Bozk starej mame

15. apr 2023

Pekný večer, chcem sa opýtať ako je to v iných rodinách. Mám 6 ročného syna a stará mama od neho vždy pýta bozk keď k nám príde a ked odchádza. Už mi s tým lezie na nervy, že to takto musím povedať dokookola jej vysvetľujem, že ju nemusí bozkavat. Myslím bozk na ústa nie na líce. Maly chudák už je tu pusu da lebo mu je to nepríjemne keď ti začne hovoriť, že je to slušne a pod. Naposledy keď tam bol môj brat na návšteve som sa s nou kvôli tomu poháda keď sme odchádzali maly sa obúval prvý a ona mu nakazila aby siel dať všetkým pusy presne som vedela že mu to ona prikázal - ide o moju mamku nie svokrou podotýkam. A keď som mu pred všetkými povedala, že nemusí dávať nikomu zas tá jej pesnička. Po našom odchode riešil ako zel vychovávame malého že je to slušnosť. Prosím vás ako jej to konečne vysvetliť vážne ma nabavi sa s ňou kvoli roku hádať uz som jej povedala, že je to aj kvoli chorobám aj jednoducho preto že si to s manželom neprajeme. Malého mi je ľúto stále mu vysvetľujem ale ona ho uz tak zmagorila že si mysli, ze za to keď on nej niečo dostane musí jej poďakovať a dať pusu.
Za každú radu ďakujem

pribinak
15. apr 2023

Si matka, vyvchovas a zodpovedas za dieta Ty.
Ja nemám rada bozkávanie na ústa s celou familiou.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
15. apr 2023

Dietatu by som povedala, ze nemusi ( inak dost nechutne na usta). Na mamu a jej "pesnicku" by nereagovala. Jednym uchom dnu a druhym von. Casom by prestala aj s pesnickou.

autor
15. apr 2023

@pribinak ja presne tak isto. Keď sa niekto chce rozlúčiť alebo privítať tak na líce a dobre ale toto mi už vážne lezie na nervy

andrejka999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
15. apr 2023

Zastaň si dieťa. Slušnosť je povedať ďakujem a nie bozkávanie na ústa. Nech si bozkáva svojho muža keď jej to tak chýba. Pri ďalšej návšteve jej to vysvetli posledný krát a keď s tým zase začne odíď. Pochopí keď bude chcieť vidieť vnuka.

autor
15. apr 2023

Ja mu to stále hovoril že nemusi, ale minule že babka bude smutná a toto ma už nahnevalo že to naňho skúša takto.

lucia147852
15. apr 2023

Ja by som to nepovolila už len zo zdravotného hľadiska. Ústna dutina človeka je osídlená najrozmanitejšími zvieratkami. Ja nebozkavam svoje dieťa na ústa, nikdy som neoblizovala cumel ani nekŕmila mojou lyžicou a nedovoľujem to ani nikomu inému. Ty si matka, čo povieš to platí. Ak nemieni rešpektovať tak chodiť nemusíte

zorkahorka
15. apr 2023

Uz je hadam aj velky na pusy, nie? Skratka pivedz, ze on nie je bozkavaci typ, nepaci sa mu to, nechce to robit a hotovo. A nech radsej povie ahoj alebo nech babku vystiska

viestta
15. apr 2023

Vynechaj z toho syna a vybav si to s mamou. Ze je neprimerane co od vnuka pozaduje. Je dost stara na to aby mala rozum a akceptovala co chce alebo nechce on. A vydierat ho tym, ze bude smutna je nepripustne, Tymto by som argumentovala, ci sa jej zda spravne citovo vydierat dieta.

beata_k
15. apr 2023

Babka bude smutna? "Neboj, nebude smutna. Chod sa obliekat"
Naco okolo toho tacujes a riesis to dookola? Jasne, strucne a rychle.

autor
15. apr 2023

U nás v rodine je to taký sprostý zvyk pamätám si keď bol bratranec a sesternica maly, že to tak isto vždy len pusu pusu. Z manželovej strany rodíny sa toto vôbec nerieši a páči sa mi to pekný pozdraviť, postiskat a ide sa.

autor
15. apr 2023

@zorkahorka je to ich jedine vnúča tak ho maju asi stále za malé dieťa, ale vysvetlím jej medzi 4-očami že mu tonje nepríjemne

pribinak
15. apr 2023

Ak by mama začala hovoriť že ….babka bude smutná bla bla …..tak chytaním syna a odchádzame a bez rozlúčky
Môže byt spokojná, bude smutná

mimi3008
15. apr 2023

Moja mama by mi tiez takto najradsej "olizovala" deti. Povedala som jej jasne, ze si to nezelam, ze nase deti mozu davat pusu na pusu nam rodicom, ak chcu, nikomu inemu davat pusu na pusu nebudu. Este to parkrat skusala, zakazdym som to stopla. A deti ucim, ze nikomu okrem nas rodicov nemaju davat pusu na pusu, mozu dat na licko, ak chcu, alebo kludne aj vobec nemusia, ak nechcu. Slusne ale privitat/vyprevadit pozdravenim rodinu/navstevu musia. (Zatial to plati pre starsieho)

mimi3008
15. apr 2023

@januska12323 preeesne😆tiez vravime synovi, ze babka nech si tam bozkava dedka

autor
15. apr 2023

@mimi3008 my ho tiež učíme, že nemusi nikomu a sni nám už je dosť veľký. Pred spaním mu j aj manžel dávame pusu na čelo. Len moja mama s ním vie manipulovať už som si to viackrát všimla. My sme aj bývali u nich a pred 2 rokmi sme sa odsťahovali do svojho takze maly bol ba nich navizany ale už je veľký a príde mi to nevhodne a mne sa to samej hnusí.

