusia o chystani jedla, ked pride navsteva. A ja sa spytam, to kazdu z vas tesi, ked pridete na navstevu a je tam plny stol jedla? Lebo ja to nemam rada. A vkuse to ponukanie, ved si daj, a aspon toto si daj. Na navstevu pridem pokecat a nie jest. A je mi aj dost neprijemne, ze zo slusnosti si musim zobrat a jest, lebo mi je luto, ze to chystali. Myslim taku 2 hodinovu navstevu a tam chlebicky, kolace, plno napojov. A ja mam ako ozaj rada kavu, suchy keksik, a cistu vodu.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2022

Asi to treba nechat na hostitelovi. Tebe nikto nekaze pre navstevu vypekat a chystat, ale Ty nemozes niekomu prikazat, aby nechystal. Ved ak na to nemas chut, tak nejedz nasilu.

doriiis
28. sep 2022

Ja neznasam navstevy tak vseobecne🤣🤣

0silvia0
28. sep 2022

Nie, nemam to rada ani ja. Neznasam jest u cudzich. Minule som si po 10tom ponuknuti zobrala chlebicek. Miesto masla tam bol nejaky taveny syr. Neznasam tavene syry, mala som co robit, aby som tu neprijemnu chut prezila.

zojazoja
28. sep 2022

ano, mna to teší. ja bych jedla vkuse. 🙂

83lenka83
28. sep 2022

Mna ti tiež otravuje ale naši priatelia nastavili latku tak isto, stoly sa prehybaju a ja si ich musím uctiť rovnako. Tych návštev zasa nemáme toľko aby som sa raz za čas neobetovala.

bronik89
28. sep 2022

ono to je aj u nas presne takto, ci uz svokra alebo moja mamina. to asi kedysi sa takto zvyklo robit a tento ZLOzvyk im zostal. podla mna to s obcerstvenim a jedlom absolutne netreba prehanat, menej je niekedy viac.

rik01lulaka
28. sep 2022

Tiež nechápem ten folklór, že treba mat nachystané to a to...keď príde kamoška na dlhšiu návštevu tak áno upečiem aj koláč, že ak by bola chuť...inak len kávu alebo čaj...veď idem do prdele na pokec a nie sa najesť 🙄
Keď som bola malá tak sme furt niekde na návšteve vysedavali alebo návšteva u nás....vtedy stačila káva a cigarety😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danica2711
28. sep 2022

veď si z toho, čo je na stole, vyber kávu, suchý keks a vodu, povedz hostiteľom, že to je to jediné, čo ti z pripraveného pohostenia chutí a máš vystarané, viac ťa nepozvú. Čo vlastne riešiš? Niekto nachystá, niekto nie, veď to jesť nemusíš, núti ťa niekto? Pri návšteve je predsa hlavné to, či ma teší, či mám tých ľudí rada, či si mám s nimi čo povedať - ak áno, je mi srdečne jedno, čo je na stole! A ak nie, ta k nim predsa nechodím, ani ich k sebe nepozývam...

banalu
28. sep 2022

"Ano dakujem, dam si" fraza, ktoru dookola pouzivam, aj ked si realne nic nedam. Alebo si zo slusnosti vezmem nieco, zjem a "ano, uz som mala dakujem".
Netreba z toho robit dramu, niekto ohovara, lebo mu ponuknu kavu, vodu a suchy keksik a niekto ohovara lebo sa domaca hecla viac ako podla navsrtvnikov trebalo.
Mne udivuje ako si kazdy mysli, ze by mali vsetci fungovat podla osobnych preferencii jednotlivca. Ved chces zjec, nechces nejedz 🤷‍♀️

0silvia0
28. sep 2022

@elizabet173 presne, aj ja mam stretnutia vonku najradsej.

janisa31
28. sep 2022

neviem, my väčšinou sme v rodine tak naučený, že si povieme, keď ideme aj zavinšovať alebo tak, tak že prídeme len na kávu, nič nechystaj, nemám to rada ani ja keď niekto si robí kopu starostí

janickacrazy
28. sep 2022

@janisa31 hej, u nás tiež tak povieme a prídeme a tam plné stoly od jedla a nápojov 😂

janisa31
28. sep 2022

@janickacrazy tak u nás väčšinou nie, lebo už bolo aj také, že sa nikto ničoho nedotkol a proste bola to škoda, takže už proste čo si povieme to platí 🙂

0silvia0
28. sep 2022

U nas ked prideme k nasim, tak si nosime kolace ku kave, moja mama uz nic nestiha, cesto jej vzdy prekysne🤒, ale mne to vyhovuje. Ja ked vidim maminu spinavu chladnicku, tak nemam vobec chut u nej jest😵

lelluska
28. sep 2022

Na toto neexistuje žiadny štandard. Preto si myslím, že treba respektovat každého hostiteľa a jeho rozhodnutie. Poviem príklad totálnej rozdielnosti. U nas v rodine sa tlklo do hláv, že pred návštevou sa treba najest a tým padom nevyjedat návštevu. Rodina mojho muza chodia na navstevy výhradne hladní - že veď to hostitelia chystajú pre nich a treba všetko zjest😂😂

layla123321
28. sep 2022

Ja mám rada jedlo a takisto aj rada chystám jedlo... Ale nikoho nenútim. Keď chystám ja, tak obvykle veci, ktoré máme radi a viem, že keď návšteva nezje, budeme mať čo jesť na ďalší deň-dva.

angeli121212
28. sep 2022

Ja to neriešim, ak má niekto pre mňa niečo prichystané tak ak mám chuť dám si ak nie tak slušne odmietnem, našťastie mám priateľov a známych čo to berú normálne. Zas naopak ked nemá nič prichystané tiež to neriešim a s chuťou si tú kávu dám 🙂. K nám keď príde návšteva, tak ponúknem čo máme a ak nechcú tiež to neriešime, sme len radi že nás prišli pozrieť 🙂

nikpa
28. sep 2022

Ja ako hostitelka rozlišujem kto príde. Napr. keď príde kamoska s deťmi, tie sprešuju všetko, aj obed z chladničky by nám zjedli keby mohli 😀 sú to takí dobrí papkači 🙂 takže pre nich vždy pripravím aj viac. Keď príde svokra, tá má furt volaku diétu, čokoľvek pripravím alebo otvorím, musím to dojedat. Takže som sa naučila, že tu sa len opýtam zo slušnosti ale popredu nedávam na stôl nič. To isté keď príde babka, to ju nadúva, z toho grga, to nemôže lebo ma cukrovku 🙄 dobre, tak tej len čistú vodu 🤷 A keď príde niekto kto u nás ešte nebol a nepoznam jeho zvyky tak zvyknem upiecť koláč a ponúknuť niečo slané.
Chlebíčky a jednohubky robím keď je oslava. Ja keď prídem niekde na návštevu, rada ochutnám keď niečo pripravia ale neznášam keď je toho plný stôl a zo slušnosti musíš aj nasilu jesť lebo mi je blbé, že kvôli mne si robili starosti a ja to odignorujem. Takže za mňa, niečo ponúknuť ale nie veľa.

kvetinka75
28. sep 2022

tiež to nemám rada, nemôžem nič mliečne, zákusky, koláče, chlebíčky, všade to je. A ptoom tie komentáre, že veď trošku nemôže uškodiť. Čo oni vedia.

ibrunova
28. sep 2022

Je rozdiel, či idem na návštevu, oslavu, čiže posedenie a pod., alebo len na kávu na chvíľku.

