Zamestnávateľ neplatí odvody. Mám nárok na PN a materské?

julia55
9. feb 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať, od 1.12.2010 som sa zamestnala. Zistila som, že som tehotná a lekár mi doporučuje ísť na PN. Už od 7.7.2010 som DNP poistená, je mi jasné, že z DNP ešte nárok na PN nesplňam. Chcem sa však opýtať, mám nárok na PN resp. neskôr na materské zo zamestnania, keď som zistila, že zamestnávateľ za mňa neplatí vôbec žiadne odvody, až mi zle ostalo keď som sa to dozvedala.

lucia.kl
9. feb 2011

ak zamstnávatel neplatí, tak asi nie, ale ak máš zmluvu tak odporúčam nahlásiť zamestnávatela na inšpektoráte práce aby sa dalo všetko do poriadku...

bombicka19
9. feb 2011

neboj, mas narok na PN aj na materske. to ze on neplati znamena ze on je dlznik, nie ty! tebe normalne davky vyplatia a on neho pohladavku budu vymahat! 🙂

gapa
9. feb 2011

ono je podstatné, či máš pracovnú zmluvu s ním uzatvorenú a či ta prihlásil do soc.poistovne ako zamestnanca. Ak áno a aj výkazy podáva, tak nie je podstané na vznik nroku na nemocenské, či uhrádza odvody alebo nie. Ty nárok budeš mať.
Len bycha, aby s tebou neskkončil prac.pomer počas skúšobnej doby. To môže aj počas PN resp. nahláseného tehotenstva. Ak máš 3mesačnú skúšobnú dobu, tak ak to ozaj nie je nevyhnutné, tak by som počkala do konca februára (ak si celé 3 mesiace odpracovala) a až po uplynutí skúš. doby išla na Pn. Ale samozrejme, ak je to nevyhnutné, tak prvoradé je aby ste boli OK a až potom trvanie prac.pomeru.