O aké príspevky treba požiadať pred a po narodení dieťaťa?

1. feb 2024

Ahojte, vopred sa ospravedlňujem, no som prvorodička a nemám šajnu na aké príspevky sa podávajú žiadosti pred, alebo po pôrode. Na stránke sociálnej poisťovne som videla:
Príspevok pri narodení dieťaťa,
Prídavok na dieťa,
Rodičovský príspevok,
Príplatok k prídavku na dieťa.
Príspevok na starostlivosť o dieťa.
Budem rada, keď mi to vysvetlíte, nie, že niečo zabudnem podať, poprípade podám nejakú blbosť, na čo nárok nemám 🤦‍♀️Ďakujem.

autor
1. feb 2024

Ešte by som sa informovala ohľadom príplatku k prídavku na dieťa, priateľ je momentálne dobrovoľne nezamestnaný, no platí si odvody.Považuje sa to za splnenú podmienku- nevykonávanie zárobkovej činnosti oprávnenou osobou a ďalšou fyzickou osobou? Ďakujem

veronikaszabova
1. feb 2024

Dávku môže uplatniť rodič alebo opatrovnik dieťaťa určený súdom ak je starobným dôchodcom, predčasným starobným dôchodcom alebo ťažko zdravotne postihnutý a zároveň nepoberá žiadny iný príjem okrem dôchodku (nepracuje, nepodniká..)

autor
1. feb 2024

@veronikaszabova aj keď sa nedá na dieťa uplatniť po pôrode daňový bonus? Keďže priateľ nemá zamestnanie a nie je zárobkovo činná osoba.

veronikaszabova
1. feb 2024

Musi splnat tieto body. Splna? Nie, nesplna

autor
1. feb 2024

@veronikaszabova áno, chápem, čiže ak nie je dôchodca/ invalidný dôchodca, tak nemá splnené podmienky. Ďakujem.Myslela som si, že to platí aj keď partner nie je zamestnaný, čiže nemá nárok na daňový bonus.

veronikaszabova
1. feb 2024

Narok mas na

Tehotenske - ak splnas podmienky
Matersku - ak splnas podmienky
Prispevok pri narodeni dietata (jednorazovo)
Rodinne pridavky (mesacne)
Neskor RP (vyska podla toho, ci budes poberat MP)

Nakolko otec dietata nepracuje, na DB narok nemate.