tenerifka
28. sep 2022

velmi vsetko zalezi od situacie, je ine, ked sa kamos zastavi na jedno pivo, a je ine, ked pozvem ludi alebo oni pozvu nas na obed. Tu si nikto vseobecne tazku hlavu nerobi, 100% stretnuti sa odohrava na terase (teplo po cely rok), na kavu sa tu ludia nepozyvaju,skor na to pivo. Ked povie kamoska, ze sa vecer zastavi na jedno, viem, ze sa "zastavi" minimalne na 2 hodiny, lebo bude pivo, potom vino, vtedy nachystam nejaky syr a zeleninu. Obedy su z 90% grilovanie. To iste, ked zavolame znamym, ze sa zastavime, ponuknu pivo a nejake chipsy, vybavene. Nikto dopredu nechysta ziadne jednohubky ani kolace, a takto nam to vyhovuje

zafir01
28. sep 2022

No napr. Keď sa nám ozvu kamaráti, ktori majú deti, prídu na ccav17tu hod a o 20tej odchádzajú. Keď sa dovre bavíme, a deti sú v pohode aj o 22. Bud sa predom dohodneme, že sme dlho (rozumej napríklad 2 ci 3 mes) nemali pizzu, a tak si objednáme domov aj 3 pizze od kamoša, čo na podnik... Alebo teda keď my pozývame, urobím nátierku a na kolieska rožkov ponatieram. Pripadne otvorím balík orieškov, alebo ak mám upečené, ponúknem ku káve, plus nejaké tyčinky.
Alebo. Keď robíme domáce klobásky, hneď robíme ochutnávku.l, alebo keď idem kúpiť čerstvé korbáčiky 9ravske, tak kúpim viac, keď viem, že večer niekto príde, a ponúknem tie k pivku. A tak, už podľa príležitosti, času a chuti. Ale vôbec nechystám plne stoly.
Co sa týka nealka.. Ponúkam čaj, kávu . Svoje domáce sirupy, alebo čistí vodu.
Doma zvyčajne nedržime balené kupované vody. To väčšinou, keď máme sviatky, či väčšie oslavy.

Návštevu mame v priemere raz do týždňa

lopka1313
28. sep 2022

No ja som sa vyjadrila aj tam, ze chystam a celkom dost. Ale ja som pazrava a rada jem a aj z toho nachystaneho u nas s priatelom normalne ujedame, casto aj pred prichodom navstevy :D nie je to jedlo len pre tu navstevu, ale aj pre nas... A na navstevach si tiez rada dam, nastastie kamarati to vedia a ked su len keksy, som schopna ich vyzrat (ja sa proste nezastavim), ale neriesim nikdy bohatost stola, proste si dam, co je a co ponuknu. Ale som pazros, nikdy sa mi nestalo, ze by som ani neochutnala (ja inak chcem ochutnat vzdy vsetko).

bessie12
28. sep 2022

mne sa este nestalo, ze ked som prisla k niekomu na navstevu, aby mali plny stol. Vzdy ma ponukli len kavou + nejake tycinky na stole boli.

mandzula
28. sep 2022

Super, aspon som zistila, ze som o.k., kedze my doma nikdy nic nemame (vsetko zozerieme), a teda ani nemam cim ponuknut.🙂

sidicek
28. sep 2022

Pre ohlasenu návštevu samozrejme prichystám ci už kúpené alebo urobene sladké /slané, káva víno... A takisto aj ja sa ponúknem, zo slušnosti, lebo mam tých ľudí rada a dali si námahu s prípravou. Keď je to výborné dám si viac, ak mi nechuti tak len trochu.

evica17
28. sep 2022

no ja co chodim na navsetvy a maju na stole, tak len raz povedia ze ponuknite a nikto nevynukuje ze vsak si daj. iba u svokry to tak bolo, ze vynukovala a nasilu sa tam jedlo, pilo...teda ja som to uy nedavala ale na nej bolo vidno ze najvacsia radost je ked u nej ejdia a piju a ona moze chystat

enziii78
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
28. sep 2022

Je rozdiel ked sa zastavi kamoska s detmi na kavu(detom nasypem chrumky,my posedime pri kave), a rozdiel ked robim oslavu a pride mi cela rodina (cca 16 ludi),vzdy upeciem kolac,urobime syrovu misu, jednohubky, ponuknem vino ci ine..bolo by mi max hlupe, ze mi pride tolko ludi a ja ich nicim nepohostim..samozrejme,nevynukujem neustale,kto ma chut si vezme..