Materská - rodičovský príspevok

mon_mon
13. apr 2023

Dobrý deň, chcela by som opýtať....takmer dva roky pracujem len na dohodu, nemám pracovnú zmluvu...v novembri mi skončil rodičovský príspevok a teraz rozmýšľame nad druhým dieťaťkom.... Mám nárok na materské? Prípadne na aké príspevky mám nárok. Ďakujem.

lienka.7
13. apr 2023

@mon_mon ja by som ti ako prve radila nájsť si normálnu pracu s príjmom, odrobit si príslušné obdobie pre výpočet materskej a až potom rozmyslat nad dieťaťom. Narok na matersku mas aj z dohody, otázna je jej výška.

iv007
13. apr 2023

Ak je to dohoda s pravidelnym prijom a odvadzas nemocenske poistenie tak ano, ale zrejme tam vela nezarobis a matersku budes mat dorovnanu do vysky rodicovskeho prispevku.

alenah31
13. apr 2023

@lienka.7 nie z každej dohody je nárok na materské @iv007 na dohodu je možné zarobiť rovnako dobre ako pri TPP - mám dohodárov s príjmom cez 1.500€/mesačne netto🙂 @mon_mon pokiaľ ide o dohodu s pravidelným príjmom tak samozrejme - nárok na materské bude keďže je odvádzané nemocenské poistenie. Ale fakt záleží na tom aký príjem z tej dohody dosahujete - to by sa ale týkalo aj príjmu pri TPP. Ak Vám napr. vyjde materské nízke a bude nižšie ako suma vyššieho RP - ÚPSVaR Vám po pôrode bude doplácať rozdiel až do výšky vyššieho RP. Po materskej budete samozrejme poberať aj vyšší RP. Príspevky, ktoré ste dostali pri prvom dostanete aj pri druhom - žiadne iné za to obdobie nepribudli.

iv007
13. apr 2023

@alenah31 napisala som snad nieco ine? Neviem ci autorka zrovna zaraba tisicky na dohodu

chadkroeger
13. apr 2023

ja ešte doplním, že z dohody musí byť odrobené 270 dní za posledné 2 roky (dohoda je vždy iba na rok)

alenah31
13. apr 2023

@iv007 všetci vždy píšu že ak niekto pracuje na dohodu nič moc nezarobí. Na dohodu sa dá zarobiť rovnako dobre ako v TPP. To je celé. Nemusí zarobiť tisíce - dosť možné, že zarobí rovnako ako by zarobila v TPP - podľa dostupných štatistík je priemer príjmu na dohodu skoro rovnaký ako pri TPP - hlavne od korony sa to vyrovnalo. AJ my sme začali viac zamestnávať od 2020 na dohody - príjem majú super, zamestnávateľovi ale odpadla povinnosť preplácať péčka, dovolenku, nevypláca sa cestovné ani stravné. Ak sme nechceli prepúšťať resp. zatvárať prevádzky - musel sa nájsť kompromis.

lilinka88
13. apr 2023

Ja len k vyššie spomenutému doplním,že ak je dohoda s nem. poistením a k 13tt bude splnená podmienka 270 dní NP v posledných dvoch rokoch, je nárok aj na tehotenské