Ako odísť od narcistu?

20. júl 2023

Ako odísť od narcistu? Je to ťažké.. Každodenne ma ponižuje.. Som zla žena, mama. Neváži si ma ani ako svoju ženu ani ako matku svojich deti.. Mame dve male deti do 3 rokov … veľmi sme túžili po deťoch..Možno mal vždy nejaký črty ale najviac to prepuklo po druhom porode, od vtedy je neznesiteľný. Vzdy pri hádke mu aj poviem, že odídem… že zoberiem deti a pôjdem preč. Na druhý deň vychladnem a keď sa už ako-tak bavíme tak nemyslím na obchod.. A stále dokola takto.. Neviem ako sa odhodlať.. Bojim sa, že čo spraví kedy chcem odísť, že čo bude potom celkovo, ako to s nimi zvládnem…

vanilkovazmrzka
20. júl 2023

A co sa stalo, ze sa nahle zmenil?

autor
20. júl 2023

@vanilkovazmrzka píšem, ze keď sa na to spatne pozerám on mal tie “príznaky” narcismu asi od začiatku. A proste sa to stupňovalo až sa to vystupňovalo až sem.. Každý deň ho niečo naserie každý deň si to zliznem ja. Neviem sa kontrolovat, všetko ho nahnevá. Dnes napríklad to, ze som našej dcére odmietla nabrať polievku lebo som robila niečo iné. Už som bola všetko možné, hnusne nadávky a odstrčil ma preč z kuchyne. Proste každá banalita ho vytočí do nepríčetnosti .. nič špeciálne sa nestalo aby sa takto zmenil

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vanilkovazmrzka
20. júl 2023

@autorka ja si nemyslim, ze toto co popisujes je zrovna narcizmus, to by si musela byt strasne zaslepena, aby si ten charakter nevidela uz skor… ale teda to nic nemeni na tom, ze sa sprava zle a musis to nejako riesit. Lebo ktovie, kam sa to moze vystupnovat. Mas kam odist?

0silvia0
20. júl 2023

A ake naznaky boli predtym, ktore si bola ochotna prehliadat?

dzulli1980
20. júl 2023

Ako odísť? ... normálne zbalím seba aj deti a idem ... bez nejakých citov, pocitov ... toto je rozhodnutie, ktoré nemôže byť v štýle ehmmm, nooo, možno, keď sa ozve, sa vrátim atď. ... proste buď je hajzel, s ktorým sa nedá fungovať, alebo to nie je až tak čierne a vlastne od neho nechceš odísť ... Ty sa k nemu správaš ako? Hladkáš mu ego, či si povieš na rovinu? Všetko je to o komunikácii ... každý si k Tebe dovolí len to, čo Ty dovolíš.

autor
20. júl 2023

som presvedčena, že je narcista.. skoro všetko na neho sedí. Raz som sem popisovala už jednu situáciu a vela vela žien mi písalo, že je typicky narcista. Ja som do vtedy nevedela ani čo to je..potom som si o tom dosť načítala..Ja viem, ľahko sa píše ako odísť. Ja som si tiež voľakedy hovorila, že ny som nebola s takým a takým chlapom ale tazsie sa kona ako hovorí… ja som ten tip, ktorý si povie narovinu. Ja si nenechám skákať po hlave a tým, ze mu oponujem sa potom jeho hnev stupňuje. to fakt keby si počula nás sa hádať.. cela ulica to podľa mňa počuje…

autor
20. júl 2023

a bola by som vďačná za rady, možno žien, ktoré to prežili.. Nemam záujem aby ste ma súdili..

oliolijanka
20. júl 2023

Mne sa "paci", ked spoluziacky pred rozchodom/rozvodom vzdy zacnu pridavat na facebook clanky alebo citaty o narcistoch.
Ale to by bolo 99% chlapov narcismi a pritom su chlapi iba slabosi. Namiesto toho, aby sa muzi zbalili a (podla nich) nefungujuci vztah opustili, zacnu sa chovat ku partnerke odporne, a ocakavaju, ze ich opusti partnerka. Oni by potom mohli hovorit, ze su nevinni, odisla zena.
Ale tu sa zvycajne prerataju, lebo zeny takeho zaobchadzanie znesu aj roky a nakoniec to nezvladne aj tak chlap a odide.

Takze autorka, nie, tvoj chlap nie je narcis, iba s vami nechce byt a caka, ze odides.

autor
20. júl 2023

@oliolijanka nepoznáš môjho chlapa, nepoznáš jeho správanie tak ma nepresviedčaj prosím ta čo je alebo nie je môj muž… som s ním skoro 9 rokov takže myslím že viem lepšie ako ty čo je alebo nie je

0silvia0
20. júl 2023

Ak si presvedcena o tom, ze tvoj chlap je narcis, tak samozrejme odchod je najlepsia moznost. Ale nikdy sa ho nezbavis. Bude ta cez deti manipulovat aj nadalej.
Musis byt odhodlana a presvedcena, ze to zvladnes.
Dnes mas o tom o narcizme vela vsade, podkasty, youtube.

oliolijanka
20. júl 2023

Nie nepoznam ho, iba som ta informovala o tom, ze ak zeny odchadzaju od partnera, myslia si, ze opustaju narcisa.
Ten narcis si ale do druheho vztahu najde vyhovujucejsiu partnerku (menej konfliktnu) a zrazu je z narcisa najrodinnejsi typ muza, obetavy otec.

Pises, ze ked sa hadate, ze VAS pocuje cela ulica. Podla tvojej logiky si teda aj ty narcistka.

Ci narcis alebo nenarcis, dolezite je, ci mas kam ist. Ked mas a chces, tak chod.
A jasne, ze bude robit problemy. Co by si robila ty, keby ti zajtra ukazal papier, ze deti su predbezne zverene do jeho starostlivosti a povedal ti, ze odchadza niekam nevedno kam?

vorkola
20. júl 2023

Nie nesudime ta,aspon ja nie.Tymto ba este horsim som si presla aj ja,tiez som dlho nevedela ze takymto sa hovori narcista ,,alebo psychopat,aj ja ááááááz za dlhy cas som prisla na to co je.Moj denne nasava alkohol,väcsinou vino,ale uz ani nie vela max 2-3 dc.totiz on je uz starsi,tak ja hovorim ze si prepil mozog,teda nervy fuc.No zvlastne je, ze prave tento posledny mesiac ,je akoby vymeneny, neviem dokial.,on intenzivne robi na zahrade, (je uz na dochodku,pride na obed a znova zahrada.sam prisiel na to ,ze mu pomoze len fyzicka praca.tak teraz sme ako taki dobri susedia, Len z jedno veci spomeniem naprl jeho sa nesmiem ani 2x sa na nieco spytat,lebo ma tak vytoci,,ze ja na margo jeho sceny sa mu na posmech akoze jej ,prepac,prehresila som sa ,ze som zabudla,ze uz si mi to raz povedal, ja mam tiez taku povahu,ako ty autorka,ze aj on vie koko si moze dovolit,.Aj pred inymi ludmi ked do mna zadre,tak mu doma vynadam ,ze zacina vsetky okna od susedov zatvarat, aby nepoculi.Nuz co ti poviem, ak sa to bude stupnovat, s narcisom sa zit neda zene ,ktora je velmi citlivka, bojazliva, ,lebo narcis denno denne nieco vyvola, bagatelizuje bars jaku malickost a to viackrat za den .aj pred detmi .tak to uz je na nevydrzanie , uz len ked sme sa rano stretli.Lenze mna dostal taku sekeru teda pre neho (nastasie ma neudrie.to by bolo posledne), , Jeho matka pri non bola 3X psychiatricky hospitalizovana.lebo sa ho bala jak certa, co povedal on ,to bolo sväte ,) a uz sa aj mne raz vyhrazal ze aj ja sa tam dostanem .Tak som sa mu zacala vyhrazat s rozvodom a zabralo , je taky kludnejsi Zatial . Tak to robim tak ,ze v nepodstatnych veciach, v komunikacii sa s nim nebavim,Napr nikdy sa mu nepacilo ,co som kupila ,ci uz islo o chlieb lebo mäsa,tak teraz pekne krasne na nakupi chodi sam. A to by bolo este na dobru trilogiu, Len sa ho neboj ,ak ta zacne bit ,tak uz musis odist

miadi
21. júl 2023

Je uplne jedno ci je narcista alebo nie. Detajlnu Radu ako odist ti uz
@elizabet173 napisala. Je to uz len na tebe ako sa zariadis.Zajtra zas zabudnes ze si chcela odist.5 rokov nez ste mali deti sa tvaril ze je normalny alebo ty si si nevsimla ze je narcista. Po hadke sa vyhrazas odchodom no stale si tam Tak si manipulator? Na kazdeho sa da nejaka nalepka najst . Vy sa Uz Asi nemate radi ked sa vecne hadate pre malickosti. Zvladnes to aj bez neho Lebo budes musiet. Otazka je ci chces .

letfenixa
21. júl 2023

Pozri, či je narcis, psychopat alebo zelený Alza mužíček, jeho správanie je neprístojne a zhoršuje sa. @elizabeth173 ti napísala návod, ako odísť. Je to na tebe.