senta_sofia
15. apr 2023

Moja svokra detto, cicma ich ako pripecena, deti uz maju z toho traumu, ani my ich nebozkavame, lebo vidim a citim, ze je to uz mimo ich komfortnu zonu. Takze sa tiez na nu chystam, lebo ocividne ked jej povedia deti alebo uhybaju, tak to nie je dostatocne gesto.

maminkadeticiek
15. apr 2023

Nie je to slusne,je to doslova nechutne.Musis si stat za svojim a nedat sa.Ked si neda povedala aj po takomto upozorneni bude omielat o tom ake je to slusne,tak jej slusne razne a asertivne kludne aj pred celou nacstevou povedz,ze raz a navzdy to nema nic so slusnosou,ze by nikto nemal bozksvat deti na usta,je to nevhodne,nehygienicke a ked ani toto nie je pre nu dovod,tak raz a navzdy nech respektuje ze matka si tu ty,povedala si a hotovo.Viac si neprajes aby o tom ooat hovorila,lebo si mozete tuto scenu zopakovat tolkokrat kolkokrat bude potrebovat aby jej to doslo.S arogantnymi ludmi co nerespektuju inych treba len takto,sama to vidis ze sa s nou slusne neda.

adrianap83
15. apr 2023

Mne až blbo prišlo, za syna , že taký veľký chlapec babke pusu na pusu musí dať. A to kolečko po celej rodine ma dieta urobit? To do kedy asi tak ma dávať? Do 18? Sak to je nechutne. Ze ako vypestovat v detoch nechut k návštevam.
U nás sa to nikdy nepraktizovalo a ani by som to nedovolila. O hygiene ani nepíšem. Vieme svoje.

eliska13
15. apr 2023

Môžu si dať pusu na čelo, vlasy, alebo líčko.
Toto by mi vadilo.Chudak chlapec musí niečo robiť, aby druhá strana bola spokojná.Babka nech ho pohladkať po hlave a dá pusu na lico

reanda
15. apr 2023

neber to tak vazne.. si vo velkom odpore a davas do toho hnev, tym to len zivis.. nepresviedcaj, nevysvetluj, staci 'nie' a hotovo.. so synom si z toho mozte spravit srandu 🙂 treba to odlahcit, potom sa to lahsie strati

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
15. apr 2023

Tiez toto neznasam na mojej mame. Pusa rovno na usta. Ci chces,nechces,musia ju vnucata pobozkat inak robi sceny a citovo vydiera. Ja sa s detmi v rodine objimem,ak chcu,dame si pusu na lice,ale nenutim. Skus to objatie. Vysvetlit malemu,ze staci starku objat,nemusi davat pusu. Ale na moju mamu to neplati,ta si ide svoje.

adamkopetko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
struhanka
15. apr 2023

Dieťa NEMUSÍ nikomu dávať pusu, keď samo NECHCE. Má právo sa rozhodovať o svojich hraniciach a ostatní by to mali rešpektovať. Syna si zastaňte, že babku stačí len objať, ak chce, dať jej pusu na líce. Nechápem, prečo by dieťa malo dávať pusu na ústa niektorému členovi rodiny. Mama sa snaží citovo vydierať, treba sa jasne voči tomu vymedziť.

svetlonos
15. apr 2023

Jednoduche, ja som matka a v tomto pripade budem reagovat za neho. Poviem: Janko pivedz ahojte a chod sa obliect obut. Od dnes nikoho bozkavat nebudes, uz vobec nie na usta !! A vy osadenstvo- dufam, ze som sa vyjadrila jasne!
A mohli by sa nas...t aj do aleluja. Taku nehrali. Matky svokry dedkovia tetky. Nech si kupia silikonove babatka panenky a bozkavajz ich di zblaznenia.
Usta/ pery su citluva zona uz aj u deti, tak nech laskavo padnu z toho svojho oblacika.

kiwi3
15. apr 2023

Ja tu babku chápem, previnuje sa akurat laskou k dietatu, na druhú stranu, ak je to dieťaťu nepríjemné, treba to rešpektovať. Skôr mi je ľúto, že to dieťa je medzi dvoma mlynskymi kolesami a nemôže sa vlastne rozhodnúť slobodne. Obidve strany na neho nezdravo tlačia.

zuzinka888
15. apr 2023

Nauc svojho syna hovorit NIE, NECHCEM. A nedovol aby mal pocit,ze ak nieco co mu nie je po chuti odmietne,ze je to nieco zle. Ja ucim deti,ze je viac sposobov ako sa rozlucit, zvitat. Podanim ruky, objatim, zamavanim, pusou, iba pozdravom.... a je na detoch co si vyberu 1 alebo viacero moznosti. No aspon 1 " musia" aspon ten pozdrav🙈. Tiez by sa mi nepacilo bozkavat niekoho len preto ze to niekto chce- bez ohladu na to kolko mame spolocnych genov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz