Ako donútiť manželku vyplatiť ma z domu?

erika3011
26. apr 2009

ahojte, chcem vás poprosiť či by niekto vedel poradiť.. Môj známy má problem s byvalou manželkou a nevie si rady. Toto je časť jeho mailu, ktory už poslal na jeden mail do poradne, ale neprišla mu odpoved. Prosím kto vie poradte:

chcel by som sa poradiť ohladom môjho problému, tykajuceho sa
majetkoprávneho konania po rozvode. Rozviedli sme sa 31.jula 2008 a
majetok máme rozdelený dohodou. Bývali sme v rodinnom dome v
spoluvlastníctve 1:1 a po rozvode sme vlastníkmi domu tak isto obaja.
Ja som sa z toho domu odsťahoval po rozvode do podnájmu. Dom využíva
moja bývalá manželka v celosti, ja do domu žiadny prístup nemam
kvôli jej tvrdohlavosti a agresivite. Ani ma vyplatiť nechce a ani dom
nechce predať. Nasťahovala do domu svojho otca a aj sestru. čo by som
mal robiť, aby som ju donútil, aby ma vyplatila? alebo aby sme dom
predali? Lebo potrebujem hotovosť, bývam v podnájme a ona nesúhlasí
s mojimi návrhmi ohladom domu. Tak ona má všetko a ja nič.

DAKUJEME ZA RADU

veronkaj
29. apr 2009

prosím poradte nám

priateľ sa rozviedol pred 2 rokmi, je podnikateľ, problém je že pri podnakaní si ukončili BSM aby ak sa niečo stane neprišli o dom a tak ukončili súdne bsm s tým, že dom prechádza na manželku a má mu vyplatiť nejaké peniaze a má tam aj vsuvku že jej manžel môže v tom dome dožiť. NIč samozrejme vtedy nevyplatila.

teraz po rozvode sú problémy, najprv chcela sumu za polovicu domu a tak sa vybavoval úver a nakoniec sa ani neozvala že s tým súhlasí.
teraz podala rovno na súd žiadosť aby jej bývalí manžel odišiel z domu aj s dospelým dieťaťom, ktoré tam s ním býva a tak uvolnili dom aby ho ona ako výlučná vlastníčka domu na základe vtedy zrušeného BZM mohla predať.

priateľ je z toho hotový nakolko tam má aj priestory kde vykonáva svoju podn. činnosť a vlastne z toho všetci žili a on sa stará a platí teraz od rozvodu všetko sám.

prosím poradte čo má urobiť aby o ten dom neprišiel ani deti o bývanie aj ked sú už dospelé teda aby ho nemuseli vypratať.

alebo je to tak že raz ked dal celý dom napísať na manž. má mu len vyplatiť čo bolo dohodnuté vtedy a poprípade si môže len trvať na tom že nech mu to vyplatí ale má aj právo dožitia v tom dome???

prosím ako ďalej???