pkgirl30
21. júl 2023

Uvedom si z akého dôvodu žiješ s takým chlapom, prečo sa ti dostal do života a prečo si si doteraz nevšimla jeho správanie, nevšimla si si že takéto správanie v ňom vždy bolo. Za svoj osud si zodpovedná iba ty sama ale nie si zodpovedná za jeho správanie. Ničím si sa neprevinila. Musíš si uvedomiť že on sa nikdy NEZMENÍ. Bude sa to iba stupňovať a musíš sa teraz rozhodnúť, odídeš alebo to necháš tak až kým nedôjde k prvej bitke? už nejde len o teba ale aj o deti. začni so veriť že si dostatočne silná na to aby si to zvládla. Radu si už dostala čo máš urobiť. Ak máš nejakú rodinu, nejakého chlapa v rodine treba im to povedať, musíš mať svedkov. Hlavne nečakať a konať. A za nič sa neobviňuj že si si to doteraz nevšimla. držím palce

domkakvet
21. júl 2023

Otazka je asi, ci mas kde odist a ci si schopna uzivit sama tri deti.

autor
21. júl 2023

@domkakvet ja mám dve deti, nie tri. Odísť môžem jedine k rodičom, tam budem schopná fungovať aj z rodicaku aspoň zatiaľ kým nepôjdem pracovať..

0silvia0
21. júl 2023

Ak si mozes vybudovat zazemie u rodicov, tak to vyuzi. Ak nechces skoncit ako zdeptana troska. Takito chlapi sa nemenia k lepsiemu, to by museli chciet riesit terapiu.

bluka2
21. júl 2023

Odišla som tak od narcistu, ako ti tu už dali návod a aj keď potom ešte prídu jeho hry (ktoré ta utvrdia v tom, aké je to psycho - lebo oni sú závislí na tom, niekoho “ničiť”) - jedno z naj rozhodnutí v živote! (Nebude trvať dlho a oni si nájde nový objekt na túto svoju potrebu)

domkakvet
21. júl 2023

tak potom odist od neho.

banderaska29
21. júl 2023

lepšie to nebude, to vieš. chceš takto žit ? chceš, aby takto žili tvoje deti ? nie, toto nechceš. nenechaj sa opantat tym, ze je 12 hodin klud bez hadok, lebo dalsich 12 sa aj tak bude diať peklo.

elizabet ti to presne napísala. riad sa jej pokynmi, tak sa to presne robí. odchod musí byt premysleny plan, ktoremu predchadza príprava. už mu nehovor, že chceš odist a odideš, proste sa na to potichu pripravuj. držím ti palce a prosím, netrp viac.

cacianka
21. júl 2023

@elizabet173 ked som pred pár rokmi objavila MK, a po čase čítania aj začala radiť, tak v takýchto prípadoch som písala tiež: zbierať všetky dôkazy a robiť kópie jeho pracovné zmluvy, platové dekréty, výpisy z banky, všetky príjmy a výdavky ( všetko sa zíde pri určení výživného a pri vysporiadaní BSM ).

šetriť hotovosť , nakúpiť pre deti ako sa dá veci do rezervy , hoc napr. obliečky, paplony, plachty, uteráky, osušky, veci čo "rastú s deťmi" a sú dlhodobej spotreby. vlastné doklady a všetky papiere, cenné veci , a pod. zbaliť a ukryť na bezpečné miesto, mimo spoločného obydlia. a iné podobné rady, postupy. Keď už sa nejako blíži obdobie odchodu, tak nenápadne odnášať oblečenie mimo aktuálnej sezóny, veci ktoré nie sú na očiach, aby muž nemal podozrenie že sa niečo chystá.
najprv ma zhejtovali, ale potom sa ozvali ženy a potvrdili nutnosť predvídania a príprav. Lebo to veľmi ťažko ide, zbaliť sa v jeden deň a v šoku strese utekať. Pripravená žena má lepší kľud na duši , že keby dačo, má svoje veci a veci detí naporiadku, nemusí sa potom pri riadnom odchode triasť, či jej nejaký zamindrákovaný geroj vydá pančuchy a tričká pre deti, jej gaťky a blúzky, nemusí sa toľko handrkovať o príbory, a tri taniere....má zásoby nakúpené za spoločné peniaze, teda vybavenie pre deti aj pre seba v rezerve.
A potom keď príde rozhodnutie, nastane deň či dni D, tak vystriehne keď bude muž nejakú dobu preč, nabehne rýchla rota a sťahuje posledné osobné veci do preč.
Nech geroj kuká, keď príde domov, zaslúži si riadny šok, ked nájde iba na stole odkaz "Čau, sme preč" a papiere od súdu s neodkladným opatrením že sú deti do rozvodu zverené matke, stanovené výživné a termíny stretnutí s deťmi.